- Αυτό το θέμα έχει 1,046 απαντήσεις, 86 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος, 10 μήνες πριν από τον χρήστη
Etien.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
16 Οκτωβρίου 2018 στις 23:59 #100436
Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΓιάννη @ichasone εξαρτάται. Στα ελεύθερα, long runs, tempo, intervals, πολύ αραιά, περισσότερο για να ελέγχω αν κάτι δεν πάει καλά. Βασικά σε οτιδήποτε διαλειμματικό ή με σταθερό pace θα κοιτάξω ούτως ή άλλως το pace μια φορά το λεπτό πχ και στην ίδια οθόνη βλέπω και τους παλμούς. Στους αγώνες έχει να κάνει με τις συνθήκες. Ανηφόρες, κατηφόρες, άνεμος υπέρ και κατά, όταν αλλάζει κάτι από αυτά ρίχνω πιο συχνές ματιές για να μην χάνω το επιθυμητό effort. Τώρα τελευταία έχει μπει και το running power στην παρέα.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:04 #100438
Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΣτην άλλη σου ερώτηση, αν το καταλαβαίνεις χωρίς ρολόι, συνήθως είμαι σε θέση να εκτιμήσω το effort μου με ικανοποιητική ακρίβεια και το ρολόι συνήθως με επιβεβαιώνει. Μου είναι πιο εύκολο σε οριακές καταστάσεις (πχ 5άρι και 10άρι) γιατί αλλάζει ο τρόπος που αναπνέω, και μάλλον λίγο πιο δύσκολο σε half marathon pace πχ που είμαι κάπως πιο άνετα.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:06 #100440
KalogeridisΣυμμετέχωνΓια τον Ρυθμό δε δίνω σημασία πλέον. Εννοώ ότι εκεί που λέει ένα πρόγραμμα ένα εύρος Ρυθμού για μια προπόνηση , σε μια συγκεκριμένη προπονητική ζώνη, δε θα επιλέξω να σκάσω για να πιάσω την ταχύτερη επίδοση, αλλά θα προτιμήσω να μείνω στην καρδιακή πληροφορία , και ότι Ρυθμό θέλει ας δείξει το ρολόι. Οι παλμοί με νοιάζουν. Μέχρι περισυ πάντως είχα φτάσει σε τέτοιο σημείο αντίληψης της ταχύτητας που στο φάσμα 6’χλμ – 5’/χλμ μπορούσα καταλαβαίνω τον Ρυθμό μου με απόκλιση +-5″. Για ερασιτέχνη είναι μια χαρά πιστεύω. Αυτό ήταν αποτέλεσμα, όχι της συχνής παρακολούθησης του ρολογιού. Απλά έγραφα πάνω από το 80% της προετοιμασίας σε διάδρομο. Εκεί ο Ρυθμός κλείνει. Δε χρειάζεται να κοιτάς ρυθμο.Τα πόδια μαθαινανε. Απλά σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω τι λέει και η καρδιά. Εκεί χρειάστηκε να παρακολουθώ ανά χλμ για να έχω σημεία αναφοράς ως προς ίδιου τύπου προπονήσεις στο πέρασμα του χρόνου.
Εσύ που κανείς περισσότερο βουνό αν δε κανω λάθος, λογικό είναι να μη μπορείς να πολυκοιτας ρολόι, αφού το ανώμαλο δε συγχωρεί αφηρημαδες.17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:10 #100442
YiannisΣυμμετέχωνΈχετε εξοικειωθεί με το θέμα ρυθμός και αντίληψη παλμών, δεν έχω εντρυφήσει τόσο πολύ, μόνο όταν λαχανιάζω στα interval καταλαβαίνω. Ειδικά σε LR ζήτημα να κοιτάω το ρολόι ανά πεντάλεπτο, κοιτάζω δρόμο,ουρανό, πουλιά, λαγκάδια ο,τιδήποτε θα με κάνει να ξεχαστώ εν ολίγοις.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:15 #100448
KalogeridisΣυμμετέχωνΕιδικά στις τιμές που αναφέρεις , μιας και είναι τα νούμερα μου, το 150 + θα το καταλάβω και όταν θελήσω θα το κάνω 140+. Αυτό εξηγούσα στον Σωτήρη παραπάνω. Έχω ανάγκη μεγαλύτερο εύρος ασφάλειας σε ευχάριστο καρδιαναπνευστικο περιβάλλον από το +-4 παλμούς(3 στο παράδειγμα σου) . Το +-4 είναι πολύ οριακό και σε πολύωρο αγώνα μπορεί να σε εκθέσει. Ίσως με τον καιρό να μπορέσω να το μάθω (πολύ δύσκολο πιστεύω ακόμα και για ελίτ) αλλά μέχρι τότε Κοκοκοκοκοκοκο.ευχομαι να έγινα αντιληπτός σε δύσκολης μορφής ερώτηση που απαιτεί απάντηση τόσο βάση αίσθησης όσο και αριθμών.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:23 #100450
KalogeridisΣυμμετέχωνΕν τω μεταξύ έκανες την ερώτηση στους πιθανότατα μεγαλυτερους αριθμολαγνους της σελίδας!!!
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:24 #100452
YiannisΣυμμετέχων@kalogeridis πραγματικά εντυπωσιάζομαι που σχεδιάζεις έναν ατελείωτο αγώνα όπως είναι ένας μαραθώνιος με βάση τους παλμούς με τέτοια λεπτομέρεια. Εγώ θα είχα σκασει απ το άγχος LOL, γι αυτό πάω κ λίγο κουτουράδα. Respect. Καλή συνέχεια αγορίνα.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:25 #100454
KalogeridisΣυμμετέχωνΣωτήρη κάνε μια σελίδα πίσω και δώσε μια απάντηση στη Βίκυ !!! Με την πορεία της συζήτησης θα χαθεί!!!
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:39 #100456
VickyΣυμμετέχωνΠαναγιώτη την Κυριακή έχω το τελευταίο long run 32 km….
Σε αυτό περιμένω να μου στείλει to pace που μάλλον θα είναι και το pace του μαραθωνίου….τον Απρίλιο στο αντίστοιχο long run μου είχε pace 5:30…
Τώρα όμως είμαι σε καλύτερη κατάσταση ….από την άλλη όμως τώρα μιλάμε για Αθήνα όπου η διαδρομή έχει τις γνωστές δυσκολίες…..οπότε περιμένω κάτι μεταξύ 5:20- 5:30..….θα σας ενημερώσω τι θα μου πει….17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:43 #100458
KalogeridisΣυμμετέχωνΓιάννη μη νομίζεις. Και εγώ μπαταχτσης είμαι. Μιλάω για παλμούς, χωρίς να έχω κάνει εργομετρηση ή έστω ένα τεστ να πάρω Μαξ τιμή. Χωρίς αυτή ότι ζώνη και να φτιάξεις θα είναι στο περίπου. Εκεί είναι που βάζεις την αίσθηση. Φέτος στα Χανιά, είχα κάνει τρία πλάνα με ρυθμούς για διαφορετικούς χρόνους. Η προετοιμασία ήταν για 3:41:00 . Ούτε που το έβαλα στα πλάνα . Μέχρι 3:45:00 σκόπευα να κυνηγήσω. Είχα κάνει και μια καρδιακή προσέγγιση και τρέχοντας με βάση αυτή, θα επέλεγα στην πορεία με ποιο από τα τρία προεπιλεγμένα πλάνα θα πορευομουν. Μάταια. Ο καιρός με συνδιασμό ζεστή, υπερβολική υγρασία και τα ρέστα της αφρικανικής σκόνης που αναπνευσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα, μου έδωσαν στο χαλαρό μου ξεκίνημα 150 παλμούς. Αν πίεζα θα εσκαγα πριν το πρώτο μισό. Αντιθέτως , περίμενα σε ευχάριστο Ρυθμό μέχρι να πιασω λογικές τιμές και κινήθηκα σε Ρυθμό πιο αργό και από τα τρία πλάνα. Κρατήθηκα όμως στο καρδιακό πλάνο και μάλιστα έκανα πιστεύω και άριστη διαχείριση αγώνα. Στον αγώνα που έχω το ατομικό μου προπερσι είχα 146, περισυ 145 και φέτος 147. Φέτος όμως οι συνθήκες μου έδωσαν μεγαλύτερη αίσθηση αγώνα κρίσης παρά σωματικών δυνατότητων. Ευτυχώς δε χρειάστηκε ψυχή.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 00:51 #100460
KalogeridisΣυμμετέχων@vicky δούλεψες καθόλου σε κλίσεις? Κάποια ενδυνάμωση νομίζω έκανες. Το 32αρι θα είναι φλατ? Όταν σου δώσει ρυθμο για την την προπόνηση θα καταλάβουμε και την προσέγγιση του. Αν πχ σου δώσει 5’30” για 16 και 5’20” για τα επόμενα 16 χλμ , μάλλον το 5’20” είναι ο στόχος.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 01:06 #100462
Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΠαναγιώτη @kalogeridis την είδα την ερώτηση της Βίκυς @vicky αλλά παίζει να είμαι ο πιο ακατάλληλος να απαντήσω εδώ μέσα, καθώς δεν έχω τρέξει πάνω από 2 ώρες – 21χλμ ποτέ, ούτε καν στο όνειρό μου 🙂 . Ακόμη και σε σένα κυρίως σχολίασα το ζήτημα του half marathon workout που έχεις και πολύ λίγο ακούμπησα τον Μαραθώνιο, κυρίως για να σου δείξω ότι θα έχεις κέρδος από το workout όπως κι αν σου βγει. Αλλά και την πρόταση που σου έκανα για το τι να κάνεις ανάλογα με το πώς θα σου βγει ο ημί, θεώρησέ την ως εντελώς μπακάλικη, για να μην σε πάρω και στο λαιμό μου.
Χωρίς να είμαι σε θέση λοιπόν να συμβουλέψω τόσο εσένα όσο και τη Βίκυ σε σχέση με το pace στον Κλασικό, θα αναφέρω τι θα έκανα αν ήταν να τον τρέξω. Ta 40.55 και 1.32.25 του 10αριού και του Ημί αντίστοιχα που έχω τρέξει πρόσφατα προβλέπουν ένα χρόνο 3.12-3.14 για μαραθώνιο (με βάση τον McMillan calculator). Αυτό θα απαιτούσε όμως ιδανική προπόνηση, την οποία δύσκολα να έκανα, οπότε στο χρόνο αυτό θα έβαζα άλλα 10 λεπτά (αν μιλάμε για τον Κλασικό, θα έψαχνα πληροφορίες για τη διαδρομή και θα ρωτούσα κι εδώ μέσα για το τι αλλάζει – πιθανόν να αναπροσάρμοζα για ακόμη πιο αργό χρόνο) και θα έθετα ως αρχικό στόχο για 3.20-3.25. Αυτό με φέρνει σε ένα επιθυμητό pace κοντά στο 4.45. Θα έστηνα τις προπονήσεις μου γύρω από αυτό το pace λοιπόν, με διάφορα workouts πάνω, κάτω και κοντά σ’ αυτό. Πέρα από την καθαρά προπονητική τους λειτουργία, πιθανόν να με βοηθούσαν και εκτιμήσω με σχετική ακρίβεια το κατά πόσο είναι εφικτό να πιάσω αυτόν το στόχο που έχω θέσει. Προφανώς θα μπορούσα να διευκολύνω τον εαυτό μου θέτοντας ως στόχο τις 4 ώρες πχ και κάνοντας δρομικό τουρισμό, αλλά δεν με ψήνει αυτή η προσέγγιση. Να αναφέρω επίσης εδώ ότι έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι είναι καλό να τρέξεις τον πρώτο σου μαραθώνιο για να τον τερματίσεις χωρίς να σε νοιάζει ο χρόνος. Αν και σωστή αυτή η προσέγγιση, ούτε αυτή με ψήνει, και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι θα αργήσω πολύ να τρέξω μαραθώνιο 🙂 🙂
17 Οκτωβρίου 2018 στις 01:18 #100464
KalogeridisΣυμμετέχων@sotiris_diamantopoulos χαίρομαι που δεν αντιταχθηκες στην αριθμολαγνια. Στο θέμα μας , η μελέτη που έχεις ρίξει είναι εργαλείο στα χέρια μας! Όσον αφορά την προοπτική του μαραθωνίου για σένα, απλά δεν είναι ακόμα η ώρα σου. Όταν ρίξεις κάτω του 1:30:00 τον ημιμαραθώνιο, θα έχει έρθει . Πότε ειπαμε είναι ο ημι της Ξάνθης?
