Αρχική / chamav

chamav

 • Εάν ακολουθείτε τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές για άσκηση και δεν είστε πιο αδύνατοι, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.

  Η φράση «You can’t outrun a bad diet» είναι αλήθεια τόσο για τους λάτρει […]

 • 3. chamav (Χαράλαμπος)

 • Αναρωτιέμαι @mashine μήπως είναι το ίδιο άτομο, το οποίο μου εμφανίζεται ως προπονητής…

 • Ο/Η chamav έγραψε μια ενημέρωση πριν από 6 μέρες, 22 ώρες

  Μια γερή προπόνηση και για μένα σήμερα στον Υμηττό, 4×4Κ@(4:50, 4:40, 4:30, 4:20), όπως το παρήγγειλε ο εκ του εξωτερικού μέλος της προπονητικής μου ομάδας. Το μόνο ατυχές είναι ότι με είδαν @spy και @xipolitakos να τρέχω σε αυτές τις ταχύτητες και άντε μετά να ξαναμιλήσω για MAF!

 • Φοβάται. Τον έχω προκαλέσει πολλές φορές και πάντα βρίσκει δικαιολογίες.

 • Μην τα βάζετε με τον τιτανοτεράστιο @chamav που κάνει μόνο αργές προπονήσεις, δεν κάνει διατάσεις και είναι ανίκητος, ιδιαίτερα σε 5άρια και 10άρια!

  Στα σοβαρά τώρα, @spy είχες ξεκινήσει λίγο γρήγορα πέρσι στα Λιοφίλια. Σε θυμάμαι μπροστά για τουλάχιστον το 1/3 της διαδρομής. Αντιθέτως, είχα ξεκινήσει πιο αργά από 4:10 λ/χλμ στα πρώτ…[Περισσότερα]

 • Πολλές έρευνες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι οι διατάσεις δεν προλαμβάνουν τους τραυματισμούς και δεν βοηθούν στη βελτίωση της αντοχής, αλλά αντίθετα μπορούν να προκαλέσουν και βλάβες.

  Οι δρομείς, οι ποδηλάτ […]

  • Υπάρχει διαφοροποίηση απόψεων, αναλόγως αν οι διατάσεις είναι πριν ή μετά την άσκηση; Πχ μετά την άσκηση – ίσως λάθος – να βοηθήσει τον μυ να χαλαρώσει και μέχρι την επόμενη προπόνηση αυτός να έχει επανέλθει;

  • Καλημέρα μας συντρέχτες.

   Καταρχήν να δηλώσω ότι δεν είμαι ειδικός ή ειδικευμένος πάνω σε θέματα εργοφυσιολογίας. Έχω μόνο μία κάποια πείρα από τη παρατήρηση, ανάγνωση βιβλίων, μελετών και άρθρων μέσα στα έτη προπόνησης που κάνω. Για τα παραπάνω είμαι αρκετά σκεπτικός και ο λόγος δεν είναι μόνο η περιορισμένη βιβλιογραφία. Εάν κοιτάξουμε εμπειρικά το θέμα αφήνοντας εκτός το εργαστηριακό κομμάτι θα παρατηρήσουμε ότι οι δρομείς επιδόσεων έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ευκινησία, ευλυγισία και εύρος κίνησης στις αρθρώσεις τους. Παραδειγματικά θα αναφέρω τους Gebresselasie, Bekele, Farah οι οποίοι έχει παρατηρηθεί ότι έχουν διασκελισμό 1,70 οι δύο πρώτοι και περίπου 1,75 το τρίτος και όλοι τους με ύψος από κάτω από 1.76 (1.63, 1.67, 1.75). Ο μέσος δρομέας όμως εξακολουθεί να έχει αρκετά περιορισμένο εύρος κίνησης μισό μέτρο και παραπάνω. Όπως σε άλλο άρθρο στο παρόν forum έχει γραφτεί, οι αθλητικές προσαρμογές έχουν μία τάση να μειώνουν το εύρος κίνησης παρόλα αυτά οι κορυφαίοι αθλητές εξακολουθούν και να κάνουν διατάσεις και να έχουν αρκετά μεγάλο εύρος κίνησης.

   Είμαι εξαιρετικά σκεπτικός σε άρθρα ή δημοσιεύσεις οι οποίες φέρουν αποτελέσματα σε πλήρη αντίθεση με τα ως τώρα δεδομένα. Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να είμαστε κλειστοί σε νέες απόψεις. Τουναντίον, απλώς θα πρέπει να υποστηρίζονται από ένα σύνολο δεδομένων. Για παράδειγμα, σπάνια θα βρούμε μία έρευνα με αθλητές υψηλών επιδόσεων για να εξετάσουν τα παραπάνω δεδομένα. Αν εκτελούσαμε τα παραπάνω εργαστηριακά πειράματα σε αθλητές κάτω του 2.10 ή σε αθλήτριες κάτω του 2.25 θα βρίσκαμε ότι τους βοηθούν ή όχι οι διατάσεις; Ένας elite που δεν κάνει διατάσεις σε σχέση με έναν που κάνει διατάσεις θα έχει λιγότερους τραυματισμούς;

   Food for thought ^_^ .

  • Χμ…δύσκολο θέμα.
   Όλοι θα θέλαμε να αποδειχτούν ότι οι διατάσεις δημιουργούν πρόβλημα στους μύες, αφού έτσι θα δικαιολογούσαμε τον εαυτό μας που τώρα δεν τις κάνει ολοκληρωμένες ή και τις ξεχνάει μερικές φορές. Πέρα από αυτό, οι διάφορες αντικρουόμενες απόψεις φαίνεται να έχουν η κάθε μία τα δίκια της.

  • @dejan Καλώς τον Γιάννη!

   Σωστή η αναφορά στο εύρος διασκελισμού των γρήγορων αθλητών. Έχει όμως να κάνει με την ευκαμψία των μυών ή την λειτουργικότητα της άρθρωσης του ισχύου αλλά και την βιομηχανική του elite αθλητή; Δεν ξέρω την απάντηση, έχω κι εγώ την απορία…

   Έπίσης, σε άλλο άρθρο έχει αναφερθεί το παράδειγμα της Radcliffe και η επίδρασή της αύξησης της ακαμψίας στην βελτίωση της δρομικής της οικονομίας. Παραθέτω το απόσπασμα:
   «Έχοντας ήδη μια υψηλή τιμή VO2max, ακολούθησε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με βάρη και κατάφερε να αυξήσει το κάθετο άλμα της κατά 10cm, επιτυγχάνοντας δυνατότερη εκτόξευση σε κάθε της βήμα. Συγχρόνως, κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ευλυγισία των οπισθίων μηριαίων και των ραχιαίων της (ναι, σωστά διαβάσατε!). Για να γίνει το τελευταίο πιο κατανοητό, οι μύες και οι τένοντες λειτουργούν σαν ελατήρια που αποθηκεύουν ενέργεια. Όσο πιο σφιχτοί είναι, τόσο περισσότερη ενέργεια αποθηκεύουν και αποδεσμεύουν σε κάθε βήμα. Μελέτες έχουν δείξει πως οι elite που ήταν 20cm λιγότερο ευλύγιστοι στο «sit-and-reach» τεστ, είχαν 27% καλύτερη δρομική οικονομία. »
   Η αναφορά στην άυξηση του άλματος, ίσως απαντάει σχετικά με το μεγάλο μήκος διασκελισμού
   O δε Kipchoge είναι επίσης εξαιρετικά άκαμπτος στα πόδια, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε αν αυτό είναι κάτι στοχευμένο ή απλά εγγενές.

   Να επισημάνω και πάλι πως το άρθρο πραγματεύεται την αναγκαιότητα της ευκαμψίας στο τρέξιμο και όχι στο ευ ζην γενικότερα.

   Σε κάθε περίπτωση, οι αναφερθείσες μελέτες είναι αυτό που ακριβώς είπες, Γιαννη: food for thought.
   Εμείς απλά παραθέτουμε πληροφορίες, ως ερέθισμα για περισσότερη αναζήτηση και κουβέντα. Όπως γίνεται με σένα τώρα. 🙂 Κανένας δογματισμός, θα ήταν ανεύθυνο άλλωστε.
   Είναι μία διαφορετική προσέγγιση σε μία άποψη που θεωρείται παγιωμένη και αδιαπραγμάτευτη. Κάτι ανάλογο δεν ίσχυε για παράδειγμα και μέχρι πρόσφατα, όσον αφορά την αναγκαιότητα του 32Κ long run, ανεξαρτήτως του χρόνου που απαιτείται; Ήταν η «ιερή αγελάδα» της προετοιμασίας για μαραθώνιο και να που τελικά τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο και περισσότερο.

   Συγχαρητήρια για το Αντχόφεν!

 • Συμφωνώ με το άρθρο. Κόντρα στο ρεύμα ως πεζός ή δρομέας και κατά τη φορά της κίνησης ως ποδηλάτης.

 • Ο/Η chamav σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας

  Για 6 πήγαινα, αλλά κουράστηκα! Τα διαλείμματα συνήθως τα έχω 4 λεπτά, αλλά με μάλωσε ο Πήλιξ και τα μείωσα σε 3 λεπτά. Είχα πάρει και το HRM μαζί, αλλά ξέμεινε ο πομπός από μπαταρία.

 • Ο/Η chamav έγραψε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας

  Ένα 4×1000 @4λ/χλμ. σήμερα το πρωί.

  • Ο/Η tazi απάντησε πριν από 1 μήνας

   Mia xara to gataki!!!, xathike o kosmos na kaneis akoma duo omos? to dialeimma opos prepei. Lirgo perissoteri apotherapeia isos. Kalo tha itan tin epomeni fora na baleis to kardiosixnometro. Episiw gia to ipsos sou o 115 diaskelismos einai sxetika mikros. Opos kai na to kanoume pantos to rekor einai kath odon!!

  • Ο/Η chamav απάντησε πριν από 1 μήνας

   Για 6 πήγαινα, αλλά κουράστηκα! Τα διαλείμματα συνήθως τα έχω 4 λεπτά, αλλά με μάλωσε ο Πήλιξ και τα μείωσα σε 3 λεπτά. Είχα πάρει και το HRM μαζί, αλλά ξέμεινε ο πομπός από μπαταρία.

  • Ο/Η tazi απάντησε πριν από 1 μήνας

   Kala sta eipe o pilix, ennoontas apotherapeia ennousa afou teleioses ta kommatia. Mprabo pantos, kineisai sto sosto dromo.

 • Καλός ο @tazi, αλλά λίγος! 31 χλμ. σήμερα στον Υμηττό, με τριπλάσια αύξηση υψομέτρου και διπλάσια θερμοκρασία…

 • Δημήτρη, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τα 4.

 • Τα Lunar Racer 3 έχω. Γενικά φοράω 46 στα Nike (Vomero). Για κάποιον λόγο τα LunarTempo μου φάνηκαν καλύτερα μισό νούμερο παραπάνω, ενώ τα Lunar Racer στο 46 (φυσικά είναι ελάχιστα πιο μικρά από τα Vomero στο ίδιο νούμερο).

 • Με LunarTempo2 λέω να τρέξω τον μαραθώνιο φέτος. Τα είχα πάρει για τον περσινό, αλλά δεν πρόκοψα να κατέβω. Έχω και τα LunarRacer, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο.

 • Ο/Η chamav έγραψε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας, 1 εβδομάδα

  Ένα γρήγορο 24άρι σήμερα στον Υμηττό. Που ήσουν @sotos-marathon;

 • Ο/Η chamav σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας, 2 εβδομάδες

  Ναι, πάω για το 4ωρο…
  Εσύ Θάνο;

 • Ο/Η chamav έγραψε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας, 2 εβδομάδες

  Από την Τρίτη μέχρι σήμερα τσούκου τσούκου καθημερινά κι από λίγο τα φτάσαμε τα 75χλμ.

 • Ο/Η chamav έγραψε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας, 3 εβδομάδες

 • Ο/Η chamav σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 1 μήνας, 3 εβδομάδες

  Καλώς ήρθες Μιχάλη!

 • Φόρτωσε Περισσότερα