Αρχική / Αξιολογήσεις / Brooks Glycerin 20

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Brooks Glycerin 20

Brooks Glycerin 20

Κατηγορία: Trainer  –  Πάτημα: Ουδέτερο  –  Βάρος: 286γρ.  –  Drop: 10mm (32/22mm)

 

To Glycerin δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, τα 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας του επιβεβαιώνουν την επιτυχία της σειράς. Ακόμη περισσότερο δε, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το μοντέλο ποτέ δεν έφερε μεγάλες αλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι κρατούσε εύκολα το πιστό και μεγάλο κοινό του. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Brooks είναι η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων από τα εξειδικευμένα δρομικά καταστήματα.

Παρ’ όλα αυτά, φέτος το παπούτσι έρχεται με μία σημαντική αλλαγή, η οποία έχει να κάνει με το νέο αφρό της εταιρείας. DNA LOFT V3, μία supercritical EVA σύνθεση που κάνει το ντεμπούτο της εδώ και στο Caldera 6. Βέβαια, η Brooks έχει ήδη έναν ακόμη supercritical αφρό, τον DNA FLASH, ο οποίος χρησιμοποιείται στα Hyperion Tempo και Hyperion Elite 2. Διαφοροποιούνται από την Brooks ως προς την χρήση τους, με τον Flash να φοριέται στα performance μοντέλα και τον Loft v3 στα trainers.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η stability εκδοχή του Glycerin, το GTS, με τα γνωστά guide rails. Παίρνετε τα ίδια χαρακτηριστικά με το ουδέτερο, αλλά με λίγη επιπλέον στήριξη.


Επάνω μέρος και εφαρμογή

Εδώ το Glycerin δεν κρύβει εκπλήξεις, συνεχίζοντας να δίνει την γνωστή άνεση και πολυτέλεια της σειράς. Από επάνω το κλασικό και δοκιμασμένο engineered mesh, πολύ μαλακό και εύκαμπτο και από κάτω μία πολύ απαλή επένδυση. Ο προφυλακτήρας είναι λεπτύτερος, μειώνοντας κάπως το ύψος του toe box.

Γνώριμο το ύφασμα, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό.

 

Το midfoot έχει κάποια διάσπαρτα δομικά στοιχεία αλλά δεσπόζει το μεγάλο και σχετικά άκαμπτο logo. Η σειρά με τις τρύπες των κορδονιών είναι από σκληρό υλικό και ενισχύει την περιοχή.

 

Η γλώσσα είναι πολύ “φουσκωτή”, όπως πάντα και στα περισσότερα Brooks, πλέον όμως είναι ανεξάρτητη και δεν ενώνεται με τα πλαϊνά. Αν και πολλοί θεωρούν σχεδόν απαραίτητη μία bootie σχεδίαση, προσωπικά το θεωρώ λεπτομέρεια. Σε κανένα τρέξιμο δεν μετακινήθηκε προς το πλάι, ενώ τα επίπεδα κορδόνια κάθονται πολύ σωστά επάνω της.

Η γλώσσα έχει το σωστό πλάτος και ύψος, οπότε δεν γλιστράει προς το πλάι.

 

Silky!

 

Το πολύ αφρώδες συνεχίζεται και στο πίσω μέρος, επένδύοντας το σκληρό και σταθερό κολάρο. Το υφάσμα έχει την γνωστή “μεταξένια” υφή που φέρει η σειρά όλα αυτά τα χρόνια.

 

Για μία ακόμη σεζόν, η εφαρμογή του Glycerin παραμένει ίδια σε γενικές γραμμές. Έχω την αίσθηση ότι έχει ελαφρώς στενέψει μπροστά, έχοντας μία πιο “pointy” γραμμή. Και πάλι όμως, ο χώρος είναι αρκετός και σε συνδυασμό με τα μαλακά υλικά, πολύ δύσκολα θα προκληθεί οποιαδήποτε τριβή. Ανέκαθεν τα μοντέλα της εταιρείας είχαν ίσως την πιο universal εφαρμογή.

Παρόλο που παραμένει άνετο μπροστά, το καλούπι είναι ελαφρώς στενότερο από πριν.

 

Το midfoot ισορροπεί μεταξύ άνεσης και κρατήματος, παρά τον όγκο της γλώσσας. Ποτέ δεν ένοιωσα τα πλαϊνά να δουλεύουν ανεξάρτητα από το πόδι, ενώ τα κορδόνια σηκώνουν όσο σφίξιμο θες και χωρίς καμμία πίεση. Η φτέρνα κλειδώνει χωρίς κόπο, με το πολύ αφρώδες να φιλτράρει την ακαμψία του κολάρου.

Το εσωτερικό, σκληρό κολάρο ενισχύεται και από εξωτερικά στοιχεία, κρατώντας την φτέρνα στη θέση της.

