Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Αγώνες / 7ος δρόμος Αθανάτων 142χλμ

7ος δρόμος Αθανάτων 142χλμ

• Αυτό το θέμα έχει 13 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη πριν από τον χρήστη giannis d.
Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
  • Συντάκτης
    harris_vak
    Συμμετέχων

Στις 30-31 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο αγώνας των Αθανατων. Θα λάβω μέρος στα 142χλμ.Υπάρχει κάποιος που τον έχει τρέξει; συμβουλές καλοδεχουμενες.

Ανώνυμος
    Ανενεργός

Καλημέρα ze_elias.

Η διαδρομή είναι πανέμορφη και ο αγώνας πολύ απαιτητικός. Ολη η διαδρομή είναι άσφαλτος. Ξεκινάς από Τρίπολη περίπου στα 650m και κατεβαίνεις Σπάρτη στα 200μ, εκεί αρχίζουν οι παρατεταμένες ανηφόρες μιας και πάς από Μυστρά και διασχίζεις όλο τον Ταϋγετο. Εκεί που σταματάει η παρατεταμένη ανηφόρα (Μυστράς – Τουριστικό), ξεκινάνε οι κατηφόρες και μερικά ανηφορικά κομμάτια μέχρι να φτάσεις Καλαμάτα.

Ορεινή Αρκαδία – Λακωνία, εχει περίπου τρία δύσκολα κομμάτια. Στο 25km-27km (Πάπαρης), στο 43km-45km (Λογκανίκος) και στο 50km-52km (Γεωργίτσι). Από κει και μετά έχει κατηφόρες και φλατ διαδρομή μέχρι την Σπάρτη. Συνολικά έχει 1280m θετική υψομετρική και 1710m αρνητική. Κοντά 450m η καθαρή κατηφόρα.

Μπορείς να δεις την διαδρομή μέσω garmin https://connect.garmin.com/modern/activity/2229109383

harris_vak
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ πολύ! Θα το δοκιμάσω,σε ποιο σταθμο προτείνεις να αφήσω αντιανεμικό;προφανως μας περιμένει κρύο κ αέρας στον Ταΰγετο.

Ανώνυμος
    Ανενεργός

Θα σε περιμένει αρκετός αέρας και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ακόμα και για βροχή. Πέραν όλων των άλλων, μπες στην ιστοσελίδα του αγώνα http://www.athanatoi.gr/ και βάση των πληροφοριών που θα αντλήσεις είναι φρόνιμο να κάνεις το δικό σου πλάνο και να δεις τα πράγματα που θα αφήσεις καθώς και τι θα φοράς κατά την διάρκεια του αγώνα.

konkarien
    Συμμετέχων

Θα σου πρότεινα το αντιανεμικό να το πάρεις μαζί σου όταν φτάσεις στον κεντρικό σταθμό στην Σπάρτη.
    Όταν θα έχεις φτάσει εκεί,θα είναι ήδη περασμένα μεσάνυχτα και θα έχει ψύχρα.
    Όσο θα ανεβαίνεις τον Ταύγετο η θερμοκρασία θα πέφτει.
    Πέρυσι που τον είχα κάνει τον αγώνα,στον Ταύγετο το βράδυ είχε 5 βαθμούς,παρότι όταν ξεκινήσαμε από την Τρίπολη είχε πολύ καλή μέρα και η βραδιά γενικότερα ήταν γλυκιά.Βέβαια στο υψόμετρο η θερμοκρασία κατεβαίνει πολύ.
    Ότι άλλο χρειαστείς μιλάμε.

aroulio
    Συμμετέχων

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Για τη διαδρομή ισχύουν τα παραπάνω. 3 δύσκολα 3χίλιαρα μεταξύ 24-52. Συνεχόμενη ανηφόρα 85-107 και μια διαολεμένη τελευταία ανηφόρα στα 130-133.

https://connect.garmin.com/modern/activity/1427974903 (έχει 3 παραπανίσια km επειδή “χάθηκα”)

Αν παίξεις με drop bags, θα πρότεινα να έχεις πάντα πάνω σου ένα αδιάβροχο (και οπωσδήποτε ένα πόντσο από το jumbo του 0,50€ κι ας είναι αχρείαστα). Στη Σπάρτη θα χρειαστείς επιπλέον του αντιανεμικού-αδιάβροχου μια μακρυμάνικη μπλούζα, γάντια και σκούφο. Αυτό γιατί συνδυάζεις 1)νύχτα στο βουνό που πέφτει η θερμοκρασία, 2)ανάβαση από τα 200 στα 1300 και 3)που δεν το υπολογίζουν πολλοί ότι λόγω υψομετρικών περπατάς σχεδόν συνέχεια στα 85-107 οπότε δεν έχεις τη θέρμανση του τρεξίματος.

