Δραστηριότητα

  • Ο/η Giannis Psarelis έγραψε ένα νέο άρθρο, Βελτιστοποιώντας τη σχέση προπονητή – αθλητή πριν από 5 έτη, 9 μήνες

    Εισαγωγή

    Η μεγάλη πλειονότητα των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών στον κόσμο, δηλώνουν δημόσια ότι  τα επιτεύγματά τους σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ποιότητα της σχέσης που έχουν χτί […]

    • @giannispsarelis Μια απορία που έχω Γιάννη είναι από που μπορεί να προκύψει συνήθως μια σύγκρουση μεταξύ προπονητή και αθλητή? Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο προπονητής είναι ο επαγγελματίας στον οποίο απευθύνεσαι για να σε κάνει καλύτερο αθλητή τι διαφωνίες μπορεί να υπάρξουν? Πάνω στο προπονητικό πρόγραμμα? πάνω στη συμπεριφορά και του πόσο ασχολείται μαζί σου?

    • @roberto4carlos Είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν διαφωνίες, όπως προκύπτουν διαφωνίες σε όλες τις μορφές σχέσεων που συνάπτουμε (προσωπικές, φιλικές, επαγγελματικές) και ίσως γίνουν κάποιες παρεξηγήσεις. Εάν αυτές επιλύονται γρήγορα θα αποφευχθεί η σύγκρουση. Συνεπώς μία ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητη ώστε να μην οδηγούμαστε συχνά σε συγκρούσεις.
      Φυσικά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σε κάθε κοινωνία, σε κάθε κράτος, σε κάθε αθλητική ομάδα…υπάρχει διαφορετική προπονητική φιλοσοφία με βάση την οποία καθορίζεται το πλαίσιο συμπεριφοράς προπονητών και αθλητών καθώς και πως πρέπει να λύνονται οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις.
      Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η δυναμική σχέση χτίζεται με πολύ προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Χτίζεται δύσκολα και καταστρέφεται πολύ εύκολα, όπως άλλωστε και όλες οι σχέσεις.

      Πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιες από τις διαφωνίες μπορεί να καταλήξουν σε συγκρούσεις.

      Θεωρώ ότι οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν από τα εξής θέματα :
      Διαφορετικές αξίες τόσο στη ζωή γενικότερα όσο και αθλητικές αξίες.
      Διαφορετική υπαρξιακή νοημοσύνη.
      Διαφορετικό εθνικό, κοινωνικό, πολιτισμικό …υπόβαθρο
      Διαφορετικοί στόχοι αθλητή και προπονητή.
      Διαφορετικές προσδοκίες από αυτή τη σχέση από τον προπονητή και από τον αθλητή
      Μη καλή οριοθέτηση της σχέσης….

      Εάν η συμπεριφορά του ενός προσβάλει τον άλλο τότε θα υπάρξει σύγκρουση και βίαια διακοπή της σχέσης.

      Εάν ο αθλητής θεωρεί ότι ο προπονητής δεν ενδιαφέρεται για εκείνον, και εάν δεν γίνουν σχετικές εξηγήσεις, τότε και πάλι θα διακοπεί άμεσα η σχέση.

      Εάν δεν είναι ξεκάθαρο τί είδους υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει ο προπονητής τότε θα υπάρξουν παρανοήσεις. Στο χώρο των αθλημάτων αντοχής και πέρα από το σωματειακό περιβάλλον συνήθως αυτή είναι βασική αιτία παρεξήγησης. Αλλου είδους υπηρεσίες περιμένει ο αθλητής και άλλες υπηρεσίες προσφέρει ο προπονητής. Μερικές φορές ακόμα και να τις έχει εξηγήσει ακριβώς ο προπονητής ο αθλητής μπορεί να θεωρεί ότι αυτές δεν το καλύπτουν και για κάποιους λόγους να μην καταθέτει αυτή του την άποψη στον προπονητή.

      @echetlos θα ήθελες να γράψουμε ένα άρθρο “Πότε πρέπει να τελειώνει μία προπονητική συνεργασία/ Πότε ένας αθλητής πρέπει να αλλάζει προπονητή;”