Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Ρούχα & εξοπλισμός / Εξοπλισμός και μετρήσεις Running Dynamics

Εξοπλισμός και μετρήσεις Running Dynamics

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #99892
  Roberto4Carlos
  Συμμετέχων

  Καλημέρα σας
  Επειδη λίγο πολύ όλοι χρησιμοποιούμε ή έχουμε χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που δίνει διάφορα Running Dynamics μεγέθη, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο τελικά σας έχει βοηθήσει η γνώση αυτών των μεγεθών, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτές τις συσκευές (footpods, hr zones κτλ) καθώς και τι άλλο πιστεύεται ότι θα έπρεπε να προσφέρουν και δεν προσφέρουν

  #99914
  Sotiris Diamantopoulos
  Συμμετέχων

  Προσωπικά δεν τα βλέπω ως κάτι απαραίτητο, αλλά ως κάτι που μπορεί να είναι χρησιμό κυρίως σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Απαραίτητο θα θεωρούσα πχ το heart rate monitor, γιατί με αυτό μπορώ να έχω μια ακριβή εκτίμηση του effort μου, ειδικά σε αγώνες που 2-3 παλμοί θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ενδεχόμενο κάψιμο και ένα ρεκόρ. Στο επίπεδο αυτό και για τον ίδιο σκοπό, θα μπορούσα να θεωρήσω πολύ χρήσιμο και το running power (μέσω του Stryd ή του Garmin Power, έρχεται και η Polar σύντομα), αλλά δεν έχω ακόμη την εμπειρία για να το εκτιμήσω πλήρως.

  Για τα running dynamics metrics λοιπόν, θεωρώ ότι μπορούν να σου παρέχουν κάποιες πληροφορίες οι οποίες μπορούν κάπως να σε βοηθήσουν. Τα έχουμε ξαναπεί σε ιδιωτική συζήτηση, αλλά χρησιμοποιώντας δύο milestone pods διαπίστωσα ότι το δεξί μου πόδι πατούσε πιο άτσαλα σε σχέση με το αριστερό, κι έτσι μπήκα στη διαδικασία να το προσέξω και να το διορθώσω. Άλλα μεγέθη έχουν περισσότερο νόημα μεσοπρόθεσμα όπως είπα. Πχ μπορείς να δεις αν έχεις μεγάλο vertical oscillation και να το βελτιώσεις σταδιακά. Σε αυτό βολεύουν τα reports που παρέχει το garmin connect, στο οποίο μπορείς να βλέπεις πώς εξελίσσονται τα διάφορα μεγέθη στο πέρασμα του χρόνου.
  Σε πιο μεγάλη λεπτομέρεια μπορεί να μπει κανείς μέσω πιο εξειδικευμένου software, όπως το wko4, τα οποία μπορούν να εξάγουν δευτερογενή metrics βασιζόμενα στα running dynamics data. Πχ το wko4 παρέχει μια μετρική η οποία βασίζεται στο running power και το ground contact time και είναι πιο ευαίσθητη στη μυϊκή κόπωση που προκύπτει εντός μιας προπόνησης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πληροφορία αυτή για να δράσεις με κάποιο τρόπο, πχ να κάνεις γυμναστική ή πλυομετρικές. Ένα άλλο παράδειγμα έχει να κάνει με το cadence. Διαπίστωσα μέσω αυτών των μετρικών ότι είμαι πιο αποδοτικός όταν είμαι στα 185spm σε σχέση με τα 180. Ε στο τελευταίο 10άρι μου συνειδητά κράτησα το cadence κάπου εκεί, 185-187, και πήγα καλά. Θα πήγαινα καλά (καλύτερα δηλαδή από πριν) ούτως ή άλλως, δεδομένης της φόρμας μου, αλλά ας πούμε ότι ήταν κι αυτό ένα λιθαράκι.

  Αν λοιπόν η ερώτηση έχει να κάνει με το πώς μπορεί να δράσει κανείς έχοντας αυτές τις πληροφορίες, η απάντηση μου είναι ότι κάποιες από αυτές, και με τη σωστή ανάλυσή τους, μπορούν όντως να είναι χρήσιμες.

  #99934
  tazi
  Συντονιστής

  Εκτοσ του καρδιακου ρυθμου ενα αλολ στοιχειο που δινει μια αρκετα σημαντικη πληροφορια ειναι το cadence και ο χρονος που παραμενει το ποδι σε επαφη με το εδαφος. Μακροπροθεσμα αυτα τα δυο βελτιώνονται οσο αυξανει η δρομικη οικονομια και ηεμπειρεια του δρομεα. Νομιζω πως εχει ενδιαφερον σαν πληροφορια αμα την εξετασει κανεις μακροσκοπικα, σε συνδυασμο με αλλα στοιχεια και οχι τοσο ανα προπονηση αλλα ανα προπονητικους κυκλους αν οχι ετη

