Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / Προπονητικό πλανο stryd by Steve pallantino

Προπονητικό πλανο stryd by Steve pallantino

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Συντάκτης
    geomaz
    Συμμετέχων

Εδώ και λίγο διάστημα η εταιρεία stryd προσφερει δωρεάν στους χρήστες των pod της προγραμματα προσαρμοσμένα με βάση το προσωπικο cp του κάθε χρήστη.

Αφού έκανα testing ώστε να είναι ενημερωμένο το προγραμμα αναφορικά με το τρέχον cp μου,
    μου έκανε περιεργη εντύπωση είναι ότι σε εμένα μου δινει 2 εβδομάδες πριν τον αγώνα (μαραθώνιο) να κάνω long run 3 ωρών και σχεδόν 36χλμ…

Είναι λογικό αυτό;

Έχετε ξαναδεί σε προγράμματα κάτι τέτοιο;
    Με πλάνο ξεπατωματος μου φάνηκε εμένα, που εάν το κάνω θα χρειαστώ έπειτα ρεκτιφιε, όχι αγώνα 2 εβδομάδες μετά..

Stelios
    Συμμετέχων

Δεν έχω σε καμία εκτίμηση το stryd,(προσωπικά θεωρώ πως είναι είναι απλά ένα gadget και τπτ παραπάνω) αλλά προπονητικά έχει βάση το long που έχει.
    Απλά είναι πολυ γενικό το όλο θέμα, δλδ παίζει ρόλο το τι έκανες τον τελευταίο μήνα όπως και το τι προπονησεις θα ακολουθήσουν τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
    Αν η μοναδική ειδική προπονηση στις επόμενες 2 εβδομάδες είναι μια και μπει πχ μετά από 3 ημέρες τότε δεν υπάρχει θέμα. Αν πριν από αυτό το 3 ωρο long όλο το μήνα ήσουν εκεί κοντά στα long σου τότε θα βγει κούραση.
    Αν στα μεγάλα σου έβαζες μέσα και ειδικά τρεξίματα μεγάλης διάρκειας τοτε το αργό 3 ωρο δε θα σε χρεώσει.
    Και πάλι όμως όλα είναι σχετικά. Εξαρτάται από τα εβδομαδιαία χλμ, την δουλειά του καθενός, την προπονητικη του ηλικία, κτλ κτλ. Ο καθένας είναι διαφορετικός γι αυτό θεωρώ πως το stryd κάνει λάθη, δε μπορεί να βαδίζεις την προπονηση στο cp (το ίδιο ισχυει και για το Vdot του Daniel’s) , απλά μπορουν να σου δώσουν μια κατεύθυνση.

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@geomaz σε τί χρόνο-στόχο Μαραθωνίου στο βγάζει αυτό?

geomaz
    Συμμετέχων

ARiSTiDis, μου δείχνει ότι ( και καλά) έχω 3 19 μαραθώνιο +-4 λεπτά (265WATT με μέση ενεργειακή δαπάνη).

Πέρα από το χλμ όγκο, μου έκανε εντύπωση ότι δίνει το μεγάλο longrun να γίνει 2 εβδομάδες πριν από τον αγώνα ( σε κανένα άλλο προγραμμα δεν έχω δει ξανά κάτι αντίστοιχο, αυτό γίνεται συνήθως 4-5 εβδομάδες πριν την ημέρα του αγώνα).

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@geomaz o λόγος που ρώτησα ήταν για να δώ αν αυτό το 3ωρο στο είχε κοντά ή μακρυά στο MP. Αν θεωρεί MP 4:40-4:45/km και σε βάζει 3ωρο με 36km (δηλαδη 5/km) είναι αρκετά κοντά και αρκετά “ζόρικο” για 2 εβδομάδες πριν.

Το 4-5 εβδομάδες πριν μου ακούγεται υπερβολικά μακρυνό. Νομίζω το 3 εβδομάδες ειναι το ιδανικό. Για εμένα έχει δουλέψει καλά και το 2 εβδομαδες πριν, αλλά σε χαλαρό ρυθμό και σε προετοιμασίες που είχαν μεγάλο όγκο (αρκετές εβδομάδες με πάνω από 100km/εβδομάδα)

Άρα συμφωνώ με αυτό που λέει ο @hypnox, άν έρχεσαι από εβδομάδες με πολύ όγκο, και κάνεις ένα ΑΡΓΟ 3ωρο στις 2 εβδομάδες πριν (ρίχνοντας όμως τα συνολικά εβδομαδιαία χλμ την ίδια εβδομάδα), δεν ειναι κάτι περίεργο που θα σε χρεώσει.

Echetlos
    Συντονιστής

Κατά καιρούς έχω ακούσει διάφορα “τρελά” που προτείνουν τα προγράμματα των ρολογιών. Βέβαια, καθώς δεν έχω την παραμικρή γνώση σχετικά με το πώς παραμετροποιούν τον αθλητή, συνήθως μένω εκτός κουβέντας.

Ωστόσο, το να τρέξεις έναν μαραθώνιο χρονικά δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα, το θεωρώ υπερβολικό και ριψοκίνδυνο. Το φορμάρισμα είναι πιο σημαντικό ακόμη και από την κορύφωση. Καλύτερα να πας υποπροπονημένος παρά κουρασμένος στην εκκίνηση.
    Δεν λέω ότι το πρωτόκολλο των 3 εβδομάδων tapering ταιριάζει σε όλους, αλλά είναι ένας safe μπούσουλας για τους ερασιτέχνες που δεν είναι στην ακμή της νιότης τους.

Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει και με τα μεσοβδόμαδα χλμ. Σε άλλα προγράμματα δουλεύεις αγωνιστικά ερεθίσματα στις ποιοτικές προπονήσεις σου, κρατώντας “διαδικαστικό” το Κυριακάτικο. Αλλού πάλι, το LR αποτελεί κι αυτό ειδική προπόνηση, ιδίως γι’ αυτούς που δεν δουλεύουν με μεγάλο εβδομαδιαίο όγκο.

Skargas
    Συμμετέχων

Sun, 11/21/2021 15ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 2021 3:30:30 42.27 km

Sun, 11/14/2021 38ος Athens Authentic Marathon 2021 3:34:0 42.24 km

Πολλά, μπορεί να μας φαίνονται τρελά, μα μπορεί και να μην είναι!! Δεν θα το μάθουμε ποτέ, αν δε τα δοκιμάσουμε!! Την επόμενη άνοιξη, έτρεξα 3 Μαραθωνίους σε ένα μήνα!

Sun, 4/10/2022 16ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 3:38:10 42.47 km

Sun, 4/3/2022 Milan Marathon 2022 3:34:30 42.67 km

Sun, 3/13/2022 LOGICOM CYPRUS MARATHON 2022 4:02:55 42.30 km

Μήπως λοιπόν, έχει κάποια βάση, αυτό που προτείνει η stryd και δεν είναι, ” πλάνο ξεπατώματος”, όπως χαρακτηριστικά γράφεις;

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 μήνες πριν από Skargas.
    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 μήνες πριν από Skargas.
    geomaz
    Συμμετέχων

Skargas ποιος ξέρει;
    Πραγματικά μία δοκιμή θα δείξει το πως θα ανταποκριθεί τουλάχιστον το δικό μου σώμα σε κάτι τέτοιο εάν τελικά το δοκιμάσω.

Εάν παντως δοκίμαζα να κάνω εγώ αυτό που εσύ έκανες ( 3 μαραθώνιους σε ένα μήνα) , μάλλον δεν θα μου έβγαινε καλά σωματικά.

Στα υπόψιν η απάντησή σου, όπως και των υπολοίπων. Ευχαριστώ.

Stelios
    Συμμετέχων

Άκου το σώμα σου.
    Είναι πολυ σχετικά όλα. Κανένας δε ξερει τι προπονηση έχεις κάνει τους προηγουμενους μήνες. Αν πχ έχεις ξεκινήσει προετοιμασια 4-5 μήνες και έχεις κάνει πολλα μεγάλα αερόβια τότε για εμενα είναι άσκοπο να γινει τόσο μεγάλο. Προπονητικά δε κερδίζεις κάτι. Σε εκείνη την περιοδο θα βάλεις ειδικό μεγάλο.
    Αν όμως έχεις θέμα πχ με μεταβολισμό των λιπών γιατί πηγαινες στην αρχή της προετοιμασιας γρήγορα κτλ κτλ τότε αυτό το μεγάλο ακόμα και 14 ημέρες πριν τον αγώνα μπορεί να διορθώσει κάποια πραγματα αρκεί να υπάρχει σωστή ξεκουραση μετά.
    Εγώ πχ 14 ημερες πριν τον Μέγα Αλέξανδρο έκανα 27 χλμ long ειδική με ταχύτητα.
    Πάντως όλο το θέμα είναι το πως θα πας τον αγώνα η την προπόνηση. Κάποιος που κάνει long στο 4:30 πχ μπορεί ευκολα να τρέχει για 4 εβδομάδες ένα μαραθώνιο στο 5:10 αν ενδιάμεσα κάνει μόνο αποθεραπεία με χαλαρά (άσχετα αν δεν ενδείκνυται).
    Εγώ παντως 26 ημέρες μετά και τώρα αρχιζω να συνέρχομαι μυϊκά.

geomaz
    Συμμετέχων

Stelios νομιζω οτι και εγώ χρειάζομαι χρόνο για αποκατάσταση.
    Κρατάω επίσης αυτό που ανέφερες σχετικά με την ταχυτητα και το μεταβολισμό λιπών.
    Οτι δηλαδή εάν κάποιος τρέχει τα μεγάλα γρηγορότερα απ’όσο πρεπει, τότε σαμποτάρει το μηχανισμό μεταβολισμού.

Stelios
    Συμμετέχων

@geomaz είναι πολύ πολύ μεγάλη συζήτηση αυτή και εξαρτάται απο πολλες παραμετρους ,ανάλογα την περίοδο.
    Χονδρικά όμως η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ειδικά στη φάση της βασικής αντοχής.
    Τι είναι το αργό για τον καθενα; μόνο το έργομετρικό θα δείξει.

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.