Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Αγώνες / 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας – 2025

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας – 2025

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 46 έως 54 (από 54 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Vasilis
    Συμμετέχων

@odusseas. Με όλο το θάρρος, είναι πολύ καλά αυτά που μας λέει η κάθε “Maurten” , όμως δεν απευθύνεται σε όλους. Σταδιακά πρέπει να μάθουμε να ακούμε, το σώμα μας και σίγουρα να μην το παραμελούμε.

Αν το “τροφοδότησες” σωστά το ChatGPT, δλδ έγραψες σωστά τα prompts τότε θα “έπεσε” μέσα. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σου απάντησε αυτό που ήθελες να ακούσεις. Στο ChatGPT έχει πολύ μεγάλη σημασία το πως του “μιλάς”.

Οπως και να έχει συγχαρητήρια και σε εσένα για την προσπαθεια σου.

Vasilis
    Συμμετέχων

@odysseas. Με όλο το θάρρος, είναι πολύ καλά αυτά που μας λέει η κάθε “Maurten” , όμως δεν απευθύνεται σε όλους. Σταδιακά πρέπει να μάθουμε να ακούμε, το σώμα μας και σίγουρα να μην το παραμελούμε.

Αν το “τροφοδότησες” σωστά το ChatGPT, δλδ έγραψες σωστά τα prompts τότε θα “έπεσε” μέσα. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σου απάντησε αυτό που ήθελες να ακούσεις. Στο ChatGPT έχει πολύ μεγάλη σημασία το πως του “μιλάς”.

Οπως και να έχει συγχαρητήρια και σε εσένα για την προσπαθεια σου.

Elda
    Συμμετέχων

Καλησπερα κι απο μενα και πολλα συγχαρητηρια σε ολους για την προσπαθεια σας!

Ο ΑΜΑ ειναι αυτος που ειναι. Ενας δυσκολος αγωνας λογω των αρκετων κ συνεχων υψομετρικων αλλα και της παρατεταμενης κατηφορας που ακολουθει μετα και μπορει να σου διαλυσει τους τετρακεφαλους και οχι μονο. Και ειναι κι ενας αγωνας που γινεται τη δευτερη Κυριακη του Νοεμβριου οπου συνηθως ο καιρος ειναι ζεστος, υγρος και συχνα με νοτιαδες ή και βροχες, χθες ειχαμε εναν εντελως τυπικο καιρο για μεσα Νοεμβριου.

Αυτα ειναι τα δεδομενα μας, τα ξερουμε και- οφειλουμε να- τα λαμβανουμε υποψη μας οταν αποφασιζουμε να τρεξουμε τον ΑΜΑ ποσο μαλλον οταν παμε να κανουμε PB. Προσωπικα το θεωρω σχεδον αυτοκτονικο το να προσπαθησει κανεις να κανει PB στον ΑΜΑ, θα μου πεις αν εχω κανει καλη προετοιμασια και νιωθω καλα να μην κυνηγησω το ρεκορ? Ναι, να το κυνηγησεις, αλλα μετα το 30. Ξεκινα συντηρητικα, πηγαινε χαλαρα σαν να κανεις LR και με οσο γινεται χαμηλους παλμους τις ανηφορες κι αν φτασεις μετα το Σταυρο και εισαι καλα τοτε αρχιζεις να βαρας. Ο ΑΜΑ ειναι αγωνας που σου επιτρεπει να καλυψεις το αργο ξεκινημα, αντιθετα σε τιμωρει αν ξεκινησεις πιο γρηγορα απο το μεσο pace σου, ειδικα σε μερες σαν τη χθεσινη.

Παρατηρω τα περασματα διαφορων γνωστων μου που πηγαιναν για χρονο (μετα απο ομολογουμενως καλη προετοιμασια) που ειχαν πρωτα και δευτερα πενταρια 15 και 10″ πιο γρηγορα απο το μεσο pace για το χρονο που πηγαιναν. Αν δηλ πας για 3.40 θες ενα μεσο pace 5.13. E , μη μου ξεκινας το πρωτο πενταρι στο 5.00 κα το δευτερο στο 5.06, θα το βρεις μπροστα σου μετα, δεν το σωζεις με τιποτα. Αντιθετα (ειδικα σε μερες σαν τη χθεσινη) ξεκινα στο 5.15, κρατα ενα σταθερο ρυθμο στα πρωτα 10, βγαλε ομορφα χωρις πιεση τις ανηφορες να φτασεις στην κορυφη με δυναμεις και ενεργεια και μετα δινεις αυτο που εχεις. Αν το δωσεις στο πρωτο μισο, τελειωσε, δε θα εχεις τιποτα να δωσεις meta εκει που η διαδρομη σου το επιτρεπει. Το εχουμε πει πολλες φορες, ο ΑΜΑ θελει negative split, ειδικα σε μερες με υγρασια και ζεστη, θελει να κρατησεις δυναμεις στην αρχη.

