Αρχική / Απόψεις / Πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο: Οδηγός Επιβίωσης

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Απόψεις / Επιλεγμένα

Πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο: Οδηγός Επιβίωσης

Πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο: Οδηγός Επιβίωσης

Λοιπόν έχεις εγγραφεί στον πρώτο σου Μαραθώνιο και μάλιστα την Αυθεντική διαδρομή και είσαι τόσο μα τόσο ενθουσιασμένος!

Επίσης είσαι και λίγο φοβισμένος και όσο περνάνε οι μέρες πιθανά να φοβάσαι περισσότερο. Επίσης, σαν πρωτοεμφανιζόμενος έχεις βομβαρδιστεί με ένα τόνο πληροφορίες που σου έιναι δύσκολο να τις αφομοιώσεις και καλά κάνεις. Εμείς εδώ, η ομάδα του goRUN, θα προσπαθήσουμε να στα δώσουμε λίγο πιο μασημένα. Όχι δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, ούτε σου υποσχόμαστε πως θα έχεις μια άνετη μέρα στις 12 Νοεμβρίου. Μάλλον θα περάσεις δύσκολα, όμως στο τέλος του ταξιδιού θα καταλάβεις πως άξιζε.

Ας χωρίσουμε λοιπόν τις οδηγίες, βιωματικές-γνώμες καλύτερα, σε 4 κατηγορίες:
Σε αυτές που αφορούν αυτές τις λίγες εβδομάδες πρίν τον αγώνα.
Σε αυτές που αφορούν την τελευταία εβδομάδα πρίν τον αγώνα.
Την μέρα του αγώνα.
Τον ίδιο τον αγώνα

Εβδομάδες πριν τον αγώνα

Φρόντισε να μην τραυματιστείς! Έχεις ήδη επιβαρυνθεί από τον όγκο χιλιμέτρων της προετοιμασίας και σου μένουν ακόμα ένα με δύο μεγάλα τρεξίματα. Αφουγκράσου το σώμα σου και αν χρειαστεί παράλειψε κάποια μέρα προπόνησης προκειμένου να αναρρώσεις.

Έλεγξε το σωματικό σου βάρος και προσπάθησε να βρεθείς στο χαμηλότερο δυνατό την ημέρα του αγώνα. Προσοχή όμως να τρέφεσαι πλήρως καθώς οι προπονήσεις είναι απαιτητικές ακόμα και δεν θες να πας «άδειος» στην εκκίνηση. Οπότε μην βάλεις στόχο τουλάχιστον τις τελευταίες 10 μέρες να χάσεις κιλά.

Θέσε «υγιείς» και ειλικρινείς με τον εαυτό σου στόχους. Στον πρώτο σου μαραθώνιο δεν πας να τρελλάνεις τα χρονόμετρα αλλά να κυριεύσεις την διαδρομή.

Ξεκίνα σιγά σιγά να κατεβάζεις χιλιόμετρα όσο πλησιάζει η τελευταία εβδομάδα, ξέρεις tapering, μην σε ζαλίζουμε με αυτό, άπειρες οι αναφορές. Εξάλλου δεν μιλάμε για προπονητικό πλάνο εδώ αλλά για βασικές οδηγίες επιβίωσης.

Πρόσεχε την λεγόμενη τρέλλα του tapering (taper madness), όσο μειώνονται τα χιλιόμετρα και οι υποχρεώσεις του τρεξίματος, τις τελευταίες 2 εβδομάδες ειδικά. Έχεις περισσότερο χρόνο να σκεφτείς για τον αγώνα. Συγκεκριμένα όλα αφορούν τον αγώνα:

  • Τσεκάρεις 5 φορές την ημέρα την πρόγνωση καιρού για εκείνη την ημέρα.
  • Προσέχεις πολύ περισσότερο, πώς περπατάς, πώς οδηγείς κτλ, μην τυχόν τραυματιστείς.
  • Μιλάς μόνο για τον Μαραθώνιο.
  • Έχεις εφιάλτες σχετικούς με τρέξιμο.
  • Νοιώθεις ανόρεχτος, ζοχάδας και μελαγχολικός.
  • Φοβάσαι πως δεν έχεις προπονηθεί αρκετά και δεν θα τα καταφέρεις.

Τελευταίο αλλά βασικό και σωτήριο! Πρόβαρε στα τελευταία μεγάλα σου τρεξίματα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, το συνολάκι που θα βάλεις την μέρα του αγώνα. Μπλούζα, σορτσάκι, κάλτσες, παπούτσια, όλα! Ό,τι θα φοράς στον αγώνα. Δεν θες να εγκαταλείψεις λόγω του ότι σε χτύπαγε το παπούτσι και σε λίγο θα φαινότανε ο αχίλλειος από το τραύμα..ή εγκατέλειψες λόγω ματωμένων θηλών και συγκαμάτων στα μπουτάκια. Δεν ακούγεται ηρωικό!

