Κατηγορία: Trainer – Πάτημα: Ουδέτερο – Βάρος: 289γρ. – Drop: 10mm (31/21mm)
Η Brooks συνεχίζει να μένει πιστή στην φιλοσοφία της, όσον αφορά τα “μοντέλα – σημαίες”. Στα Glycerin, Ghost και Adrenaline, έχει ξεκάθαρα βρει την συνταγή που δουλεύει και την τοποθετεί στην κορυφή των πωλήσεων στις ΗΠΑ, εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο μέσος δρομέας – καταναλωτής, ο οποίος αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα της αγοράς, ούτε εξεζητημένες τεχνολογίες αναζητάει, ούτε και είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί με νέα χαρακτηριστικά. Ιδίως όταν μιλάμε για καθημερινά προπονητικά μοντέλα, θέλει να ξέρει τι παίρνει σε κάθε επόμενη έκδοση. Γι’ αυτό και η Brooks έχει δημιουργήσει δυναστεία στις βασικές της σειρές, επειδή ακριβώς δεν κρύβει εκπλήξεις. Πιθανώς κάποιοι να πουν ότι αυτό είναι ίσως κάπως βαρετό, η δουλειά όμως ενός daily trainer είναι να προσφέρει άνεση, ανθεκτικότητα και πολλά, απροβλημάτιστα χιλιόμετρα. Και αφότου το δέσεις, να μην ασχοληθείς ξανά μαζί του.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Η γνωστή full bootie συνταγή διατηρείται κι εδώ, με δύο στρώσεις υφάσματος να συνθέτουν το επάνω μέρος. Μαλακό, διαπνέον και ελαστικό engineered mesh εξωτερικά και από κάτω η εσωτερική επένδυση, η οποία έχει λεπτύνει λίγο σε σχέση με το παρελθόν. Ο προφυλακτήρας είναι μεσαίας σκληρότητας αλλά το “πέταλο” είναι μεγάλο και δίνει σχήμα στο toe box.
Τα δομικά στοιχεία στο μεσαίο τμήμα έχουν περιοριστεί σε σχέση με πριν. To μεγάλο logo είναι από πολύ λεπτό φιλμ και σχηματίζεται μόνο το περίγραμμά του, ενώ και τα 3D Fit Print overlays είναι λιγότερα από πριν. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή δεν αλλάζει.

Το midfoot είναι λιγότερο structured από ποτέ.
Η γλώσσα παραμένει εξίσου πλούσια και σε συνδυασμό με την bootie σχεδίαση, δίνουν την γνωστή αίσθηση που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Το καλό είναι ότι τα κορδόνια άλλαξαν και επανήλθαν τα παραδοσιακά παχιά της Brooks, αντί των πολύ λεπτών και ελαστικών που φορούσαν τα G17 και G18.
Το σκληρό κολάρο με την πλαστική εξωτερική ενίσχυση διατηρείται. Το αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο είναι άφθονο, χαρακτηριστικό όλων των προπονητικών μοντέλων της εταιρείας.

Glycerin σημαίνει άνεση και πολυτέλεια.
Η αίσθηση κι η εφαρμογή του νέου Glycerin είναι πανομοιότυπη με τις προηγούμενες εκδόσεις. Κι αυτό βέβαια είναι για καλό.
Το υλικά στο εσωτερικό είναι ίσως τα πιο απαλά και ραφιναρισμένα που μπορείς να βρεις σε δρομικό παπούτσι, δίνοντας με το παραπάνω την άνεση και την “πολυτέλεια” που απαιτεί η κατηγορία του.
Στο παρελθόν, ο εξωτερικός προφυλακτήρας κρατούσε το toe box ψηλότερα, δίνοντας αίσθηση επιπλέον χώρου, έκανε όμως το παπούτσι κάπως μπόλικο. Πλέον είναι πιο κοντά στο πόδι αλλά η μεγαλύτερη ελαστικότητα του υφάσματος επιτρέπει την απαιτούμενη ελευθερία στα δάχτυλα. Η δε εσωτερική επένδυση, αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα τριβών ή ερεθισμού.