Και ο Καραισκος και ο Πιτσωλης απο την αρχη του αγωνα κινηθηκαν σε χρονους πιο αργους απο τους περσινους, και ο μεν Καραισκος καταφερε ενα εντυπωσιακο negative split κατα σχεδον 2′, ο δε Πιτσωλης κατα 1′, παροτι περασε απο το 39 ελαφρως σκασμενος. Ειδικα του Πιτσωλη ο τελικος χρονος ηταν κατα 5′ πιο αργος απο περυσι (ειχε βεβαια και μια εξτρα κουραση απο το μαραθωνιο Βερολινου). Οταν τον συναντησω στο γυμναστηριο θα τον ρωτησω για τι χρονο πηγαινε χθες και για τι χρονο θα πηγαινε αν ο καιρος ηταν πιο ευνοικος.

Οποτε για μενα το συμπερασμα ειναι ενα. Ο ΑΜΑ θελει διαχειριση. Ουτε ν αλλαξει ημερομηνια ουτε ν αλλαξει ωρα ειναι λυση. Γινεται τοτε και ειναι αυτος που ειναι. Δε σ αρεσει αλλα παρολα αυτα θες να τον τρεξεις? Τρεξε τοτε χαλαρα για την ατμοσφαιρα και το μεταλλιο και κανε μια καλη προετοιμασια το χειμωνα να χτυπησεις PB την ανοιξη σε τοσους μαραθωνιους Ελλαδας η εξωτερικου. Και το Ναυπλιο προσφερεται, και η Θεσσαλονικη επισης. Και ας μενει η Αθηνα μονο για το παρτυ και τη χαρα της συμμετοχης!

Αυτα απο εμενα και το τυμπανο μου, χαρηκα που σας ειδα οσους ειδα, επιστροφη στα αγαπημενα μου βουνα τωρα.

Blackdog
    Συμμετέχων

Κατά τη γνώμη μου τα δύο σημεία κλειδιά είναι το 1ο δεκάρι (σχεδόν οι περισσότεροι το υποτιμούν) και το 20-31. Είναι σημεία που χωρίς εμπειρία καις μεγάλα ποσά ενέργειας χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι και φτάνεις μετά το 31 να έχεις πολλά και διάφορα προβλήματα.

Εγώ εχθές από την λιγοστή εμπειρία μου (τριτη φορά κλασσική, το 2012 που είχα τρέξει χωρίς να είμαι δρομέας δεν το μετράω) κατάλαβα αμέσως από το 2ο – 3ο χλμ ότι το 3:05 είναι άπιαστο όνειρο και αναπροσάρμοσα το πλάνο εντελώς… Προφανώς μείωσα και στις ανηφόρες. Κατάφερα οριακα να κάνω το 2ο μισό ίδιο με το 1ο και να τερματίσω σε 3:15. Πέρυσι είχα 3:20 για την ιστορία. (με ημι 1:25 γύρω στις αρχές οκτώβρη φέτος δεν ήταν παράλογο το 3:05-7 κλασσική θεωρώ)

Πάντως επειδή μένω κοντά στο 35χλμ βγήκα να χειροκροτήσω κόσμο στην επιστροφή μου και η κατάσταση ήταν τραγική… Είδα διαλυμένους κυριολεκτικά ανθρώπους και πραγματικά αναρωτήθηκα αν υπάρχει λόγος να περνάει ένα σώμα αυτό το στρες… Και είναι τεράστια η διαφορά να είσαι 6 ώρες στο δρόμο απο το να είσαι 3. Συμφώνω λοιπόν απόλυτα ότι θέλει σύνεση και προσοχή η προετοιμασία.

Και για το κλείσιμο, το saucony pro4 ενώ στο βρεγμένο με πήγε οκ όταν στέγνωσε ο δρόμος από παλλήνη κ μετά όντας βρεγμένο (στο στεγνό) γλιστρούσε αρκετά.

Καλή αποκατάσταση σε όλους!

