Με το αγώνισμα του ύψους να διεξάγεται παράλληλα σε δύο στρώματα πλάτη-πλάτη στο κέντρο της Birmingham Arena και τους προπονητές καθισμένους σε παγκάκια εντός στίβου, ξεκίνησε το 17ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και με τους “ανεξάρτητους” αθλητές της τιμωρημένης Ρωσίας (ενώ η ΔΟΕ έδωσε το ΟΚ) να θριαμβεύουν.
Στο αγώνισμα υπήρχε και μουσική, στα πρότυπα meeting, όμως ο Davil Lysenko ζήτησε ησυχία στο τελευταίο του άλμα στα 2,36μ.
Ο Mutaz Barshim είχε μόλις αποτύχει για 3η φορά και έχοντας και οι δύο τους περάσει όλα τα προηγούμενα ύψη απο τα 2,20μ. έως τα 2,33μ. με την πρώτη, η προσπάθεια του 21χρονου Ρώσου ή θα του έδινε τη νίκη ή θα οδηγούσε σε μπαράζ.
Ο Lysenko που ήταν 2ος στο Λονδίνο με τον Barshim νικητή, στις προηγούμενες προσπάθειες είχε δείξει καλύτερα στοιχεία και κατάφερε τελικά με ένα καθαρό άλμα να πάρει τη νίκη, ενώ δεν συνέχισε μετά για κάποια καλύτερη επίδοση (έχει 2,37μ. ρεκόρ)
Το χάλκινο πήρε ο Γερμανός Mateusz Przybylko που πέρασε τα 2,29μ. με τη δεύτερη, ενώ ο Αμερικανός Erik Kynard με την τρίτη.
Στις γυναίκες η Mariya Lasitskene ήταν το απόλυτο φαβορί και κέρδισε άνετα, καθώς ήταν η μόνη που πέρασε τα 1,96μ. από τις 4 που πέρασαν επίσης τα 1,93μ. κι έφτασαν εκει.
Το υπόλοιπα μετάλλια έχοντας περάσει όλες τα 1,93μ. με τη δεύτερη και τα 1,89μ. με την πρώτη, κρίθηκαν στις προσπάθειες του 1,84μ. όπου με την πρώτη είχε περάσει η προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια -νεάνιδα ακόμα το 2016 στο Portland- Vashti Cunningham, με τη δεύτερη η Ιταλίδα Alessia Trost που στις μικρότερες ηλικίες ήταν η μεγάλη αντίπαλος της Kuchina τότε, ενώ με την τρίτη η …γηπεδούχος Morgan Lake. Η Levchenko είχε κακή προσέγγιση κι έμεινε στα 1,89.μ,. όπως και η Demireva.
Στη συνέχεια η Lasitskene πέρασε και τα 2,01μ. ενώ προσπάθησε στα 2,07μ. (2,08μ. είναι το παγκ.ρεκόρ της Bergquist)
Το αγώνισμα πλέον με τους νέους κανονισμούς είχε 30 δευτερόλεπτα μεταξύ των προσπαθειών, αν και για τηλεοπτικούς λόγους φάνηκε κάποιες φορές να επιμηκύνεται.
Τα 3000μ. γυναικών που είχαν απευθείας τελικό, έκλεισαν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, μετά την ολοκλήρωση του ύψους.
Το πρώτο χιλιάρι πήγε αργά στα 3.14 και η Konstanze Klosterhalfen οδήγησε ως το 2ο χιλιόμετρο σε άλλα 2.53, ενώ μετά η Genzebe Dibaba , από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης, πήρε την πρωτοπορία και με 2.37 τελευταίο χιλιάρι την κράτησε μέχρι τον τερματισμό, σε 8.45.05
Η Obiri επιχείρησε αρχικά να μείνει κοντά αλλά τελικά υποχώρησε και για το βάθρο έμειναν η Sifan Hassan που προσπαθησε να πλησιάσει τη Dibaba αλλά στο τέλος κινδύνεψε να χάσει τη δεύτερη θέση από τη Βρετανιδα Laura Muir – τοποθετήθηκε όμως καλά και με 8.45.68 είχε ένα δέκατο διαφορά.
Οι περισσότερες αθλήτριες θα αναμετρηθούν και στο 1500αρι.
H Αιθιοπία έγινε η πρώτη χώρα που θα ακούσει τον ύμνο της στο Birmingham, αφού για τους νικητές του ύψους προβλέπεται ο ύμνος της IAAF.
Το κύριο μέρος της διοργάνωσης ξεκινάει την Παρασκευή, με τα σύνθετα και πρώτο ατομικό αγώνισμα τα 60μ. γυναικών που και οι 3 κούρσες του θα γίνουν μέσα στην ημέρα. Η Ραφαέλα Σπανουδάκη θα είναι και η πρώτη ελληνική παρουσία, στην 5η από τις 6 σειρές – περνάνε οι τρεις πρώτες και έξι επιδόσεις. Η Asha Philip ξεχωρίζει στη σειρά, Oliver, Thompson, Schippers, Kambundji μεταξύ των καλύτερων συμμετοχών.
Στα 400μ. τρέχει η Μαρία Μπελιμπασάκη, στην 1η από τις 6 σειρές και οι 2 πρώτες και 6 χρόνοι περνάνε στα απογευματινά ημιτελικά. Με την Okolo καλύτερο όνομα, η Μπελιμπασάκη από τον 6ο διάδρομο θα επιδιώξει τη γρήγορη κούρσα και πλασάρισμα που χρειάζεται.
Το απόγευμα τρέχει η Ελισάβετ Πεσιρίδου στον πρώτο γύρο των 60μ. με εμπόδια ενώ ο Μίλτος Τεντόγλου αγωνίζεται στον τελικό του μήκους.
Πηγή: stivoz.com