Αρχική / Επικαιρότητα / Η NIKE σταματάει το Oregon Project

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επικαιρότητα

Η NIKE σταματάει το Oregon Project

Η NIKE σταματάει το Oregon Project

Την 1η Οκτωβρίου η USADA επέβαλε τετραετή αποκλεισμό στον Alberto Salazar, προπονητή του περίφημου Nike Oregon Project, για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές της ομάδας του. Χθες βράδυ, η Nike ανακοίνωσε πως παύει το Oregon Project.

“Η κατάσταση αυτή, καθώς και οι όποιοι άλλοι ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί, αποσπούν τους αθλητές από το να επικεντρωθούν στις προπονητικές και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισα να διακόψω το Oregon Project”, λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nike, Mark Parker.
“Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η αθλητές του προγράμματος έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο Salazar δεν μπορεί να προπονεί πλέον”, συμπληρώνει.

Η Nike ξεκίνησε το Oregon Project το 2001, ως μια προσπάθεια να κάνει και πάλι τους Αμερικανούς δρομείς αντοχής ανταγωνιστικούς σε διεθνές επίπεδο.
Ανάμεσά τους, ξεχώρισαν ονόματα όπως οι Galen Rupp, Kara Goucher, Dathan Ritzenhein, Matthew Centrowitz και Jordan Hassay, που έφεραν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Μεταξύ αυτών, το πρόγραμμα περιελάμβανε και μη Αμερικανούς αθλητές, όπως ο Mo Farah (ο οποίος άφησε το OP το 2017), η Sifan Hassan και o Yomif Kejelcha.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής, κανένας αθλητής του group δεν έχει βρεθεί θετικός σε απαγορευμένες ουσίες.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

4 Σχόλια

 1. Τιγκανα με ελαφρά πηδηματάκια, μάλλον και με κάποια καθυσστερηση.

 2. https://www.youtube.com/watch?v=qBwtCf2X5jw
  https://www.nytimes.com/2019/11/07/opinion/nike-running-mary-cain.html

  Τι λέει η Cain?
  ” Ήμουν το ταχύτερο κορίτσι στην Αμερική. Είχα πολλά εθνικά ρεκόρ και ήμουν μαθήτρια του Α. Όταν ήμουν 16 ετών, δέχτηκα μια κλήση από τον Alberto Salazar στη Nike. Ήταν ο πιο διάσημος προπονητής του κόσμου και μου είπε ότι ήμουν η πιο ταλαντούχα αθλήτρια που είχε δει ποτέ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μου έτους στο κολέγιο, μετακόμισα για να προπονηθώ μαζί του και την ομάδα του . Ήταν μια ομάδα των ταχύτερων αθλητών στον κόσμο και ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

  Πήγα στη Nike γιατί ήθελα να είμαι η καλύτερη αθλήτρια που είχε υπάρξει ποτέ.
  Αντ ‘αυτού, κακοποιήθηκα συναισθηματικά και σωματικά από ένα σύστημα που σχεδιάστηκε από τον Alberto και εγκρίθηκε από τη Nike. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα. Όταν έφτασα για πρώτη φορά, ένα ανδοκρατούμενο προσωπικό της Nike ήταν πεπεισμένο ότι για να γίνω καλύτερη, έπρεπε να γίνω λεπτότερη και λεπτότερη και λεπτότερη. Αυτή η ομάδα της Nike ήταν το κορυφαίο πρόγραμμα στη χώρα και παρόλα αυτά δεν είχαμε πιστοποιημένο αθλητικό ψυχολόγο, ούτε πιστοποιημένο διατροφολόγο. Ήταν πραγματικά μια ομάδα ανθρώπων που ήταν φίλοι του Alberto. Έτσι, όταν πήγαινα σε οποιονδήποτε από αυτούς για βοήθεια, θα μου έλεγαν πάντα όλοι το ίδιο πράγμα και αυτό ήταν να ακούσω τον Alberto.

