Αρχική / Θέματα / Διάφορα θέματα / Απόψεις / Προπόνηση συντήρησης

Προπόνηση συντήρησης

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Spiros Paulidis
    Συμμετέχων

Καλησπέρα, θα ήθελα την άποψη σας για το παρακάτω. Ασχολουμαι με την αναρριχηση, την ορειβασια και το crossfit και που και που τρεχω κυριως στο βουνο για να εχω ενα καλο επιπεδο φυσικης καταστασης για τα προηγουμενα και επειδη μου αρεσει και το τρεξιμο η αληθεια ειναι αλλα δεν χωρανε να τα κανω ολα! Την τελευταια 3ετια εχω παει στον Ημιμαραθωνιο της Αθηνας, σε ενα ορεινο 10ρι, στις 20 Οκτωβρη θα παω σε εναν ορεινο ημιμαραθωνιο και στις 10 Νοεμβρη θα τρεξω για πρωτη φορα το κλασσικο Μαραθωνιο της ΑΘηνας (και τελευταια μαλλον γιατι για να κανω προπονησεις εχω κοψει ολα τα αλλα εκτος της αναρριχησης!). Παμε στην ερωτηση τωρα! Μετα τον Μαραθωνιο (τον προοριζω γυρω στο 3:30-3:45) θελω να κρατησω ενα τρεξιμο την εβδομαδα για συντηρηση και να ξαναγεμισω την εβδομαδα με crossfit και αναρριχηση . Τι προπονηση τρεξιματος προτεινετε να κανω για να συντηρηθω σε ενα καλο επιπεδο ας πουμε για τον Ημιμαραθωνιο μετεπειτα η οποτε προκειπτει καποιος αγωνας που να θελω να παω να ξανανεβαζω λιγο προν τον αριθμο των προπινησεων και να ειμαι ενταξει?

• Το θέμα τροποποιήθηκε 3 εβδομάδες, 6 ημέρες πριν από τον/ην Spiros Paulidis.
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@spiros_paulidis Καλημέρα, Σπύρο.
    Κατ’ αρχάς, αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι πόσο κόντρα αθλήματα είναι το τρέξιμο και το crossfit. Η μυικότητα του δευτέρου είναι φρένο για το πρώτο, ενώ ο καταβολισμός που προκαλεί δυνητικά το τρέξιμο, σε επηρεάζει στο άλλο. Δύσκολος συνδυασμός.

Τώρα σε αυτό που ρωτάς για την μία δρομική προπόνηση, εννοείται πως περισσότερο θα σου προσφέρει σε επίπεδο crossfit, παρά τρεξίματος. Δεν ξέρω το επίπεδό σου στο πρώτο αλλά θεωρητικά έχεις καλό αερόβιο/γαλακτικό. Το θέμα από εκεί και πέρα είναι οι μυοσκελετικές προσαρμογές για το τρέξιμο, οι οποίες με μία προπόνηση δεν επιτυγχάνονται. Στην θέση σου θα έκανα 50′-60′ αερόβιου τρεξίματος, μαζί με 6-8 ανοίγματα στο τέλος.

Spiros Paulidis
    Συμμετέχων

Καλημέρα Νίκο, σε ευχαριστω πολύ για την άμεση απάντηση σου. Σαφώς και δεν περιμενω πολλά με ενα τρεξιμο την εβδομαδα αλλα σε συνδυασμο με την αναεροβια προπονηση του crossfit και τα τρεξιματα που περιλαμβανει και εγω προς τα εκει εκλεινα, απλα να μην εχω χασει πολυ εδαφος οταν θελω να φορτσαρω παλι σε τρεξιμο για καποιο αγωνα και να συντηρω (οσο γινεται) και τα τριχοειδη αγγεια που εχουν αναπτυχθει. Οποτε θα κανω μια 60λεπτη προπονηση ζωνη 3/4 συν τα ανοιγματα. Μια ακομα ερωτηση για το τελος! Τον ορεινο Ημιμαραθωνιο που θα τρεξω 20 Οκτωβρη θα τον παω συντηρητικα τυπου αρχες ζωνης 4 για να μην τα δωσω ολα καθως θα εχω τον Μαραθωνιο 2 εβδομαδες μετα, θεωρεις οτι πρεπει να βαλω και καμια ανηφορα για τον συγκεκριμενο αγωνα η με την προετοιμασια του Μαραθωνιου θα ειμαι οκ?

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 3 εβδομάδες, 6 ημέρες πριν από Spiros Paulidis.
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@spiros_paulidis Εγώ θεωρώ πως τον ορεινό θα πρέπει να τον πας εντελώς προπονητικά και μάλιστα, επιφυλακτικά. Υποτίθεται ότι την επομένη αρχίζεις το φορμάρισμα. Μην είσαι διαλυμένος. Στόχος σου είναι η Κλασική, αυτή πρέπει να καθορίσει τα υπόλοιπα.
    Ανηφόρες δεν κάνεις ήδη για τον μαραθώνιο;

Spiros Paulidis
    Συμμετέχων

Στις εβδομαδες 5 εως 9 εχω απο μια προπονηση σε ανηφορες, τωρα διανυω την 4η εβδομαδα, τελος της 9της ειναι ο ορεινος και την συγκεκριμενη κυριακη βασει του προγραμματος θα εχω 26km προπονηση εκ των οποιων τα 22 Marathon pace και τα υπολοιπα 4 χαλαρα οποτε ειπα να την κανω replace με τον ορεινο ημιμαραθωνιο. Οποτε η μια προπονηση την εβδομαδα ανηφορες τις εβδομαδες 5-9 ειναι οκ απ οτι καταλαβαινω!

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Καταλαβαίνεις ότι η συζήτηση είναι πολύ γενική και αόριστη. Ούτε το πώς δομείται η εβδομάδα σου ξέρω, ούτε τον στόχο σου, ούτε τίποτα.
    Αν με ρωτήσεις, θα προτιμούσα ασυζητητί να κάψεις το trail και να κάνεις κανονικά το LR σου. Επίσης, καλό είναι να βάζεις και στα easy τρεξίματά σου διαδρομές με ανηφόρες. Για να μάθεις να τρέχεις ΚΑΙ στις κατηφόρες. Είναι μεγάλο το θηρίο που θα αντιμετωπίσεις σε 2 μήνες και θέλει ανάλογες προσαρμογές. Εκεί δεν θα έχεις σχοινιά… θα σε πάρει πίσω! 😛

Spiros Paulidis
    Συμμετέχων

Ναι έχεις δίκιο! Κουβεντα να κανουμε ειναι 😛 Σε ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σου και τις συμβουλες σου!

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.