Φουλ αναλυτικές οδηγίες για όποιον κάνει κέφι:

https://www.dropbox.com/s/qvqdgla6wdjgmdm/%CE%94%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82%20%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%202016%20-%20%CE%86%CF%81%CE%B7%CF%82%20%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82.pdf?dl=0&fbclid=IwAR2KkBPtRIM3q6pMVqMMCWzCulJ1lrAZwtZhOVdiBIg9DMxbBwMtcGqRh3c

Και καλή σου επιτυχία!!!

harris_vak
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ πάρα πολύ οι συμβουλές σας βοηθάνε πολύ. Το μόνο ουσιαστικά μεγάλο που έχω τρέξει είναι το 100αρι Στα χνάρια των Ηρώων σε 10.27 ,αλλά τα υψομετρικά είναι πολύ λιγότερα και ο αγώνας διεξάγεται μεσα στον Αύγουστο οπότε δεν χρειάζεσαι έξτρα εξοπλισμό αντιανεμικά κλπ. Σχεδιάζω να έχω κάποια drop bags σε 2-3 σημεία.

ΥΓ: Το pdf εξαιρετικό και κατατοπιστικότατο,πολλά συγχαρητήρια!

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 3 έτη, 2 μήνες πριν από harris_vak.
    harris_vak
    Συμμετέχων

Οι συμβουλές σας ήταν πολύτιμες και τα περισσότερα κύλησαν κατευχην -τα σημαντικά κυρίως υδροτροφοδοσία και καιρικές συνθήκες- με αποτέλεσμα να τερματίσω τον αγώνα σε 15 ώρες και 5 λεπτά,στην τρίτη θέση.Θα μπορούσα να έχω κερδίσει αρκετό χρόνο μιας και τερμάτισα τον αγώνα με πολλές δυνάμεις κινούμενος αρκετά συντηρητικά σε πολλά κομμάτια της διαδρομής.Λόγω της απειρίας μου στις μεγάλες αποστάσεις, δεν ήθελα να ρισκάρω. Η διαδρομή μου άρεσε πάρα πολύ και ο αγώνας ξεκινάει στην ουσία μετά το Μυστρά όπου αρχίζουν οι απαιτητικές συνεχόμενες ανηφόρες. Η οργάνωση του αγώνα σχεδόν εξαιρετική ,μιας και αναφερόμαστε σε απόσταση 142χλμ με 27 σταθμούς.Όσο για τους εθελοντές,απλά εξαιρετικοί.Το μοναδικό σημείο που με προβλημάτισε και μου έβαλε πολλές σκέψεις είναι οι ομάδες support που ακολουθούν τον κάθε αθλητή.Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες.Δεν θέλω να επεκταθώ με αναλυτικά παραδείγματα,τα οποία πιστεύω ότι γνωρίζουν οι αρμόδιοι καθώς τα παράπονα ήταν αρκετά.
    Και στο τέλος θα αναφερθώ στο πιο σημαντικό κέρδος μου απο τον αγώνα.Σας ερασιτέχνης αθλούμενος είμαι πολύ ευτυχισμένος που μέσα απο εναν τόσο μοναχικό αγώνα ,όπως είναι όλοι οι αγώνες υπεραποστάσεων επέστρεψα στο σπίτι μου έχοντας τρείς επιπλεόν φίλους, τον Παναγιώτη απο την Κύπρο με τον οποίο τρέξαμε μαζί όλες τις ανηφόρες του Ταυγέτου ,τον Γιώργο έμπειρο δρομέα με χιλιάδες χιλιόμετρα στις υπεραποστάσεις ,με τον οποίο μοιραστήκαμε το δωμάτιο μετα το πέρας του αγώνα και φυσικά τον Βασίλη, ο οποίος με βοήθησε απίστευτα ψυχολογικά με την υποστήριξή του στον κομβικό σταθμό της Σπάρτης.

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 3 έτη πριν από harris_vak.
    Ανώνυμος
    Ανενεργός

Ο αγώνας των Αθανάτων είναι δύσκολος, απαιτητικός, με πανέμορφη διαδρομή. Πιστεύω πως στον συγκεκριμένο αγώνα πρέπει να δωθεί στους δρομείς έστω και μία φορά η δυνατότητα να περάσουν τον Ταϋγετο ημέρα (αντί βράδυ που ισχύει μέχρι τώρα) – και ολόκληρη την διαδρομή Σπάρτη – Καλαμάτα. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Αξιζει.

