Αρχική / Αξιολογήσεις / TYR Valkyrie Elite Carbon

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

TYR Valkyrie Elite Carbon

TYR Valkyrie Elite Carbon

Κατηγορία: Racer
Υψη σόλας: 39.5/33.5mm
Βάρος: 221 γρ.

 

Ο Tyr είναι ο θεός του πολέμου στην σκανδιναβική μυθολογία. Η TYR Sport είναι μία αμερικάνικη εταιρεία, ιδρυθείσα το 1985, η οποία εξειδικεύεται κατά βάση στα κολυμβητικά προϊόντα αλλά και τα είδη fitness. Προσφάτως έκανε την είσοδο της και στον δρομικό χώρο με τα RD-1X και SR-1 Tempo, δύο προπονητικές προτάσεις με supercritical αφρούς. Ψάχνοντας λίγο, οι κριτικές μιλούσαν για δύο αρκετά καλά μοντέλα. Η αλήθεια πάντως είναι πως παρέμειναν μάλλον άγνωστα πέραν του τριαθλητικού κοινού.

Παρ’ όλα αυτά, η Tyr έρχεται τώρα να δηλώσει την παρουσία της με πολύ πιο πειστικό τρόπο, λανσάροντας την σειρά Valkyrie που αποτελείται από δύο μοντέλα με σόλα από Pebax. Το Elite Carbon Runner ενσωματώνει μία πλάκα από ανθρακονήματα, ενώ το Speedworks Runner μία από nylon. Ο Tyr λοιπόν μπαίνει κατευθείαν στη μάχη των super shoes με βαρύ οπλισμό και τις Βαλκυρίες στο πλευρό του.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Η σχεδίαση του Elite έχει πολύ καθαρές γραμμές και ιδίως στο ολόλευκο χρώμα δίνει ένα εντυπωσιακό αισθητικά αποτέλεσμα. Hyperweave ονομάζει η TYR το mesh, το οποίο είναι ιδιαίτερα λεπτό, με πολύ αραιή ύφανση και μία κάπως πλαστική υφή. Μπροστά δεσπόζει ένα τεράστιο πέταλο από συνθετικό υλικό στον ρόλο του προφυλακτήρα και μαζί με το μεγάλο logo δένουν την περιοχή.

Ανοικτή πλέξη και μεγάλη ικανότητα διαπνοής.

Στο μέσο έχουμε ένα υφασμάτινο underlay εκατέρωθεν αλλά και το αρκετά άκαμπτο υλικό στην σειρά των κορδονιών.

Το midfoot ενισχύεται εσωτερικά.

Η γλώσσα ενώνεται με την βάση για να συγκρατείται στην θέση της κι ενώ είναι άδεια από αφρώδες, το μαλακό ύφασμά της δίνει ωραία και απαλή αίσθηση γύρω από το πόδι. Επίσης, φιλτράρει εντελώς την οποιαδήποτε πίεση από τα κορδόνια.

Χωρίς υπερβολές η γλώσσα αλλά κάνει την δουλειά της.

Το πίσω μέρος είναι πολύ εύκαμπτο και δομείται μόνο από ένα ελαφρύ συνθετικό overlay περιμετρικά. Εσωτερικά επενδύεται από μαλακό αφρώδες για την απαιτούμενη άνεση.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει ως “ανατομικό” το toe box, εννοώντας ουσιαστικά την ευρυχωρία που προσφέρει. Κι είναι αλήθεια αυτό, αφού είναι φαρδύ, ψηλό και στρογγυλεμένο. Απ’ την άλλη, τα δομικά στοιχεία και το ανελαστικό mesh αποτρέπουν το πέλμα από το να κινείται ανεξέλεγκτα. Μία μικρή ενόχληση υπήρχε αρχικά στο σημείο που τελειώνει και τσακίζει ο προφυλακτήρας αλλά μετά από 1-2 τρεξίματα “σπάει” και στρώνει.

Ο χώρος στα μετατάρσια και τα δάχτυλα είναι άφθονος αλλά τα μεγάλα overlays συγκρατούν το πέλμα.

Όλο αυτό αλλάζει από τη μέση και πίσω, με το παπούτσι να αγκαλιάζει παντού το πόδι. Τα ενισχυμένα πλαϊνά και η semi bootie μαλακή γλώσσα κλείνουν χωρίς κενά την εφαρμογή και δένουν 100% την περιοχή, ενώ κανένα σημείο πίεσης δεν γίνεαι αισθητό. Βρίσκεις εύκολα την σωστή τάση δεσίματος, κάτι που βοηθούν και τα πολύ καλά, οδοντωτά κορδόνια.

