Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudmonster

On Cloudmonster

Κατηγορία: Trainer  –  Πάτημα: Ουδέτερο  –  Βάρος: 275γρ.  –  Drop: 6mm (33/27mm)

 

Η On είναι μία ιδιαίτερη εταιρεία από αρκετές απόψεις. Από οικονομικής πλευράς, η πορεία της μοιάζει περισσότερο με μίας επιτυχημένης start-up, κάτι που επιβεβαιώθηκε πέρυσι από την εντυπωσιακή της είσοδο στο χρηματιστήριο της N. Υόρκης. Έχει μία ξεχωριστή σχεδιαστική φιλοσοφία, που την κάνει εύκολα αναγνωρίσιμη, αλλά και μία ποιότητα κατασκευής που της δίνει έναν premium χαρακτήρα, στοχεύοντας και σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό.

Μιλώντας για κοινό, η εταιρεία είχε εξ αρχής το δικό της, το οποίο προερχόταν κυρίως από τον χώρο του τριάθλου, όπως και ο ιδρυτής της άλλωστε. Στην πορεία ανοίχτηκε και στο αμιγώς δρομικό, φτάνοντας μάλιστα να χορηγεί κορυφαία ονόματα, όπως η Helen Obiri.

Παρά την επιτυχημένη πορεία αυτά τα 12 έτη, τα μοντέλα της On είχαν χαρακτηριστεί από πολλούς ως “σφιχτά” στο πάτημα. Ναι μεν προσέφεραν την απαιτούμενη προστασία, τους έλειπε όμως η μαλακή αίσθηση. Κι επειδή πλέον βρισκόμαστε στην εποχή των ψηλών και πολύ μαλακών σολών, σε υπερβολικό βαθμό μάλιστα, η εταιρεία έπρεπε να ακολουθήσει.


Επάνω μέρος και εφαρμογή

Αρκεί να πιάσεις στα χέρια σου ένα παπούτσι On, για να καταλάβεις το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων. Όχι μόνο συγκριτικά με άλλα δρομικά μοντέλα αλλά και γενικότερα. Υλικά, φινίρισμα, λεπτομέρειες, όλα φωνάζουν… Ελβετία.

Tο Cloudmonster είναι από τα πιο “απλά” σε σχεδίαση On που έχουμε δει, όσον αφορά το επάνω μέρος. Πολύ λεπτό engineered mesh, αδόμητο κι ανελαστικό, με έναν ελαφρύ αλλά εκτεταμένο προφυλακτήρα να κρατάει το σχήμα του toe box. Αν και δεν είναι τόσο απαλό όσο σε άλλα, το πόδι έρχεται σε επαφή με την εσωτερική επένδυση και παίρνεις την γνωστή αίσθηση της On.

 

Το μεσαίο τμήμα ενισχύεται από ένα παχύ φιλμ στο κάτω μέρος και το logo, ενώ η γλώσσα ενώνεται με την επένδυση και είναι εντελώς γυμνή από αφρώδες. Τα κορδόνια περνούν μέσα από θηλειές αντί για τρύπες, με τις δύο αντικριστές σειρές να είναι πολύ κοντά και να κλείνουν την εφαρμογή.

Κάποια ελαφριά δομικά στοιχεία ενισχύουν το κράτημα.

 

Το lacing system αποδεικνύεται σωστό, παρά τις μόλις 3 θηλειές.

 

Το φιλμ συνεχίζεται μέχρι πίσω, όπου γίνεται πιο structured, γύρω από το σχετικά εύκαμπτο κολάρο. Η περιοχή επενδύεται με μαλακά υλικά κι έχει το κλασικό, “τετραγωνισμένο” σχήμα γύρω από τον αστράγαλο.

 

Το upper είναι πολύ καλό για προπονητικό μοντέλο. Ρυθμίζεται ευκολότερα σε σχέση με άλλα που έχουν κάποιο πάνελ στο midfoot και κρατάει την τάση που θα του δώσεις εξ αρχής.