Πηγαίνοντας προς τα πίσω, η εφαρμογή στενεύει ελαφρώς και προσφέρει το επιθυμητό κράτημα. Παρότι ο προσανατολισμός του Glycerin είναι κυρίως η άνεση, ποτέ δεν θα νοιώσεις χαλαρό το midfoot ή να δουλεύει ανεξάρτητα από το πόδι στις στροφές. Η παχιά γλώσσα και τα βελούδινα κορδόνια, επιτρέπουν να το σφίξεις όσο θες, χωρίς να περνάει η παραμικρή πίεση στην ράχη του ποδιού.

Αν και έχει μειωθεί ο όγκος της, η γλώσσα εξακολουθεί να έχει πολύ αφρώδες.
Ανάλογα είναι τα πράγματα και στο πίσω μέρος, με το σκληρό κολάρο να κρατάει πολύ σταθερά την φτέρνα, παρά το πλούσιο αφρώδες στην περιοχή. Γενικότερα, το Glycerin 19 διατηρεί την γνωστή universal εφαρμογή του, ικανή να φιλοξενήσει οποιονδήποτε τύπο ποδιού.
Δεν έχω φορέσει το 18 αλλά το 17 υστερούσε σε θέμα διαπνοής, λόγω των δύο στρώσεων υφάσματος. Συμβαίνει σε όλα τα full bootie μοντέλα, άλλωστε. Στο νέο Glycerin, η επένδυση είναι λεπτύτερη από πριν, οπότε το παπούτσι αναπνέει λίγο καλύτερα.
Σχετικά με το νούμερο, το G19 είναι απολύτως true to size, όπως και όλα της εταιρείας.
Σόλα και πάτημα
Αν και η σόλα μοιάζει να έρχεται απαράλλαχτη από το 18, κάποιες αλλαγές έχουν γίνει. Η βασικότερη είναι ότι το πλάτος της έχει μεγαλώσει στην φτέρνα και μπροστά, με το μεσαίο τμήμα να έχει στενέψει ελαφρώς. Επίσης, όπως ανακοινώνει και η εταιρεία, ο DNA LOFT έχει μία λίγο μαλακότερη ρύθμιση. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη EVA σύνθεση της Brooks είναι πιο ελαστική και ελαφριά από τον BioMoGo DNA που χρησιμοποιείται αλλού.
Στην εξώσολα διατηρείται η μεγάλη κάλυψη από παχύ λάστιχο, με μόνη διαφορά την διάταξη των αυλακώσεων. Η ανθεκτικότητά της είναι μεγάλη, ενώ πολύ καλή είναι και η πρόσφυση σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Τα γνωστά δηλαδή. Παρακάτω θα δούμε τι “κοστίζει” όλο αυτό σε βάρος.

Μικρές οι αλλαγές από κάτω.
Από εκεί και πέρα, συναντάμε κι εδώ τα πομπέ εσωτερικά πλαινά για ενίσχυση της σταθερότητας, όπως και το χαρακτηριστικό άνοιγμα της σόλας μπροστά. To Glycerin είχε ανέκαθεν φαρδύ αποτύπωμα και τώρα ακόμη περισσότερο.

Πλατιά βάση και άνοιγμα της σόλας καθώς κατεβαίνει.
Στον δρόμο το παπούτσι είναι… Cadillac. H ναυαρχίδα της Brooks έχει φτιαχτεί για να σε πάει άνετα και σταθερά, χωρίς να σε προβληματίσει πουθενά. Το cushioning είναι πάρα πολύ, ενώ κι ο αφρός είναι εμφανώς μαλακότερος, αποκτώντας έτσι και μια επιπλέον ελαστικότητα. Συγχρόνως, εξακολουθεί να ισορροπεί ιδανικά μεταξύ απορροφητικότητας και σταθερότητας, διατηρώντας το στιβαρό πάτημα που ανέκαθεν χαρακτήριζε την σειρά.
Το transition είναι κεντραρισμένο και ευθύβολο, χωρίς άσκοπο άπλωμα του αφρού. Όπως και το Ghost, έτσι κι αυτό θα μπορούσε εύκολα να το επιλέξει κάποιος που προτιμάει light stability μοντέλα.