  Ο Alberto προσπαθούσε σταθερά να με κάνει να χάσω βάρος. Δημιούργησε έναν αυθαίρετο αριθμό 114 pounds (51,7 kg) και συνήθιζε να με ζυγίζει μπροστά στους συναθλητές μου και να με ντροπιάζει δημόσια ντροπή αν δεν έφτανα αυτό το βάρος. Ήθελε να μου δώσει αντισυλληπτικά χάπια και διουρητικά για να χάσω βάρος – τα οποία δεν επιτρέπονται. Έτρεχα χάλια αυτή τη περιόδο. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου βρισκόμουν στην αφετηρία και είχα χάσει τον αγώνα πριν καν ξεκινήσω γιατί το μόνο που σκεφτόμουν δεν ήταν ο χρόνος που είχα στόχο αλλά το νούμερο που είχα δει νωρίτερα στη ζυγαριά. Θα ήταν αφελές να μην αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι το βάρος είναι σημαντικό στον αθλητισμό. Είναι όπως οι μπόξερ που πρέπει να διατηρήσουν ένα ορισμένο βάρος ή που όλοι καταλήγουν στα μαθηματικά όπου όσο λεπτότερος είσαι, τόσο πιο γρήγορα θα τρέξεις καθώς θα μεταφέρεις λιγότερο βάρος.

  Αλλά εδώ είναι ένα μάθημα βιολογίας που έμαθα με τον πιο σκληρό τρόπο. Όταν οι νέες γυναίκες αναγκάζονται να πιέσουν τον εαυτό τους πέρα από αυτό που είναι σε θέση να δώσουν στην ηλικία τους, κινδυνεύουν να αναπτύξουν το σύνδρομο RED-S. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχεις χάσει την περίοδό σου για μερικούς μήνες και οι μερικοί μήνες γίνονται χρόνια και στην περίπτωσή μου ήταν συνολικά τρία χρόνια. Και όταν δεν έχεις περίοδο, δεν είσαι σε θέση να έχεις και τα απαραίτητα επίπεδα οιστρογόνων για να διατηρήσεις ισχυρή υγεία των οστών. Και στην περίπτωσή μου, έσπασα πέντε διαφορετικά οστά.

  Το περιοδικό New York Times Magazine δημοσίευσε μια ιστορία για το πώς με προπονούσε ο Alberto και πως καλλιεργούσε το ταλέντο μου. Τίποτα από αυτά δεν κάναμε. Όταν το είδα ένιωσα τόσο φοβισμένη. Ένιωσα μόνη. Και ένιωσα τόσο παγιδευμένη και άρχισα να έχω αυτοκτονικές σκέψεις. Άρχισα να κόβω τον εαυτό μου. Μερικοί άνθρωποι με είδαν να κόβομαι και ( σπάει η φωνή της) κανείς δεν έκανε τίποτα ούτε είπε τίποτα.

  Το 2015, έτρεξα αυτόν τον αγώνα και δεν έτρεξα πολύ καλά. Και στη συνέχεια είχε καταιγίδα. Ο μισός στίβος ήταν κάτω από μια τέντα και ο Αλμπέρτο μου φώναξε μπροστά σε όλους . Μου είπε ότι είχα πάρει σαφώς πέντε pounds ( 2,2κιλά!) πριν από τον αγώνα. Ήταν επίσης εκείνο το βράδυ που είπα στον Alberto και στον αθλητικό μας ψυχολόγο ότι κοβόμουνα και λίγο πολύ μου είπαν ότι απλώς ήθελαν να πάνε για ύπνο.

  Και νομίζω ότι για μένα αυτό ήταν το ξύπνημα όπου είπα: “Αυτό το σύστημα είναι άρρωστο.” Σκέφτομαι επίσης διάφορα και για τους γονείς μου, μόλις τελικά τους είπα τι συνέβαινε και τρομοκρατήθηκαν. Μου έβγαλαν αμέσως εισητήριο με το πρώτο αεροπλάνο για να γυρίσω σπίτι.