Ο χώρος μπροστά είναι αρκετά άνετος. Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα φαρδύ, η πρώτη σειρά των κορδονιών ξεκινάει πολύ ψηλά και αφήνει ελευθερία στα μετατάρσια και τα δάχτυλα. Οπτικά κάνει ένα “σακούλιασμα”, στον δρόμο όμως δεν το νοιώθεις.

Στη μέση και πίσω αντιθέτως, το ύφασμα αγκαλιάζει κάθε σημείο του ποδιού και το συγκρατεί άψογα. Λίγο παραπάνω υλικό στην γλώσσα, θα ήταν καλοδεχούμενο πάντως. Η φτέρνα παραμένει αμετακίνητη ακόμη και σε κλειστές στροφές και το αφρώδες δίνει την άνεση που θες από ένα παπούτσι της κατηγορίας αυτής.

Παρότι καμμία πίεση δεν περνάει στην ράχη του ποδιού, θα προτιμούσα λίγο περισσότερο padding.

 

 

Συνολικά, το επάνω μέρος του Cloudmonster είναι ελαφρύ σαν κατασκευή, ξεφεύγοντας από τους πιο σύνθετους σχεδιασμούς των άλλων On. Έχει το κράτημα και για ρυθμούς γρηγορότερους του cruising, όπως θα δούμε παρακάτω, με την ποιότητα των υλικών εσωτερικά να παραμένει στα γνωστά στάνταρντς της εταιρείας.
Σχετικά με το νούμερο, πάτε στο κανονικό σας. Ίσως αρχικά σας φανεί ότι έχει λίγο παραπάνω αέρα, τρέχοντας όμως περνάει απαρατήρητο.


Σόλα και πάτημα

CloudTec, το σήμα κατατεθέν της On όλα αυτά τα χρόνια. Ως clouds η εταιρεία χαρακτηρίζει τα κενά (ή τρύπες, αν προτιμάτε) στην σόλα, με το cushioning ουσιαστικά να παρέχεται από την συμπίεση του αέρα ενδιάμεσα. Εδώ μάλιστα, είναι μεγαλύτερα από ποτέ. Ο Helion αφρός είναι ένα μίγμα EVA και Olefin (πολυμερές). Τόσο σαν αίσθηση στον δρόμο, όσο και πιέζοντάς τον με το χέρι, δείχνει αρκετά πιο μαλακός σε σχέση με το παρελθόν.

 

Ο αφρός είναι αρκετά πιο αραιός σαν σύνθεση από πριν.

 

Ακριβώς επάνω από την σόλα και κάτω από την εσωτερική επένδυση, βρίσκεται η Speedboard, μία πλαστική πλάκα καθ’ όλο το μήκος του παπουτσιού. Είναι αρκετά εύκαμπτη, ώστε να δουλεύει μαζί με τον αφρό, δίνοντας όμως και μία ελαστικότητα καθώς φορτίζεται.

Η Speedboard αποτελεί την βάση του αφρού.

 

Λεπτό λάστιχο καλύπτει τα περισσότερα σημεία επαφής με το έδαφος. Η πρόσφυση του Cloudmonster ήταν πολύ καλή σε όποια επιφάνεια το δοκίμασα, ενώ μετά από 50+ χιλιόμετρα δεν υπάρχει καμμία εμφανής φθορά. Ένα μεγάλο κενό χωρίζει σε δύο σειρές τα κεντρικά clouds, ενισχύοντας την συμπίεσή τους αλλά και την φόρτιση της πλάκας.

 

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η λειτουργία της σόλας των On είναι μία άσκηση γεωμετρίας. Ίσως είναι κι ο λόγος που πάντα δυσκολεύομαι να περιγράψω το πάτημά τους και αυτό που αποκομίζεις. Παρ’ όλα αυτά, εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει το Monster ως max cushioning μοντέλο. Αντικειμενικά, ναι μεν η απορροφητικότητα κι η προστασία είναι max, μην περιμένετε όμως μία super soft σόλα. Κι αυτό δεν το λέω για κακό. Το πάτημα είναι πολύ μαλακό και μακράν του οποιουδήποτε άλλου On. Tο πόδι συμπιέζει το σύστημα αέρα – αφρού, νοιώθεις τα clouds να παραμορφώνονται, απλά η βύθιση δεν είναι ατελείωτη, όπως σε άλλα μοντέλα της κατηγορίας. Ουσιαστικά, αυτό είναι που επιδιώκει και η σχεδίαση, υποθέτω. Η συμπίεση είναι τοπική σε κάθε δυάδα clouds αλλά πολύ γρήγορα περνάς στην επόμενη, μέχρι την απογείωση. Κι όσο άμεση κι αν είναι η διαδικασία, μπορείς να την αντιληφθείς καθώς συμβαίνει κάτω από το πόδι σου. Είναι η πρώτη φορά που καταλαβαίνω τρέχοντας, πώς δουλεύει το CloudTec.

 

Θεωρητικά, τίποτα δεν έχει μικρότερη αντίσταση από τον αέρα και συνδυάζοντάς τον με έναν μαλακό αφρό, θα έπρεπε κανονικά να νοιώθεις τα clouds να “συνθλίβονται”. Στην πραγματικότητα αυτό όντως συμβαίνει αλλά εκεί μπαίνει στην εξίσωση η Speedboard. Καθώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πέλμα, μετριάζει την αίσθηση της συμπίεσης των clouds και κάνει την σόλα να δείχνει πιο σφιχτή. Ωστόσο, η απόσβεση της πρόσκρουσης γίνεται κάτω από την πλάκα και μάλιστα, ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αν έπρεπε να περιγράψω ακριβώς τον τρόπο, θα έλεγα ότι τα clouds δουλεύουν μεν ανεξάρτητα, η Speedboard όμως τα συνδέει για να σε κατευθύνουν και ωθήσουν προς τα εμπρός.

Το transition βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο rocker. Ενώ δεν είναι έντονο στο μάτι, αρχίζει πολύ νωρίς και γίνεται αισθητό σε οποιονδήποτε ρυθμό. Το forefoot είναι σχετικά άκαμπτο (ποτέ όμως κουραστικό), βοηθώντας επιπλέον το rocker να δουλέψει αποδοτικότερα. Γι’ αυτό και τα μπροστινά clouds ενώνονται μεταξύ τους.

Οπτικά το rocker δείχνει ήπιο, στην πράξη όμως είναι αισθητό.

 

 

Η σχεδίαση της σόλας φροντίζει και για την σταθερότητα του πατήματος. Αν και εύκαμπτη, η πλάκα κάθεται σχεδόν κολλητά στο πέλμα και το στηρίζει στην φάση της προσγείωσης. Πέραν αυτού, η βαθειά αυλάκωση κάτω από την φτέρνα και το κενό στο midfoot που ακολουθεί, βοηθούν το πάτημα να παραμένει εντελώς ουδέτερο. Επιπλέον, καθώς η πλάκα υποχωρεί πιο εύκολα ανάμεσα στην σόλα, την αναγκάζει να ανοίξει προς τα έξω, φαρδαίνοντας κι άλλο την βάση. Σε αυτά προσθέστε και τα υπερυψωμένα πλαϊνά, τα οποία μάλιστα συνεχίζουν και μετά το μεσαίο τμήμα του παπουτσιού. Γι’ αυτό και η σόλα είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλότερη απ’ όσο δείχνει εξωτερικά. Δεν είναι και τόσο monstrous το Monster τελικά.

Η σόλα χωρίζεται στα δύο μέχρι και το midfoot.

 

 

Προφανώς και κάποιος θα επιλέξει το παπούτσι ως ένα προστατευτικό και μαλακό trainer. Και καλά θα κάνει, αφού τα χαρακτηριστικά του είναι αυτά ενός μοντέλου σχεδιασμένου για οποιοδήποτε τρέξιμο σε αργούς ρυθμούς. Πάρα πολύ ξεκούραστο και συμπαγές πάτημα, όχι βαρύ για το είδος του και πολύ εύκολο από τον συνδυασμό rocker και μετρίας ευκαμψίας. Παίρνεις όση συμπίεση χρειάζεσαι, χωρίς ποτέ να σε κουράσει, ενώ σου δίνει και την απαραίτητη σταθερότητα. Easy, recovery ή long runs, όλα τα έχει άνετα. Αλλά…

Τα clouds συμπιέζονται πολύ εύκολα.

 

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, εκεί που το Cloudmonster αναδεικνύει τον χαρακτήρα του, είναι οι πιο γρήγοροι ρυθμοί. Το φόρεσα από περιέργεια σε ένα progressive και πήγαινε στο τέλος το ίδιο άνετα όπως και στην αρχή. Γλυκάθηκα και το έβαλα και σε κάτι cruise intervals και ήταν κι εκεί πολύ ωραίο. Το ίδιο και στα ανοίγματα μετά από τα ελεύθερα. Πραγματικά με εξέπληξε με τον τρόπο που δούλευε μία ή και δύο ταχύτητες πάνω από το υποτιθέμενο εύρος του.

Πιέζοντάς το παραπάνω, το CloudTec αποκτάει μία ελαστικότητα που δεν την αντιλαμβάνεσαι όταν πηγαίνεις αργά. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την speedboard, τον Helion ή τον τρόπο που δουλεύει το rocker (πιθανώς να είναι όλα μαζί) αλλά το παπούτσι έχει μία ζωντάνια που δεν την περίμενα. Ρολάρει πανεύκολα και όμορφα, με την συμπίεση των clouds να είναι άμεση, λες και δεν υπάρχει το κενό ανάμεσα. Το rocker γίνεται πολύ πιο αισθητό και νοιώθεις ξεκάθαρα ότι σε στέλνει προς τα εμπρός, με την ακαμψία να βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εξακολουθεί να είναι μαλακό και γλυκό στο midfoot, μπροστά όμως σφίγγει για πιο αποδοτικό toe off. Γι’ αυτό κι εκεί τα clouds είναι ενωμένα, ώστε να δίνουν μία σταθερή βάση για την απογείωση.

Η ακαμψία είναι τόση όση χρειάζεται για να δουλεύει το rocker αλλά και να πατάς σταθερά στο τελείωμα.

 

Μπορεί στα χαρτιά το βάρος του να μην εμπνέει για σβέλτους ρυθμούς, τρέχοντας όμως το παπούτσι δείχνει πολύ ελαφρύτερο. Σίγουρα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για tempo προπονήσεις, αφού υπάρχουν άλλα, πιο “ειδικά”, είναι όμως ιδανικό για προοδευτικά ή εναλλασσόμενα τρεξίματα, όπως και long runs που έχουν μέσα ρυθμό αγώνα. Ιδίως για πιο βαρείς δρομείς, θα μπορούσε άνετα να είναι το “γρήγορο” παπούτσι τους.


Συμπέρασμα

Η On φροντίζει να ικανοποιήσει και ένα κοινό που μέχρι χθες μάλλον της γύριζε την πλάτη, καθώς με το Cloudmonster απευθύνεται και σε όσους θέλουν, όχι μόνο προστασία αλλά και μαλακό πάτημα. Η ρύθμιση του CloudTec τα καταφέρνει πολύ καλά εδώ, δίνοντας ένα μοντέλο με διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που μας είχαν συνηθίσει οι Ελβετοί.

Πολύ ευχάριστο, φιλικό και όπως αποδεικνύεται, αρκετά ευρύτερης χρήσης απ’ όσο δηλώνει η κατηγορία του. Μου άρεσαν όλα τα τρεξίματα μαζί του αλλά στα πιο σβέλτα πήγαινε ακόμη καλύτερα. Σαν αίσθηση συνολικά, συνδυάζει το ρολάρισμα του rocker με την συμπίεση της σόλας, πολύ ισορροπημένα και αποδοτικά. Και με έναν τρόπο πιο “μηχανικό”, θα έλεγα. Επίσης, είναι πάρα πολύ άνετο και για casual χρήση.

Με το Cloudmonster η On ακολουθεί τα σύγχρονα δεδομένα και προσεγγίζει ένα μεγαλύτερο δρομικό κοινό, χωρίς όμως να αλλάζει την φιλοσοφία της. Απλά την εξελίσσει.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση