- Αυτό το θέμα έχει 28 απαντήσεις, 8 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 4 μήνες πριν από τον χρήστη tazi.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
14 Μαρτίου 2018 στις 11:41 #92676Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχων
Μπήκε η άνοιξη, η εποχή των ανόητων δρομικών τραυματισμών μετά τη χαλάρωση του χειμώνα, και είπα να σας αναφέρω κι εγώ τον πόνο μου. Μετά από μερικές πιο δυνατές προπονήσεις τις περασμένες δύο βδομάδες, ξεκίνησα να έχω μια ενόχληση στην εσωτερική πλευρά του κάτω δεξιού ποδιού, περίπου στο 1/3 της απόστασης αστραγάλου-γονάτου, στην εσωτερική πλευρά του κνημιαίου οστού. Τα συμπτώματα και παρατηρήσεις είναι τα εξής:
– Εμφανίζεται άμεσα με το που ξεκινάω να τρέχω ή κάνω άλματα στο ένα πόδι και σταματάει αμέσως μόλις σταματήσω, οπότε είναι θέμα φόρτισης της περιοχής και όχι μυϊκής συμπίεσης (εικάζω).
– Δεν υπάρχει κανένα θέμα όταν περπατάω, ή ακόμη κι όταν δοκιμάζω να κάνω στατικό τρέξιμο, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η φόρτιση ξεπεράσει κάποιο όριο.
– Δεν αισθάνομαι κανέναν πόνο, ούτε τοπικό ούτε γενικό, όταν πιέζω με το χέρι μου όλη την εσωτερική πλευρά, κάτι που πιθανόν να σημαίνει ότι δεν μιλάμε για αρχές κατάγματος κόπωσης – stress fracture (εικάζω πάλι)
– Δεν υπάρχει καμιά διαφορά το πρωί με το ξύπνημα ή το πρώτο πάτημα ή πίεση. Κανένας περίεργος πόνος.
– Δεν υπάρχει καμία ενόχληση στην περιοχή κουνώντας τον αστράγαλό μου και το πέλμα μου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά.Γενικά προσγειώνομαι στο μέσο του πέλματος, με μια κίνηση από έξω προς τα μέσα και δεν υπερπρηνίζω (νομίζω τουλάχιστον). Πριν 2-3 μήνες είχα βάλει τα δύο milestone pods που έχω στο ίδιο ζευγάρι παπούτσια (ένα στο δεξί, ένα στο αριστερό) και είχα δει ότι πατούσα πιο άτσαλα με το δεξί μου πόδι. Έκανα διάφορα (ασκήσεις ενδυνάμωσης, λίγο πιο συνειδητό τρέξιμο και προσγειώσεις) και το διόρθωσα, στο βαθμό πλέον που και τα δύο πόδια έχουν χαμηλό ρυθμό φόρτισης. Προς το παρόν, και δεδομένου ότι η ενόχληση εμφανίζεται μόνο όταν τρέχω, λέω να το πάω συντηρητικά. Κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης στους γύρω μύες, πιθανόν να ξεκινήσω και κανά ποδήλατο ή ελλειπτικό, λογικά θα κάψω το 10άρι της Θεσσαλονίκης, και αν δεν στρώσει μέχρι το Πάσχα θα περάσω από τον φυσιοθεραπευτή που εμπιστεύομαι. Στο μεταξύ έχει κανείς εμπειρότερος καμιά ιδέα/πρόταση;
14 Μαρτίου 2018 στις 14:33 #92690Nikos PilikasΣυντονιστήςΗ γάμπα σου είναι καλά, Σωτήρη; Τη νοιώθεις καθόλου μπουκωμένη;
14 Μαρτίου 2018 στις 14:44 #92692Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΕδώ και δυο μέρες έχουν το φυσιολογικό πιάσιμο λόγω των ασκήσεων που έκανα. Πριν τις ασκήσεις, την τελευταία βδομάδα δεν ένιωθα κάτι περίεργο, γενικά ήμουν σε καταπληκτική κατάσταση για τρέξιμο, αλλά μόλις ξεκινούσα να κάνω 3 βήματα ή δύο αλματάκια, να τη η ενόχληση. Σε σχέση όμως με τις γάμπες που λες, γενικά δεν έκανα δυνατή προπόνηση με ενόχληση εκεί, αλλά έχω την εντύπωση ότι μετά τα διαστήματα 2 μιλίων σε 10k pace που έκανα στις 6 Μαρτίου ένιωσα τη δεξιά μου γάμπα πιασμένη. Εκτιμώ ότι αυτό ήταν και η αρχή του προβλήματος. Μίλησα στο τηλ με τον φυσιοθεραπευτή μου πριν λίγο, εικάζει ότι είναι περιοστίτιδα και μου λέει ότι δεν μπορώ να εντοπίσω εγώ το προβληματικό σημείο.
14 Μαρτίου 2018 στις 15:37 #92694taziΣυντονιστήςΕικαζω οτι η δεν ειναι τιποτα η ειναι η αρχη περιοστιτιδας, στη δευτερη περιπτωση σταματα οτισηποτε εχει να κανει με προσκρουση, τρεξιμο και λοιπα δλδ, αν δε σε ενοχλει κανε ποδηλατο, οχι για να βοηθησεις την ιαση αλλα για να συνεχισεισ να ασκεισαι, κολυμπι επισης. Ξεκινα φυσιοθεραπεια και παγο. αν συνεχισεισ θα το κανεις χειροτερο και θα παρει περισσοτερο χρονο να περασει. Στις περιοστιτιδεσ το prp κανει θαυματα.
14 Μαρτίου 2018 στις 15:44 #92696Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΕυχαριστώ για τις συμβουλές @tazi. Κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ. Δεν είχα υπόψη ότι το prp μπορεί να βοηθήσει και σ’ αυτή την περίπτωση, θα το δω. Επίσης, δεδομένου ότι ο πόνος εμφανίζεται μόνο όταν τρέχω ή πηδάω (πράγματα που έχω σταματήσει να κάνω ούτως ή άλλως), χρειάζεται λες ο πάγος; Γιατί αν η δράση του είναι μόνο αναλγητική, δεν έχει νόημα καθώς δεν έχω πόνο στο “καθισιό” μου.
14 Μαρτίου 2018 στις 17:33 #92698taziΣυντονιστήςΕν γενει αλλα και στη περιπτωση αυτου του τραυματισμου, καλο ειναι αφου ερεθισεις την περιοχη με σκοπο να κυκλοφορησει το αιμα για να παρει τη φλεγμονη, ειτε με εντονο μασαζ (ποναω αλλα μου αρεσει στυλ για κανα πενταλεπτο), ρευματα σε φυσιοθεραπευτη η εαν εχεισ συσκευη κλπ, να βαζεις παγο με σκοπο να περιορισεις το επιπλεον οιδημα που θα εχει επιφερει η θεραπεια αλλα να εχεις δημιουργησει υπεραιμια στη περιοχη.
Αυτα στα λεω απο προσωπικη εμπειρεια. Εχω παθει και στα δυο ποδια αυτο το τραυματισμο. Στο δεξι οπου υπηρχε μια εντονη εξωστοση με υπερκειμενο ουλωδη ιστο απο παλιοτερη αμαρτια και επειδη η φλεγμονη ηταν μεταξυ εξωστοσης και ουλωδους ιστου, αρα με πολυ κακη αιματωση, δε περνουσε με τιποτα. Φοβομουν επεμβαση, “ματσακονισμα” μου ειχε πει χαρακτηριστικα ο ορθοπεδικος αν δεν βοηθησει το prp. Ενας μηνας και ο πονος ακομα εκει, στο αριστερο με θεραπειες ολα ειχαν παει κατα γραμμα. Με το που εκανα το PRP, το ολο θεμα εξαφανιστηκε σε δεκα μερες.14 Μαρτίου 2018 στις 18:07 #92700Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΕξαιρετικές οι πληροφορίες που μου δίνεις @tazi, σ’ ευχαριστώ πολύ. Θα δοκιμάσω σε πρώτη φάση αυτό με την εναλλαγή ερεθισμού και πάγου.
19 Μαΐου 2018 στις 02:03 #95504Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΘυμήθηκα ότι είχα ανοίξει αυτό το νήμα, οπότε λέω να ενημερώσω για το τι έχει γίνει από τα μέσα Μαρτίου. Μετά από 5-6 μέρες αποχή από το τρέξιμο και σε συνδυασμό με μια σειρά παρεμβάσεων (πάγος, θέρμανση, φόρτιση μετά από κατανάλωση κολλαγόνου με μαγνήσιο και βιταμίνη C, παντζάρια), ο πόνος στο εσωτερικό της κνήμης πέρασε. Έβαλα μπρος μερικές αργές προπονήσεις και κάποια στιγμή τσίμπησα λίγο την ταχύτητα για να με τσεκάρω λίγες μέρες πριν τα 10χλμ της Θεσσαλονίκης. Αυτό το πραγματικό μικρό τσίμπημα της ταχύτητας οδήγησε σε πιάσιμο των γαμπών σε 2-3 διαφορετικά σημεία, αλλά όχι στο εσωτερικό της κνήμης, που ήταν το αρχικό πρόβλημα. Πήρα το ρίσκο όμως να κατέβω στον αγώνα, όπου έκανα και PB. Το περίεργο όμως ήταν ότι μετά τον αγώνα διαπίστωσα ότι η ενόχληση μεταφέρθηκε αλλού. Μ’ αυτά και μ΄αυτά, φτάσαμε πριν 10 μέρες να έχω πλέον ενόχληση στην εσωτερική πλευρά του πέλματος, πάνω από την καμάρα, ενώ χθές που μισοέτρεξα με τη γυναίκα μου, ξεκίνησαν να με ενοχλούν τα καλάμια, οπότε και το έκοψα νωρίς. Σήμερα που δοκίμασα ένα ελεύθερο ένιωσα μόνο ένα ήπιο σχετικά πιάσιμο στο εξωτερικό των γαμπών. Κάθε φορά που τρέχω λοιπόν, είναι σαν να παίζω την κολοκυθιά, έχω την απορία μετά σε ποιο καινούριο σημείο θα πονάω. Δεδομένου ότι προσέχω να μην κάνω παράλογα workouts, προσέχω τη διατροφή μου, ξεκουράζομαι, δεν είμαι στρεσαρισμένος, τα παπούτσια μου είναι μια χαρά, και όντως αυτοί οι πόνοι και ενοχλήσεις υπάρχουν στην πραγματικότητα και δεν τους φαντάζομαι, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ζω τα βρεφικά προβλήματα του mid-foot strike και σταδιακά κάνουν διαδοχικά fail διάφοροι κάθε φορά μύες και τένοντες, οι οποίοι στη συνέχεια ενισχύονται. Έτσι, κάποια στιγμή, υπολογίζω και ελπίζω σύντομα, θα έχουν κάνει τον κύκλο αυτό όλοι οι αδύναμοι μύες στο πόδι, οπότε θα ενηλικιωθώ κι εγώ δρομικά.
19 Μαΐου 2018 στις 12:54 #95506mashineΣυμμετέχωνΥποψιάζομαι ότι κάνεις πλειομετρικές-άλματα-ανυψώσεις για ενδυνάμωση και σε έχουν τσακίσει.Με 2-3 καλά μασαζ θα επανανέλθεις πιστεύω.
19 Μαΐου 2018 στις 13:01 #95508Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΗ αλήθεια είναι ότι είχα τα πλυομετρικά στο training regime μου αλλά δεν είναι ότι τα έβαλα το τελευταίο 2μηνο και προέκυψε το πρόβλημα. Τα έκανα από πέρσι και ακολουθούσα αυτό που λέμε best practices. Το τελευταίο διάστημα τα περιόρισα καθώς ήθελα να μειώσω την επιβάρυνση στους μύες και οστά στην περιοχή. Αυτό με το μασάζ που λες έχει μάλλον μεγάλη βάση. Διαπιστώνω ότι η ενόχληση πάνω από την καμάρα εξαφανίζεται με 1-2 λεπτά foam rolling και το κάνω πλέον πριν από κάθε τρέξιμο. Πρέπει να ψάξω επαγγελματία αθλητικό μασέρ. Thanks @mashine.
19 Μαΐου 2018 στις 14:48 #95512Nikos PilikasΣυντονιστής@sotiris_diamantopoulos Πολλά μαζεμένα, Σωτήρη… 😛
Ο τένοντας του οπισθίου κνημιαίου καταλήγει στην καμάρα. Αν οι γάμπα σου έχει φορτωθεί και είναι σφικτή (σαφώς και έχει να κάνει με την προσαρμογή σε πάτημα πιο μπροστά), είναι αρκετά πιθανό να σου δίνει ενόχληση στην κατάφυσή της. Γι’ αυτό και φεύγει ο πόνος μετά το μασάζ.
Απ’ την άλλη, το midfoot αποφορτίζει τις κνήμες, οπότε εκεί δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ενδεχόμενες προσαρμογές, Σωτήρη.19 Μαΐου 2018 στις 15:17 #95514Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΜη συζητάς Νίκο, πλέον νιώθω έτοιμος να δώσω εξετάσεις σε μάθημα ανατομίας ποδιού στην Ιατρική 🙂 .
Θα δώσω ό,τι στοιχεία έχω μαζέψει για λόγους πληρότητας. Ξεκινάμε από το βίντεο αυτό (https://photos.app.goo.gl/Z7ynJJjozrzX3CwB2), όπου φαίνεται το pronation του ποδιού. Συγκρίνοντάς το με περσινό βίντεο, βλέπω ότι πατάω λίγο πιο μπροστά πλέον, το πέλμα δηλαδή κοιτάει λίγο πιο κάτω όταν πατάει, σε σχέση με πέρσι που ήταν παράλληλο με το έδαφος. Για να σιγουρευτώ ότι μιλάμε για τα ίδια πράγματα, έχω την εντύπωση ότι το αρχικό πρόβλημα που είχα περιγράψει στο πρώτο post του νήματος είχε να κάνει με τον μυ που στα αγγλικά λέγεται tibialis posterior και εφάπτεται στην εσωτερική πλευρά του κνημιαίου οστού, ενώ στην κατάφυσή του υποστηρίζει την καμάρα (φώτο εδώ https://photos.app.goo.gl/PiNJVVAvb1CB8Alg1). Αυτή την ενόχληση στο μυ την είχα πρώτα στο δεξί πόδι, ενώ πριν μερικές μέρες την πέρασα και στο αριστερό. Εκτιμώ λοιπόν ότι ο μυς ταλαιπωρήθηκε, αλλά εν τέλει έστρωσε, εφόσον δεν πονάει με την πίεση. Είναι μάλλον όμως σφικτός ακόμα, γι’ αυτό και με ενοχλεί ο τένοντάς του στην καμάρα, ενώ στρώνει με το foam rolling, όπως λες. Η ενόχληση στα καλάμια που είχα προχθές είναι πιθανόν να οφείλεται σε tightness του άλλου μυ που καταλήγει στην καμάρα, του tibialis anterior (https://photos.app.goo.gl/VnvNdMfkqfo2UWot1). Κι αυτό έχει στρώσει, κανένα θέμα πλέον. Έτσι φτάνουμε στο χθεσινό πιάσιμο ψηλά στις γάμπες, που μάλλον είναι παροδικό κι αυτό.
Σε χάνω λιγό εκεί που λες για το midfoot και τις κνήμες, εννοείς το οστό; Αυτό έχω υπόψη κι εγώ, απλά ίσως να πρέπει πρώτα να προσαρμοστούν οι μύες εκεί γύρω πρώτα.19 Μαΐου 2018 στις 23:47 #95518Roberto4CarlosΣυμμετέχωνΚαλά μιλάμε έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ιατρική εγκυκλοπαίδεια έχει γίνει το συγκεκριμένο νήμα. @sotiris_diamantopoulos οι αναλύσεις σου Σωτήρη ειναι το κάτι άλλο. Γενικά το χεις πολύ, με την ανάλυση δεδομένων!
20 Μαΐου 2018 στις 01:08 #95522Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΣτη θεωρία καλός είμαι @roberto4carlos, στην πράξη είναι το πρόβλημα που από τον Νοέμβρη έχω να κάνω 400άρια χωρίς να φτάσω σπίτι κουτσαίνοντας 🙂
20 Μαΐου 2018 στις 11:57 #95528Nikos PilikasΣυντονιστής@sotiris_diamantopoulos Κανονικά, η αποφυγή ή μείωση του heel striking (και κατ’ επέκταση του ενδεχόμενου overstriding) απομακρύνει το στρες από τις κνήμες.
Οι μύες της περιοχής και το περιόστεο, είναι σε άμεση επαφή, δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Ως εκ τούτου, πιθανή φλεγμονή επηρεάζει συνολικά το σημείο.
Γενικότερα, δεν είναι και πολύ εύκολο να απομονώσεις τμήματα της κινητικής αλυσίδας και να πεις με σιγουριά τι φταίει, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρος και εντοπισμένος τραυματισμός. Εσένα είναι περισσότερο ενοχλήσεις, απ’ όσο καταλαβαίνω.
Επίσης, μην ξεχνάς ότι είσαι νέος δρομέας, ασχέτως της εξέλιξής σου, δουλεύεις και εντάσεις, οπότε προσαρμογές είναι πιθανό να γίνονται ακόμη.
Λέω εγώ τώρα την μπαρούφα μου, μην τα παίρνεις και πολύ τοις μετρητοίς…ΥΓ: υπερπρηνίζει αρκετά το δεξιό πόδι, θες stability παπούτσια!
Σε χάνω λίγο εκεί που λες για το midfoot και τις κνήμες, εννοείς το οστό; Αυτό έχω υπόψη κι εγώ, απλά ίσως να πρέπει πρώτα να προσαρμοστούν οι μύες εκεί γύρω πρώτα.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.