Δραστηριότητα

  • Εισαγωγή
    Το 1923 Ο A.V. Hill και ο συνεργάτης του Η.Lupton παρατήρησαν ότι τρέχοντας σε διαφορετικές ταχύτητες σε στίβο και μετρώντας την κατανάλωση οξυγόνου παρατήρησαν ότι αυτή φτάνει σε μία μέγιστη τιμή σε […]

    • Ξαναδιαβάζοντας κάποια άρθρα, προσπαθώ κάθε φορά να εμβαθύνω όλο και περισσότερο σε αυτά που θέλει να μας μεταφέρει ο αρθρογράφος.

      @giannispsarelis Έτσι Γιάννη, αναλύοντάς μας τα περί Vo2max αναφέρεις κάποιες προπονήσεις βελτίωσης όπως 5 X 1000 @ 5km pace @ 1:1 work to rest ratio και 6 X 800 @5km @1:1 work to rest ratio.

      Ερώτηση 1η
      Ο λόγος που μια προπόνηση για παράδειγμα 10Χ400 σε ρυθμό Vo2max δεν προτείνεται για βελτίωση της Vo2max είναι γιατί ο χρόνος εκτέλεσης της κάθε επανάληψης, δεν είναι αρκετός για να φέρει τον οργανισμό σε κατάσταση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου? Καλά το έχω καταλάβει ή όχι?

      Ερώτηση 2η
      Αν όντως ισχύει το παραπάνω, τότε το 10Χ400 σε ρυθμό έστω Vo2max, στην ουσία φέρνει τον οργανισμό κοντά (κάτω ή πάνω) από το Αναερόβιο κατώφλι (που σχεδόν ταυτίζεται με το 2ο Γαλακτικό κατώφλι αν και περιγράφουν διαφορετικές διαδικασίες, αν έχω καταλάβει σωστά), οπότε μια τέτοια προπόνηση τι προσφέρει? Προσφέρει μια μετατόπιση προς τα πάνω του κατωφλιού(οπότε αυξάνει την ανοχή στο γαλακτικό οξύ , και κάνει πιο αποδοτική τόσο την αερόβια όσο και αναερόβια λειτουργία?

      Ερώτηση 3
      Αν στην προπόνηση που λες 6 X 800 @5km @1:1 work to rest ratio της αλλάξουμε ρυθμό και την κάνουμε πιο αργή σε ρυθμό, τότε αμέσως αλλάζει και ο χαρακτήρας της άσκησης? Στοχεύει σε άλλου είδους βελτίωση από αυτή της Vo2max?

      Ερώτηση 4
      Όταν λοιπόν καταρτίζεται ένα προπονητικό πλάνο η στόχευση των προπονήσεων είναι

      α) Προπονήσεις για Vo2max (μιας και η αύξηση της Vo2max παρασύρει αναλογικά και τα δύο γαλακτικά κατώφλια του αθλητή και μετατοπίζει προς τα πάνω τις ζώνες προπόνησης)

      β) Προπονήσεις στο 2ο ΓΚ(Αναερόβιο) προκειμένου να μετατοπιστεί το κατώφλι αυτό πιο κοντά στο Vo2max και να γίνει πιο αποδοτική η αναερόβια διαδικασία και να αυξηθεί η ανοχή στο Γαλακτικό Οξύ

      γ) Προπονήσεις στο 1ο ΓΚ(αερόβιο) προκειμένου να μετατοπιστεί το κατώφλι αυτό πιο κοντά στο 2ο ΓΚ και να γίνει πιο αποδοτικό το αερόβιο τρέξιμο (η αερόβια διαδικασία να λειτουργεί αποδοτικά για μεγαλύτερες εντάσεις τρεξίματος)

      Έχουν κάποια ισχύ τα παραπάνω, ή όχι? Μήπως πρέπει να μείνω μετεξεταστέος και να επαναλάβω την τάξη?

      Συγνώμη για το μακροσκελές του κειμένου αλλά αποτυπώνοντας απορίες και σκέψεις στο χαρτί(ή μάλλον στην οθόνη του GoRun) με βοηθάει και μένα να βάλω σε μια σειρά τρεξιματικές έννοιες που κατακλύζουν το μυαλό μου.