Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Παπούτσια / Περί Rocker των παπουτσιών

Περί Rocker των παπουτσιών

 • Αυτό το θέμα έχει 2 απαντήσεις, 2 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος πριν από τον χρήστη Roberto4Carlos.
Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #128623
  Roberto4Carlos
  Συμμετέχων

  Ένα χαρακτηριστικό των παπουτσιών που συναντάμε πολλές φορές, είναι το λεγόμενο rocker(αυτό το καμπυλωτό σχήμα του παπουτσιού με το ανασηκωμένο μπροστά μέρος ή ακόμα και με αντίστοιχο ανασήκωμα της φτέρνας)! Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, πως αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζει το τρόπο τρεξίματος, αν βοηθάει στο να επιβαρύνονται ή να αποφορτίζονται μέρη του ποδιού και τελικά αν είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να του δίνουμε πολλή περισσότερη σημασία κατά την επιλογή παπουτσιών ή όχι!

  #128624
  Nikos Pilikas
  Συντονιστής

  Η φάση της απογείωσης κατά το διασκελισμό, γίνεται με την κάμψη της μεταταρσοφαλλαγγικής άρθρωσης. Είτε στην βάδιση, είτε στο τρέξιμο.
  Σε διάφορες περιπτώσεις η άρθρωση αυτή δεν μπορεί να καμφθεί, λόγω της σχεδίασης του παπουτσιού.
  1. Άκαμπτο forefoot λόγω μεγάλου ύψους της σόλας. Θυμηθείτε τα πρώτα Hoka, με τα οποία ουσιαστικά εισήχθη η γεωμετρία του rocker.
  2. Άκαμπτο forefoot παρουσία και πλάκας, ώστε να μην δαπανάται ενέργεια κατά την απογείωση, να υπάρχει αμεσότητα και να κειτουργεί το εμπρόσθιο τμήμα ως μοχλός.

  Αφού λοιπόν δεν κάμπτεται η άρθρωση, ή κάμπτεται λίγο, πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Αυτός είναι η σχεδίαση της “κουνιστής καρέκλας” (αυτό σημαίνει rocker). Αντί να τσακίζει το πέλμα και η σόλα, το καμπυλωτό σχήμα της σε αναγκάζει να ρολάρεις επάνω της, μεταφέροντάς σε στα δάχτυλα. Δηλαδή την τελική φάση του κύκλου της βάδισης.
  Πέραν την λειτουργίας αυτής, επιφέρει και μειωμένη κάμψη της ποδοκνημικής άρθρωσης. Άρα η κίνηση είναι λιγότερο ενεργοβόρα, ενώ και οι ιστοί της περιοχής έχουν μειωμένη επιβάρυνση.

  Παρ’ όλα αυτά, το rocker δεν ταιριάζει απαραίτητα σε όλους. Και όχι το rocker αυτό καθαυτό, αλλά η ακαμψία που ουσιαστικά το επιβάλλει.

  #128625
  Roberto4Carlos
  Συμμετέχων

  Ευχαριστώ Νίκο για την Ανάλυση!
  Αυτό που λες, ότι “…το rocker δεν ταιριάζει απαραίτητα σε όλους. Και όχι το rocker αυτό καθαυτό, αλλά η ακαμψία που ουσιαστικά το επιβάλλει.” το ότι δεν ταιριάζει σε όλους το εννοείς από θέμα γούστου(αίσθησης) και πως τον ευχαριστεί καθένα να τρέχει, ή δεν ταιριάζει σε όλους με βάση κάποια μυοσκελετικά θέματα που μπορεί να υπάρχουν;

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.