Στράτος Χουβαρδάς

 • Η εικόνα μας…
  Όταν η εικόνα μας γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός…
  Στον αντίποδα;
  Όταν δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Όταν αφήνουμε το σώμα μας έρμαιο της καθημερινότητας και των κακών συνήθειων. Δύο ακραίες με […]

 • Προπόνηση δύναμης, ταχυδύναμης, νευρομυικής συναρμογής και ισορροπίας για αθλητές στίβου.
  Η προπόνηση στο γυμναστήριο, με κύριο άξονα τη νευρομυική προετοιμασία του αθλητή και τις ασκήσεις προσομ […]

 • Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η μυική προπόνηση και η προπόνηση συναρμογής αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την βελτίωση της απόδοσης και την αποφυγή τραυματισμών στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
  Πώς ό […]

  • @stratos-xouvardas Ωραίο άρθρο. Συμπυκνωμένο και πολύ χρήσιμο!
   (@echetlos τώρα το διαβάζω απ´ το iPad χωρίς να έχω κάνει τίποτα!)

  • @stratos-xouvardas Αν έχουμε 18 βδομάδες πρόγραμμα προετοιμασίας πως προσαρμόζουμε τα παραπάνω;
   Επεκτείνουμε χρονικά τον 1ο μικρόκυκλο;

  • Έτσι όπως είναι το προπονητικό μου πρόγραμμα,και κυρίως η ζωή μου, δε βλέπω πως θα χωρέσουν 2 μέρες ενδυνάμωσης…

  • Εμένα οι 2 μέρες ενδυνάμωσης χωρούν συνήθως όταν κάνω προπόνηση στο γυμναστήριο στο διαδρομο τουλάχιστον τη μία της εβδομάδας και μετά κάνω ενδυνάμωση. Το concept πρώτα στάδιο και μετά καπάκι γυμναστήριο δε πιάνει ποτέ λόγω βαρεμάρας μόλις τελειώσω το τρέξιμο να πάω καπάκι γυμναστήριο. Η άλλη λύση είναι πάρε μαζί σου λάστιχα στο στάδιο και κάνε και ασκήσεις εκεί με το βάρος του σώματος.

  • Κορμό κάνεις; (Εκεί δεν παιζει καθολου χρονος)
   Εγώ έλεγα να βάλω την ενδυνάμωση ποδιών τις δυο μερες που έχω σχεδόν μισαωρο recovery, οι οποίες είναι μετά από μεγαλο τρεξιμο ή διαλειμματικες. Γυμναστήριο το μεσημέρι κ χαλαρό τρεξιμο το απογευμα. Δε βγαίνει, αφενός πρεπει να είναι πολύ νωρις το μεσημέρι, αφετέρου τα πόδια φορτώνονται αρκετα κ δεν παιζει όρεξη για -εστω χαλαρό-τρεξιματακι.
   Άσε που υπαρχει ο φόβος για γυμναστική με βάρη έπειτα από μεγαλη ή ζορικη τρεξιματική προπονηση…
   Ίσως το παρακάνω βεβαια, κάνω πάνω από μισή ωρα…

  • Μέχρι τώρα έδινα περισσότερο σημασία στα πόδια γιατί έχω και χονδροπάθεια στο αριστερό γόνατο και γενικά πρέπει να δυναμώσουν και τα ισχία. Τώρα ο κόουτς θέλει κυρίως ενδυνάμωση κορμού. Κυρίως θέλει να τραβάω με τροχαλία. Κοιλιακούς, ραχιαίους εννοείται ότι κάνεις όσους μπορείς. Αποφεύγω ότι φορτίζει τους λαγονοψοϊτες, π.χ. κοιλιακούς με ανυψώσεις ποδιών. Ο φυσικοθεραπευτής μου έδειξε και άσκηση κορμού με λάστιχα, για τη μέση κάνει καλό.Τώρα ήμουν γυμναστήριο. Αν καταφέρω πάλι να πηγαίνω 2 φορές την εβδομάδα καλά θα είμαι. Αλλιώς οπουδήποτε είσαι κάνε και πλανκς. Βέβαια ώρες, ώρες ενώ έχω πει θα κάνω και 5-10 λεπτά πλανκς σπίτι δεν έχω όρεξη για τίποτα. Έρχεται και η στιγμή που μπαφιάζεις.

 • Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων βασίζεται στο τρίπτυχο “αερόβια ικανότητα – μυικό σύστημα – νευρομυική συναρμογή” (βιομηχανική της κίνησης, οικονομία δυνάμεων, αποφυγή καταπονήσεων και τραυματισμών). Η μυϊ […]