Στον δρόμο των Αθανάτων, είχα την τύχη και ήμουν support ορισμένες απ τις προηγούμενες χρονιές. Εξ αρχής γνώριζα την δυσκολία του, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως είναι απ τους αγώνες υπερ απόστασης που πρέπει να τον σεβαστείς για να σε σεβαστεί, διαφορετικά μπορεί να σου στοιχίσει.

Οταν διάβασα απ’τον harris πως θα έτρεχε τον αγώνα, έχοντας μια επικοινωνία μέσω του forum θέλησα να τον βοηθήσω όσο μπορούσα, μιας και κατάλαβα πως δεν θα είχε support. Δεν είχαμε γνωριστεί ξανά. Αρχικά σκεπτόμουν να ξεκινήσω απ την Τριπολη, αλλά δυστηχώς δεν με έβγαλε ο χρόνος, έτσι αποφάσισα να τον περιμένω στην Σπάρτη. Στο κεντρικό σταθμό της περιοχής (80km), τον είδα αρκετά ξεκούραστο, ήρεμο και ταυτόχρονα προσηλωμένο. Ηξερε τι ήθελε, ήξερε τι έκανε και τι ζητούσε. Κατάλαβα πως “σεβάστηκε” τον αγώνα. Ταυτοχρονα προσπάθησα να τον εμψυχώσω όσο περισσότερο μπορούσα και νομίζω πως ορισμένες στιγμές υπεράβαλε ο τόνος της φωνής μου την κανονική χροιά. Βεβαια η λεπτη ισορροπία είναι πως αν δεν γνωρίζεις λίγο τον άλλον, είναι δύσκολο να ξέρεις ευθύς εξ αρχής πως είναι ως ανθρωπος, πως λειτουργεί ως δρομική προσωπικότητα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πάντα με βοηθά να αφιερώνω λίγο χρόνο με τον δρομέα που θα είμαι support κάνοντας ένα μεγάλο long run μαζί του. Προσεγγίζει καλύτερα ο ένας τον άλλον και αποκτούν μία δρομική επικοινωνία.
    Στην συνέχεια τον περίμενα στον Μυστρά. Είδα την ίδια έκφραση προσώπου του.. εκεί πλέον σκέφτηκα πως θα ανέβει το βουνό “αέρας”. Οπως και έγινε. Την επόμενη ημέρα το πρωι διάβασα πως τερμάτισε στην 3η θέση. Εκεί πλέον ξεφώνισα ένα “Μπράβο βρε harris, μπράβο βρε τέρας!”

Εδώ πάλι τίθεται η λεπτη ισοροπια του support. Προσωπικά έχω δεί ομάδα support να “πέφτει” πάνω στον δρομέα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) , υπερβάλωντας πάρα πολλές φορές. Το 2016 στο Σπάρταθλον είχα δει αθλητή να έχει μόνο ένα άτομο support , δεν μιλούσαν σχεδον καθόλου μεταξύ τους και αντί αυτού “μιλούσανε” μόνο με τα μάτια. Τρομερά επικοινωνιακό και καθόλου αγχωτικό για τον αθλούμενο. Τέλος, έχω δει άτομα σαν τον Harris οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνα χωρίς support. Οσοι έχουν συμμετάσχει αγωνιστικά ή εθελοντικά σε αγώνες υπεραποστάσεων γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για έναν δρομέα να τρέξει μόνος του. Το support πέρα από την υδροτροφοδοσία, ενδυμασία , μασάζ και ότι άλλο μπορεί να σου προσφέρει σε υλική μορφή, συμβάλλει πάρα πολύ και στην ψυχολογία του αθλούμενου. Καποιες φορές μπορεί να τον δει “πεσμένο” και εκεί πλέον θα πει ή θα κάνει κάτι, που θα αφυπνήσει ψυχολογικά τον δρομέα. Εδώ λοιπόν αξίζουν συγχαρητήρια για άλλη μία φορά και δύο φορές μπράβο σε δρομείς σαν τον harris που τα καταφέρνουν μόνοι τους και τολμούν κάτι τέτοιο.

