Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Λοιπά θέματα / Οι καλύτεροι αγώνες της ιστορίας

Οι καλύτεροι αγώνες της ιστορίας

 • Αυτό το θέμα έχει 90 απαντήσεις, 11 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 έτη, 1 μήνα πριν από τον χρήστη notaSOL.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 91 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #116994
  notaSOL
  Συμμετέχων

  Η νέα χρονιά μας επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη: την αναβολή των αγώνων επ αόριστο.
  Κι ίσως το τέλος μιας εποχής όπως την γνωρίζαμε.
  Όπως και να χει, η αλλαγή του ρου της καθημερινότητας μας, αυτή την εποχή προσφέρεται για κλεφτές (και όχι μόνο) ματιές στο παρελθόν, σε εικόνες που σήμερα ήδη μοιάζουν περίεργα ανοίκειες. Σίγουρα το ερώτημα για το ποιά ήταν η κούρσα του αιώνα ή της δεκαετίας, έχει πολλές διαφορετικές απαντήσεις και ακόμα πιο σίγουρα τέτοια ερωτήματα ποτέ δεν έχουν -αν έχουν- μόνο μία απάντηση σαν σωστή….ίσως λοιπόν η απάντηση που δίνουμε , όσο και να την αιτιολογούμε, είναι περισσότερο διαισθητική, αποκαλύπτοντας έτσι κάτι από το αποτύπωμα της πρώτης  εντύπωσης που άφησε μέσα μας το γεγονός που επιλέγουμε… κι ίσως κάτι περισσότερο από εμάς: αυτό που θαυμάζουμε, αυτό που νοσταλγούμε, αυτό που αγαπούμε, όλα όσα από εμάς  κρύβουμε στο ακαθόριστο συναίσθημα που νιώθουμε όταν απλώς και μόνο μιλάμε για αυτό.

  Μία από τις καλύτερες κούρσες που έχω δει ποτέ: η μεγαλύτερη στιγμή του David Rudisha , που τρέχει σαν λαγός για όλους τους υπόλοιπους .
  Αποτέλεσμα ; Εκτός από το δικό του WR,  Παγκόσμιο ρεκόρ Νέων, 1 εθνικό ρεκόρ και  μόνο ένας από την οκτάδα του τελικού ΔΕΝ κάνει PB!
  Ως σήμερα οι πρώτοι 7 χρόνοι είναι οι πιο γρήγοροι  στην ιστορία των 800μ με τους οποίους έχουν κερδηθεί οι αντίστοιχες θέσεις!  ( Την στιγμή που έγινε στις 9 Αυγούστου 2016 , αυτό ίσχυε και για την 8η θέση, αλλά μόλις  18 μέρες αργότερα ,  στις 27 Αυγούστου , στο  meeting του diamond league  στο Παρίσι , ο Adam Kszczot “κατάφερε” με 1.43.76 να πάρει την 8η θέση, μόλις .01 του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τον 8ο αυτής της κούρσας τον Andrew Osagie (1:43.77 )!!!)   

  #116995
  Echetlos
  Συντονιστής

  Ωραία ιδέα, φίλε! 👍

  #116996
  notaSOL
  Συμμετέχων

  @echetlos ::: έλα, βάλε τον δικό σου με τα ροζ παπούτσια! Όλο έξω είσαι και προκαλείς το κοινό φιλοαθλητικό αίσθημα!

  #117010
  notaSOL
  Συμμετέχων

  man running

  Κάθε γενιά , κάθε εποχή έχει τους ήρωες της.
  Κι ο χώρος του αθλητισμού ανέκαθεν ήταν ο χώρος  που αναδείκνυε είδωλα,που μυθοποιούσε τα επιτεύγματα, που εξήπτε την φαντασία μας.
  Κι ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν είναι μύθος. Είναι εδώ. Είναι από εδώ, ακριβώς από τον χώρο του αθλητισμού. Και τον είδαμε!

  Κάποτε ήταν ο Jim Hines, στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό όπου με 9.95, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβαινε επίσημα τα 10 δευτερόλεπτα ( χωρίς βοήθεια ανέμου και με επίσημη  ακριβή χρονομέτρηση), ανοίγοντας , όπως πίστεψαν όλοι τότε, ένα νέο κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο που θα περίμενε 15 χρόνια , τον Calvin Smith , to 1983, με 9.93 να γράψει την επόμενη αράδα.