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 ημέρες, 12 ώρες πριν από Blackdog.
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@vslis_mis Μέχρι και το 2020, το goRUN είχε πλήρη αρθρογραφία, συν τα reviews. Αν ανατρέξεις, θα το δεις. Είχα στα bookmarks μου 15 πανεπιστήμια και κοιτούσα κάθε τόσο τις δημοσιέυσεις τους σχετικά με το τρέξιμο. Πολλή δουλειά, πολύς χρόνος και κάποια στιγμή κουράστηκα. Κι έχασα και το ενδιαφέρον μου, για να είμαι ειλικρινής. Άλλαξαν και τα μέσα πληροφόρησης, τα sites ξεπεράστηκαν, το ίδιο και τα forums. Επίσης, όλο αυτό που βλέπετε είναι 100% ερασιτεχνικό και δεν αποφέρει το παραμικρό έσοδο. Τα δε banners είναι δωρεάν, στα πλαίσια μιας σχέσης με 2-3 εταιρείες.
    Έτσι, σιγά σιγά κατεληξε αναπόφευκτα στο να αποτελείται μόνο από reviews, τα οποία μου είναι ευκολότερα σαν παραγωγή περιεχομένου.
    Καταλήγοντας, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου κι αυτό που επισημαίνεις θα το ήθελα κι εγώ. Δυστυχώς δεν είναι πλέον εφικτό.

Συμφωνώ. Ορισμένες φορές κοιτάμε τον εξοπλισμό , super shoes και ξεχνάμε τα αυτονόητα..ενδυνάμωση, σωστή προετοιμασία. Παρακολουθώ το forum και όλες τις συζητήσεις που κάνετε. Αντιλαμβάνομαι πως η δυναμική του forum είναι τα παπούτσια, θα ήταν εφικτό να συζητητάμε και άλλα θέματα.

Prokopis13!
    Συμμετέχων

Ας πω και εγώ την
    τραγική μου εμπειρία από τον 42ο . Κρέμασα μόλις στο 15 ως παντελώς απροπόνητος
    για 5 μήνες συνεχόμενους και με υπερβολικά ξενύχτια και κούραση από μωρό και
    δουλειά.
    Πήγα μόνο και
    μόνο γιατί εκείνη τη μέρα θα στεναχωριόμουνα . Ήξερα ότι ξεκινάω και όσο
    βγάλω. Το max long run για όλο το 2025 ήταν 1 φορά 22 χιλιόμετρα.
    Όταν μίλησα με τη
    γυναίκα μου της λέω δεν νομίζω να έχει νόημα και η απάντηση ήταν . Εσύ ξέρεις αν είναι θέμα υγείας καλύτερα από όλους αν δεν είναι και απλά είναι γιατί πονάς
    είσαι μεγάλος μπούφος αν πίστευες ότι θα βγάλεις 42 χιλιόμετρα χωρίς πόνο. Θυμήσου τις προηγούμενες 2 φορές αν είχες πονέσει με παρόμοιο τρόπο και προχώρα γιατί ο
    μικρός περιμένει το μετάλλιο που εσένα δεν σου λέει τίποτα.
    Και κάπως έτσι πορεύτηκα μέχρι το 42ο χιλιόμετρο 

StefanosM
    Συμμετέχων

Προκόπη δεν ξέρω για σένα, αλλά για μένα, τη φορά που — παρόμοια με σένα — ήξερα ότι δεν έπρεπε να πάω και περπάτησα από το 22ο, είχα τον πιο συγκινητικό τερματισμό.
    Στο τσακ δεν με έπιασαν τα κλάματα από τη συγκίνηση.

Vasilis
    Συμμετέχων

Καλησπέρα @echetlos. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ειλικρινά για την απάντηση που μου έδωσες. Στο gorun έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά, κυρίως από εσένα προσωπικά, αλλά φυσικά και από την υπόλοιπη ομάδα που συμμετέχει ενεργά. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ούτε να το αρνηθεί. Είναι απόλυτα φυσικό και κατανοητό να υπάρξει κάποια στιγμή κούραση και ίσως ένα αίσθημα κορεσμού. Αυτά συμβαίνουν. Προσωπικά, νιώθω ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την προσπάθειά σου και για τη γνώση που μοιράζεται τόσο απλόχερα και τόσο αφιλοκερδώς μέσα από το forum.