Οι αυλακώσεις από κάτω δίνουν μία σχετική ευκαμψία στο forefoot, τόση όση χρειάζεται για να κινηθεί πιο εύκολα. Πιθανώς μία μεγαλύτερη γωνία (rocker) να έκανε τα πράγματα ακόμη καλύτερα, δε μπορώ να πω όμως πως με δυσκόλεψε ποτέ, ακόμη και σε πολύ αργούς ρυθμούς.
Ο DNA LOFT δεν είναι DNA FLASH, με το χαμηλό βάρος και την επιστροφή ενέργειας που βρίσκουμε στην τελευταία σύνθεση της Brooks. Παρ’ όλα αυτά, το βάρος του είναι πλέον απολύτως αποδεκτό.
Μιας και μιλάμε για γραμμάρια, πάντα υποστήριζα ότι τα μοντέλα της Brooks “αδικούνται” από την ποσότητα του λαστίχου της εξώσολας. Αφενός φιλτράρει τις ιδιότητες της σόλας, το κυριότερο όμως είναι πως προσθέτει βάρος. Πόσο πολύ βάρος, θα αναρωτηθεί κάποιος. Έχει νόημα να αναφερόμαστε τελικά σε αυτό;
Έχω λοιπόν στα χέρια μου την εξώσολα του Glycerin 19. Σκέτη, μόνο το λάστιχο. Στο νούμερο 42.5, αυτό που μετράται το βάρος όλων των παπουτσιών, η εξώσολα ζυγίζει 66 ολόκληρα γραμμάρια! Σχεδόν το 1/4 του συνολικού βάρους, δηλαδή. Ας αφαιρέσουμε τα λάστιχο που έχει αναγκαστικά τοποθετηθεί στο δείγμα για να συγκρατούνται τα υπόλοιπα κομμάτια μεταξύ τους (κι όπου κανονικά θα υπήρχε εκτεθειμένος αφρός). Και πάλι όμως, το βάρος είναι μεγάλο.
Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα εντελώς προπονητικό παπούτσι, προορισμένο για καθημερινά, μεγάλα και recovery τρεξίματα. Δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξεις ρυθμό, οπότε δεν σε πειράζει το περίσσιο βάρος. Όπως και να ‘χει όμως, λίγη δίαιτα θα ήταν καλοδεχούμενη.
Συμπέρασμα
Το Glycerin 19 είναι ένα παπούτσι που μπορεί να σηκώσει τον βασικό προπονητικό όγκο ενός δρομέα. Προσφέρει μέγιστη προστασία, σιγουριά και ένα υπερπολυτελές επάνω μέρος. Ακόμη κι αυτοί που προτιμούν πιο σβέλτα και ελαφριά μοντέλα, κάποιες ημέρες θα εκτιμήσουν τον cruising χαρακτήρα του Brooks.
Εννοείται πως είναι από τις πιο σίγουρες επιλογές για μαραθώνιο, για δρομείς που δεν ψάχνουν χαμηλό βάρος και ταχύτητα αλλά μέγιστη προστασία. Επίσης, βαρύτερα κορμιά ή σχετικά αρχάριοι, σίγουρα θα ωφεληθούν από την σταθερότητά του, ιδίως αν έχουν και θέματα με τις αρθρώσεις τους. Όπως έχουμε ξαναπεί, μία στιβαρή πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα σημαντική στα πολύωρα τρεξίματα.
Μιχάλης Μιχαλακόπουλος
Ευχαριστούμε Νικ για την παρουσίαση. Σύντομη και λιτή χωρίς περιττολογίες δίνει ικανοποιητικά τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Όσοι έχουν διαβάσει άρθρα σου πιστεύω θα εκτιμήσουν πως εν προκειμένω το “λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”. Ευτυχώς η στρώση είναι λεπτύτερη λόγω καλοκαιριού αλλά και η βάση πλατιά αρκετά ανταποκρινόμενη στις τάσεις του ανταγωνισμού (βλ. invincible). Πάντως και ως προς το βάρος σε σχέση με τα προηγούμενα, π.χ. το 16, που είναι 300+ γρ. έχει γίνει μια σχετική …. δίαιτα … Πες μου πάντως …. νοιώθεις διαφορά στο πάτημα, είναι αισθητά πιο μαλακό σε σχέση με τα προηγούμενα ή η διαφορά είναι ανεπαίσθητη για εμάς τουλάχιστον, αφού εσύ πρέπει να έχεις αναπτύξει ιδιαίτερους αισθητήρες και αντίστοιχη ευαισθησία και άνεση στην διάκριση των λεπτών αποχρώσεων τέτοιων χαρακτηριστικών …. Και πάλι ευχαριστούμε, εύ γε !
