- Αυτό το θέμα έχει 13 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 10 μήνες πριν από τον χρήστη
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
15 Ιουλίου 2018 στις 14:00 #97200
mashine
ΣυμμετέχωνΚάθε ρολόι έχει και μια λειτουργία υπολογισμού θερμίδων της προπόνησης αφού βάλει ο χρήστης διάφορα στοιχεία(ύψος,βάρος κτλ).
Είναι βάσιμος ο υπολογισμός που κάνει ή είναι κατά προσέγγιση;
Γιατί η σημερινή 2ωρη ταλαιπωρία μου κόστισε μόλις 1054 θερμίδες 😛15 Ιουλίου 2018 στις 22:17 #97212Dkoukou
ΣυμμετέχωνΦυσικα μιλαμε για προσεγγιση αλλα εφοσον εισαχθουν τα σωστα σωματομετρικα χαρακτηριστικα και μιλαμε για συγχρονο ρολοϊ απο γνωστο κατασκευαστη τοτε ναι, ειναι πολυ κοντα στην πραγματικη καταναλωση οι θερμιδες που υπολογιζοντα απο τον αλγοριθμο.
1054 θερμιδες για 2 ωρες ασκηση (αν δεν μιλαμε για αγωνα ή trail διαδρομη και για μεγαλοσωμο δρομεα) μου ακουγεται αναμενομενο νουμερο προσωπικα.
Ειδικα τα “ακριβα” μοντελα των τελευταιων 2 ετων ειναι σχεδον εξωπραγματικο το ποσο καλα μαθαινουν να “διαβαζουν” σε βαθος χρονου το χρηστη τους οχι μονο οσον αφορα τους πιο αμεσους δεικτες μιας συγκεκριμεης προσπαθειας αλλα και επιπλεον τη γενικοτερη κατασταση του (εκτιμηση VO2max, EPOC, χρονος αποκαταστασης, εκτιμηση προπονητικου φορτιου, πιθανη αναμενομενη επιδοση ανα αποσταση κ.α.)16 Ιουλίου 2018 στις 13:19 #97226Thanassis Priskos
ΣυμμετέχωνΝα συμπληρώσω, πως είναι σημαντικό να συνδυάζεται με heart rate δεδομένα η προπόνηση, ως προς τον υπολογισμό των θερμίδων, έτσι τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο αντικειμενικά. Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στην ανάδραση του ρολογιού με βιομετρικά στοιχεία του δρομέα (θερμίδες, VO2max, χρόνος αποκατάστασης κλπ) είναι απολύτως απαραίτητο το hr monitoring…
16 Ιουλίου 2018 στις 15:09 #97236mashine
ΣυμμετέχωνΟΚ λοιπόν νορμάλ πράγματα.Συμπέρασμα μετά το Λρ δεν τρώμε!
Για την μέτρηση Vo2 max επιφυλλάσομαι γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν τους βλέπει ένα ρολόι.16 Ιουλίου 2018 στις 18:32 #97240Dkoukou
Συμμετέχων@mashine για ποιο ρολοϊ ακριβως μιλαμε; Τα κορυφαια μοντελα “μαθαινουν” τη φυσικη σου κατασταση οσο πιο πολυ τα χρησιμοποιεις και ειδικα αν τρεξεις και 1-2 αγωνες εχω παρατηρησει οτι οι εκτιμησεις τους πεφτουν πολυ κοντα στις πραγματικες σου επιδοσεις.