Επίσης, δοκίμασε αυτά που θα πιεις και θα φας στην διαδρομή. Δεν είναι σοφό να δοκιμάσεις να πάρεις τζελάκι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει σε προπόνηση και να ανακατευτείς.

Τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα

Η Κυριακή πλησιάζει και ήδη το άγχος σε έχει κυριεύσει. Εντάξει κάποιες στιγμές νοιώθεις και ενθουσιασμό, αλλά γενικά έχεις μια ανησυχία.

Μελέτησε την διαδρομή καλά. Το έχεις κάνει και ξανακάνει, όμως τώρα είναι η πιο καλή στιγμή. Ξέρεις πλέον σε τι στοχεύεις, μελέτησε τα περάσματα και τους σταθμούς τροφοδοσίας. Μελέτησε επίσης και τις τουαλέτες. Οι πρωτάρηδες είναι πιο ντροπαλοί στην δημόσια έκθεση! Φτιάξε πλάνο που θα πάρεις τζελάκι, αλάτι και ό,τι άλλο έχεις προγραμματίσει. Αν σε βολεύει, υπολόγισε μέσα στην στρατηγική και τα σημεία της διοργάνωσης που δίνουν ισοτονικά, μπανάνες κτλ.

ΜΗΝ προσπαθήσεις να βελτιώσεις κάτι στην φυσική σου κατάσταση! Μην βάλεις μεγάλο τρέξιμο ή άλλες υπερβολές και ό,τι άλλο λάθος κάνουν οι πρωτάρηδες επειδή νοιώθουν ανασφαλείς. Είναι λογικό να νοιώθεις μουδιασμένος μυικά και πνευματικά. Είναι η περιόδος που το σώμα και το μυαλό αναρρώνουν από την προπόνηση.

Φάε καλά! Η δίαιτα τέλειωσε. Θα έχεις διαβάσει για carbo loading και διάφορα πρωτόκολλα γύρω από αυτό. Διάλεξε αυτό που πιστεύεις πως σου ταιριάζει. Μην ξεχνάς, αυτό είναι το καύσιμό σου για τον αγώνα.

Κοιμήσου αρκετά. Είσαι σε φαση αποκατάστασης είπαμε.

Τρέξε όσο πρέπει. Μην τρέξεις παραπάνω από 2-3 φορές, δεν θα βελτιώθείς. Επίσης μην σταματήσεις να τρέχεις την τελευταία εβδομάδα, από φόβο πως θα κουραστείς. Διατήρησε στο κορμί σου την μνήμη του τρεξίματος, ώστε να είναι “σεταρισμένο” στον αγώνα.

Ημέρα του αγώνα

Ξημερώνει Κυριακή…

Φτιάξε μια λίστα με όλα που θα χρειαστείς και τσέκαρε τα πριν τον ύπνο. Ελπίζω να μην κουβαλάς υδροδοχείο πλάτης… Μη φοβάσαι θα βρεις άφθνο νερό ανα 2,5 χιλιόμετρα.

Κοιμήσου όσο μπορείς το βράδυ πριν. Ξέρω, ξέρω …πώς να κοιμηθείς όταν το πρωί νοιώθεις πως πας για εκτέλεση. Μην ανησυχείς όμως, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Επειδή η πλειονότητα των συμμετεχόντων δεν καλοκοιμούνται το βράδυ του αγώνα, να ξέρεις πως δεν έχει καμία επίδραση στην απόδοσή σου. Γιαυτό φρόντισε να κοιμηθείς σωστά το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό είναι το σημαντικό. Ένα δίωρο-τρίωρο πριν τον αγώνα και είσαι έτοιμος.

Βάλε νωρίτερα το ξυπνητήρι. Καλύτερα να σηκωθείς λίγο πιο νωρίς παρά να τρέχεις..

Φάε ό,τι τρως πριν από κάθε μεγάλο τρέξιμο, τίποτα καινούργιο.

Αν μπορέσεις να πάς τουαλέτα, είσαι από τους τυχερούς.

Φτάνοντας στον Μαραθώνα:

Πάρε πλαστική σακούλα για το κρύο και την υγρασία, μη ντραπείς! Τις μοιράζουν οι εθελοντές πριν τον αγώνα και πίστεψέ μας, θα τους ευγνωμονείς όταν την φορέσεις και θα σε μονώνει από κρύο και υγρασία στις 7 το πρωί.

