Τοποθέτηση ετικέτας: Κολύμβηση
- Αυτό το θέμα έχει 6 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 8 μήνες πριν από τον χρήστη
Kostão.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
19 Ιουλίου 2017 στις 19:12 #54852
Kostão
ΣυμμετέχωνΚαλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα τα φώτα σας γιατί στο θέμα της κολύμβησης έχω πολλή μικρή εμπειρία. Τώρα που είναι καλοκαίρι άρχισα να κάνω κάποιες δοκιμές στη θάλασσα, χωρίς να έχω εξοικείωση με το άθλημα και χωρίς βάσεις για σωστή τεχνική, γλυκάθηκα και άρχισα να μετράω και με GPS τις αποστάσεις. Ερώτημα 1: αν πρέπει να κάνουμε παραλληλισμό με το τρέξιμο, σε τι ισούται μισή ή μία ώρα κολύμβησης;
Ερώτημα 2: στην ολυμπιακή απόσταση του τριάθλου, ποιος χρόνος είναι νορμάλ; Εννοώ κάπου στη μέση, να μη σε αφήνει και τελείως πίσω. Ας πούμε 30 ή 35 λεπτά;19 Ιουλίου 2017 στις 20:23 #54854chamav
ΣυντονιστήςΈνας γενικός κανόνας στο τρίαθλο, αντιστοιχεί τις αποστάσεις μεταξύ του τρεξίματος και της κολύμβησης σε αναλογία 4:1. Με άλλα λόγια 8 χλμ τρέξιμο “αντιστοιχούν” σε 2 χλμ κολύμβησης. Προσωπικά, δεδομένου ότι το επίπεδό μου στην κολύμβηση είναι χαμηλότερο, θα αντιστοιχούσα μικρότερη απόσταση στην κολύμβηση. Χρονικά, θα έλεγα ότι υπάρχει μια ισοδυναμία.
Τα 30 λεπτά στην απόσταση των 1500 μέτρων, αντιστοιχούν σε ένα ρυθμό 2 λεπτά / 100 μέτρα, ο οποίος δεν είναι καθόλου κακός ρυθμός για έναν νέο κολυμβητή και σε κατατάσσει μάλλον στην μέση.
19 Ιουλίου 2017 στις 20:36 #54860Echetlos
ΣυντονιστήςO @giannispsarelis νομίζω είναι ο πιο κατάλληλος να σου απαντήσει, Κώστα.
19 Ιουλίου 2017 στις 23:58 #54862Giannis Psarelis
Συμμετέχων@echetlos @kostao Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο τελείως διαφορετικά αθλήματα. Οι διαφορές των αθλημάτων θα μπορούσε να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διπλωματική εργασία στα πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά σημεία: Έχουμε ένα άθλημα που έχει έντονη την επίδραση της βαρύτητας (και τις επιβαρύνσεις και συνέπειες της πλειομετρικής συστολής) και ένα άλλο που το μέσο – νερό- αφαιρεί τις επιδράσεις της βαρύτητας στο σώμα μας. Ενας κολυμβητής μπορεί να κάνει 2 προπονήσεις την ημέρα και καθεμία από αυτές να έχει κάποια τμήματα έντονης άσκησης ενώ στο τρέξιμο κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Ναι πολλές φορές γίνονται προσπάθειες να συγκριθούν τα αθλήματα ακόμα και να δοθεί ένας συντελεστής εξομοίωσης των προπονητικών φορτίων, σε μία ώρα τρεξίματος αντιστοιχεί τόση ώρα κολύμβησης. Νομίζω ότι τέτοιες προσεγγίσεις στερούνται επιστημονικής βαρύτητας
Υπάρχει ο τύπος Running Equivelants REQ = (Απόσταση Κολύμβησης ή Χρόνος κολύμβησης) * (Συντελεστής Φορτίου Κολύμβησης) * (Ενταση Κολύμβησης)
Ο Συντελεστής Φορτίου κολύμβησης είναι μεταξύ 4 και 5
& ή ένταση κολύμβησης μπορεί να έχει διάφορες τιμές όπου όταν είναι χαμηλής ένταση λαμβάνουμε την τιμή 1.
Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος κολυμπάει 1χλμ με χαμηλή “αερόβια” ένταση ελεύθερο αυτό αντιστοιχεί σε 4,5 χλμ τρεξίματος.
Τα παραπάνω είναι λίγο αυθαίρετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον υπολογισμό των προπονητικών φορτίων σε αθλητές συνθέτων αθλημάτων π.χ τρίαθλο ή μοντέρνο πένταθλο όμως στερούνται επιστημονικής προσέγγισης.20 Ιουλίου 2017 στις 00:11 #54866Giannis Psarelis
Συμμετέχων@kostao @echetlos Εξαρτάται από το επίπεδο του αγώνα ή την ομάδα με την οποία κάνεις τη σύγκριση.
Για να δώσω ένα παράδειγμα : Η ομάδα στην οποία είμαι προπονητής (Athens Triathlon Team) θεωρείται η πιο καλά προετοιμασμένη στην κολύμβηση δεν υπάρχει αθλητής που να κολυμπάει πάνω από 2’/100 μέτρα ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις 3χλμ.
Αυτό οφείλεται ότι δεν κάνουμε μόνο μέτρα αλλά με δεδομένο ότι η κολύμβηση είναι καθαρά τεχνικό άθλημα αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της προπόνησής μας για να βελτιώσουμε την τεχνική. Έτσι π.χ. στην τελευταία προπόνηση κάναμε 26 (!) διαφορετικές ασκήσεις τεχνικής.
Αυτό που είναι πλεονέκτημα για εμάς είναι μειονέκτημα για την πλειονότητα των Ελλήνων τριαθλητών οι οποίοι κάνουν πολλά μέτρα. Οπως δεν μπορείς να μάθεις μόνο σου τέννις, ιστιοπλοία, επι κοντώ κ.λπ. το ίδιο συμβαίνει και με την κολύμβηση που είναι πολύ τεχνικό άθλημα. Μην επιχειρήσεις να προσεγγίσεις την κολύμβηση μόνος, θα ταλαιπωρηθείς χωρίς να έχεις ουσιαστικό αποτέλεσμα και πολύ πιθανόν να αποκτήσεις συνήθειες/ τρόπο κολύμβησης που μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις. Το κάθε άθλημα απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση και το μεγαλύτερο λάθος των δρομέων που θέλουν να ασχοληθούν με την κολύμβηση ή το τρίαθλο είναι ότι το προσεγγίζουν με “δρομικό” τρόπο.20 Ιουλίου 2017 στις 11:38 #54880Ανώνυμος
ΑνενεργόςΦιλε kostao στη θεση σου ημουν ακριβως 11 μηνες πριν….για να καταλαβεις 1κμ κολυμβηση το εκανα 23-24 λεπτα,δηλαδη 2.20/100m…..με πολλη προπονηση μεσα στη χρονια 4-5 προπονησεις την εβδομαδα πλεον κολυμπαω 5km περιπου στο 1.50/100(χωρις wetsuit)….
Αποψη μου ειναι να δωσεις βαρυτητα και στην τεχνικη αλλα και στα μετρα(σιγα σιγα θα λυνεται το σωμα σου,θα νιωθεις ποιο ανετα ποιο οικεια μεσα στο νερο….
Αυτο βεβαια δε θα γινει απο τη μια μερα στην αλλη αλλα αξιζει η προσπαθεια…20 Ιουλίου 2017 στις 12:40 #54896Kostão
Συμμετέχων@giannispsarelis και @leonidasts σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Και εγώ το έχω καταλάβει πολύ καλά ότι είναι αρκετά τεχνική η κολύμβηση και εκεί πάσχω. Προφανώς χρειάζεται χρόνος και καθοδήγηση, δεν ξέρω αν θα έχω χρόνο ποτέ. Απλά, πρώτη φορά δοκίμασα κολύμβηση και στη θάλασσα με αρκετό κύμα κιόλας και μου έκανε εντύπωση πόσο εύκολα προσαρμόστηκα, μάλλον μετράει η αερόβια βάση που έχω. Αν το αγαπήσω λίγο ακόμα και με κάνει να πηγαίνω και το χειμώνα στα κολυμβητήρια, τότε θα γίνω και τριαθλητής.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.