  Δεν προσπάθουσα ούτε καν να πάωτους Ολυμπιακούς Αγώνες πια. Απλώς προσπαθούσα να επιβιώσω. Έτσι έκανα την οδυνηρή επιλογή να εγκατέλειψω την ομάδα.

  Αυτές οι μεταρρυθμίσεις (η Nike κλείνει το NOP) είναι ως επί το πλείστον άμεσο αποτέλεσμα του σκανδάλου ντόπινγκ. Δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι υπάρχει συστημική κρίση στα γυναικεία αθλήματα και στη Nike, όπου τα γυναικεία- κορίτσιστικά σώματα καταστρέφονται από ένα συναισθηματικά και σωματικά καταχρηστικό σύστημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και εδώ μπορούμε να το κάνουμε.

  Πρώτον, η Nike πρέπει να αλλάξει. Στον κλασσικό αθλητισμό, η Nike είναι πανίσχυρη. Ελέγχουν τους κορυφαίους προπονητές, αθλητές, αγώνες, ακόμα και το διοικητικό σώμα. Δεν μπορείς να απολύεις έναν προπονητή και να εξαλείφεις ένα πρόγραμμα και να υποκρίνεσαι ότι το πρόβλημα λύθηκε. Η ανησυχία μου είναι ότι η Nike πρόκειται απλώς να αναδιαμορφώσει το παλιό πρόγραμμα και να βάλει σαν υπεύθυνους τους βοηθούς προπονητές του Alberto.

  Δεύτερον, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην εξουσία. Αναρωτιέται αν είχα εργαστεί με περισσότερες γυναίκες, ψυχολόγους, διατροφολόγους και ακόμη και προπονητές, που θα ήμουν σήμερα. Παγιδευτηκα σε ένα σύστημα σχεδιασμένο από άνδρες που καταστρέφει τα σώματα των νεαρών κορίτσιων.

  Έχω πραγματικά ελπίδα για το άθλημα και σχεδιάζω να τρέχω για πολλά ακόμα χρόνια και έτσι μέρος του λόγου που το κάνω τώρα αυτό είναι ότι θέλω να τελειώσω αυτό το κεφάλαιο και να ξεκινήσω ένα νέο.”

  Η Nike εξέδωσε μια δήλωση που ανέφερε ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς της , αλλά ότι δεν είχαν καμία γνώση καθώς η Cain είχε προσπαθήσει να επανέλθει στην ομάδα μόλις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
  Εδώ είναι η δήλωση της Nike:
  “Αυτές είναι βαθιά ανησυχητικές καταγγελίες που δεν έχουν εγερθεί από τη Maryή τους γονείς της ποτέ πριν. Η Mary ζητούσε να επανενταχθεί στο Oregon Project και στην ομάδα του Alberto μόλις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και δεν είχε εγείρει αυτές τις ανησυχίες ως μέρος αυτής της διαδικασίας. Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά τους ισχυρισμούς και θα ξεκινήσουμε μια άμεση έρευνα για να ακούσουμε τους πρώην αθλητές του Oregon Project . Στη Nike επιδιώκουμε να τοποθετούμε πάντα τον αθλητή στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε και οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς ασυμβίβαστοι με τις αξίες μας “.

  https://twitter.com/runmarycain
  Η Cain, στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι προσπάθησε να επανέλθει νωρίτερα αυτό το έτος και ότι, ανεξάρτητα από την προηγούμενη συμπεριφορά του, εξακολουθούσε να «αγαπάει» τον Salazar και να θέλει την έγκρισή του.

