Doping ή μη;

  • Αυτό το θέμα έχει 4 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη πριν από τον χρήστη AngelDel.
Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #93790
    Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα.
    Διάβασα πρόσφατα μια αξιολόγηση για το Nike Zoom Vaporfly 4%, το οποίο αναφέρει ότι: I REALLY think this shoe makes you a bit faster. Like 4% faster and more efficient. Δηλαδή, το doping με χημικές ουσίες, σε τι ακριβώς διαφέρει; Δεν αναφέρομαι στα συγκεκριμένα παπούτσια, τα αναφέρω απλά ως αφορμή. Τις ίδιες σκέψεις τις είχα για ρούχα που υπόσχονται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, άρα μεγαλύτερη αντοχή, συμπληρώματα διατροφής κ.α.
    Δηλαδή, που ξεκινά το doping, που τελειώνει η φυσική ενίσχυση τις αποδοτικότητας;

    #93792
    Echetlos
    Συντονιστής

    Σωστός ο προβληματισμός εν πρώτοις, παρ’ όλα αυτά, αν τον ακολουθήσουμε, οτιδήποτε πέραν του ξυπόλητου θα πρέπει να θεωρηθεί doping.
    Εν τούτοις, για το συγκεκριμένο μοντέλο έγινε αρκετή κουβέντα σχετικά με το αν η ενσωματωμένη πλάκα προσδίδει ελαστικές ιδιότητες μεγαλύτερες του νομίμου (κατά IAAF). Γεγονός είναι πάντως πως η πλάκα αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο στην συγκεκριμένη βιομηχανία, απλά απ’ ότι φαίνεται, η Nike πέτυχε μία μακράν καλύτερη αξιοποίησή της.

    Στις υπόλοιπες “τεχνολογίες” που αναφέρεσαι Γιώργο, από την στιγμή που το doping αφορά καθαρά αναβολικές διαδικασίες και μόνο, δεν θα έλεγα ότι τίθεται ζήτημα.

    #93840
    Lachaniaris
    Συμμετέχων

    Καλημέρα!

    From Wikipedia, the free encyclopedia

    “In competitive sports, doping is the use of banned athletic performance-enhancing drugs”

    Doping θεωρείτε οποιαδήποτε ουσία (φάρμακο) η οποία παρεμβαίνει στην φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης. Δεν μπορείς να αποκλείσεις ένα προϊόν, γιατί ΜΠΟΡΕΙ να σου ανεβάσει την απόδοση. Το παπούτσι δεν έχει να κάνει μόνο με την “επιστροφή ενέργειας”, αλλά και με το “FIT”, με τα κιλά του αθλητή, με πολλούς παράγοντες οι οποίοι πολλές φορές, δεν είναι καν μετρήσιμοι. Στο τρέξιμο το μόνο που ξέρω ότι είναι μπαναρισμένο ως εξωτερικός παράγοντας είναι η μουσική, η οποία δεν επιτρέπεται γιατί θεvρείτε ψυχολογικό doping, κάτι το οποίο είναι μετρήσιμο.
    Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει εξοπλισμός ο οποίο έχει αποκλειστεί από παγκόσμια ομοσπονδία. Είναι ένα μαγιό της Speedo (https://en.wikipedia.org/wiki/LZR_Racer) το οποίο αποδεδειγμένα αύξανε την απόδοση δραματικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν η μείωση του συντελεστή τριβής με το νερό, άρα ευκολότερο το να πηγαίνεις με την ίδια ταχύτητα σε σχέση με ένα συμβατικό μαγιό! (Μείωση κατανάλωσης ενέργειας)

    #101892
    liana
    Συμμετέχων

    Πολυ σωστο αυτο για το fit

    #105476
    AngelDel
    Συμμετέχων

    Δεν θα περνουσε ποτε απο το μυαλο μου οτι ενα παπουτσι θα μπορουσε να ενισχυει τοσο την αποδοση που να θεωρειται “ντοπινγκ”

Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.