Το κολάρο έχει μεγάλη ευκαμψία, παίρνει το σχήμα της φτέρνας και την κλειδώνει απόλυτα. Παίζει ρόλο και το ύψος του, αφού ανεβαίνει αρκετά ψηλά και την “εγκλωβίζει” από παντού. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει ερεθισμό στο σημείο του αχιλλείου τένοντα. Παρόλο που δεν το ένοιωσα τρέχοντας, είχα τελικά μία κοκκινίλα στο ένα πόδι και μία μικρή φουσκάλα στο άλλο. Οπότε συνιστώνται ψηλότερες κάλτσες.

Η εφαρμογή του Elite είναι ακριβώς αυτή που ζητάς από ένα αγωνιστικό μεγάλων αποστάσεων. Κρατάει πολύ καλά το πόδι μπροστά, δίνει όμως και τον αέρα που απαιτείται ώστε να μην σου δημιουργήσει θέματα στα πολλά χιλιόμετρα ή τον αγώνα. Εξίσου απροβλημάτιστα κινείσαι και μέσα στον στίβο, ακόμη και σε γρήγορα κομμάτια. Βοηθάει και η πολύ σταθερή βάση σε αυτό. Το σημαντικό όμως είναι πως έχει μία πιο “προπονητική” προσέγγιση και, εν αντιθέσει με αρκετά αγωνιστικά, μπορεί να φιλοξενήσει και φαρδύτερα του κανονικού πέλματα. Σε αυτά προσθέστε και την κορυφαία διαπνοή από το πολύ άνοιχτό mesh. Σαν μέγεθος, πάτε στο κανονικό σας.

Το διχτυωτό είναι σχεδόν διάφανο.

Σόλα και πάτημα

Η συνταγή για ένα super shoe είναι πλέον γνωστή, έστω και στην απλούστερή της μορφή. Απαιτείται ένας πολύ καλός αφρός και μία carbon plate, κατά βάση. Από εκεί και πέρα μπορείς να παίξεις με την γεωμετρία ή κάποιες άλλες σχεδιαστικές παρεμβάσεις.

Το Valkyrie Elite Carbon κρατάει τα πράγματα μάλλον απλά, ακολουθώντας τα σίγουρα μονοπάτια. Κι αυτό είναι καλό. Κατ’ αρχάς, ο αφρός είναι από Pebax σε supercritical μορφή (έγχυση αζώτου ή CO2). Η TYR ψώνισε από το επάνω ράφι της χημικής βιομηχανίας για να εξοπλίσει τα Valkyrie, καθώς πρόκειται για μία σύνθεση που χαρακτηρίζεται από χαμηλό βάρος, ελαστικότητα και ανθεκτικότητα. LaunchPX τον ονομάζει η εταιρεία.

Ο αφρός μοιάζει ολόιδιος με τον Pwrrun PB της Saucony, έχοντας την χαρακτηριστική “κυψελωτή” μορφή, αντί της λείας που συναντούμε π.χ. στον ZoomX. Ακόμη και η μυρωδιά τους είναι ίδια. Η Saucony υποστηρίζει ότι με την συγκεκριμένη επεξεργασία το υλικό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οπότε αν το δεχθούμε αυτό, ισχύει και για την περίπτωση των TYR.

Ενδιάμεσα έχουμε μία πλάκα από ανθρακονήματα. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της σόλας και μέχρι και τα μετατάρσια είναι σχετικά επίπεδη. Στο τελείωμά της όμως, σηκώνεται απότομα και πολύ.

Η εξώσολα καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από λεπτό και μαλακό λάστιχο. Η πρόσφυση είναι πολύ καλή, παρόλο που δεν έχω εικόνα από βρεγμένη επιφάνεια. Σε σκονισμένο και λείο τσιμέντο όμως, όπως και στον στίβο, εμπνέει απόλυτη σιγουριά. Επίσης, μετά από 60 χιλιόμετρα χρήσης, καμμία φθορά δεν διακρίνεται, ακόμη και στο εκτεθειμένο αφρό.

