Δραστηριότητα

 • Ο/η Giannis Psarelis έγραψε ένα νέο άρθρο, Ενδυνάμωση για δρομείς αντοχής πριν από 5 έτη, 9 μήνες

  «Όντας γυμναστής ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το να πείσεις προπονητές και αθλητές των αθλημάτων αντοχής ότι μπορούν να επωφεληθούν από την μυϊκή ενδυνάμωση, είναι μία […]

  • Ευχαριστούμε. Πάντα ήμουν υποστηρικτής της ενδυνάμωσης χωρίς να έχω οργανωμένο και δομημένο πρόγραμμα βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία. Ένα χρήσιμο βοήθημα για όλους μας.

  • @giannispsarelis, Γιάννη ευχαριστούμε για ένα ακόμη κατατοπιστικό άρθρο, που όπως πάντα συνοδεύεται από επιστημονικά δεδομένα και έρευνες .
   Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως ενσωματώνεται ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης μέσα στην προπονητική εβδομάδα ενός αθλητή. Την ίδια μέρα κάνεις για παράδειγμα πρόγραμμα στο γυμναστήριο και το απόγευμα πας για προπόνηση στον στίβο ; Κάνεις το πρόγραμμα ενδυνάμωσης σε μέρες ρεπό από το τρέξιμο; κάνεις την ενδυνάμωση σε ημέρες όπου το πρόγραμμα στο τρέξιμο είναι χαμηλότερου φορτίου? Επίσης, κάποιος που εργάζεται τη μισή μέρα και μετά έχει και 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα στο άθλημά του πως θα μπορέσει να “χωρέσει” την ενδυνάμωση στην καθημερινότητά του;

  • @kostao Η ενδυνάμωση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να έχουμε βελτίωση της αθλητικής/ δρομικής μας απόδοσης αλλά και για να έχουμε υγεία και ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας. Χρειάζεται καθοδήγηση από γυμναστή και δεν αρκεί να γραφεί κάποιος σε ένα γυμναστήριο και να κάνει απλά κάποιες ασκήσεις @echetlos Θα πρότεινα από Σεπτέμβριο να σχεδιάσουμε κάποια workshop με βάση αυτά που απασχολούν τα μέλη της ομάδας.Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σου.

  • @roberto4carlos Ο κανόνας που προτείνεται στη βιβλιογραφία και αποτελεί και τη δική μου προπονητική άποψη είναι να απέχουν όσο το δυνατόν πιο πολύ. Πρακτικά εάν μία μέρα έχεις ρεπό κάνεις ενδυνάμωση και ιδανικά την επομένη να μην έχεις “σημαντική” δρομική προπόνηση. Τί γίνεται όταν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τις ενδιάμεσες μέρες τότε μπορεί να κάνει το πρωί το τρέξιμο και το απόγευμα το τρέξιμο. Στην περίπτωση που ούτε και αυτό είναι εφικτό και πρέπει να κάνει ενδυνάμωση και τρέξιμο την ίδια μέρα, τη μία προπόνηση διαδοχικά με την άλλη, τότε η βιβλιογραφική σύσταση είναι να κάνουμε ως δεύτερη προπόνηση αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ ενώ η δική μου προπονητική άποψη είναι να είναι η ενδυνάμωση μετά την προπόνηση τρεξίματος με τις εξής προϋποθέσεις : Ι. Η προπόνηση με αντιστάσεις να μην αφορά ανάπτυξη μέγιστης δύναμης ή μέγιστης ισχύος ΙΙ. Η προπόνηση τρεξίματος να μην έχει πολύ μεγάλη διάρκεια (π.χ. long distance 90+’) ΙΙΙ. Να προσαρμόζεται το πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα τρεξίματος και να υπάρχει κοινή στρατηγική σχεδιασμού και στα δύο.

  • @giannispsarelis Ναι coach, οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ένα workshop.
   Κι είναι καλή περίοδος ο Σεπτέμβριος, ως αρχή της σεζόν κιόλας.