Δώσε την τσάντα σου στα φορτηγά από νωρίς, ωστε να μην αγχωθείς και ψάχνεις απεγνωσμένα τελευταία στιγμή. Φίλησε την και πες της «τα λέμε στον τερματισμό»

Άνοιξε από νωρίς το ρολόι. Μην ξεχαστείς και ψάχνει να βρει δορυφόρους στην εκκίνηση.

Πήγαινε επίσκεψη στην τουαλέτα, έστω και αν δεν σου έρχεται… θα μας θυμηθείς. Είσαι σε ένταση και το έντερο σου δεν έχει επαρκή κινητικότητα, με κίνδυνο να την αποκτήσει κατά την κίνηση του αγώνα. Οσο μπορείς μειώνεις τα σταματήματα στη διαδρομή.

Βρες το μπλοκ εκκίνησης και πήγαινε στο δικό σου, δηλαδή το τελευταίο. Μην ντρέπεσαι… είσαι στην εκκίνηση του Μαραθώνα και είναι φαντάστικό το ταξίδι μέχρι εκεί.

Ξεκίνησες!

Ξεχύσου σαν να μην υπάρχει αύριο! Πλάκα κάνουμε… Αν θες να δεις το Καλλιμάρμαρο ,ξεκίνα ήπια, σα να έκανες ζέσταμα. Άστους να σε περνάνε. Μην παρασυρθείς και αρχίσεις τις προσπεράσεις και τα ζιγκ ζαγκ. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ανεβάσεις παλμούς.

Μην αφήνεις τους σταθμούς χωρίς να πίνεις νερό. Έστω μια δυο γουλιές. Ειδικά μέρα με ζέστη ή υγρασία ή και τα δύο…

Τρέξε με ακουστικά ή χωρίς. Ό,τι κάνεις και στην προπόνηση και σου έχει βγεί.

Μην τα τρως και τα πίνεις όλα. Διατήρησε το πλάνο σου στην τροφοδοσία. Δεν θα σε κάνουν πιο δυνατό τα έξτρα ισοτονικά και οι μπανάνες. Μάλλον θα σε κάνουν να ξεράσεις, χάνοντας πολύτιμους ηλεκτρολύτες.

Μην παλεύεις στις ανηφόρες! Άστες να σε νικήσουν. Θα κουραστείς γρήγορα και θα έχεις κερδίσει ελάχιστο χρόνο.

Μην τρέχεις σαν δαιμονισμένος στις κατηφόρες. Θα αποκτήσεις ταλαιπωρημένους τετρακεφάλους και θα τους χρειάστεις στην πορεία. Προσπάθησε να βρεις την χρυσή τομή: και λίγο χρόνο να κερδίσεις αλλά και να ξεκουραστείς από τις ανηφόρες που μόλις άφησες πίσω σου.

Τρέχα με ψηλά το κεφάλι. Όχι μόνο σαν τεχνική σωστού τρεξίματος αλλά και σαν στάση αγωνίζεσθαι. Μείνε ψύχραιμος και με αυτοπεποίθηση, θα σου χρειαστεί τις δύσκολες ώρες.

Ενίσχυσε με θετικές προτάσεις τον εαυτό σου. Εκεί στα δύσκολα, μίλα στον εαυτό σου θετικά. Μια ατάκα που έχεις βρεί στις προπονήσεις πως σε βοηθάει.

Μην διστάζεις να περπατάς στους σταθμούς. Δεν θα χάσεις χρόνο, μην φοβάσαι, ή αυτός που θα χάσεις θα είναι ελάχιστος μπροστά σε αυτό που θα κερδίσεις… έναν τερματισμό.

Μείνε πάνω στην μπλέ γραμμή αποφεύγοντας άσκοπα μέτρα τρεξίματος.

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ.1. Σε περίπτωση που τερμάτισες…

Μην σταματήσεις αμέσως στον τερματισμό, μην κάτσεις κάτω, πέσεις τ’ ανάσκελα κτλ… Προσπάθησε να περπατήσεις ώστε να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να κατεβάσει σταδιακά ρυθμούς και να αποφύγεις εμέτους, ζαλάδες.

Υ.Γ.2. Σε περίπτωση που δεν τερμάτισες

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Γιάννης Βλοντάκης είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής και Ερασιτέχνης δρομέας. Αγαπάει το τρέξιμο, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση από εκείνο...

3 Σχόλια

  1. Πολυ καλό ευχαριστω 🙂

  2. @diogenis_venetopoulos Θα σ’ εξετάσω…

  3. Πολύ διασκεδαστικό και συμβουλευτικό, ευχαριστούμε εμείς οι πρωτάρηδες!

Αφήστε μια απάντηση