Δραστηριότητα

 • Ο/η Echetlos έγραψε ένα νέο άρθρο, Ιστορίες "λαγών" πριν από 3 έτη, 7 μήνες

  Στις αποστάσεις από 800μ. και πάνω, συνηθίζεται στα μεγάλα meeting να υπάρχει κάποιος που θα δώσει τον απαραίτητο ρυθμό, ώστε οι αθλητές που επιδιώκουν την καλή επίδοση ή το ρεκόρ να κάνουν το πέρασμα που θέλο […]

  • Ένα θέμα για το οποίο ήθελα κάποια στιγμή να μάθω περισσότερα αλλά δεν τύχαινε!
   Απορίες
   1) Ο “λαγός” είναι επάγγελμα; Εννοώ, σε πληρώνει κάποιος για να κάνεις το “λαγό” του σε μια κούρσα;
   2) Ο “λαγός” δίνει τον ρυθμό μέχρι ένα σημείο και μετά οπισθοχωρεί για να “ανέβουν” οι κυνηγοί του γιατί έτσι είναι η συμφωνία;
   3) Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει λαγός. Γιατί δεν μπορεί ο κάθε αθλητής να τρέξει στο ρυθμό που έχει σχεδιάσει εξ αρχής (με βάση το πλάνο του) και χρειάζεται ο λαγός;

   Πείνασα!!!!

  • @roberto4carlos
   1) Ο λαγός είναι επάγγελμα. Συνήθως τον πληρώνει η διοργάνωση.
   2) Δίνει τον ρυθμό και σε κάποιο σημείο αποχωρεί, καθώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δεδομένο ρυθμό για όλη την κούρσα.Βέβαια, όπως αναφέρει και το κείμενο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ο λαγός συνέχισε και κέρδισε τον αγώνα.
   3) Ο λαγός είναι χρήσιμος για πολλούς λόγους.
   α. Ο αθλητής δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με την παρακολούθηση του ρυθμού και απλά ακολουθεί απρόσκοπτα, χωρίς τον κίνδυνο ξεφύγει από το πλάνο του. Μπορεί ένας επαγγελματίας λαγός να έχει καλύτερη αίσθηση και διατήρηση του pace από τον elite.
   β. Αν μιλάμε για ημί ή μαραθώνιο, οι λαγοί δημιουργούν και ένα τοίχος μπροστά από τους δρομείς, κάτι που “προστατεύει” σε περιπτώσεις που υπάρχει κόντρα αέρας.

  • @echetlos Ξεχάσατε να αναφέρετε τον νικητή του μαραθωνίου της Αθήνας το 2013 Hillary Kipkoei Yego, ο οποίος ήρθε σαν λαγός και τελικά κέρδισε όπως και ο δεύτερος εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα επειδή ήταν λαγοί ο ΣΕΓΑΣ δεν τους είχε δώσει bib με τα ονόματά τους με αποτέλεσμα οι πολύπειροι της ΕΡΤ που περιέγραφαν να μην ξέρουν το ονόματά τους.
   Και από προσωπική εμπειρία.

   @roberto4carlos Χθες στο στάδιο είχα progressive. Κάποια στιγμή προσπερνάω έναν super fit τύπο. Όσο αύξανα ρυθμό με ακολουθούσε απροβλημάτιστα. Κάποια στιγμή του λέει η προπονήτριά του γιατί πας τόσο γρήγορα και της απαντάει βρήκα λαγό. Προφανώς ο τύπος αν έτρεχε μόνος του θα έτρεχε πιο αργά λόγω βαρεμάρας. Μου έχει ξανατύχει και στη Γκράβα όπου μετά ο άλλος που με ακολουθούσε με ευχαρίστησε και μου ζήτησε και συγνώμη.

  • @dimitrissss Δεν το θυμόμουν καν αυτό για την Αθήνα, Δημήτρη.
   Φαντάζομαι θα υπάρχουν αρκετές παρόμοιες ιστορίες.

  • Για αυτό τις πολλές φορές όταν συμμετέχουν και φιρμάτοι αθλητές υποχρεώνουν βάσει συμβολαίου το λαγό μετά από κάποια στιγμή να αποχωρήσει από την κούρσα.

  • Ο Γκεμπρεσελασιε, της Ερυθραίας, παγκόσμιος πρωταθλητής Μαραθωνίου 2016, Νικητής ΝΥ 2016, 4ος Ριο, κέρδισε τον πρώτο του μαραθώνιο όντας λαγός !

  • …χμμ, καμιά φορά απολαμβάνω περισσότερο την προπόνησή μου κάνοντας το λαγό…παρά τρέχοντας για το δικό μου πρόγραμμα! Ειδικά αν πρόκειται για καλό φίλο-συνδρομέα!