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι τα forum έχουν χάσει σημαντικά τη δυναμική τους σε σχέση με το παρελθόν και με τα χρόνια που πέρασαν. Οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι πολλοί. Πιστεύω ότι τα social media και η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχουν επηρεάσει πολύ σημαντικά και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Παρόλα αυτά, όσοι από εμάς παραμένουμε “ρομαντικοί” και συνεχίζουμε να είμαστε δραστήριοι και ενεργοί στο δρομικό κίνημα, οφείλουμε να αφήσουμε μια ουσιαστική και διαχρονική παρακαταθήκη.

Ο γραπτός λόγος, ειδικά στην ψηφιακή επικοινωνία, μερικές φορές δημιουργεί παρερμηνείες.

Συμφωνώ. Ορισμένες φορές κοιτάμε τον εξοπλισμό , super shoes και ξεχνάμε τα αυτονόητα..ενδυνάμωση, σωστή προετοιμασία. Παρακολουθώ το forum και όλες τις συζητήσεις που κάνετε. Αντιλαμβάνομαι πως η δυναμική του forum είναι τα παπούτσια, θα ήταν εφικτό να συζητητάμε και άλλα θέματα.

Δεν αναφέρομαι εδώ στο site και τη λειτουργία του, αλλά στην κουλτούρα και τη νοοτροπία που έχουμε αποκτήσει συνολικά ως κοινότητα δρομέων-βάζω εδώ και τον εαυτό μου μέσα σε αυτή την κριτική. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτώ ότι μερικές φορές και εγώ ξεφεύγω από τα ουσιώδη.

– Όταν συμμετέχω σε δρομικές συζητήσεις, είτε προσωπικά και δια ζώσης, είτε online, παρατηρώ ότι η συζήτηση τείνει να επικεντρώνεται υπερβολικά σε παπούτσια και εξοπλισμό, και πολύ λιγότερο στα πραγματικά σημαντικά θέματα, όπως η σωστή τροφοδοσία, η προετοιμασία, η στρατηγική και τακτική προσέγγιση, οι προπονήσεις και η ανταλλαγή χρήσιμων συμβουλών. Πριν πολλά χρόνια (τουλάχιστον 11 χρόνια), λαχταρούσα να συμμετέχω σε δρομικές συζητήσεις. “Τραβούσα σαν σφουγγάρι” κάθε συναίσθημα.
    – Όταν διαβάζω ένα θέμα που αφορά αγώνες και προετοιμασία για αυτούς, οι περισσότερες από τις απαντήσεις που δίνονται αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα εξοπλισμού. Με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση προς όλους, μερικές φορές νιώθω ότι χάνουμε το πραγματικό έδαφος κάτω από τα πόδια μας και ξεχνάμε την ουσία.

Ανεξάρτητα από προσωπικά συναισθήματα και καταστάσεις που μπορεί να βιώνουμε, αν θέλουμε πραγματικά να παραμείνουμε “ρομαντικοί” και αφοσιωμένοι στην ουσία του αθλήματος, ας επικεντρωθούμε περισσότερο και πιο συνειδητά πράγματα, στο αυθεντικό συναίσθημα του τρεξίματος και λιγότερο στα δεσμά της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ας μοιραστούμε λοιπόν με ειλικρίνεια το συναίσθημα και την αγάπη μας για το τρέξιμο.

Σε ευχαριστώ για το “βήμα” που μου έδωσες και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη που ξέφυγα από το κυρίως θέμα συζήτησης.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@vslis_mis Όντως γράφουμε σε λάθος νήμα αλλά φταίω εγώ, όχι εσύ, Βασίλη. Απλά να σου απαντήσω αναγκαστικά εδώ κι αν θες το συνεχίζουμε αλλού.

Δεν παρεννόησα, κατάλαβα ότι μιλούσες γενικά και όχι συγκεκριμένα για το goRUN. Αλλά και συγκεκριμένα να αναφερόσουν, δεν είπες κάτι που δεν ισχύει. Παλαιότερα τα σχόλια στα ποικίλα άρθρα κα νήματα ήταν πάρα πολλά. Όπως και η αλληλεπίδραση των μελών. Από την στιγμή όμως που εγώ “οδήγησα” το περιεχόμενο σχεδόν αποκλειστικά στα παπούτσια, εκ των πραγμάτων ακολούθησε και όλη η κοινότητα. Πίστεψέ με όμως, πραγματικά δεν μπορούσα να το τρέξω πλέον μόνος μου. Κι ας μην μου αρέσει το αποτέλεσμα.

Ο γραπτός λόγος, ειδικά στην ψηφιακή επικοινωνία, μερικές φορές δημιουργεί παρερμηνείες

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 46 έως 54 (από 54 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.