Αρχική / Αξιολογήσεις / BROOKS Glycerin 17

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Glycerin 17

BROOKS Glycerin 17

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 300gr. – 10mm drop (32/22mm)

Όσα γράψαμε στο πρόσφατο review του Ghost 12, θα μπορούσαν να αποτελούν την εισαγωγή και εδώ. Brooks Glycerin σημαίνει άνεση και πολυτέλεια, γνωρίσματα που το συνοδεύουν από την πρώτη του έκδοση, 17 χρόνια πριν, μέχρι και σήμερα. Κι αν εκ πρώτης η “συνέπεια” αυτή μοιάζει προφανής, αρκεί να δει κανείς την πορεία αντίστοιχων μοντέλων, τα οποία παρουσίασαν μια “ασυνέχεια” στα χαρακτηριστικά τους.
Το Nimbus, το οποίο κάποτε ήταν σημείο αναφοράς για την κατηγορία του, έπαψε εδώ και καιρό να έχει το γνωστό μαλακό πάτημά του. Το Vomero επί 4 χρόνια (V6 – V9) αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του. Μετά άλλαξε εντελώς κι έγινε καλύτερο από ποτέ, ενώ στην τελευταία του version, απλά δεν είναι πια Vomero. Λίγο πολύ το ίδιο συνέβη και με το 1080, αν κι εκεί η γνώμη μου είναι πως το παπούτσι έγινε πιο ισορροπημένο τελικά, παρ’ όλα αυτά έχασε την soft αίσθηση του αφρού, πριν την ξαναβρεί φέτος. Σίγουρα οι εταιρείες ακολουθούν ένα σκεπτικό όταν προβαίνουν σε μεγάλες αλλαγές, δεν γίνονται στην τύχη, ο κριτής όμως πάντα παραμένει το κοινό. Και το ευρύ κοινό δεν θέλει να προσπαθήσεις να του μάθεις τι να φορέσει αλλά να του φορέσεις αυτό που έχει μάθει. 

Επιστρέφοντας στο Glycerin, η προηγούμενη έκδοση ήταν η πιο ολοκληρωμένη μέχρι τώρα. Προσέφερε όλα όσα απαιτούσε η κατηγορία κι αυτός είναι ο λόγος που οι αλλαγές στο νέο μοντέλο είναι πολύ μικρές. Θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται και Glycerin 16.5.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Το ίδιο jacquard mesh διατηρείται και εδώ. Μαλακό, εύκαμπτο, με κλειστή ύφανση για αντοχή αλλά και μεγάλα ανοίγματα για διαπνοή. Από κάτω υπάρχει μία εσωτερική επένδυση σε full bootie σχεδίαση. Φτάνει μέχρι πίσω και είναι ενωμένη με την γλώσσα. Η μόνη διαφορά με πριν, έχει να κάνει με τον προφυλακτήρα δαχτύλων. Ενώ το εσωτερικό σκληρότερο υλικό παραμένει ως είχε, η μικρή εξωτερική μύτη στο τελείωμα του toe box έχει αφαιρεθεί. Αν και μοιάζει αμελητέο, κάνει διαφορά, όπως θα δούμε παρακάτω.

Δύο στρώσεις υφάσματος και εσωτερικός προφυλακτήρας.

Στο μεσαίο τμήμα του, το Glycerin 16 καλυπτόταν από ένα πιο άκαμπτο συνθετικό φιλμ, όπως και στην περιοχή γύρω από τις τρύπες των κορδονιών. Πλέον αυτό δεν υπάρχει πουθενά και στην θέση του έχει τοποθετηθεί ένα μοτίβο από πολύ ελαφριά overlays. Τόσο ελαφριά και διάσπαρτα, ώστε μοιάζουν περισσότερο διακοσμητικά. Οπότε μένει μόνο το logo να κάνει την δουλειά.

Εντελώς minimal δομικά στοιχεία στο midfoot.

Παραδοσιακά, το αφρώδες σε γλώσσα και κολάρο είναι άφθονο. Ποτέ δεν έκανε εκπτώσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι η Brooks, ακόμη και τα πιο γρήγορα μοντέλα της προσφέρουν περίσσεια άνεση.

Η αίσθηση είναι η ίδια με αυτή της προηγουμένης έκδοσης. Το υλικό της εσωτερικής επένδυσης είναι ίσως ό,τι πιο απαλό και μαλακό έχει έρθει ποτέ σε επαφή με το πόδι σας. Όπου υπάρχουν ραφές είναι εντελώς επίπεδες και θα μπορούσε να φορεθεί ακόμη και χωρίς κάλτσες.
Η bootie κατασκευή αγκαλιάζει το πέλμα και το μόνο που χρειάζεται μετά, είναι να βρεις την εφαρμογή που θες, ρυθμίζοντας την εξωτερική στρώση του διχτυωτού από τα κορδόνια. Αυτό είναι αρκετά εύκολο, καθώς τα μαλακά υλικά επιτρέπουν να το σφίξεις όσο θες. Εννοείται πως με τόσο αφρώδες, κανένα σημείο πίεσης δεν φτάνει στο δέρμα.

Η εσωτερική επένδυση ενώνεται με την γλώσσα.

Η φτέρνα και η καμάρα είναι αρκετά σταθερές, παρά το πλούσιο padding. Στους ρυθμούς που θα κινηθείς με το Glycerin, το πόδι παραμένει στην θέση του και η άνεση δεν είναι εις βάρος της εφαρμογής. Όπως και με το G16, η εσωτερική στρώση μειώνει ελαφρώς τον διαθέσιμο χώρο στα δάχτυλα και τα μετατάρσια. Το παπούτσι παραμένει ευρύχωρο, απλά όχι τόσο όσο οι προηγούμενες εκδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ απίθανο κάποιος να μην βολευτεί μέσα στο Glycerin 17 ή να αντιμετωπίσει θέματα τριβών. Κορυφαίο περιβάλλον, σίγουρο κράτημα, universal γραμμή.

Ως συνήθως, θα γκρινιάξω και πάλι για τα κορδόνια. Όπως και στα περισσότερα παπούτσια τα τελευταία χρόνια, έτσι κι εδώ είναι αρκετά ελαστικά. Έχει μάλιστα αλλάξει και το παραδοσιακό παχύ και οβάλ σχήμα τους και πλέον είναι λεπτά και επίπεδα. Όσο κι αν μοιάζει ως μια ασήμαντη λεπτομέρεια, στην πράξη δεν είναι, ιδίως όταν πρόκειται και για μοντέλα με πολύ αφρώδες. Βέβαια, είναι πολύ απλό κάποιος να αλλάξει κορδόνια, οπότε δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.

Το μόνο αρνητικό στο επάνω μέρος του G17, κι αυτό υπό συνθήκες, έχει να κάνει με την ικανότητα διαπνοής. Οι δύο στρώσεις υφάσματος είναι σχετικά παχιές, με αποτέλεσμα το παπούτσι να είναι κάπως “ζεστό”, τρέχοντας σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σχετικά με το νούμερο, προτείνω να μείνετε στο κανονικό σας. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη όσον αφορά το ύψος του toe box μπροστά στα δάχτυλα, καθώς η απουσία του εξωτερικού προφυλακτήρα το κάνει λίγο πιο ρηχό. Παρ’ όλα αυτά, είναι τόσο μαλακό το εσωτερικό υλικό που δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάει κανείς σε μεγαλύτερο.

Σόλα και πάτημα

Για την σόλα του νέου Glycerin δεν έχουμε να πούμε πολλά, μιας και παραμένει ολόιδια με πριν. DNA LOFT λοιπόν, μία σύνθεση EVA που έχει μέσα της λάστιχο και αέρα. Λίγο πιο μαλακή από τον παλιό Super DNA, ελαφρύτερη αλλά και πιο ελαστική σαν αίσθηση. Τα ύψη της είναι αρκετά μεγάλα, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέπει μεγάλη συμπίεση, η σχεδίαση όμως της εξώσολας ισορροπεί τα πράγματα.