  Κάποτε οι τότε γενιές είχαν τον Ben Johnson, τον Carl Lewis, τον Leroy Burrel, τον Donovan Bailey, τον  Maurice Greene.
   Κάποτε,  ακόμα και το  2005  το WR του Asafa Powellτο 9.77, είχε κατεβάσει μόλις για 01 του δευτερολεπτου το πρηγούμενο του Tim Montgomery από το 2002. Αυτό το 9.77 , σε μια μαγική χρονιά για τα 100μ , το 2006, θα το ισοφαρίσει ο ίδιος o Asafa Powell άλλες 2 φορές και ο Justin Gatlin άλλη μια, για να το ξεπεράσει τελικά τον Σεπτέμβριο του 2007 ο ίδιος ο Asafa me 9.74.
  Τίποτα όμως δεν προμήνυε ότι το όριο της ανθρώπινης ταχύτητας ήταν ακόμα πιό μακριά και τόσο χρονικά κοντά.
  Ούτε καν οι προειδοποιητικές εκτυφλωτικές λάμψεις του άστρου του Usain Bolt που  είχε ανατείλλει και με 9.72 στην Νέα Υόρκη  και  μετά με 9.69 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο συτις 16 Αυγούστου του 2008 ,  είχε “σπάσει” , όπως συνηθίζουμε να λέμε, τα χρονόμετρα.
  Ακριβώς ένα χρόνο μετά στις 16 Αυγούστου του 2009  στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο, ο “άνθρωπος-αστραπή” γράφει ιστορία στον τελικό των 100 μέτρων.
  Κανένας δεν περίμενε αυτό που έγινε, κι ας ήταν ήδη  αυτός ο Usain Bolt, ο πρώτος άνθρωπος που είχε κατέβει το 9.70.
  Το  9.58 της “Αστραπής -Bolt”   εκείνο το βράδυ στο Βερολίνο άφησε τον κόσμο κεραυνοβολημένο.Ένας χρόνος που  θα αποτελεί ορόσημο για τις  όλες τις επόμενες γενιές αθλητών. Ούτε ο ίδιος ο Bolt θα καταφέρει ποτέ να ξαναπλησιάσει  αυτό τον χρόνο. Σήμερα μετράμε ήδη 11 χρόνια και  πιθανότατα  αυτό το μέτρημα  δεν θα σταματήσει για πολλά  ακόμα χρόνια, αν όχι ποτέ.

  Ως σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 143 άνθρωποι έχουν πετύχει 993 επιδόσεις κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα. Μὀνο όμως ένας από αυτούς ήταν ο πιο γρήγορος άνθρωπος που είδαμε ποτέ!
   Usain Bolt.… αξέχαστος… μας λείπει…

  …ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα στα 44,72 χλμ/ώρα, ενώ η μέση ταχύτητα του ήταν 37,58 χλμ/ωρα.

  Oι χρόνοι του  ανά αποστάσεις:  0- 20μ.: 2.89
  20μ.- 40μ.: 1.75
  40μ.- 60μ.: 1.67
  60μ.- 80μ.: 1.61
  80μ.-100: 1.66  

  #117046
  Echetlos
  Συντονιστής

  Daniel Komen 3.000m, Ριέτι, 1/9/1996.

  Ο Κενυάτης περνάει τα 800m σε 1:56 και οι Άγγλοι σχολιαστές γελούν (ή και ειρωνεύονται), χαρακτηρίζοντάς το αυτοκτονία. 3:54.7 για το μίλι και κανείς δεν γελάει πια!
  7:20.67, ένα WR που παραμένει έως σήμερα και θεωρείται από τα πιο δύσκολα να σπάσει.
  Δρομέας φαινόμενο αλλά η απίστευτα συχνή συμμετοχή του σε αγώνες και το κυνήγι των χρηματικών επάθλων, δεν του επέτρεψαν να πετύχει όλα όσα θα μπορούσε.

  15 ημέρες πριν, έχοντας τρέξει κι άλλους τρεις αγώνες στο ενδιάμεσο(!), είχε προηγηθεί μια τρομερή κούρσα με τον θρύλο Gebrselassie στα 5.000m στην Ζυρίχη, όπου 200m πριν το τέλος, ο Komen τού κάνει την αλλαγή και ο Haile απλά “σβήνει”. Τελικά χάνει το WR, που κατείχε ο Haile, για μισό δευτερόλεπτο!

