Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Αγώνες / Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2023

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2023

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 31 έως 45 (από 48 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Stelios
    Συμμετέχων

3η φορά για εμενα ο ΑΜΑ. Τυχαία ο πρωτος μου μαραθώνιος ήταν πάλι η κλασσική τότε και πάλι επετειακός. Ήξερα πως δεν είμαι καλά γιατί λόγω ίωσης αρχικά και έπειτα λόγω τραυματισμού ( η ίωση δε δημιουργεί τον τραυματισμό απλά σε κάνει επιρρεπή εκεί που υπάρχει ευαισθησία. Και να περασει η ασθένεια ο τραυματισμός μένει εφόσον έχει δημιουργηθεί φλεγμονή). Έχασα όλο το φορμάρισμα λοιπόν με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικό για να στρώσει ο υποκνημήδιος για μια εβδομάδα. 4 ημέρες προσπαθησα να κάνω 2 ειδικές προπονησεις μπας και σώσω τπτ.
    Το αποτέλεσμα ήταν να νιώσω κόπωση κυρίως από το long του Σαββάτου που ήταν γρήγορο
    με κομμάτια μεσα και 26 χλμ.
    2 χαλαρά τρεξίματα στην Αθήνα και σφίξιμο στο ποδι από τις ανηφόρες εκεί που εμένα και λέω ωραία θα γελάσουμε.
    Κυριακή με πιανει και μια ζαλάδα και γίνομαι μουσκεμα στο λεωφορείο και αρχίζω να σκέφτομαι πως καλυτερα να μη μπώ.
    Επίσης ήμουν σε τεράστιο δίλλημα σχετικά με τα παπούτσια. Εχω 2 ζευγάρια adios pro 3 το ένα έχει 160 χλμ και το άλλο 65. Το καινουργιο το νοιώθω πιο γρήγορο αλλά και πιο σφιχτό. Το παλιο “σπάει” Πιο πολυ και είναι πιο μαλακό. Επιλέγω το παλιό σκεπτόμενος πως το άλλο θα μου σφίξει το πόδι στην ανηφόρα. Συμπέρασμα ο light strike pro αν εισαι αρκετά ελαφρυς θέλει 70+ χλμ για να σπάσει.
    Με τα πολλά μπήκα και καλά έκανα. Η τροφοδοσία μου παντα είναι μελετημένη και δοκιμασμένη σε μεγάλους αγώνες τριάθλου οπότε ξέρω πως αν δε με ενοχλήσει εκεί στο τρέξιμο τότε εδώ δε θα υπάρχει προβλημα.
    Ήμουν άνετος μέχρι το 38 όπου με έπιασε η καταραμένη σπλήνα και αναγκάστηκα να κόψω ρυθμό για 2 χλμ. Οχι κάτι τρομερό αλλά έχασα 1 λεπτό από εκεί. Αν είδατε έναν καημένο να τρέχει και να προσπαθει να πιεσει την κοιλιά του με το ένα χέρι ήμουν εγώ 😂.
    Γενικά βγήκε πολυ καλυτερα απο όσο περιμενα και κατεβασα το χρόνο που είχα σε αυτή τη διαδρομή 9 λεπτά τερματίζοντας σε 02:45. Θεωρώ πως αν πιεζα όσο μπορουσα και δεν είχα εκείνο το θέμα μπορουσα να ρίξω και άλλο αλλά εδώ ήταν να μη μπουμε μη τα θέλουμε και ολα. Τελικά όταν δε περιμενεις κάτι τότε έρχονται τα καλυτερα.
    Καλη αποκατάσταση σε όλους, καιρός για “αμαρτίες” Τώρα.

Odysseas
    Συμμετέχων

και γω με ιωση την τελευταια εβδομαδα που ευτυχως ηταν ηπια, αλλα αρκετη για να μου δημιουργησει αγχος μεσα στην βδομαδα, ξεκινησα με στοχο να ακολουθησω ακριβως το περσινο και προπερσινο πλανο οπου εκανα ακριβως τον ιδιο χρονο με τα ιδια περασματα, 3:36.

Φέτος μέχρι το 15 πηγαινα βασει πλανου και μαλιστα οι παλμοι ηταν ελαχιστα πιο κατω απο τις 2 προηγουμενες χρονιες, μετα το 15 που αρχισαν οι ανηφορες η αποδοση επεσε αρκετα. Τελικα τερματισα σε 3:41 το οποιο δεν ειναι κακο.

Τελικα ενω ακολουθησα το ιδιο προγραμμα με περυσι και προπερσι, η διαφορά πιστευω ηταν στις ανηφορες. Φετος με ζορισαν καπως περισσοτερο και πιστευω πως ο λογος ειναι οτι ενω περυσι κ προπερσι εκανα για 3-4 μηνες ενδυναμωση στο γυμναστηριο, φετος αρκεστηκα σε χαλαρα πραγματα στο σπιτι με λαστιχα και βαρακια.

Απο κει και περα, σχετικα με τα παπουτσια, φετος φόρεσα τα vaporfly 2. Στα τελευταια 10 με κουρασαν αρκετα αν και για πρωτη φορα δεν ειχα ουτε ενα πειραγμενο νυχι!

Προσωπικα το Hoka rocket X ειναι το καλυτερο και πιο ξεκουραστο παπουτσι που εχω φορεσει σε μαραθωνιο αλλα και γενικα!

Συγχαρητηρια και καλη αποκατάσταση σε οσους έτρεξαν!

dpap147
    Συμμετέχων

Μπράβο Οδυσσέα, μπράβο σε όλους που έτρεξαν! Άθλος για εμένα ο τερματισμός στον Αυθευντικό Μαραθώνιο.
    Ωστόσο, από το δύωρο που ήμουν στο 39 και ενθαρύναμε τους συμμετέχοντες έχω την αίσθηση ότι παρόλες τις γενικά καλύτερες καιρικές συνθήκες του φετινού Μαραθωνίου σε σχέση με τις περσυνές, φέτος στη Φειδιππίδου περπατούσαν περισσότεροι από πέρυσι! Φαίνεται μετά τις 12 όποιος έτρεχε ακόμη δυσκολεύτηκε πολλαπλάσια λόγω ζέστης…. Ποια η γνώμη αυτών που έτρεξαν και πέρυσι αλλά και φέτος;;;

Odysseas
    Συμμετέχων

ευχαριστώ @dpap147! Προσωπικα πιστευω πως περυσι ηταν χειροτερα. Περυσι ειχε ηλιο απο την αρχη του αγωνα, θυμαμαι στην εκκινηση στον Μαραθώνα να ανατελει ο ήλιος και να καιει, και ειδικα στα τελευταια δεκα χλμ ειχε περισσοτερη ζεστη σε σχεση με φετος. Φέτος στα πρωτα 20 είχε συννεφια, μπορει να ειχε ζεστη και σχετικη υγρασια αλλα η συννεφια παιζει μεγαλο ρολο! Επίσης φετος ειχε και ενα ελαφρυ αερακι που αν και ηταν κοντρα σε δροσιζε καπως.

Πιστευω ο λογος που φετος ειχε περισσοτερο κοσμο να περπαταει στην Φειδιππιδου, ειναι επειδη καθε χρονο ολο και περισσοτεροι που ενθουσιαζονται με την ιδεα του μαραθωνιου που εχει γινει της μοδας τελευταια, αποφασιζουν να τρεξουν τον αγωνα με ελλιπη η και καθολου προετοιμασια ακομη!

Έχω πολλά τετοια παραδειγματα στον κυκλο μου, πολλοι που το αποφασιασν τελευταια στιγμη χωρις καμια προετοιμασια η και αλλοι που καπου ακουσαν πως αν τρεξω ενα 30ρι ενα μηνα πριν ειναι ετοιμος, χωρις τιποτε αλλο…

Νομιζω το ειχα γραψει και περυσι εδω, οτι η ζεστη δεν με ειχε επηρρεασει τοσο, γνωμη μου ειναι και ειδικα απο την στιγμη που ο καιρος εχει αλλαξει και ο ΑΜΑ ειναι υπο τετοιες συνθηκες, τρεξτε στον ηλιο! Ειδικα τα long run!
    Δεν λεω να βγεις αυγουστο να τρεξεις καταμεσημερο, αλλα τα long run Σεπτεμβρη-Οκτωβρη μην βγαινετε 5 το πρωι η το βραδυ για να αποφυγετε τον ηλιο. Βγειτε 9-10 το πρωι με καλη ενυδατωση και ηλεκτρολυτες! Όταν εχεις κανει τα long run σου στον ηλιο με 28-30-32 βαθμους τοτε οτι ηλιο και ζεστη και να εχει στον ΑΜΑ θα το αντιμετωπισεις πολυ καλυτερα!

Yiannis
    Συμμετέχων

Συγχαρητήρια σε όσους τερμάτισαν το Κλασικό και καλή ξεκούραση. Σε ό,τι αφορά τον καιρό , θα ήταν ακριβώς το ίδιο άθλιος με τον περσινό , αν δε φυσούσε αυτό το κόντρα αεράκι. Και μην με πείτε γκρινιάρ, εδώ ο Βραζιλιάνος 3ος Ολυμπιονίκης του 2004 που έτρεξε φέτος τιμής ένεκεν τον αγώνα, παραπονέθηκε για τη ζέστη. Βραζιλία 12 μηνες το χρόνο καλοκαιρι…Για να χαρακτηριστεί ανθρώπινος ο κλασικός πρέπει να γίνει το Γεάρη με τη δύση του Ηλιου. Αλλά είναι μοναδικός, τι να κάνουμε?

dpap147
    Συμμετέχων

Εννοείται ότι ο ΑΜΑ τείνει να γίνει μόδα. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι ενώ σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα τερμάτισαν 17.000 δρομείς, αν θυμάμαι καλά κάπου διάβασα ότι οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 20.000. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3.000 δρομείς είτε δεν πήγαν στον Μαραθώνα, είτε πήραν εκκίνηση και μετά εγκατέλειψαν! Long στον ήλιο λοιπόν! Άντε να δούμε αν θα τρέξω τον πρώτο μου ΑΜΑ του χρόνου….

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Συγχαρητήρια σε όλους!
    Μιλώντας με αρκετούς δρομείς ή βλέποντας τους χρόνους τους, όσοι πήγαν με συντηρητικό πέρασμα έβγαλαν μεγάλο negative split και ήταν εντός στόχου τελικά. Κατ’ εμέ είναι η ενδεδειγμένη τακτική για την κλασική, ιδίως με τέτοιον καιρό.

desptsouk
    Συμμετέχων

Συγχαρητήρια σε όλους και από εμένα! Προσωπικά πιστέυω ότι φέτος ο καιρός ήταν χειρότερος από πέρυσι πάντως. Ναι μεν είχε σύννεφα στην αρχή, αλλά η ζέστη έκανε γρήγορα αισθητή την παρουσία της, από το 17 έβγαλα μπλούζα και από το 20 έριχνα πάνω μου νερό… Δεύτερη φορά φέτος και όσον αφορά τον χρόνο μου, 10′ περισσότερα από πέρσι παρόλο που (θεωρητικά) είχα κάποιο πλάνο σε σχέση με πέρσι που είχα πάει γιούρια (και το πλήρωσα βέβαια). Αν και δεν τα κατάφερα να κάνω αρνητικό πέρασμα (το αντίθετο θα έλεγα), τουλάχιστον δεν είχα στομαχικές διαταραχές και ευχαριστήθηκα το δέυτερο μισό σε σχέση με πέρυσι που είχα βάλει τον αυτόματο για επιβίωση μέχρι το τέρμα.

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Μερικές ατάκες, έστω και καθυστερημένες, μιας και “έτρεχα” για τη δουλειά τις αμέσως επόμενες μέρες

#1. Για 24+ ώρες δεν είχε γράψει κάνεις τίποτα και λέω ή έχει “πέσει” το site ή είχαμε γενικό Βατερλό.

#2. Πήγαινα sub 3:10, ίσως και οριακό PB, με βάση την προετοιμασία, αλλά με το που είδα την πρόγνωση, πολύ πριν ξεκινήσω, ο στόχος μετατοπίστηκε sub 3:15. Τελικά βγήκε 3:14

#3. Ο καιρός ήταν “ύπουλος” γιατί ξεκινήσαμε με ωραίες συνθήκες, συννεφιά, και όσοι παρασύρθηκαν την πάτησαν. Προσωπικά, έκοβα με το ζόρι και 10ρι πέρασα “φρενάροντας» 1 λεπτό πιο αργά από πέρσι (τερματισμός 10 λεπτά πιο γρήγορα). Στο 2ο μισό οι συνθήκες ήταν οι ίδιες με πέρσι.

#4. Σωστά λέει και ο Οδυσσέας, καλύτερα προετοιμασία LR σε άλλη διαδρομή (ανηφορική όμως) που να ξεκινάς 9 το πρωί, παρά στην Κλασική με εκκίνηση 6 ή 7 (και πριν την αλλαγή της ώρας). Δυστυχώς στην κλασική είναι αρκετά επικίνδυνο να ξεκινήσεις 9+ λόγω κίνησης.

#5. Πέρασα από το γνωστό σημείο, και φώναξα και “gorun”, αλλά μόνο τον Νικό (Ταζ) νομίζω πως αναγνώρισα

#6. Οι διοργανωτές πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να ξεκινάμε τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα. Πλέον ο Νοέμβριος είναι πολύ ζεστός. Το να μην αλλάζει η ώρα σε χειμερινή, έχει γίνει ανέκδοτο από την ΕΕ. Αν συμβεί ένα από τα 2, θα είναι πολύ πιο ανθρώπινα

#7. Συγχαρητήρια σε όσους τερμάτισαν, και ειδικά σε αυτούς που το έκαναν για πρώτη φορά.

Vassilis38
    Συμμετέχων

Συγχαρητήρια σε όλους! Παρατηρώντας χρόνους κ περάσματα σε τυχαίους δρομείς είδα οτι το 90% είναι positive splits κ με έντονη διαφορά. Δρομείς πάνω κάτω 3 ωρών είχαν 3 ως κ 8 λεπτά πιο αργό δεύτερο μισό. Απορώ αν ήταν στοχευμένη τακτική λόγω συννεφιάς στην αρχή.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@vassilis38 Ναι μεν είδες ότι είχαν positive split, ξέρεις όμως σε τι στόχευαν αρχικά;

Συγχαρητήρια σε όλους! Παρατηρώντας χρόνους κ περάσματα σε τυχαίους δρομείς είδα οτι το 90% είναι positive splits κ με έντονη διαφορά. Δρομείς πάνω κάτω 3 ωρών είχαν 3 ως κ 8 λεπτά πιο αργό δεύτερο μισό. Απορώ αν ήταν στοχευμένη τακτική λόγω συννεφιάς στην αρχή.

Vassilis38
    Συμμετέχων

Aυτό σκεφτόμουν όταν το παρατηρούσα κ έγραψα απορώ με την προσέγγιση. Είναι παιδιά με προπονητές,πολλούς αγώνες,καλές προετοιμασίες,έμπειρα,μου φάνηκε πολύ περίεργο. Προσωπικά τον στόχο του negative δεν το αλλάζω με τπτ,κάνει τον αγώνα απόλαυση.

Stelios
    Συμμετέχων

Καλο το negative split αλλά ακόμα καλυτερο το same split. Σηκώνει πολυ κουβέντα το θέμα. Αν πχ τρέξω 1:30 το πρωτο μισό και 1:30:30 το 2ο δεν είναι απαραίτητα κακό. Απλά θέλει τρομερή εμπειρία έτσι ώστε να ξέρεις που βρίσκεσαι κάθε στιγμή. Το negative με διαφορά άνω των 2 λεπτών ειδικά σε δρομείς στο 3ωρο συνήθως δείχνει πως μπορουσες να πας ακόμα πιο γρήγορα το πρωτο μισό και πάλι να κάνεις negative στο 2ο οπότε στην ουσία λόγω φόβου από τη μια δε ρίσκαρες, από την άλλη όμως εχασες χρόνο αν κυνηγουσες κάτι.
    Επίσης παίζει ρόλο η διαδρομή, η τροφοδοσία, οι συνθήκες αγώνα. Παρά πολλοι πχ μπορεί να ξεκινήσουν τον αγώνα με σκοπό να αλλάξουν λίγο ρυθμό στο 2ο μισό και στο 19 να καταλάβουν πως κάτι παει στραβά για τον Α η Β λόγο και έτσι απλά να μην πιεστουν και να βγει πιο αργό.
    Εγώ για παραδειγμα ήμουν same split και λόγω σπλήνας έχασα 1 λεπτό στο 38 . Αν το δει κάποιος θα πει πως ξεκίνησα λάθος πραγμα το οποίο δεν ισχύει.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Εγώ προσωπικά είμαι ξεκάθαρα υπέρ του negative split, ακόμη και σε μικρές αποστάσεις.
    Τόσο σαν ασφαλής επιλογή, όσο και σαν αποδοτικότητα. Για δρομείς από 3h και πάνω θα πήγαινα με 3′ αρνητικό, εκτός αν μιλάμε για τέλειες συνθήκες και αθλητή που ξέρει ακριβώς τι μπορεί να κάνει. Θα έβαζα έναν αστερίσκο μόνο σε εκείνους που δεν έχουν ταχύτητα και μυικότητα, ιδίως αν μιλάμε για κλασική.
    Γεγονός είναι πάντως πως καμμία επιλογή δεν μπορεί να αποδείξει την ορθότητά της, αφού δεν ξέρουμε τι θα γινόταν στην αντίθετη περίπτωση για να συγκρίνουμε. Μόνο ο Schrodinger θα μπορούσε να μας διαφωτίσει: 😛
    Πάντως και ο world recordman έτσι το πηγαίνει! 😀

Εννοείται πως τα 30″ positive δεν θεωρείται λάθος, δεδομένου ότι οι όποιες αναποδιές θα σου τύχουν προς το τέλος, Στέλιο.

@vassilis38
    Πολλοί έχουν προπονητή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον ακούν πάντα. Ιδίως στο θέμα της τακτικής.

Stelios
    Συμμετέχων

Νίκο συμφωνώ,το ιδανικό είναι φυσικά το negative αρκεί να είναι μικρή η διαφορά (περιπου στο λεπτό) οσο βέβαια πιο γρηγορος είναι κάποιος τόσο το καλυτερο είναι να μικραίνει η διαφορά. Το θέμα είναι πως για να πετυχεις μια τόσο μικρή διαφορά πρεπει να είσαι πολυ έμπειρος γιατί ρισκάρεις αρκετά. Το να ξεπερασεις το όριο εφόσον βρίσκεσαι εκεί κοντά και να μπεις σε άλλο ενεργειακό συστημα ειδικά στην αρχή που είσαι άνετος είναι πολυ ευκολο και θα το πληρωσεις στα τελευταία. Τα 4-5 λεπτά σου δίνουν μια ασφάλεια γιατι εισαι αρκετά χαμηλά στην αρχή.
    Παρ’όλα αυτά θέλει και λίγο ρίσκο αν κυνηγάς υψηλό στόχο. Και εγώ παντως σε κάποιον που παει για βελτίωση του χρόνου του και κυμαίνεται στο 3:10+ θα έλεγα να προσπαθήσει για -3, 4 λεπτά στο 2ο μισό.
    Η Αθήνα είναι ιδιαίτερος αγώνας λόγω της κατωφερειας στην αρχή και θέλει πολυ προσοχη και σωστό πλανο γιατί πολυ ευκολα ξεφεύγεις και το πληρωνεις μετα. Ειδικά στην κατηφόρα γιατί εκεί είναι η δυσκολία του αγώνα και όχι στην ανηφόρα.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 31 έως 45 (από 48 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.