Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Παπούτσια / Επιλογή παπουτσιού για ευάισθητο πέλμα

Επιλογή παπουτσιού για ευάισθητο πέλμα

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 20 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Thodoris75
    Συμμετέχων

Καλησπέρα στην όμορφη δρομική παρέα .
    Είμαι 45 ετών 1,76 και 79 κιλά και τρέχω αρκετά χρόνια αλλά με μεγάλα νεκρά διαστήματα κυρίως λόγω τραυματισμού στο πέλμα.
    Εδώ και 1,5 χρόνο τρέχω ασταμάτητα περίπου 30k-40K την εβδομάδα και σε αργό ελεύθερο τρέξιμο 5,30 λ/χλμ κυρίως έξω σε τσιμέντο και πιο αραιά σε στίβο λογω καραντίνας .Ισως και αυτός είναι ο λόγος που ξύπνησε ο εφιάλτης του πόνου στο πέλμα .
    Όταν το πρωτοέπαθα πρίν αρκετά χρόνια ο ορθοπεδικός σίγουρος ήταν για πελματιαία απονευρωσίτιδα μετά από πολλές φυσικοθεραπείες και sockwave και ούτε δε θυμαμαι κι εγω τι , παράτησα το τρέξιμο καθώς συνέχιζα να πονάω και τελικά μετά απο πολύ καιρό (πάνω απο χρόνο) με ξέχασε ο πόνος αλλά είχα ξεχάσει κι εγώ το τρέξιμο .Παρένθεση ..σε μαγνητική που έκανα με άλλον ορθοπεδικό (μετά απο καιρό και απογοήτευση) δε διέγνωσε με σιγουριά απονευρωσίτιδα αλλά κάποια τενοντίτιδα ! Με αποτέλεσμα ότι ποτέ δεν έμαθα τι έχω .
    Στο σήμερα λοιπόν και ενώ είμαι ενθουσιασμένος που ξαναγύρισα στο χόμπι με θυμήθηκε (αμυδρά αλλά ενοχλητικά) ο πόνος στο πέλμα .Τρέχω με Saucony ride 10 και φοβάμαι ότι πλέον τα έφαγαν τα ψωμιά τους αν και μοιάζουν καινούρια εμφανισιακά . Έως τώρα ήμουν ευχαριστημένος αλλά ήταν οι αποστάσεις μικρές 7κ και κυρίως σε στίβο . Τον πόνο τον ανέχομαι και μετά απο μία παύση 10 ημερών ένα 10αρι που έκανα εχθές δε φάνηκε να επιβαρύνει την κατάσταση.
    Είμαι στο να πάρω saucony πάλι μιας και ήμουν ικανοποιημένος και ανάμεσα στο triumph 18 και στο shift .
    Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας και συγνώμη για το μεγάλο post .
    Ευχαριστώ

Dimitris Voutyras
    Συμμετέχων

Καλημέρα Θοδωρή,
    είμαι παρόμοια περίπτωση με πόνους στο πέλμα αρκετό καιρό αρχικά με “εμπειρική” διάγνωση απο φυσιοθεραπευτές για πελματιαία μέχρι που έκανα μαγνητική και έδειξε τενοντοπάθεια στο μεγάλο δάχτυλο. Συνήθως έτρεχα με μαλακές σόλες (pegasus, pegasus turbo κ.ο.κ), μέχρι που μετά απο παρότρυνση του Νίκου @echetlos δοκίμασα τα Brooks Ghost 12 (πλέον έχει βγει το 13 που είναι παρόμοιο παπούτσι). Στην περίπτωση μου, η πιο σφιχτή σόλα και το σταθερότερο πάτημα σε σχέση με αυτά που είχα συνηθίσει με βοήθησαν αρκετά ώστε να ξεπεράσω τις περισσότερες ενοχλήσεις και να συνεχίσω να τρέχω. Θα σου πρότεινα αν έχεις τη δυνατότητα να πας σε ενα μαγαζί και να τα δοκιμάσεις.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@bouzou Θοδωρή, καλωσήρθες.

Εκτός πολύ λίγων περιπτώσεων, η σύνδεση τραυματισμού ή αποκατάστασης, με συγκεκριμένο είδος παπουτσιού, είναι σχεδόν αδύνατη. Δεξιά κι αριστερά, θα διαβάσεις ότι ο Χ τραυματίστηκε φορώντας το τάδε μοντέλο κι ο Ψ το ξεπέρασε φορώντας το δείνα. Στην ουσία, απλά έτυχε και φυσικά δεν φτιάχνει κανόνα.

Αυτό που λέει παραπάνω ο Δημήτρης, είναι μέσες άκρες σωστό. Ένα σταθερό παπούτσι είναι πάντα καλός σύμμαχος, ιδίως όταν υπάρχει καποιο θέμα, αφού δεν επιτρέπει να δουλεύουν ανεξέλεγκτα ιστοί και αρθρώσεις. Επίσης, σίγουρα το Ride σου έχει φάει τα ψωμιά του προ πολλού.

Θα μπορούσες να δεις μοντέλα όπως το Triumph, Shift, Glycerin, Ghost, Skechers Ride 8, Vomero 15.

Thodoris75
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές . Σίγουρα ένας τραυματισμός είναι πολυπαραγοντική εξίσωση και δεν μπορεί να ευθύνεται ενα παπούτσι μόνο . Άλλωστε την πρώτη φορά που έπαθα ζημιά έτρεχα με stability παπούτσια (mizuno inspire) . Μπήκε στις επιλογές και το ghost λοιπόν .
    Απλά ήθελα να εστιάσω ,καθώς διάβασα το review του Νίκου , εάν ένα άκαμπτο σχετικά οπως το shift με άλλα πιο flexible παπούτσια κάνει για πρόβλημα στο πέλμα . …γνωρίζοντας πάντα ότι υπάρχει ο υποκειμενικός παράγοντας και κατι που κάνει σε εμένα ίσως δεν ταιριάζει σε άλλον με παρόμοιο πρόβλημα .