  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 έτη, 11 μήνες πριν από Echetlos.
  #117050
  PanDex
  Συμμετέχων

  @echetlos αυτά είναι τα ροζ παπουτσια; Οντως απίστευτος αθλητής. Ένα αφιέρωμα στο Παρίσι του 2003 θέλουμε πιστεύω ε φανταστικέ ΑγιοΒασιλη @notasol;

  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 έτη, 11 μήνες πριν από Echetlos.
  #117052
  Echetlos
  Συντονιστής

  Ποια ροζ παπούτσια, Πάνο;

  #117053
  PanDex
  Συμμετέχων

  Ο/Η notaSOL απάντησε στο θέμα Οι καλύτεροι αγώνες της ιστορίας στη συζήτηση Λοιπά θέματα
  4 μέρες πριν


  @echetlos
  ::: έλα, βάλε τον δικό σου με τα ροζ παπούτσια! Όλο έξω είσαι και προκαλείς το κοινό φιλοαθλητικό αίσθημα!

  #117054
  Echetlos
  Συντονιστής

  @panosdimi Χαχαχα… Αυτός είναι Μπεκελικός και με το 2:01:41 έχει βγει απ’ το λαγούμι του και προκαλεί!
  (Πάντως χάσαμε τρελή τιτανομαχία με τον ιό)

  #117055
  PanDex
  Συμμετέχων

  @echetlos ισχύει δύσκολα θα δούμε σε τέτοια φόρμα και τους δυο μαζί πάλι..Την εύνοια μου την κέρδισε πάντως ο Μπεκελε. Αθλήτη με τέτοιο potential δεν βλέπω αυτη την στιγμή, o Kipsang μεγάλωσε o Kamworor φαίνεται να έχει ταβανιάσει, ίσως δούμε τον Cheptegei στο μέλλον να κάνει κάτι αντιστοιχο με αυτούς, όταν ανέβει σε 21+… Πολλά χάσαμε αυτή την άνοιξη..

  #117056
  Echetlos
  Συντονιστής

  Κι αν πεις ότι το mentality του Κενυάτη είναι τέτοιο που θα μπορούσε να κρατηθεί όλο αυτό το διάστημα, για τον Bekele πολύ αμφιβάλλω.

  #117057
  notaSOL
  Συμμετέχων

  Φοβερός αγώνας! Σίγουρα μια από τις καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών,@echetlos! Που ίσως, δεν ξεπεραστεί ποτέ.
  Όσο για τον αγώνα , με τον Haile: έπρεπε να τον κρατήσεις για ξεχωριστή καταχώριση. Είναι από τους πιο ωραίους αγώνες 5000μ που έχω δει , όταν η ατμόσφαιρα στα στάδια, θύμιζε champions league!

  Όσο για το Παγκόσμιο του 2003, @panosdimi, κι εδώ μας έχουν προλάβει!

  Kipchoge Vs Bekele Vs El Guerrouj (Video)

  Βέβαια, ίσως είναι τόσο σημαντικό, που το χει ξεχάσει κι ο ίδιος ο συντάκτης! (Ίσως κι από τον κρύο ιδρώτα που τον έκοψε , από την επιστροφή του Kenenisa Bekele!)

  #117058
  Echetlos
  Συντονιστής

  Δεν το είχα δει live, το έμαθα εκ των υστέρων. Οπότε, κανένα άγχος.
  Άσε που όλοι τότε ασχολούμασταν με επιδόσεις που ξεκινούσαν με το 1 μπροστά…

  (Ίσως κι από τον κρύο ιδρώτα που τον έκοψε , από την επιστροφή του Kenenisa Bekele!)

  #117064
  notaSOL
  Συμμετέχων

  Δεν τοχες δει live?
  Καλά κρασιά!
  Τώρα τοχεις δει σε μαγνητοσκόπηση; Γιατί αν τοχες δει, δεν θα ασχολούσαν με επιδόσεις που ξεκινούσαν με το 1 μπροστά, αλλά μπας και βγει καμιά προπόνηση.

  #117069
  Echetlos
  Συντονιστής

  O 18χρονος τότε Eliud Kipchoge απέναντι στα “τέρατα” Kenenisa Bekele και Hicham El Guerrouj, στα 5Κ του IAAF World Championship το 2003 στο Παρίσι. Τελευταίο 400άρι σε 53″!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 91 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.