  #100094
  Roberto4Carlos
  Συμμετέχων

  Όντως Διονύση, τα έχουμε συζητήσει κατ ιδίαν, αλλά είπα να το κάνω και δημόσιο το θέμα μήπως κάποιος βοηθηθεί με αυτά που αναφέρονται ή μήπως έχει να προσθέσει και κάτι καινούργιο. Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι ενώ οι μετρητές ισχύος υποτίθεται ότι θα έμπαιναν πολύ γερά και στο κομμάτι τρέξιμο, εντούτοις παρατηρώ μια υστέρηση. Ίσως είναι θέμα που έχει να κάνει με το ότι ακόμα δεν υπάρχει στην αγορά πληθώρα συσκευών-μετρητών, ίσως να έχει να κάνει και με το ότι πολλοί προπονητές (ιδίως οι παλαιότεροι) δεν είναι εξοικειωμένοι με το νέο αυτό στάνταρ που λέγεται ισχύς και ίσως αδυνατούν να ενημερωθούν και να καταρτίσουν νέα προπονητικά προγράμματα που να βασίζονται σε Power zones αντί για HeartRate Zones.

  #100106
  Sotiris Diamantopoulos
  Συμμετέχων

  Μανώλη @roberto4carlos, αν αναφέρεσαι σε μένα ως Διονύση, τότε έχω να σου πω ότι με μπέρδεψες με τον πατέρα μου που έχει αυτό το όνομα :). Προσπαθώ να τον πείσω κι αυτόν να ξεκίνήσει το τρέξιμο, αλλά αρκείται στο γρήγορο περπάτημα προς το παρόν. Εννοείται πως καλά έκανες και το άνοιξες ως θέμα στην κοινότητα του gorun, γιατί όντως είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση και ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

  Σε σχέση με τους μετρητές ισχύος, είναι μεγάλη συζήτηση κι αυτή. Το πιο μεγάλο θετικό που βρίσκω προς το παρόν είναι ότι αν έχεις αντιστοιχίσει το κάθε pace που σε ενδιαφέρει σε ιδανικές συνθήκες (γήπεδο, νηνεμία) με την ισχύ που απαιτείται για να το κρατήσεις, μπορείς να προπονηθείς στο pace αυτό ακόμη και σε ανηφορική-κατηφορική διαδρομή. Η Garmin, δε, συνυπολογίζει και τον άνεμο στον αλγόριθμο εκτίμησης της ισχύος. Στον τελευταίο μου αγώνα, στα σημεία που ήταν ελαφρώς ανηφορικά και με κόντρα άνεμο, έριχνα πού και πού μια ματιά στο running power για να σιγουρευτώ ότι δεν υπερβάλλω. Τώρα το αν με βοήθησε δεν το ξέρω, καθώς ούτως ή άλλως μπορούσα να εκτιμήσω και μόνος μου την προσπάθεια που καταβάλλω. Αλλά σε επίπεδο προπόνησης στο γήπεδο, δεν έχω πειστεί ότι κερδίζει κανείς κάτι ουσιαστικό αν αντικαταστήσει το pace και το heart rate με την ισχύ.

  #100112
  Roberto4Carlos
  Συμμετέχων

  Σωτήρη, εσένα εννοούσα, αλλά την πάτησα εγώ αυτή τη φορά και άλλαξα το όνομα του ατόμου που αναφερομουν, @sotiris_diamantopoulos

  #100162
  Sotiris Diamantopoulos
  Συμμετέχων

  Λοιπόν Μανώλη @roberto4carlos, νομίζω πως σου έχω ένα παράδειγμα που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Είχα παρατηρήσει λοιπόν σε κάποια long runs μου ότι όσο περνάει η ώρα τείνω να αυξάνω το cadence. Είχα υποθέσει ότι είναι ο μηχανισμός που ενεργοποιεί ο εγκέφαλος για να κρατήσει το pace σε κάποια όρια όσο χάνουν την ελαστικότητα τους οι τένοντες κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Μαζί μ’ αυτό άλλαζαν κι άλλες μετρικές, αλλά επειδή συνήθως κάνω τα long runs μου εκτός γηπέδου, με ανηφόρες-κατηφόρες, δεν είχα δώσει περισσότερη βάση. Είδα όμως το ίδιο pattern στους δύο τελευταίους μου αγώνες (10άρι και Ημί), ενώ παράλληλα μειώνεται το vertical oscillation. Ταυτόχρονα όμως, διαπιστώνω και μία αύξηση της δρομικής μου αποδοτικότητας (Running Effectiveness ο όρος, συνδυάζει την ταχύτητα με την ισχύ που καταβάλλεται), δηλαδή διατηρώ το ίδιο pace δαπανώντας λιγότερη ενέργεια. Στην ουσία λοιπόν, γίνομαι πιο αποδοτικός όσο περνάει η ώρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι και παράδοξο. Αυτό μου δίνει το κίνητρο να προσπαθήσω να δω αν μπορώ από την αρχή της προπόνησης ή του αγώνα να κρατάω χαμηλά το vertical oscillation. Πιθανότατα δεν θα μου δώσει καμιά σπουδαία διαφορά, αλλά λίγο από δω, λίγο από εκεί, θα τον πιάσω τον Eliud, πού θα μου πάει :p

  Garmin Connect (cadence, vertical oscillation, ground contact time): https://www.flickr.com/gp/58652662@N04/A9F7vG
  WKO4 (running effectiveness): https://www.flickr.com/gp/58652662@N04/1ww1z5

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.