Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Παπούτσια / Cushioning και softness στα παπούτσια

Cushioning και softness στα παπούτσια

 • Αυτό το θέμα έχει 13 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη Echetlos.
Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 1 έως 14 (από 14 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #46172
  Echetlos
  Συντονιστής

  @big-blue Σκοπεύω να γράψω ένα άρθρο γενικότερα περί του θέματος αλλά δεν έχω βρει τον χρόνο.
  Είναι πολύ ενδιαφέρον ζήτημα από πλευράς εμβιομηχανικής, καθώς οι αναλύσεις στα εργαστήρια έχουν δείξει διαφορετικά πράγματα από αυτά που θεωρούμε αυτονόητα. Θα σου πω μόνο το εξής, χωρίς να το πάμε παραπέρα: ένα πολύ μαλακό παπούτσι, δεν σε κάνει να χτυπάς το έδαφος πιο “μαλακά”! Και δεν μιλάμε για την αίσθηση που λαμβάνει το πέλμα σου αλλά για το πώς αντιδρά όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι λίγο πολύπλοκο, ελπίζω εν καιρώ…

  Σχετικά με αυτό που ρωτάς περί cushioning και softness, όσο απλούστερα γίνεται…
  Cushioning σημαίνει απορρόφηση μέρους των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά την προσγείωση. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιο πάχος σόλας είναι το ιδανικό, μιας και παίζει ρόλο και η πυκνότητα του αφρού αλλά και άλλα γενικότερα χαρακτηριστικά.
  (μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και ο τρόπος που “συμμετέχει” και το σώμα μας στην διαδικασία – κυρίως το λεγόμενο loading rate – αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν).
  Θεωρητικά μία σόλα με ύψη >16/22mm, “προστατεύει” το σώμα. Μάλλον γενικό κι αόριστο όλο αυτό αλλά ας μείνουμε εκεί. Ας πούμε ότι είναι μια ικανή απόσταση από το έδαφος ώστε να φιλτράρει (και όχι να εξαλείψει) τα φορτία κατά την πρόσκρουση.

  Από την άλλη, το softness έχει να κάνει κυρίως με τις ιδιότητες του υλικού της σόλας και δευτερευόντως, με το πάχος της. Συνήθως όμως, οι μεγάλες σόλες είναι και πιο μαλακές.
  Εν τούτοις, το “μαλακό” έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση που αποκομίζεις παρά με την αποτελεσματικότητα του αφρού ως αποσβεστήρας.
  Δεν σημαίνει ότι όσο πιο πολύ βουλιάζεις μέσα σε αυτόν, τόσο περισσότερο απορροφούνται οι κραδασμοί. Αντιθέτως μάλιστα, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να παρατείνεις την διάρκεια επαφής με το έδαφος. Και άλλα ακόμη, τα οποία επίσης δεν είναι της παρούσης.

  Πάρε παράδειγμα την δική σου περίπτωση: τρέχεις με 790, Boracay και Zante. Στα βάζω με σειρά “μαλακότητας”. Είχες ποτέ θέμα ελλιπούς απορρόφησης με κανένα από αυτά; Με το σκληρότερο όλων μάλιστα, έκανες 2 φορές 42Κ, χωρίς να παραπονεθείς! Του έλειπε το cushioning; Όχι, βέβαια. Είναι όμως ξεκαθαρο ότι από το 790 αποκομίζεις μαλακότερη αίσθηση. Σημαίνει κάτι αυτό; κατ’ εμέ, όχι.
  Πριν λίγα χρόνια τα Nimbus 12,13,14 ήταν ό,τι πιο μαλακό υπήρχε. Πλέον όμως, μπροστά στα διάφορα Hoka, Ultra Boost ή Nimbus 17, θα έμοιαζαν σαφώς πιο σκληρά σαν πάτημα. Τι σημαίνει αυτό, ότι με τα νέα δεδομένα, τελικά δεν είχαν το απαραίτητο cushioning;

  Επειδή είναι μεγάλη κουβέντα, ας καταλήξουμε στο εξής: δεχόμαστε ότι υπάρχει ένα οριακό σημείο χαρακτηριστικών μίας σόλας, πάνω από το οποίο η προστασία από τους κραδασμούς (cushioning) είναι ικανή (για τον μέσο δρομέα, πάντα). Όμως, υπάρχει επίσης και ένα άλλο σημείο, πέρα από το οποίο το softness είναι επιζήμιο, είτε από πλευράς αποδοτικότητας του τρεξίματος (efficiency) είτε από πλευράς σωματικής καταπόνησης.