Echetlos
@mic2bach Thanks, Μάικ.
Τα Glycerin/Ghost είναι δύσκολα μοντέλα για παρουσίαση, αφού οι αλλαγές ανά έκδοση είναι ελάχιστες και αναπόφευκτα επαναλαμβάνεσαι. Οπότε, αναγκαστικά λακωνίζεις. Του χρόνου αυτό αλλάζει όμως… 😉
Σχετικά με το softness, δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά από πριν, σίγουρα όμως κάποιος που την έχει τρέξει την σειρά θα το αντιληφθεί.
Δεν ξέρω αν οφείλεται στο tuning του αφρού ή στο επιπλέον πλάτος της σόλας.
Μιχάλης Μιχαλακόπουλος
Και τι αλλάζει από του χρόνου Νικ; Θα γίνουν ακόμα πιο πλατειές οι βάσεις;
Echetlos
@mic2bach Αλλάζει ο αφρός που θα φοράει. Nitrogen infused πλέον.
Αντώνιος 91
Το παπούτσι είναι refresh του 18 η εντελώς καινούργιο μοντέλο? Γτ μου φενεται από το 20 αλλάζει ο αφρός άρα πάμε σε νέα μοντελο
Echetlos
@tonypol91 Είναι ελαφρώς πιο μαλακό από το 18, Αντώνη.
Όσο για το ν20, το αναφέρω και παραπάνω. Πλέον θα φοράει τον DNA Loft v3, ο οποίος θα είναι με έγχυση αζώτου. Όπως οι Hyper Burst, Nitro, DNA Flash, δηλαδή.
Αντώνιος 91
@echetlos σε ευχαριστώ πολύ.ψαχνω για ένα μοντέλο να Μ βγάζει άνετα κ ξεκούραστα πολλά χιλιόμετρα κ διαφορετικες προπονήσεις.δεν μπορώ ν πάω πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων με pegasus 38, pegasus turbo 2 ενώ με το to glycerin 18 ναι απλά τα έβγαλε κ Μ το παραπάνω τα χιλιόμετρα του.σκεφτομαι ν πάω στο 19 αφού δεν επρόκειτο για ολική αλλαγή αλλά απλό ρεφρεσ στα σημεία μιας που έμεινα ευχαριστημένος
Αντώνιος 91
Εννοώ πως το μοντέλο είναι σαν να λέμε από pegasus 37 σε 38? Η από 36 σε 37?
Echetlos
@tonypol91 Μικρές αλλαγές μεταξύ 18 και 19, οπότε Ρ37 σε Ρ38.
Αντώνιος 91
@echetlos σε ευχαριστώ πολύ.με βοήθησες αρκετά
Αντώνιος 91
@echetlos 1080v10 vs v11 σαν να λέμε ίδια σύγκριση glycerin 18 vs 19?επίσης 1080v10-11 η glycerin 19?
Echetlos
@tonypol91 Ακριβώς.
Πιο Cadillac το Brooks, πιο δυναμικό το ΝΒ. Κάποιους τους έχει ενοχλήσει το κολάρο του δευτέρου.
Αντώνιος 91
@echetlos τελικώς αγοράστηκε το glycerin 19.ελπιζω να μην με χτυπήσει στον Αχίλλειο το κολάρο από κακοτεχνία..σαν πρώτη εντύπωση έχει ελαφρώς καλύτερο πάτημα από το προηγούμενο και εμφανώς περισσότερο dna loft από την μύτη έως την φτέρνα.δυστυχως φουλ price σε απερχόμενο μοντέλο ελέω κυκλοφορίας του 20 τον Ιούλιο όμως μέχρι τότε δεν εβγαζα μεγάλα runs με τα υπάρχοντα turbo 2 pegasus 38.πηγαινω Χολαργό στο γήπεδο να το δοκιμάσω και θα ξαναγράψω εντυπώσεις!!όπως και να χει σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις