Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Ρούχα & εξοπλισμός / Φθινοπωρινοί-χειμερινοί αγώνες και ρουχισμός

Φθινοπωρινοί-χειμερινοί αγώνες και ρουχισμός

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 15 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #59576
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    Έχετε καμιά συμβουλή να δώσετε οι εμπειρότεροι στους νεώτερους σχετικά με την ένδυση σε αγώνες διαφόρων αποστάσεων σε μη ιδανικές συνθήκες; Αφορμή για την ερώτηση είναι δύο αγώνες, ημιμαραθώνιος και 15χλμ, στα τέλη Νοέμβρη και μέσα Δεκέμβρη, που σκοπεύω να τρέξω.

    Για προπονητικά τρεξίματα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς θα παραντυθείς τη μια φορά, θα το προσαρμόσεις στο επόμενο τρέξιμο. Δυσκολεύει το πράγμα όμως όταν μιλάμε για αγώνες και race effort για 1-2 ώρες, που δεν μπορείς ακριβώς να το προβάρεις.

    Με ό,τι έχω βρει ψάχνοντας, μία λογική είναι να προσθέτεις από 5 έως 10 βαθμούς στην εξωτερική θερμοκρασία (και ιδανικά την feels like – αισθητή θερμοκρασία), ανάλογα με το effort.

    #59584
    Echetlos
    Συντονιστής

    Δεν μου έχει τύχει να τρέξω σε αγώνα με λιγότερο από 7-8 βαθμούς. Κι εκεί φορούσα φανελάκι και σορτς.
    Ένα θεματάκι υπήρχε κατά την αναμονή στην εκκίνηση αλλά με το που ξεκινήσαμε ήμουν απολύτως οκ.
    Βέβαια, δεν ξέρω πόσο διαφορετικό είναι το κρύο της Αθήνας με της Βορείου Ελλάδος…

    Αν ο προβληματισμός είναι μόνο για τον κορμό, η μία λύση είναι τα μανίκια και η άλλη ένα παλιό φούτερ το οποίο θα πετάξεις μόλις ζεσταθείς μέσα στον αγώνα.

    #59594
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πιο σφιχτό κρύο εδώ πάνω.
    Καλύτερα λες μανίκια παρά technical μακρυμάνικη μπλούζα;
    Αν υπάρχει και άνεμος, αλλάζει κάτι άραγε;

    #59602
    PanDex
    Συμμετέχων

    Σε μπόλικους αγώνες με κρύο και κομμάτια με ακόμα περισσότερο κρύο, η ένδυση μου στο ζέσταμα ήταν η αναγκαία για την εκάστοτε θερμοκρασία (ραντάκι-μακρυμάνικο-αντιανεμικό-λαιμουδιέρα κτλ..) στην ώρα του αγώνα όλα έβγαιναν πάντα, μόνο σορτς και ραντάκι..Αυτό που είπε ο Νίκος, μόνο στην αναμονή της εκκίνησης μπορεί να υπάρχει ένα θέμα..Σε αγώνες με αέρα και κρύο βάζω και γάντια τρεξίματος. Στην δε βροχή η καλύτερη μου, οσο λιγότερα τόσο καλύτερα..Στο τέλος παντα ζεστό ντύσιμο με το που τερματίσω.

    #59604
    Echetlos
    Συντονιστής

    Νομίζω πως ο συνδυασμός σορτς-φανελάκι, με μανίκια-σκούφο-γάντια, καλύπτει τα πάντα.
    Τα μανίκια μαζεύονται, αν ζεσταθείς.
    Σκούφος-γάντια, αν ξέρεις ότι κάποια στιγμή δεν θα τα θες, πάρε κάποια της πλάκας και πέτα τα στην διαδρομή.

    BTW, σε λάθος σάιτ είσαι, δες εδώ καλύτερα: http://www.ihavenothingtowear.gr/personal-styling/

    #59606
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    χαχαχαχα μπορώ να τους πω ότι θέλω να ντυθώ για γάμο που θα γίνει εν μέσω ημιμαραθωνίου στους 5 βαθμούς, legitimate ερώτημα είναι, θα πρέπει να μου απαντήσουν.

    Νίκο, όταν λες μανίκια εννοείς κάτι σαν αυτό https://store.nike.com/gr/el_gr/pd/μανικια-pro-elite/pid-11504240/pgid-12190900 ή έχεις κάτι άλλο υπόψη;


    @panosdimi
    , ευχαριστώ πολύ, εξαιρετικά κατατοπιστική η απάντησή σου!

    #59608
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    Πλάκα πλάκα πάντως, με βλέπω να κατεβαίνω με παπούτσι adidas (μπλε), κάλτσες nike (πράσινες), σορτσάκι nike (γκρι), μπλούζα salomon (κόκκινη), μανίκια adidas (μαύρα), περιλαίμιο αν χρειαστεί nike (περίεργο χρώμα, δεν το ξέρω :). Ο χρωματικός συνδυασμός όλων αυτών αγγίζει τα όρια του εγκλήματος. Θα με δει η fashion police τόσο στον ημιμαραθώνιο της Ξάνθης όπου ζω, όσο και στον Φιλίππειο Δρόμο της Βέροιας, από όπου κατάγομαι, και θα με συλλάβει στον τερματισμό.

    #59612
    Echetlos
    Συντονιστής

    Κάτι τέτοιο, Σωτήρη… Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, δεν ξέρω αν είναι διαφορετικά αυτά για κρύο.
    Ας μας πει κ’αποιος αν γνωρίζει.

    Νίκο, όταν λες μανίκια εννοείς κάτι σαν αυτό https://store.nike.com/gr/el_gr/pd/μανικια-pro-elite/pid-11504240/pgid-12190900 ή έχεις κάτι άλλο υπόψη;

    #59614
    Yiannis
    Συμμετέχων

    Αν εξαιρέσω το 10αρι της προηγούμενης χρονιάς στη Δράμα, που πήραμε εκκίνηση με -2 βαθμούς, όποτε φόρεσα μακρύ κολάν και μακρύ τεχνικό μπλουζάκι, σε όλους τους άλλους αγώνες κατά κανόνα τρέχω με κοντό σορτς ή κολάν και τιραντάκι από πάνω, ζεσταίνομαι με κάτι παραπάνω. Τα γάντια άλλους τους βολεύουν, εμένα καθόλου. Αντίθετα με βολεύουν τα neck warmer ή τα buffακια, ανάλογα με το κρύο. Πιστεύω ότι πρέπει να προσέξεις δυο πράγματα: Πρώτον τον χρόνο της αναμονής, που μπορεί να παγώσεις αν είσαι με τιράντα τόση ώρα πριν την εκκίνηση και δεύτερον κ χιλιοειπωμένο, να δοκιμάσεις τα ρούχα σε προπόνηση όσο αυτό είναι δυνατόν την εβδομάδα του αγώνα. Edit :Παρεπιπτόντως τώρα μόλις είδα ότι avatar μου είναι από τερματισμό στη Δράμα 🙂

    #59618
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    Ευχαριστώ Γιάννη @ichasone για τις συμβουλές, τη φωτογραφία σου παρατήρησα κι εγώ 🙂
    Νίκο @echetlos, παρήγγειλα κάτι running μανίκια της adidas. Thanks a lot!

    #59856
    tzatzikis90
    Συμμετέχων

    Σωτήρη ο καθένας θα σου μιλήσει για τον εαυτό του, κανείς όμως δε μπορεί να σου πει τι είναι κατάλληλο για εσένα! Εγώ πχ βλέπω τα γραφόμενα των παιδιών που μιλάνε για τιράντα και κρυώνω και μόνο στην ιδέα! Παίζει ρόλο ο κάθε οργανισμός, το τι έχεις συνηθίσει κλπ. Η αλήθεια είναι πως το κρύο σ εμάς στα βόρεια είναι αρκετά πιο τσουχτερό από Αθήνα και λοιπές περιοχές, οπότε κάποια άτομα, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, δεν είναι σωστό μέτρο σύγκρισης για εσένα.

    Τέλος πάντων, προσωπικά σε αγώνες με θερμοκρασία γύρω στους 0-5 βαθμούς (δεν θα ξεχάσω ποτέ το κρύο που ἐνιωσα πέρυσι στα Βαλδίρκεια της Δράμας. Μετά από ζέσταμα και 45 λεπτά αγώνα ντυμένος σαν κρεμμύδι με 3 στρώσεις ρούχα πάνω κάτω και 2 ζευγάρια γάντια, δεν ένιωθα τα δάχτυλα σε χέρια και πόδια!!!) ντύνομαι αρκετά καλά με 2 (συνήθως) στρώσεις τεχνικά ρούχα τα οποία δεν πρόκειται να σε υπερθερμάνουν εκτός κι αν τρέχεις για ώρα και ανέβει η θερμοκρασία κατακόρυφα. Συνήθως λοιπόν μια μακρυμάνικη με μια κοντομάνικη από πάνω, μακρύ κολλάν και σορτσάκι από πάνω, γάντια, σκούφο, buff στο λαιμό και γενικά δεν αφήνω κανένα σημείο εκτεθειμένο! Ωστόσο ξαναλέω, εξαρτάται καθαρά από σένα, ότι και να σου πούμε εμείς, εσύ ξέρεις αν και πόσο ζεσταίνεσαι και αυτό το βλέπεις στις προπονήσεις.

    Τέλος, συμφωνώ απόλυτα με όσα είπαν τα παιδιά για πριν και μετά τον αγώνα. Ελπίζω να βοήθησα, καλή προετοιμασία!

    #59864
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    Ευχαριστώ @tzatzikis90, εννοείται βοήθησες! Σίγουρα ο καθένας κρυώνει αλλιώς, αν μπορώ να το πω έτσι, και μία εικόνα θα την έχω για το πώς τα βγάζω πέρα τρέχοντας εκείνες τις μέρες, απλά αυτό που δεν ξέρω και είναι δύσκολο να διαπιστώσω πριν τον αγώνα, είναι το πώς αντιλαμβάνεται ο οργανισμός τη ζέστη-κρύο στη 1.30-2.00 ώρες τρεξίματος σε ρυθμό αγώνα.

    #59874
    tzatzikis90
    Συμμετέχων

    προσωπικά από την όποια εμπειρία έχω θεωρώ πως με σωστή ενυδάτωση τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα ζεσταίνεσαι μεν αλλά δεν σκας. η θερμοκρασία λοιπόν που θα νιώθεις θα είναι σίγουρα υψηλότερη από την υπάρχουσα αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. βέβαια ας απαντήσουν σε αυτό και οι περισσότερο έμπειροι.

    #59876
    Echetlos
    Συντονιστής

    Η ενυδάτωση τι σχέση έχει..???
    Εννοείς να πίνεις καυτό νερό ενώ τρέχεις?

    #60102
    tzatzikis90
    Συμμετέχων

    μην κάνουμε ένα αστείο (ασχετοσύνη κοινώς), αμέσως να μας την πει ο σατανάς! βρε ουστ!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 15 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.