 

Συνολικά, η αίσθηση του επάνω μέρους είναι… Brooks. Πολυτέλεια, άνεση και βελούδινο εσωτερικό. Πιστεύω ότι θα μπορούσες να το φορέσεις ακόμη και χωρίς κάλτσες. Σίγουρα νοιώθεις αρκετό υλικό γύρω από το πόδι σου, είναι όμως κάτι που επιβάλλει και η κατηγορία του μοντέλου. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι εις βάρος του κρατήματος, αφού κρατάει σταθερό το πόδι καθ’ όλο το μήκος του. Απ’ την άλλη, η διαπνοή είναι μάλλον μέτρια, καθώς οι δύο στρώσεις υφάσματος και το αφρώδες δεν την διευκολύνουν. Παίρνετε το κανονικό σας νούμερο, όπως σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας.


Σόλα και πάτημα

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η σειρά βασιζόταν στον αξιόπιστο DNA αφρό της εταιρείας. Μπορεί στην πορεία να υπήρχαν κάποιες αλλαγές στην σύνθεσή του, στην βάση του όμως παρέμενε ένας κλασικός EVA. Ο νέος DNA LOFT V3, αν και από το ίδιο υλικό, έχει υποστεί την διαδικασία έγχυσης αζώτου (supercritical), αποκτώντας τελικά διαφορετικές ιδιότητες. Χαμηλότερο βάρος, ελαστικότητα και μεγαλύτερη αντοχή.

Ένα παχύ κομμάτι από DNA LOFT V3.

 

Η εξώσολα διαφοροποιείται στο εμπρόσθιο μέρος της, μιας και πλέον δεν υπάρχουν οι εγκάρσιες αυλακώσεις και το παπούτσι καταλήγει λίγο πιο άκαμπτο. Κατά τ’ άλλα, το παχύ λάστιχο διατηρείται, καλύπτοντας όλα τα σημεία επαφής με το έδαφος.

Πλήρης κάλυψη από χοντρό λάστιχο.

 

Η γεωμετρία των πλαϊνων έχει αλλάξει, αποτελούμενα από διαδοχικά “πομπέ” τμήματα σε κάθε πλευρά. Προφανώς αυτό στοχεύει στην σταθερότητα του μοντέλου, κάτι που άλλωστε ουδέποτε υστερούσε το Glycerin. Επιπλέον, έχει ελαφρώς φαρδύνει και συνολικά η σόλα.

 

Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, η Brooks ανέκαθεν φρόντιζε να διατηρεί τον χαρακτήρα των βασικών της μοντέλων (Glycerin, Ghost, Adrenaline) και το κοινό της να ξέρει τι να περιμένει.

Έτσι κι εδώ, το Glycerin παραμένει Glycerin στον τρόπο που πατάει, έχοντας όμως πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς, ο ν3 είναι πιο μαλακός από τον DNA LOFT, παρόλο που η συμπίεσή του είναι λίγο πιο συμπαγής. Ακούγεται αντικρουόμενο αλλά χαρακτηρίζει τους supercritical αφρούς, όπου τα κενά αέρος εσωτερικά τους κάνουν πιο αραιούς, με τα τοιχώματα όμως να είναι πιο στιβαρά. Έτσι, η βύθιση είναι πιο κάθετη και χωρίς το άπλωμα του απλού EVA. Επίσης, έχοντας πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην συμπίεση/αποσυμπίεσή του, διατηρεί τις ιδιότητές του και δεν “κάθεται” καθώς τα χιλιόμετρα μαζεύονται.

Αν μπορούσαμε να πιέσουμε τον αφρό στο κέντρο της σόλας, η συμπίεση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

 

Όπως πάντα, η σόλα προσφέρει προστασία, σιγουριά και άνεση, που σε συνδυασμό με το πλούσιο upper δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό “Cadillac” που φέρει η σειρά. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα παρέχει με πολύ εύκολο τρόπο για όλους. Φιλικό drop, μέση ευκαμψία, απουσία rocker και σταθερότητα. “The old way”, θα πουν κάποιοι, “με τον τρόπο που μάθαμε να τρέχουμε”, θα πω εγώ.

Το Glycerin παραμένει ένα από τα σταθερότερα neutral μοντέλα της αγοράς, με το νέο αφρό να ενισχύει το χαρακτηριστικό αυτό, για τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω. Γενικότερα η σχεδίαση της σόλας αποσκοπεί στην στιβαρότητα κατά την προσγείωση, με τα κυρτά πλαϊνά, το φαρδύ “αποτύπωμα” μπροστά, αλλά και το πολύ λάστιχο.