Εγω ημουν πολυ δυσπιστος αρχικα σχετικα με το κατα ποσο αυτα τα “μπλιμπλικια” ειναι αξιοπιστα, αλλα καταπια τη γλωσσα μου οταν το Fenix 5X μου εδειχνε για μερες συνθηκη αποδοσης +3/+4 (οχι επαρκως ξεκουραστος δηλαδη) και στο report εγραφε “…αυτη η απαιτητικη προπονηση κοντα στο αναεροβιο κατωφλι…” σε διαδρομες που εγω ενιωθα καλα και σταδιακα φορτωνα εβδομαδιαια χιλιομετρα τσιμπωντας λιγο και το pace. Μαντεψε ποσες μερες μετα μου χτυπησε την πορτα μια θλαση…17 Ιουλίου 2018 στις 00:53 #97246mashine
Συμμετέχων@dkoukou Για το suunto ambit αλλά δεν είναι το θέμα η εταιρεία κατά την γνώμη μου αλλά το όλο μαρκετινγκ που προωθούν.Σίγουρα θα πάρεις κάποια δεδομένα από τις διάφορες μετρήσεις που στην τελική τα παίρνεις με περισσότερη πιστότητα από ένα εργομετρικό.Αν ακούμε το σώμα μας τα μπλιμπλίκια
έρχονται σε δεύτερη θέση.17 Ιουλίου 2018 στις 01:14 #97248Dkoukou
ΣυμμετέχωνTo Ambit ειναι πολυ αξιοπιστο εφ’οσον ρυθμιστει καταλληλα. Η εργομετρηση προφανως ειναι ενα εξαιρετικο εργαλειο αλλα δεν ειναι διαθεσιμη ανα πασα στιγμη.Το ρολοϊ απο την αλλη προσφερει παντα φρεσκα δεδομενα κατευθειαν στη διαθεση του αθλουμενου. Δεν υποκαθιστα ουτε τον προπονητη φυσικα ουτε τον εργομετρη αλλα συμπληρωνει την εικονα αν αξιοποιηθει καταλληλα.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου πως ο τελικος κριτης ειμαστε εμεις οι ιδιοι αλλα απο την αλλη υπαρχουν φορες (οπως το δικο μου παραδειγμα που ανεφερα στο προηγουμενο σχολιο) που τα σημαδια ενος επικειμενου προβληματος μπορει να ειναι ελαχιστα η να μην ερμηνευτουν σωστα (ποιος αλλωστε αθλουμενος και συναμα εργαζομενος δεν εχει κανει μικρες υπερβασεις λογω καθημερινοτητας). Εκει ενα ρολοϊ με ολα τα καλουδια μπορει να φανει χρησιμο πιστευω, δρωντας ως “χαλιναρι” για τις προπονητικες υπερβολες μας οταν αυτες μπορει να μας κοστισουν στο αμεσο μελλον.19 Ιουλίου 2018 στις 14:51 #97326mashine
Συμμετέχων19 Ιουλίου 2018 στις 15:00 #97330Dkoukou
ΣυμμετέχωνΑσε φιλε, βραζει ο τοπος, βλεπω που μου γραφει το ρολοϊ και εμενα “αποκατασταση: 0 ωρες, προπονηθειτε οπως συνηθως” και μου’ρχεται να το ρωτησω αν ειδε εξω την ασφαλτο που ζεματαει…
22 Ιουλίου 2018 στις 14:43 #97378Blackdog
ΣυμμετέχωνΒάζω την ερώτηση εδώ γιατί νομίζω ταιριάζει. Στις προπονήσεις trail γιατί το ρολόι δεν κάνει τέτοιες μετρήσεις; ούτε με vo2max ασχολείται ούτε με recovery… Ο νους μου πάει στο ότι κάτι δεν είναι φτιαγμένο να υπολογίζει όπως όταν βγαίνω για τρέξιμο με το γιο μου στο καρότσι και γυρνάω κ βλέπω το vo2max να έχει πέσει! (που να ξέρει ότι σπρώχνω 16kg καρότσι με μωρό) έχω fenix 3 btw
22 Ιουλίου 2018 στις 20:22 #97388aroulio
ΣυμμετέχωνΤώρα τελευταία αντί τρεξίματος κάνω διάφορα άλλα:κολύμπι, στατικό ποδήλατο, ελλειπτικό ποδήλατο, βάρη. Τα καταγράφω όλα είτε στο garmin connect είτε στο endomondo και μου έχει γεννηθεί η απορία από τι εξαρτάται το πόσες θερμίδες “καις”.
Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτό εξαρτάται μόνο από το χρόνο της δραστηριότητας και τους παλμούς σου, εφόσον γνωρίζεις και έχεις καταχωρήσει στο ρολόι μέγιστη καρδιακή συχνότητα και συχνότητα ηρεμίας? Είναι σωστό να υποθέσουμε ότι η ηλικία και το βάρος του αθλούμενου, καλύπονται από το ποσοστό της ΜΚΣ που δουλεύεις;
Δηλαδή 1 ώρα τρέξιμο στο 70% της ΜΚΣ μου καίει τις ίδιες θερμίδες είτε είμαι 60 είτε 90 κιλά;
1 ώρα στο 70% της ΜΚΣ καίω το ίδιο ανεξάρτητα αν τρέχω, κολυμπάω ή κάνω ελλειπτικό;
1 ώρα στο 70% της ΜΚΣ καί το ίδιο ανεξάρτητα αν διανύσω 8 ή 12 χιλιόμετρα;ΥΓ τρέχω ακόμα με το αρχαίο garmin 310 που δεν έχει προηγμένους αλγόριθμους
22 Ιουλίου 2018 στις 20:34 #97390Dkoukou
Συμμετέχων@Blackdog : Απλα σκεψου ποσο μεγαλη ποικιλομορφια υπαρχει στα τερεν οταν αναφερομαστε γενικα σε “trail” προπονησεις…τι να υπολογισει το ρολοϊ με -σχετικη εστω- αξιοπιστια;
Μια προπονηση 10 χιλιομετρων με 500 θετικη υψομετρικη ειναι πιο απαιτητικη απο μια 8αρα σε λασπερο εδαφος με ηπιες κλισεις; Ποια απο τις δυο αραγε ωφελησε περισσοτερο τη φυσικη σου κατασταση;
Επι εποχης Fenix 2 θυμαμαι οτι ο αλγοριθμος υπολογιζε VO2max ακομα και μετα απο trail προπονησεις αλλα ηταν κυριολεκτικα ο,τι να’ναι: για ενα διαστημα 40 περιπου ημερων εκανα σταθερα προπονησεις σε αρκετα απαιτητικο χωματινο τερεν και το ρολοϊ εδειχνε οτι η φυσικη μου κατασταση χειροτερευει συνεχως (λογικο αφου απλα εβλεπε οτι ο ρυθμος/χλμ σε σχεση με τους παλμους μου ηταν αρκετα πιο αργος απ’οτι παλιοτερα). Φυσικα οταν ετρεξα ασφαλτινο δεκαρι ξαφνικα αποφασισε οτι η VO2max μου ειχε εκτοξευτει προς τα πανω. Μου κανει εντυπωση παντως που αναφερεις οτι δεν σου δειχνει εκτιμηση αποκαταστασης στα trail, το Fenix 5X ακομα και σε ορεινο τρεξιμο παντα βγαζει χρονο αποκαταστασης.
Παντως, απο το να δινει παντελως αναξιοπιστη εκτιμηση το ρολοϊ, προσωπικα προτιμω να μη δινει καθολου.28 Ιουλίου 2018 στις 13:19 #97460mashine
Συμμετέχων@aroulio Το θέμα με τις θερμίδες πιστεύω ότι είναι πολύ σχετικό και τελικά απλά παίρνουμε μια ένδειξη που μπορεί
να μην ισχύει.Με αυτά και με αυτά βέβαια προβληματίζεσαι και σκέφτεσαι το εργομετρικό ή ξεχνάς το παγωτό μετά
από προπόνηση 300 θερμίδων βάση ρολογιού ή ο @iwannhs-vafeiadhs παίρνει μισό σκουπ δώρο 😛28 Ιουλίου 2018 στις 14:20 #97466ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Συμμετέχων@mashine Ψηφίζω εργομετρικό! Γιατί με μισό σκουπ κάθε φορά έξτρα θα καταντήσω χοντρός στο τέλος! Ήδη τα έχω τα κιλάκια μου. 😛
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.