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@bouzou Όλα σχετικά είναι Θοδωρή κι ο μόνος τρόπος για να βρεις τι σου ταιριάζει, είναι να… πληρώσεις.
    Trail & error είναι η διαδικασία, δυστυχώς.

Αν έπρεπε οπωσδήποτε να βάλουμε μία νόρμα, θα λέγαμε ότι στην περίπτωση πασχουσών περιοχών (άρθρωση ή ιστοί), η σταθερότητα μάλλον βοηθάει, σε σχέση με μία πιο “ανεξέλεγκτη” κίνηση.

Thodoris75
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ και πάλι .
    Προς το παρόν αφού δοκίμασα σε διάδρομο 5 με 6 διαφορετικά κατέληξα και πλήρωσα ένα ζευγάρι glycerin 19 που μου φάνηκε γάντι στο πόδι με αρκετή παροχή υποστήριξης και άνετο μαξιλάρι .
    Ανυπομονώ να τα τρεξω αύριο .

thesalos
    Συμμετέχων

παντως και η πελματιαια ,και η τενοντιτιδα ειναι υπουλες κατασστασεις.με ττην πελματιαια εχει τυρανηθει κοσμος .τελικα η μαγνητικη τι εδειξε? καλο ειναι να ξερεις τι πονος ειναι αυτος εφοσον εχεις πληρωσει κααι μαγνητικη.
    ακομα και πονος υπερχρησης να ειναι,αν δεν το δεις σσωστα μπορει να εξελιχτει,και να σε φρεναρει.

τα παππουτσσια τωρα ειναι σε δευτερη μοιρα ,εμενα μου αρεσει το μαλακο πατημα.δυστυχως κοστιζει μεχρι να καταληξει καποιος.

Thodoris75
    Συμμετέχων

Η μαγνητική δυστυχώς δεν ήταν διαφωτιστική . Δεν έδειξε συγκεκριμένη βλάβη ίσως γιατί έγινε και μετά από 6, 7 μήνες απ’ την έξαρση του πόνου.
    Δοκίμασα το glycerin 19 ….πολύ μαλακό πάτημα δεν διαμαρτυρήθηκε το πέλμα . Το βρήκα πολύ wide μπροστά . Ενώ κλειδώνει η φτέρνα το δεξί πόδι τριβωταν και σε ένα 10αρι που έκανα με κέρασε έναν κάλο . Επειδή το αριστερό πόδι μου είναι μεγαλύτερο παιρνω μισό νουμερο παραπάνω . Αποτέλεσμα το δεξί δεν κουμπώνει άριστα και τρίβεται . Ένας πάτος ίσως δώσει λύση . Πιστεύεται ότι θα είναι πρόβλημα το ένα παπούτσι να έχει πάτο και το άλλο όχι ;

Thodoris75
    Συμμετέχων

Επανέρχομαι για την επιλογή Glycerin 19 . To συγκεκριμένο έχει μόλις κυκλοφορήσει και δεν υπήρχαν σχετικά reviews ,φαντάζομαι όμως ότι θα είναι μικρές οι διαφορές με το 18 .Στη δεύτερη προπόνηση μου, μου φάνηκε καλύτερο αν και σε στροφές γλίστραγε το πόδι στο εσωτερικό του toebox . Εκεί οφείλεται και η ενόχληση που είχα και στο ένα πόδι έκανε φουσκάλα την πρώτη μέρα. Κατόπιν είδα ότι στο κουτί της brooks γράφει wide 2E . Δεν ξέρω αν όλα στο 45,5 το λένε αυτο. Anyway καλό παπούτσι overall πατάς σε σύννεφα και δείχνει ανθεκτικό . Στο προσεχές διάστημα ίσως να κοιτάξω και για κάτι πιο rensposive αλλά με την απαραίτητη προστασία.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@bouzou Από πού τα πήρες, Θοδωρή;

Thodoris75
    Συμμετέχων

Από outrun Νίκο στο Παλαιό Φάληρο .
    Αν θες στείλε και κάποιες προτάσεις σε πιο responsive …όχι φυσικά racer .

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@bouzou Έχεις φορέσει κάποιο άλλο, πιο “γρήγορο” μοντέλο στο παρελθόν;

pseiras
    Συμμετέχων

@bouzou
    Δοκίμασε πιο χοντρή κάλτσα.
    Στην συνέχεια θα άλλαζα και τον πάτο με κάποιον πιο grippy.
    Στα δικά μου brooks ghost, ο πάτος είχε μια “satin” αίσθηση που γλυστράει πολύ και δεν ξερω αν στα Glycerin βάζουν τον ίδιο.

Thodoris75
    Συμμετέχων

Δε θα έλεγα γρήγορο …τα τελευταία ήταν saucony ride , Adidas energy boost , mizuno inspire

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@bouzou Μια safe επιλογή θα ήταν το NB Prism ή το Beacon. Και γρήγορα και προστατευτικά. Πολύ καλά παπούτσια και τα δύο.
    Και το Turbo βέβαια, το οποίο κάνει για πολλά πράγματα.
    Το Endorphin Speed είναι κορυφαία επιλογή, εννοείται.
    Μετά πας στις κλασικές επιλογές, με πιο responsive πάτημα, όπως π.χ. το Boston. Θα σου πρότεινα και το SL20 αλλά ακούγεται ότι κάθεται γρήγορα ο αφρός.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 20 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.