Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / Επιστροφή μετά από αποχή

Επιστροφή μετά από αποχή

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #129975
    bousoulas
    Συμμετέχων

    Επιστρέφοντας μετά από ένα τρίμηνο αποχής, όπου σποραδικά και μετα βίας έκανα 2 easy runs των 6 χλμ. εβδομαδιαίως, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα base training.
    Θεώρησα κιόλας ότι σ’ αυτή τη φάση είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκηθώ σε θέματα τεχνικής, όπως η διαφραγματική αναπνοή και να δουλέψω στην αύξηση της συχνότητας διασκελισμού.
    Καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείται από σχεδόν αποκλειστικά συνεχόμενα (μέτρια και μεγάλα) τρεξίματα, γνωρίζω ότι είναι σημαντικό να κρατάω τους παλμούς στο σωστό επίπεδο, όχι πάνω από 70-80% της ΜΚΣ. Παρατηρώ όμως ότι οι παλμοί μου είναι αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τα τρεξίματα που κάνω όταν δεν προσπαθώ να δουλέψω τη συχνότητα διασκελισμού, με αποτέλεσμα να υπερβαίνω το 80% της ΜΚΣ.
    Τι προτείνετε; Να παραμείνω στη σωστή ζώνη προπόνησης και να εγκαταλείψω την εξάσκηση στη συχνότητα διασκελισμού (που φαίνεται να μου ανεβάζει τους παλμούς) ή να συνεχίσω με την εξάσκηση ανεβαίνοντας όμως στη ζώνη 4;

    #129976
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    Για ποιον λόγο να αυξήσεις στην συχνότητα διασκελισμού, σώνει και καλά;

    #129977
    bousoulas
    Συμμετέχων

    Έχω διαβάσει ότι η βελτίωση της συχνότητας διασκελισμού είναι μια από τις παραμέτρους της συνολικής δρομικής βελτίωσης. Στις περισσότερες πηγές βλέπω να θεωρείται ως ιδανικό το 170 μίνιμουμ και εγώ κινούμαι με 166-168.

    #129978
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @bousoulas Ρίξε μια ματιά εδώ.

    #129979
    Stelios
    Συμμετέχων

    Επειδή τυγχάνει πριν από 3 εβδομάδες να ασχολήθηκα με το θέμα λόγω παρουσίασης εργασίας, το οποίο είχε σαν έρευνα το κατά ποσο επηρεάζει η συχνότητα βηματισμου τη δρομικη οικονομία θα σου πω το εξής.
    Ναι το βέλτιστο είναι 180+ και επηρεάζει την RE αρκετά. Προσοχή η RE εξαρτάται και από αλλά πραγματα ομως και οχι μονο από τη συχνότητα διασκελισμού.
    Η έρευνα έγινε σε καλά προπονημένες αθλήτριες αντοχής και οχι σε ερασιτέχνες δλδ υπήρχαν περιορισμοι ως προς το φύλο, την προπονητικη ηλικία, το εδαφος (η έρευνα έγινε σε δαπεδοεργόμετρο) κτλ.
    Θεωρητικά θα ήταν ιδανικό να τρεχουμε με το βέλτιστο της συχνότητας το οποίο είναι 180+ ανεξάρτητος σωματομετρικων χαρακτηριστικών ΑΛΛΑ επειδή αυτό είναι θεωρητικό όπως προανέφερα, άποψη μου είναι να αφήσεις το σώμα σου να σε οδηγήσει. Θα βρει μόνο του τον τρόπο να τρέξει και ως πατημα και ως συχνότητα και ως μήκος. Θα επιλέξει το πιο ασφαλές και οικονομικό στυλ τρεξίματος για την παρουσα φάση που είσαι. Αργότερα πολυ πιθανό να αλλάξουν αυτά αλλά και παλι μέσω της Καθημερινής προπόνησης και τριβής. Αν το προσπαθησει κάποιος ερασιτέχνης μόνος του φλερτάρει με τον τραυματισμό.
    Ένα παραδειγμα είμαι εγώ. Έτρεχα για πολλα χρονια σταθερά με 178-184 cadence. Τα τελευταία 4 έτη λόγω ενδυνάμωσης και άλλων ερεθισμάτων τρέχω πολυ πιο γρήγορα αλλά με συχνότητα 175 σε ρυθμό αγώνα. Παλαιότερα σε κομμάτια η συχνότητα μου ήταν 190+ , τώρα είναι 178 και όμως είμαι πολυ πιο γρηγορος. Δώσε βάση σε αλλά πραγματα και όλα θα έρθουν μόνα τους με το χρόνο.

    #129980
    bousoulas
    Συμμετέχων

    Κατάλαβα.Ευχαριστώ πολύ Nikos και Stelios!

    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 1 έτος, 4 μήνες πριν από bousoulas.
Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.