Γενικότερα όμως υπάρχουν πάρα πολλές φορές που το support υπερβάλλει σε τέτοιο βαθμό τον ρόλο του, που ξεπερνάει πλέον τα όρια του support. Αντιλαμβάνομαι πως ορισμένες φορές είναι λίγο δύσκολο να ελεγθεί απ’τους διοργανωτές, αλλά νομίζω πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πραγματοποιείται πιο αυστηρός έλεγχος καθώς τέτοιες πρακτικές υποτιμούν την συνολική προσπάθεια των αθλητών, αμαυρώνουν την αξία του αγώνα αλλά και σπιλώνουν το δρομικό κίνημα συνολικά. Πραγματικά λυπητερό.

Στο πείσμα των καιρών όπου δύσκολα συναντιόμαστε δρομικά, χάρηκα που γνώρισα και απέκτησα νέους φίλους. Ο Harris ηταν και είναι απ τις προσωπικότητες που προσωπικά με ενέπνευσε δρομικά και τον ευχαριστώ (και) δημόσια για αυτό. Ηρεμη δύναμη.

Εύχομαι σε όλους να χαίρονται ότι κάνουν, να απολαμβάνουν τις προπονήσεις τους και να ολοένα σταδιακά να πετυχαίνουν τους δρομικούς τους στόχους.

Καλή δύναμη με υγεία.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Πολλά μπράβο και στους δυο σας!

aroulio
    Συμμετέχων

Συγχαρητήρια Χάρη!
    Γενικώς για τον αγώνα, ειδικώς για τη θέση και την επίδοση και τέλος για την πρόκριση που πήρες αν και σχετικά αρχάριος. Εφόσον έχεις τέτοια ταχύτητα, αλλά και αντοχή σε αυτήν όπως και υπομονή, είσαι -και στο εύχομαι- για μεγάλα πράγματα στις υπεραποστάσεις όπου σπανίζουν οι πολύ ταχείς δρομείς. Ίσως ένας προπονητής να σε βοήθαγε για τα επόμενα. Το νου σου μην το παρακάνεις με τους αγώνες και καείς, αλλά και με τις προπονήσεις, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσεις την ισορροπία με οικογενειακή ζωή και υποχρεώσεις.

Βασίλη συγχαρητήρια και σε σένα για το σαπορτ. Όπως είπε είναι σπουδαία υπόθεση όχι μόνο για το χρονικό όφελος και την ξεκούραση που προσφέρει στο δρομέα, αλλά κυρίως για την ψυχολογική στήριξη και το γεγονός ότι ο δρομέας έχει κάτι να περιμένει.

Όσο για μένα, στο χειρότερο ever δρομικό εξάμηνό μου -μετά από μια θλάση την άνοιξη- μου τη βάρεσε θετικά και με τρεις εβδομάδες προπονήσεων (δε σας το προτείνω) τον Οκτώβριο και ισάριθμα long, κατέβηκα στο μικρότερο 80άρι μέχρι τη Σπάρτη της ίδιας διοργάνωσης και πέρασα καταπληκτικά μαζί με το σαπόρτ μου!!!

harris_vak
    Συμμετέχων

Σ ευχαριστώ Άρη, συγχαρητήρια και σε σενα για τον αγώνα και σ ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές σου.Πολύ μετριος είμαι,βλέπω ότι τα Ultra μου ταιριάζουν περιασοτερο και φυσικά συμφωνώ σε όσα αναφέρεις σχετικά με την ποσότητα αγώνων κ προπονήσεων.Προπονητή έχω τον Κεχαγιογλου κ είμαι πολύ ευχαριστημένος.Είναι δύσκολο να κρατηθεί όντως η ισορροπία μεταξύ προπονήσεων, αγώνων και λοιπών υποχρεώσεων. Και φυσικά Ultra αγωνες χωρίς μεγάλο όγκο τρεξιματων, γυμναστικής κ διατροφής δεν συμβαδίζουν. Σχετικά με τα support συμφωνώ απόλυτα ότι βοηθάνε πάρα πολύ για πρακτικούς κ ψυχολογικούς λόγους. Η μόνη μου ένσταση ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος κ κανόνες από την διοργάνωση. Να σαι καλά και καλά τρεξίματα!

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 3 έτη πριν από harris_vak.
    giannis d
    Συμμετέχων

συγχαρητηρια και απο μενα ,στους λιγους αγωνες ultra που ειχα συμμετοχη εως τωρα αυτο που μου αρεσε ιδιαιτερα ειναι το υφος… οι χαμηλοι τονοι θα πω των παιδιων που συμμετεχουν

Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.