  Ο Alberto Salazar αρνήθηκε παντελώς ότι έχει κάποια σxέση με όσα υποστηρίζει η Cain.

  https://www.oregonlive.com/sports/2019/11/nike-oregon-project-coach-alberto-salazar-denies-allegations-made-former-by-nop-athlete-mary-cain.html

  Ο Jonathan Marcus στο twitter , αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ο meeting director , στο meeting του 2015 , που αναφέρει η Cain και επιβέβαιωσε τα λεγόμενα της.

  https://twitter.com/jmarpdx/status/1192466844696793090

  Υπό το βάρος των αποκαλύψεων και του κύματος αντιδράσεων ο A.Salazar, σε νεώτερη χθεσινή δήλωση ζητάει συγγνώμη:: «Ο πρωταρχικός μου στόχος ως προπονητής ήταν να βελτιώσω την απόδοση με τρόπο που να υποστηρίζει την καλή υγεία όλων των αθλητών μου. Ενίοτε, μπορεί να έχω κάνει σχόλια που ήταν χλευαστικά ή αδιάφορα πάνω στην σκληρή προπόνηση. Εάν ένας αθλητής πληγώθηκε από τυχόν σχόλια που έκανα, δεν ήταν αυτό η πρόθεση μου και λυπάμαι, αλλά αμφισβητώ την αντίληψη ότι οποιοσδήποτε αθλητής έχει υποστεί κακομεταχείρηση ή διάκριση λόγω φύλου ενώ ήταν στο ΝΟΡ.

  Επειδή το βάρος του δρομέα είναι εγγενώς συνδεδεμένο με την απόδοση για τους ελίτ δρομείς, το είδα ως μέρος της δουλειάς μου ως προπονητής αντοχής για να βοηθήσω τους δρομείς της ομάδας να καταλάβουν την επίπτωση που έχει αυτό στην απόδοση. Είχα πολλές ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με το βάρος με όλους τους αθλητές μου – τόσο γυναίκες όσο και άνδρες. Αυτό είναι μέρος του πρωταθλητισμού. Ίσως αυτό πρέπει να αλλάξει. Πράγματι, ανέκαθεν αντιμετωπίζα άνδρες και γυναίκες με τον ίδιο τρόπο , εν προκειμένω – να αντιμετωπίσω διαφορετικά τις γυναίκες πιστεύω ότι δεν θα ήταν προς όφελος τους.»
  https://www.oregonlive.com/sports/2019/11/ex-nike-oregon-project-coach-alberto-salazar-if-i-was-callous-or-insensitive-im-sorry.html

  Ποιά είναι η Mary Cain;

  Μόλις 17 ετών, η Cain έγινε η νεότερη Αμερικάνα που μπήκε στην ομάδα τyυ Παγκόσμιου Πρωταθλήματος όταν βγήκε δεύτερη στα 1500μ στις ΗΠΑ το 2013. Αυτή την εποχή έσπασε επίσης αμερικανικά ρεκόρ Νέων στα 800μ, 1500μ και στο μίλι. Έφτασε στον τελικό των 1500 μέτρων στη Μόσχα, όπου βγήκε 9η. ( Πάλι η νεώτερη που το κατάφερνει αυτό.) Στα τέλη του 2013 προσχώρησε στην ομάδα του Salazar και το 2014 μετακόμισε στο Portland, στο Όρεγκον.

  Κάτω από τις οδηγίες του Salazar, η Caine κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο Νέων στα 3000μ την επόμενη σεζόν και για άλλη μια φορά έφτασε στην πρώτη θέση στις ΗΠΑ στα 1500μ.
  Τα επόμενα χρόνια όμως η πτώση της είναι κατακόρυφη.
  Ατομικό ρεκορ στα 800 1:59.51! (1 Ιουνίου 2013 πριν ΝΟΡ, τα επόμενα χρόνια δεν θα κατλέβει το 2.01, αποκορυφωμα το 2016 που κάνει 2:08.50!) Τελευταία ενεργή της χρονιά το 2016!

 3. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος…

Αφήστε μια απάντηση