Η συμπεριφορά του Elite στον δρόμο είναι σχετικά προβλέψιμη, αφού σου δίνει ακριβώς αυτό που θα περίμενες από τα συστατικά του. Ο LaunchPX έχει πολύ μεγάλη απορροφητικότητα και βάθος, μαζί με ένα ισορροπημένο softness. Είναι μεν πολύ μαλακός και ξεκούραστος, απέχει όμως από αυτό που χαρακτηρίζουμε ως squishy. Η συμπίεση είναι γρήγορη και ελεγχόμενη αλλά ακόμη πιο γρήγορη είναι η απόσυμπίεση. Γι’ αυτό θα περιέγραφα το πάτημά του Elite ως bouncy και springy ταυτόχρονα. Πολύ στιβαρός ο αφρός και χωρίς να απλώνει ποτέ, κρατάει το πέλμα κεντραρισμένο και πάντα επάνω στην βάση.

Τα χαρακτηριστικά του Pebax κάνουν έντονη την παρουσία τους από τα πρώτα βήματα. Μεγάλη ελαστικότητα και επιστροφή ενέργειας, που αυξάνονται όσο περισσότερο “δίνεις”. Η αίσθηση που παίρνεις μοιάζει με του Pwrrun PB στο Endorphin Pro (λογικό) αλλά προσωπικά βρίσκω το TYR λίγο πιο δυναμικό και responsive. Παράλληλα, τα 2 επιπλέον χιλιοστά αφρού κάτω από τα μετατάρσια δίνουν πιο γεμάτο cushioning από το Saucony στο σημείο.

Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την απόδοση του Elite, είναι η γεωμετρία μπροστά. Το παπούτσι ναι μεν έχει ένα “καθυστερημένο” rocker, αλλά με το που ξεκινήσει η σόλα να σηκώνεται, είσαι λες και πέφτεις σε γκρεμό. Από τα πιο επιθετικά και έντονα ρολαρίσματα που έχω συναντήσει και τρομερά αποδοτικό. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και μία προσγείωση πιο κοντά στο midfoot, ώστε να πάρεις αρχικά το rebound από το αφρό και αμέσως μετά να σε ρίξει προς τα εμπρός. Οπότε, όσο πιο γρήγορα πας, τόσο καλύτερα δουλεύει ο συνδυασμός. Απ’ την άλλη, κάποιος που προσγειώνεται πιο πίσω θα πάρει ένα ελαφρώς πιο φλατ πάτημα μέχρι να πέσει επάνω στο forefoot και να ρολάρει, και πάλι όμως θα εκμεταλλευτεί την ζωντάνια και την επιστροφή που έτσι κι αλλιώς έχει η σόλα. Απλά θέλει να εξαντλήσεις το μήκος της για να αξιοποιήσεις το δραματικό rocker που σου προσφέρει. Συνεχίζοντας τον παραλληλισμό με τον Pwrrun PB και για να έχετε μία καλύτερα εικόνα, θα έλεγα ότι το Elite συνδυάζει τον αφρό του Endorphin Pro 3 με την γεωμετρία του Endorphin Elite.

Στην πράξη η γωνία μπροστά είναι πολύ πιο έντονη απ’ όσο δείχνει οπτικά.

Το μοντέλο έχει σχεδόν οποιονδήποτε ρυθμό του ζητήσεις, ακόμη και γρήγορα κομμάτια στο ταρτάν. Η σόλα γίνεται λίγο πιο σφιχτή, περνάει εύκολα την δύναμη κάτω και κρύβει το μεγάλο ύψος της. Πέραν της carbon plate που σταθεροποιεί τον Pebax, αυτό οφείλεται και στο ότι αφρός παραμορφώνεται ελάχιστα και το πάτημα παραμένει ευθύβολο σε όλη την διάρκεια του transition. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να βρω κάτι που μετριάζει τις εντυπώσεις, αυτό θα είχε να κάνει με το βάρος του στις μεγάλες ταχύτητες και πάντα συγκρινόμενο με κάποια λίγα μοντέλα της κατηγορίας που είναι αισθητά ελαφρύτερα. Διότι αντικειμενικά δεν θεωρούνται πολλά τα 220 γραμμάρια. Όπως και να ‘χει όμως, επί της ουσίας πρόκειται για ένα marathon shoe και όχι ένα 5Κ/10Κ racer.

Το ωραίο όμως με το Valkyrie Elite είναι πως μπορεί να δουλέψει εύκολα και σε αργά τρεξίματα. Δεν εννοώ απλά ότι μπορείς να κάνεις το ζέσταμα και την αποθεραπεία σου αλλά ότι μπορεί να φορεθεί σχεδόν και ως trainer. Είναι μαλακό, σταθερό και με άνετο επάνω μέρος, ενώ το “σήκωμα” που έχει ο Pebax βοηθάει όταν τα πόδια είναι ασήκωτα. Θεωρητικά, η ακαμψία μπροστά και το late stage rocker δεν θα έπρεπε να διευκολύνουν τους αργούς ρυθμούς, κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, το παπούτσι δεν έδειχνε ποτέ ξεκούρδιστο ή κουραστικό. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις διαρκώς, είναι μην σε παρασύρει και ανοίξεις. Την πάτησα αρκετές φορές.