 

 

Οι ρυθμοί που θα κινηθείς με το Glycerin είναι προφανείς. Ένα daily trainer, για μεγάλα, μεσαία ή recovery τρεξίματα, που θα φέρει εις πέρας τον βασικό όγκο μιας προετοιμασίας. Χωρίς “εάν και εφόσον”, που μπορεί να απαιτούν άλλα, πιο φανταχτερά μοντέλα.

Ωστόσο, από τον DNA LOFT V3 περίμενα περισσότερη επιστροφή ενέργειας. Σαφώς και την έχει σε σχέση με πριν, αλλά δείχνει να του λείπει κάπως η παραπάνω συμπίεση που θα τον έκανε πιο ελαστικό. Γι’ αυτό και το δοκίμασα και σε πιο σβέλτους ρυθμούς, να δω κι εκεί τι γίνεται.

Η χαρακτηριστική όψη των EVA με έγχυση αζώτου.

 

Σε ένα προοδευτικό τρέξιμο που έκανα λοιπόν, το παπούτσι με πήγε μια χαρά μέχρι τέλους, περίπου σε ρυθμό ημιμαραθωνίου. Πιέζοντάς το περισσότερο, η σόλα ζωντάνεψε αρκετά, το πάτημα ήταν ευθύβολο, ενώ το σχετικά χαμηλό και άκαμπτο forefoot έδινε ένα σταθερό και ικανό toe off. Δεν θα πω ότι το Glycerin είναι φτιαγμένο για τέτοιες προπονήσεις, αν όμως έχεις π.χ. ένα long run με marathon pace μέσα, θα ακολουθήσει χωρίς να σε δυσκολέψει. Επίσης, πιο αργοί ή πιο βαρείς δρομείς, άνετα θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στις πιο γρήγορες προπονήσεις του, χωρίς τον φόβο της αστάθειας ή της έλλειψης προστασίας, όπως με πιο “ειδικά” μοντέλα. Όσο λοιπόν κι αν μοιάζει κόντρα στον χαρακτήρα του, αυτό που ουσιαστικά του δίνει ο νέος αφρός είναι η επιπλέον σπιρτάδα, αν θελήσεις να ανοίξεις.

Το forefoot είναι πιο άκαμπτο λόγω της απουσίας αυλακώσεων από κάτω.

 

Παρ’ όλα αυτά, τα πραγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα, αν η εξώσολα δεν “σαμποτάριζε” την σόλα. Όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά και αποδείξει, όλη αυτή η ποσότητα λαστίχου που επιμένει να χρησιμοποιεί η Brooks, είναι εν πολλοίς περιττή. Πρώτ’ απ’ όλα, αυξάνει δραματικά το βάρος του μοντέλου. Αν καλυπτόταν η μισή επιφάνεια ή το λάστιχο είχε το μισό πάχος (3.5mm), το παπούτσι θα ήταν ~30 γραμμάρια ελαφρύτερο. Τεράστια διαφορά! Συν τοις άλλοις, “πνίγει” και τις ιδιότητες του αφρού, φρενάροντάς τον. Σίγουρα βοηθάει στην ανθεκτικότητα και την πρόσφυση, αδικεί όμως τις ιδιότητες της κυρίως σόλας.

Η εξώσολα του Glycerin 19 ζυγίζει περίπου το 1/4 του συνολικού βάρους του παπουτσιού.

 

3.5 χιλιοστά λαστίχου. Αθάνατη η εξώσολα αλλά βαρύ το τίμημα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

Συμπέρασμα

Το νέο Glycerin συνεχίζει να αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές στα premium cushioned μοντέλα. Δεν το χαρακτηρίζουμε ως max cushioning, αφού τα ύψη του δεν δικαιολογούν πλέον τον όρο. Λίγο καιρό πριν, ήταν. Η άνεσή του και η αίσθηση από το upper όμως, δικαιολογούν απόλυτα το “premium”.

Ο νέος αφρός είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, δίνοντάς του και έναν πιο σπιρτόζικο χαρακτήρα. Μπορεί να μην είναι η επιλογή σου αν θες να πας πιο γρήγορα, αν όμως τύχει ή προκύψει, το παπούτσι δεν θα γκρινιάξει. Από εκεί και πέρα, είναι ένας πιστός σύντροφος που θα σηκώσει αξιόπιστα κι ευχάριστα τον περισσότερο χιλιομετρικό όγκο ή θα σας συνοδέψει ακόμη και στον μαραθώνιο, αν το ζητούμενο είναι η άνεση και όχι η ταχύτητα ή το χαμηλό βάρος.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

1 Σχόλιο

  1. Καλημέρα σας,

    Σε μέγεθος όσο κατάλαβα πάμε σε κανονικό (φοράω 44.5-28.5) όμως βλέπω ότι δεν έχουν μισά μεγέθη – επιλέγω το 45 ή είναι μεγάλο και το ξεχνάω.

    Ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση