Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / Διαλειματικές ή tempo?

Διαλειματικές ή tempo?

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

Γεια σας παιδιά.
    Προσπάθησα να εντάξω στο πρόγραμμά μου μια ανηφορική διαλειματική προπόνηση και ένα tempo την εβδομάδα. Βλέπω όμως ότι δεν μου βγαίνει λόγο υποχρεώσεων. Το long της Κυριακής το κάνω όμως. Τι είναι προτιμότερο να κόψω, τις διαλειματικές ή τα tempo; ή να κάνω μια εβδομάδα το ένα και την άλλη το άλλο;

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Γεια σου Γιώργο @skull,
    Φαντάζομαι ότι αν ρωτήσεις 10 άτομα εδώ μέσα, θα πάρεις 10 διαφορετικές συμβουλές, αλλά θα τολμήσω κι εγώ να καταθέσω τα 2 cents μου :). Λογικά όμως θα βοηθούσε αν ξέραμε
    α) τι αγώνες έχεις σκοπό να τρέξεις
    β) πόσες μέρες μπορείς να διαθέσεις την εβδομάδα στο τρέξιμο

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@skull Αυτό που λέει ο Σωτήρης… τι θες να επιτύχεις.
    Π.χ. έχεις στόχο κάποιον μαραθώνιο;

Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

α sorry, μιλούσα λίγο ποιο γενικά. Δεν προετοιμάζομαι συγκεκριμένα για κάποιον αγώνα. Συνήθως τρέχω μια Κυριακή γύρω στις 2μιση ώρες (είτε βουνό, είτε flat, ανάλογα με το κουράγιο), οπότε Δευτέρα και Τετάρτη μένουν για χαλαρό τρέξιμο και βάρη. Παρασκευή δεν κάνω δυνατά (λόγω του Long της Κυριακής) και η Πέμπτη είναι συνήθως δύσκολη ημέρα. Οπότε μένει μόνο η Τρίτη για ειδική προπόνηση.
    Ο μακρινός στόχος είναι τα 110χλμ του VFT

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Υποθέτοντας ότι μπορείς να “σηκώσεις” δύο ποιοτικές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα, και με τη μία να καταλαμβάνεται από το long run δεδομένου ότι σε ενδιαφέρουν οι μεγάλες αποστάσεις, όντως σωστά κατά τη γνώμη μου καταλήγεις σε μία επιπλέον ειδική προπόνηση. Οφείλω να ομολογήσω βέβαια ότι οι 2.5 ώρες μου φαίνονται πολλές για εβδομαδιαία προπόνηση, αλλά ίσως κάποιος που έχει επαφή με υπερμαραθώνιες αποστάσεις να με διορθώσει. Στη μία λοιπόν ειδική σου προπόνηση, ίσως σε βοηθήσει η περιοδοποίηση (periodization). Σύμφωνα μ’ αυτή, χωρίζεις την προετοιμασία σου σε φάσεις/περιόδους, κατά τις οποίες επικεντρώνεις σε διαφορετικά paces με βάση κάποια λογική. Μπορείς στην πρώτη φάση να δώσεις έμφαση σε προπονήσεις ταχύτητας (200άρια, 400άρια), ενώ στη δεύτερη φάση να πας σε ταχύτητα-αντοχή (800άρια-1600άρια σε κάπως πιο αργό pace). Σε μια τρίτη φάση μπορείς να πας σε 10λεπτα σε threshold/tempo pace (πχ 3χ10 σε threshold pace). Κάθε φάση μπορεί να έχει διάρκεια 1 μήνα, αν και συνήθως αυτό προκύπτει από κάποιο αγώνα που υπάρχει στο βάθος. Επίσης, το ότι μπορεί να είσαι στη 2η φάση πχ, δεν σημαίνει ότι ξεχνάς τις προπονήσεις ταχύτητας. Έτσι, μπορείς να κάνεις κάποια mixed workouts πού και πού, στα οποία θα κάνεις πχ τόσο 800άρια όσο και 200άρια.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@skull Πάνω κάτω αυτό που λέει κι ο @sotiris_diamantopoulos.
    Επικεντρώσου περισσότερο σε γαλακτικές προπονήσεις, είτε ως συνεχόμενο tempo είτε σπάζοντάς το σε cruise intervals.
    Μπορείς επίσης να δουλέψεις παραπάνω από μία αξίες σε μια προπόνηση, βάζοντας για παράδειγμα σετάκια πυραμίδων.
    Η περιοδικότητα είναι απαραίτητη δουλεύοντας μακροπρόθεσμα, παρ’ όλα αυτά δεν ξέρω αν μπορείς να την δομήσεις μόνος σου…

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.