Προφανώς και δεν θα χαραμίσεις το παπούτσι σε easy runs, ούτε και έχει φτιαχτεί για τέτοια πράγματα. Αν όμως έχεις ένα long run που εμπεριέχει και ρυθμό αγώνα, ένα προοδευτικό ή ένα εναλλασσόμενο τρέξιμο, το Elite δεν θα δυσανασχετήσει στο αργό κομμάτι της προπόνησης, όπως συμβαίνει με άλλα αγωνιστικά.

Στα παραπάνω παίζει μεγάλο ρόλο και η σταθερότητα της σόλας. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα φαρδιά ή να έχει τα συνήθη πλέον υπερυψωμένα τοιχώματα, καταφέρνει να δίνει ένα από τα σταθερότερα πατήματα στην κατηγορία. Ο μαλακός αλλά συμπαγής αφρός, η γεμάτη καμάρα και το δεμένο upper, όλα μαζί καταλήγουν σε ένα αρκετά ουδέτερο και ζυγισμένο transition, αποτελώντας σημαντικό σύμμαχο στις πολύωρες προσπάθειες.

Η σόλα δεν στενεύει στο μεσαίο τμήμα όπως στα περισσότερα αγωνιστικά.

Συμπέρασμα

Είναι εντυπωσιακό ότι μία εταιρεία που δεν λογίζεται καν ως δρομική, κατάφερε να φτιάξει ένα τόσο καλό μοντέλο στην πρώτη κιόλας προσπάθειά της. Και μάλιστα σε μία κατηγορία που δεν συγχωρεί την μετριότητα ή ακόμη και το απλά καλό. Και όπως θα δούμε σύντομα, τα ίδια ισχύουν και για το Valkyrie Speedworks.

To Elite Carbon στέκεται στα ίσα απέναντι στον ανταγωνισμό, ο οποίος έχει ήδη κάποιες εκδόσεις και κάμποσα χρόνια εξέλιξης. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετρούνται τα μοντέλα που υπερέχουν του TYR (πάντα κατά την γνώμη μου), με κάποια εξ αυτών όμως να υστερούν σε versatility. Αντιθέτως, εδώ έχουμε μία πρόταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ευρύτερη χρήση, δεδομένης και την ανθεκτικότητάς της.

Όπως είπαμε και παραπάνω, η συνταγή είναι γνωστή και διαθέσιμη σε όλους. Αρκεί να την εκτελέσεις σωστά. Κατ’ εμέ καλώς η TYR την ακολούθησε πιστά και δεν μπήκε στον πειρασμό να πειραματιστεί. Στην πρώτη σου απόπειρα, το ζητούμενο είναι να μπεις στον χάρτη και να κάνεις το κοινό να σε εμπιστευτεί. Το Valkyrie Elite Carbon πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αυτό.

*Τα μοντέλα της TYR είναι διαθέσιμα στο www.tyr.eu.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο και εξωτερικά.
    Τεράστια εταιρεία η TYR στον κολυμβητικό χώρο. Πολύ σοβαρή και με τρομερή ποιότητα.
    Αν ήταν λίγο πιο φτηνό πιστεύω θα ανησυχούσαν αρκετοί.

  2. @hypnox Στο site σού δίνουν αμέσως -10%.

  3. καλησπέρα να ρωτήσω επειδη σε καταστήματα για να το δοκιμάσω δεν το βρίσκω από νούμερα πως διαλέγουμε.Εγω για παράδειγμα στα asics nimbus 25 και 26 που εχω φοράω 44 ενώ στα addidas φοράω 43 και 1/3 . Αυτά τι φόρμα εχουν για να παραγείλλω το σωστό νούμερο. Γνωρίζουμε???
    ευχαριστώ

  4. @apostolis12 Στο μήκος είναι κανονικά, απλά έχουν πλάτος μπροστά. Δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ και πουθενά όμως ο εξτρα αέρας.
    Εγώ τα φοράω με χοντρή κάλτσα και είμαι 100% ευχαριστημένος από την εφαρμογή.

  5. @apostolis12 Τις επόμενες ημέρες θα ανεβάσω και το review του Speedworks. Επίσης εξαιρετικό μοντέλο και περιέργως, με ποιο “racing” εφαρμογή από το CE.

Αφήστε μια απάντηση