Από κάτω δεν έχει αλλάξει επίσης τίποτα, σε σχέση με το G16. Πλήρης κάλυψη από λάστιχο στα σημεία επαφής, πιο μαλακό μπροστά και σκληρό κάτω από την φτέρνα. Επίσης, είναι και αρκετά παχύ, εν αντιθέσει με την τελευταία τάση στην αγορά. Σίγουρα εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής και πολύ καλή πρόσφυση, η γνώμη μου όμως είναι πως θα μπορούσε να μειωθεί, τόσο σε πάχος όσο και έκταση. Θα εξοικονομούσε και αρκετά γραμμάρια έτσι.

Πολύ λάστιχο αλλά και πολλές μεγάλες αυλακώσεις.

Από εκεί και πέρα, παραμένει η έντονα “πομπέ” σχεδίαση στα εσωτερικά πλαινά, κάτι που συμβάλλει στην χαρακτηριστική σταθερότητα του Glycerin αλλά και των περισσοτέρων μοντέλων της εταιρείας.

Εσωτερικά η σόλα έχει έντονα κυρτή σχεδίαση.

Η ναυαρχίδα της Brooks παραμένει αυτό που ήταν ανέκαθεν: λιμουζίνα. Μαλακό, πλούσιο cushioning και σίγουρο πάτημα. Ρολάρει σε easy ρυθμούς πολύ άνετα και παρά το σχετικό βάρος του, ποτέ δεν θα σε προβληματίσει ή κουράσει. Νοιώθεις ένα αρχικό βούλιαγμα μέσα στον πολύ μαλακό εσωτερικό πάτο (νομίζω ότι είναι διαφορετικός από πριν) και την άφθονη ποσότητα του αφρού, είναι όμως ελεγχόμενο και δεν “απλώνει”, όπως σε άλλες μαλακές σόλες. Αυτό οφείλεται στο λάστιχο από κάτω, το οποίο βάζει φρένο στην υπερβολική συμπίεση του DNA LOFT. Μπορεί ο ρόλος της εξώσολας να μοιάζει δευτερεύων, είναι όμως σημαντικός στο πώς πατάει τελικά το κάθε παπούτσι.

Παρότι το ψηλό forefoot και το χοντρό λάστιχο, θεωρητικά θα μείωναν την ευκαμψία της σόλας, στο Glycerin κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι εγκάρσιες αυλακώσεις είναι πολλές, βαθειές και αρχίζουν από το midfoot. Τα σημεία κάμψης είναι αρκετά και η σόλα τσακίζει εκεί ακριβώς που θέλει το πόδι. Όλο αυτό κάνει το transition ακόμη πιο ξεκούραστο και φυσικό.

Το Glycerin είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο για την κατηγορία του και όχι μόνο.

Για την σταθερότητα των Brooks, τα έχουμε πει επανειλημμένως. Είναι από τα παπούτσια με την μεγαλύτερη στήριξη στο πέλμα που μπορείς να βρεις στην neutral κατηγορία. Κι όπως έχουμε τονίσει, η σταθερότητα σε ένα πολύωρο τρέξιμο, είναι εξίσου σημαντική με την απορρόφηση των κραδασμών. Φαρδιά βάση, κυρτά πλαινά και μεγάλη ποσότητα λαστίχου, αποτρέπουν την μαλακή σόλα από το να απλώσει και κάνουν το πάτημα πιο “ευθύβολο”.

Η χρήση για την οποία προορίζεται το Brooks, είναι λίγο πολύ γνωστή και προφανής. Long runs και recovery runs είναι βούτυρο στο ψωμί του. Παρά το μεγάλο όγκο του, σχεδόν εξαφανίζεται στο πόδι και δεν ασχολείσαι μαζί του. Εννοείται πως είναι από τις πιο σίγουρες επιλογές για ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο, για δρομείς που δεν ψάχνουν χαμηλό βάρος και ταχύτητα αλλά μέγιστη προστασία. Επίσης, βαρύτερα κορμιά ή σχετικά αρχάριοι, σίγουρα θα ωφεληθούν από την σταθερότητά του, ιδίως αν έχουν και θέματα με τις αρθρώσεις τους. Το λέμε και πάλι: μια στιβαρή πλατφόρμα παίζει μεγάλο ρόλο.

Δεν θα αναφερθούμε σε περιπτώσεις όπου θα θελήσεις να ανοίξεις ρυθμό. Παρόλο που ο DNA LOFT έχει κάποιο pop, τέτοια τρεξίματα δεν του ταιριάζουν του Glycerin. Βάρος και όγκος γίνονται εμφανή εκεί. Όχι πως θα σου κόψει από την ταχύτητα που θες να περάσεις στον δρόμο, απλά θα έχεις την αίσθηση ότι πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο για να το κάνεις. Για παράδειγμα το Ghost είναι πιο ικανό σε τέτοιες καταστάσεις.

Συμπέρασμα

Για να είμαι ειλικρινής, η κατηγορία του Glycerin δεν είναι αυτή που προτιμώ να τρέχω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε μπορώ να διακρίνω τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει και να αξιολογήσω ένα τέτοιο μοντέλο. Smooth και συμπαγές πάτημα, υπερπολυτελές και άνετο upper, μεγάλη ανθεκτικότητα και ποιότητα. Και συγκεκριμένη χρήση, δεν πάει να μπει σε ξένα χωράφια, επικεντρώνεται σε αυτό που ζητάει το κοινό του.

Σε μία εποχή που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην δρομική αγορά και όλοι πασχίζουν να παρουσιάσουν καινοτομίες, δεν είναι τυχαίο που η Brooks επιλέγει να διατηρήσει σχεδόν απαράλλαχτη την συνταγή του μοντέλου της. Το κοινό μιλάει και η εταιρεία ακούει, τα είπαμε και στο review του Ghost 12.
Το Brooks δεν διατυμπανίζει εντυπωσιακές τεχνολογίες, βασίζεται στα κλασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν την premium cushioned κατηγορία και ό,τι υπόσχεται, το κάνει.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

7 Σχόλια

  1. Αφού κανείς δεν σχολιάζει, ας πω κάτι εγώ ως “εκπρόσωπος” αυτών που το φοράνε…
    Όντως πλέον το glycerin εκτός από χαρακτήρα λιμουζινας που πάντα είχε, έχει και ένα πιο τσαχπίνικο πιο ζωηρούλι χαρακτήρα.
    Άνετη και λίγο πιο σφιχτή εφαρμογή σου δίνει το δικαίωμα να κατεβάσεις ρυθμό εκεί που επιθυμείς ξεχνώντας κάποια στιγμή ότι φοράς το συγκεκριμένο μοντέλο.
    Φυσικά, φιλτράρει τα πάντα που υπάρχουν στο δρόμο σου και δεν καταλαβαίνει τίποτα σε ότι έδαφος και αν είσαι, ακόμα και αν πατάς σε καρφιά που λέει ο λόγος

  2. Καλησπερα, σε pegasus και vomero φοραω παντα 42,5 σε αυτο σε τι νουμερο να παω;

  3. @gylve_buku Το ίδιο, συντρέχτη.

  4. Ευχαριστώ πολύ

  5. Μπορεί κάποιος αναγνώστης-χρηστης του Glycerin να μου κάνει σύγκριση στις τελευταίες εκδόσεις ? (15 εως και 18) εφόσον τα έχει χρησιμοποιήσει? Εχω ξεκινήσει από το glycerin 11, και το τελευταίο μοντέλο που πήρα (Glycerin 18) μου φαίνεται ιδιαίτερα soft. Τρέχω και σε ασφαλτο αλλά και στάδιο.
    Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη.

  6. @valantis_fikioris To 19 είναι ακόμη πιο μαλακό από το 18.
    Αν θες πιο σφιχτό πάτημα, αλλά με παρόμοιο χαρακτήρα, δες το Ghost.

  7. @echetlos Συγκριτικά, και με βάση την εμπειρία σου θα μου πρότεινες το επομενο ζευγάρι Brooks να είναι της σειράς Ghost?

Αφήστε μια απάντηση