17 Οκτωβρίου 2018 στις 01:38 #100466
Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΜα γιατί να τον κρύψομεν άλλωστε κε Καλογερίδη @kalogeridis, είμαστε αριθμολάγνοι (σηκώνω και τον ώμο μου όπως το λέω). Και γι’ αυτά που λέω κράτα μικρό καλάθι, μπορεί να τα διαβάζω μόνος μου σε ένα χρόνο και να τραβάω τα μαλλιά μου με τις αρλούμπες μου.
Στις 25 Νοέμβρη είναι ο Ημί της Ξάνθης, αλλά δυσκολάκι να κάτσει το 1.30. Στα υπέρ μου έχω το ότι α) θα έχω κάνει πιο σοβαρές προπονήσεις, β) θα έχω κάνει και κάποιο στοιχειώδες τουλάχιστον tappering (και όχι αυτό της Θεσσαλονίκης που 6 μέρες πριν τον αγώνα έτρεξα το longest run μου ever και μεσοβδόμαδα έκανα έντονη διαλειμματική), γ) θα τσιμπήσω λίγο προς τα πάνω το effort όπως είπαμε στην άλλη συζήτηση, και δ) θα κάνει λίγο έως αρκετά πιο πολύ κρύο σε σχέση με τους 20 βαθμούς της Θεσσαλονίκης. Στα κατά μου έχω ότι α) 2.5 λεπτά δεν κατεβαίνουν έτσι, ειδικά όταν έχω ήδη κατεβάσει 2 και κάτι λεπτά το PB μου στη Θεσσαλονίκη, β) ο McMillan προβλέπει 1.31 με το χρόνο μου στο 10άρι που ήταν καλό δείγμα, γ) η διαδρομή της Ξάνθης είναι ίσως λίγο πιο δύσκολη (όχι κάτι ιδιαίτερο, αλλά όχι και τόσο φλατ όσο της Θεσσαλονίκης), σίγουρα πιο βαρετή (πέρσι έβγαλα 1-2 χλμ μόνος σε ένα δρόμο) και δ) ο καιρός της Ξάνθης είναι πιο απρόβλεπτος (αέρας, βροχή, πολύ συχνά και τα δύο μαζί). Γι’ αυτό αναφέρομαι σε θαύμα για να προκύψει το sub1.30, κι αν πίστευα στα θαύματα, κάτι θα μπορούσε να γίνει.
17 Οκτωβρίου 2018 στις 10:21 #100472
VickyΣυμμετέχωνΚαλημέρα.
Παναγιώτη τελικά οι αδυναμίες φαίνονται!!! Συμβουλές από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να πάρω…κάνω πέτρα την καρδιά μου….συνεχίζω να σας διαβάζω…και θα πορευτώ μόνη μου….
Ενδυνάμωση κάνω πάντα δύο φορές την εβδομάδα…τη μια φορά μάλιστα δίνω ιδιαίτερη βάση στα πόδια (μια ώρα).
Από τον Ιούλιο που ξεκίνησα προετοιμασία (4 τρεξίματα την εβδομάδα) με είχε στο πρόγραμμα μια προπόνηση κάθε εβδομάδα με μικρά κομμάτια ανηφόρες. Επίσης το ελεύθερο τρέξιμο που έχω 70-80 λεπτά το κάνω σε έδαφος με κλίση (βουνό). Μόνη μου βάζω και καμιά ώρα ποδήλατο και αυτό βουνό….
Οπότε έχω κάνει ανηφορικά κομμάτια…
Θα επανέλθω για να σας πω το pace του Κυριακάτικου long. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.