Τοποθέτηση ετικέτας: drop
- Αυτό το θέμα έχει 5 απαντήσεις, 3 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 8 έτη, 7 μήνες πριν από τον χρήστη Nikos Pilikas.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
8 Ιουνίου 2016 στις 12:51 #7940Roberto4CarlosΣυμμετέχων
Καλημέρα σας.
Σκεφτόμουν τις ατελείωτες συζητήσεις που γίνονται για τα παπούτσια και τα χαρακτηριστικά τους και 2 απορίες μου ήρθαν και πάλι στο μυαλό.α) πόσο πολύ διαφοροποιείται ένα παπούτσι όταν αυτό έχει drop 12 ή 10 ή 8 κτλ κτλ.
Μιλάμε για χιλιοστά οπότε για παράδειγμα, τα 4mm από τα 12mm έχουν τόση διαφορετική συμπεριφορά?
Το θέμα είναι ότι η διαφορά των 8mm που είναι πιο ψηλά η φτέρνα στο 12αρι σημαίνει ότι άλλες δυνάμεις δέχεται το πέλμα (όπως συμβαίνει στα γυναικεία τακούνια) ή το θέμα είναι ότι τα 8mm διαφορά σημαίνει ότι 8mm περισσότερου απορροφητικού υλικού υπάρχει στο 12αρι (και άρα πιο άνετη και λιγότερη επίπονη προσπάθεια για τη φτέρνα)?β) Όσο αναφορά το heel-forefoot height. Τι ρόλο παίζουν στην συμπεριφορά του παπουτσιού?
Δηλαδή τι σημαίνει για δυο παπούτσια με το ίδιο drop=10mm αλλά που το ένα έχει forefoot height=23mm kκαι heel height=33mm και το άλλο forefoot height=19mm kκαι heel height=29mm ?8 Ιουνίου 2016 στις 13:16 #7941Nikos PilikasΣυντονιστής@roberto4carlos Μανώλη, να σου απαντήσω βάσει προσωπικής εμπειρίας, μιας και φοράω από 0mm έως 12mm.
α) στα 2mm δεν γίνεται αντιληπτή η διαφορά. Τα 4 και πάνω όμως, νομίζω ότι τα καταλαβαίνω. Βέβαια, έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες.
Από εκεί και πέρα, για να “μικρύνεις” το drop, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κόβεις από την φτέρνα. Μπορείς να “σηκώσεις” και το μπροστινό μέρος. Για παράδειγμα, τα Hoka έχουν μικρό drop (4-5mm) αλλά με μεγάλα ύψη (stack heights) μπρος – πίσω, π.χ. 37/33mm.
Άρα το drop δεν έχει να κάνει με την απορρόφηση αλλά με τον “είδος” του πατήματος.
Μπορεί να έχεις μικρό σε maximal μοντέλα ή μεγάλο σε αγωνιστικά (π.χ. Adios)β) η διαφορά στο παράδειγμά σου βρίσκεται στο cushioning και το responsiveness. Τα οποία βέβαια επηρεάζουν συνολικά το πάτημα του παπουτσιού.
Σε κάθε περίπτωση, το drop είναι ένας παράγοντας για το πώς ρολάρει ένα παπούτσι αλλά σίγουρα όχι ο μοναδικός.
ΥΓ: Drop, offset ή heel-forefoot height, είναι η ίδια έννοια.
8 Ιουνίου 2016 στις 13:31 #7943Roberto4CarlosΣυμμετέχωνΕυχαριστώ Νίκο για την απάντηση. Μπορείς να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός για το β?
8 Ιουνίου 2016 στις 13:58 #7944Nikos PilikasΣυντονιστής@roberto4carlos Βεβαίως και μπορώ… 🙂
Κατ’ αρχάς, για να “μιλάμε την ίδια γλώσσα” και κυρίως, για να είναι πιο κατανοητά τα ξένα άρθρα, με το “heel-forefoot height” εννοούμε το drop ενώ για τα ύψη της σόλας μπρος πίσω, χρησιμοποιείται ο όρος “stack heights”.
Σχετικά με το β) λοιπόν…
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όσο πιο ψηλή η σόλα, τόσο περισσότερο το cushioning.
Άρα, στο παράδειγμά σου έχεις ένα μοντέλο (33/23) που είναι αρκετά πιο μαλακό από το άλλο (29/19) κι αν υποθέσουμε ότι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι σχεδόν ίδια, αυτή είναι και η μόνη τους αντιληπτή διαφορά.
Αν όμως στο 2ο μειώσουμε το drop στα 6mm (το κάνουμε π.χ. 25/19 ή 29/24), αλλάζει γενικότερα ο χαρακτήρας του παπουτσιού.
Δεν έχεις απλά ένα μοντέλο που έχασε ή κέρδισε σε cushioning (πίσω ή εμπρός, αντίστοιχα) αλλά πλέον έχεις και διαφορετικό transition, ο τρόπος που ρολάρει δηλαδή. Ή αν ας πούμε είσαι midfoot striker, το τακούνι σε “εμποδίζει” λιγότερο.
Κι άλλα χαρακτηριστικά βέβαια, τα οποία γίνονται περισσότερο ή λιγότερο αντιληπτά…Μεγάλη κουβέντα ως θεωρία αλλά όχι τόσο πολύ και στην πράξη, αν θες την γνώμη μου. 😉
8 Ιουνίου 2016 στις 22:53 #7972dimitrissssΣυμμετέχωνΑπό εκεί και πέρα, για να «μικρύνεις» το drop, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κόβεις από την φτέρνα. Μπορείς να «σηκώσεις» και το μπροστινό μέρος.
Βλέπε Saucony Zealot. Πάντως εγώ μέχρι τα 4mm που έχω κατέβει με τα Zealot δε μπορώ να πω ότι κατάλαβα καμιά διαφορά, με την έννοια να χρειάζομαι χρόνο προσαρμογής κτλ.
8 Ιουνίου 2016 στις 23:32 #7973Nikos PilikasΣυντονιστής@dimitrissss Άλλοι χρειάζονται προσαρμογές, άλλοι όχι. Κι εγώ εύκολα το συνήθισα, Δημήτρη.
Πάντως εγώ μέχρι τα 4mm που έχω κατέβει με τα Zealot δε μπορώ να πω ότι κατάλαβα καμιά διαφορά, με την έννοια να χρειάζομαι χρόνο προσαρμογής κτλ.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.