Αρχική / Απόψεις / ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ, ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Απόψεις / Επιλεγμένα

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ, ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ,  ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Λένε πως όταν ανεβαίνεις στο βάθρο των νικητών, μπορεί να απέχεις μόνο μερικά εκατοστά από το έδαφος αλλά η ψυχή σου ταξιδεύει στα ουράνια. Έχω ανέβει στο βάθρο της νίκης αρκετές φορές, πολύ περισσότερες έχω πάρει τα μαθήματα της ήττας στους χιλιάδες αγώνες που έχω τρέξει. Εκείνο όμως που θυμάμαι ξεκάθαρα και πάντα, είναι τα λίγα μέτρα πριν κάθε τέλος. Και αν ρωτήσετε όλους τους πρωταθλητές, το ίδιο πιστεύω θα σας πουν. Και αν αναρωτηθείτε, το ίδιο μάλλον θα δηλώσετε. Γι αυτό τον λόγο το μετάλλιο του τερματισμού είναι ανώτερο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ

Ο τερματισμός είναι η δικαίωση, η επίτευξη του στόχου, η αρχή για τον επόμενο αγώνα. Όπως ακριβώς η ψυχή εξαγνίζεται στον πόνο, έτσι το σώμα με τους αγώνες ξανανιώνει. Όταν καταφέρνεις να διαχειρισθείς υπό πίεση τις κόκκινες ζώνες του οργανισμού σου, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είσαι καλύτερος στη καθημερινότητα.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ KAI THΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ 

Θαύματα μπορεί να κάνει το ενισχυμένο οξυγόνο μέσα μας, στο σώμα και το μυαλό. Μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να δεσμεύσουμε περισσότερη εγκεφαλική ενέργεια στην συνολική μας ισχύ, επειδή ο εγκέφαλος του ανθρώπου, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει πολλά περαιτέρω περιθώρια χρήσης και απόδοσης. Τα γυαλιά ήλιου τα φορούσα συνέχεια στο 3αθλο του ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ. Αρχικά για να καλύπτουν το χτυπημένο μου πρόσωπο από μία παιδαριώδη πτώση στο ποδήλατο. Αποδείχθηκαν όμως απαραίτητα στην συνέχεια για να κρύβω την συγκίνησή μου. Εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες έδωσαν στο πολυπληθές κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ταινία μικρού μήκους που κερδίζει όλα τα όσκαρ διότι ήταν βιωματική, περιγράφοντας τις ανθρώπινες ανάγκες και συναισθήματα με ακρίβεια, κατανόηση και αποδοχή. Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου όταν ξεκίνησα το 3αθλο το 2012. Κάτι τέτοιο περίμενα όταν πριν 3 εβδομάδες προσκάλεσα το κόσμο να έλθει κοντά μας. Το είδα να ζωντανεύει νομοτελειακά μπροστά μου, στον τόπο που γεννήθηκα, στο μέρος που αγάπησα και χάρηκα τα παιδικά μου χρόνια.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που τρέχουν στους δρόμους. Πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Μέσα από την κίνηση και την εφίδρωση δημιουργούμε το άνοιγμα προς το μέλλον, κρατώντας με γέφυρα το παρελθόν. Συγκινημένος έλεγα στη σύζυγό μου: “Νανά, τόσα χρόνια μετά και μπορώ να κάνω τα ίδια με τότε που ήμουν νέος”

ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ 

ΝΑΙ, όλοι μπορούμε και δεν έχει καμία σημασία αν η επίδοση είναι κορυφαία ή μέτρια, διότι αντίπαλοι προς αυτόν το στόχο που προτείνω δεν υπάρχουν. Στο καθήκον της αντοχής στο χρόνο, αντίπαλος είναι ο εαυτός μας και ουδείς άλλος. Αυτόν πρέπει να νικήσουμε, αυτόν πρέπει να πείσουμε. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Όλοι όσοι ήταν εκεί βοήθησαν. “Μας εμπνέετε, μην σταματήσετε, σας χρειαζόμαστε”. Λόγια γονέων μιας οικογένειας με μικρά παιδιά μετά τους αγώνες στο parking του αυτοκινήτου. Είναι αυτή η ώρα που η ψυχή σου ταξιδεύει στα ουράνια και όχι εκείνη του βάθρου των νικητών. Αυτήν την στιγμή καταλαβαίνεις πως ο δρόμος που διάλεξες είναι ο σωστός και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση στη ζωή. Το έχω ξαναγράψει και θα το επαναλαμβάνω. Εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος μου και όχι οι επιδόσεις. Το 3αθλο του Θερμαικού τελείωσε. Θα θυμάμαι τα τελευταία μέτρα που εντελώς εξουθενωμένος κατάλαβα ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και το ίδιο θα έκανα αύριο και μεθαύριο στην καθημερινότητά μου. Οι αγώνες μπορούν να σε βελτιώσουν σαν άνθρωπο. Δοκιμάστε τους. Τολμήστε το 3αθλο, είναι ιδανικό άθλημα και φέρνει κοντά σώμα και μυαλό. Μην σας αποθαρρύνει αν ένα από τα 3 αθλήματα “δεν το έχετε”. Προσωπικά δεν έχω το τρέξιμο όμως μετά από κάθε 3αθλο καταλαβαίνω ότι εκείνο είναι που με ανεβάζει. Το δύσκολο το μαρτύριο αυτό που μου προκαλεί απέραντο πόνο. Αυτό είναι η ασπίδα μου, το μεγάλο μου όπλο, το δύσκολο το ΤΡΕΞΙΜΟ.
Ξεχάστε τον ανταγωνισμό γιατί δεν υπάρχει. Είναι γέννημα θρέμμα του ανθρώπινου εγωισμού και της ματαιοδοξίας. Η ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ και ουδείς άλλος. Η σύγκριση με τις επιδόσεις των υπολοίπων δεν έχει θέση. Με αυτήν την τεχνική της διάθεσης και πρόθεσης πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα και αγωνίζεσαι χωρίς άγχος. Μοιράσου την κοινή αγωνία στο ποσοστό που σου αναλογεί και δες πως είσαι ένας μέσα σε όλους και όχι μοναδικός. Πάταξε τον εγωισμό σου και θα κάνεις ρεκόρ. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΦΥΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ. Επιτρέψτε μου να πιστεύω οτι οι διαχρονικοί πρωταθλητές μόνο εγωιστές δεν είναι. Εχουν χάσει αναρίθμητες φορές και άντεξαν πριν έλθουν τελικά και οι νίκες. Από τον αγώνα του Τριάθλου της Κυριακής αντηχούν τα λόγια του πατέρα εκείνου που μου είπε να συνεχίσω. Το επόμενο ραντεβού στο κολυμβητικό αγώνα του διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου την Τρίτη, 27/9. Από τώρα φαντάζομαι τα τελευταία μέτρα. Καθώς ζούμε με την προσμονή, παίρνουμε δύναμη και ενέργεια. Τέτοιες προσδοκίες ενεργοποιούν αυτόματα τις δυνάμεις μας να μείνουν συγκεντρωμένες και παραγωγικές στο παρόν. Συνθέτουν ένα παζλ ζωής με αλληλουχία, ισορροπία και γαλήνη, από την κάθε ανατολή μέχρι την επόμενη δύση.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

4000 εκκινήσεις σε 50 χρόνια αγώνων

Αφήστε μια απάντηση