  Δεν ξέρω αν σε βοήθησα καθόλου, τα έγραψα και πολύ βιαστικά…

  Κύριε Νίκο, @echetlos , θα πρότεινα να μας φτιάξεις ένα θεματάκι με τους όρους που χρησιμοποιούμε στις παρουσιάσεις των παπουτσιών μήπως και καταλάβουμε όλα αυτά τα πολύπλοκα και οι λιγότερο μυημένοι, ακόμα και οι καινούργιοι.
  Εγώ νομίζω πως δε μπορώ να καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα στην αίσθηση του σκληρού ή μαλακού παπουτσιού και του λιγότερου ή περισσότερου cushioning (απορροφητικότητα;) και τι διαλέγουμε απ´ όλα αυτά

  #46192
  YannisV
  Συμμετέχων

  @Echetlos Απίστευτος!!! Τέλειο και άκρως διαφωτιστικό!! Με δύο κουβέντες είπες όλα τα ουσιώδη. Φαντάσου να μην τα έγραφες και βιαστικά!!

  #46194
  Echetlos
  Συντονιστής

  @yannisv Να σαι καλά, Γιάννη! Έχει πολύ ζουμί το θέμα πάντως γενικότερα.
  Και μάλιστα εσύ είσαι ένα ακόμη παράδειγμα όσον αφορά το πόσο σχετικά τελικά είναι όλα: υπερπρηνίζεις, δεν είσαι στο άνθος της ηλικίας σου, δεν κυνηγάς το ιδανικό δρομικό βάρος αλλά από εκεί που έτρεχες μέχρι πριν λίγο με stability παπούτσια, έφτασες να κάνεις μαραθώνιο με neutral και μάλιστα performance!
  😉

  #46195
  Alexandra
  Συμμετέχων

  @echetlos εγκυκλοπαίδεια σκέτη είσαι!

  #46198
  big-blue
  Συμμετέχων

  Καλά λέει ο Γιάννης, που να είχες κ χρόνο!
  Κάπως τα είχα καταλάβει αλλά δε μπορούσα να τα εξηγήσω (περιγράψω σε κάποιον τρίτο) με τίποτα.
  Το ερώτημα είναι αν με το μάτι, ή έστω με ένα απλό φόρεμα-χωρις τρέξιμο- μπορείς να δεις (εμείς όχι εσύ) πόσο μαλακό & πόσο cushioning έχει ένα παπούτσι κ πόσο αυτό μας ενδιαφέρει.
  Δηλαδή ψάχνω κάτι πιο ξεκούραστο από αυτά που εχω για LR ας πούμε. Ποια είναι η χρυσή τομή;

  #46199
  Echetlos
  Συντονιστής

  @big-blue Δεν χρειάζεται να το δεις με το μάτι, πλέον είναι γνωστά τα μοντέλα και οι κατηγορίες τους, οπότε πάνω κάτω ξέρεις τι κοιτάς.
  Με το περπάτημα, λίγα μπορείς να καταλάβεις, νομίζω.
  Άσε που εσύ έχεις και άμεση πρόσβαση στο 090… 😉
  Γιατί δεν κοιτάς το Ride 8 που η σειρά είναι και από τ’ αγαπημένα σου;

  #46200
  big-blue
  Συμμετέχων

  Οκ, γενικά μιλάω, όχι μόνο για μένα.
  Thanks 090…:)

  #46203
  YannisV
  Συμμετέχων

  @Echetlos Τέτοια λέγε μου και αρχίζω το ανυπόδητο…
  Σοβαρά τώρα νομίζω πως η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει μέχρι τώρα όςον αφορά στο τρέξιμο είναι να ακολουθήσω τη συμβουλή σου και να δοκιμάσω ουδέτερα παπούτσια αγνοώντας αυτά που άκουγα και διάβαζα σχετικά με τον υπερπρηνισμό, το βάρος και το γεγονός ότι έχω πλατυποδία (αυτό δεν το ήξερες)🙂.
  Εσύ είσαι ο ειδικός αλλά λες να αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε τις εταιρείες να μειώνουν τα stability μοντέλα τους ή τουλάχιστον να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους προς το ουδέτερο και να κρατούν ουσιαστικά μόνο το όνομα;

  #46204
  Echetlos
  Συντονιστής

  @yannisv Α και πλατυποδία..???
  Ανυπόδητο δεν χρειάζεται, ασ’ το…
  Δε νομίζω να μειωθούν τα support μοντέλα, είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Οι περισσότεροι “υπερπρηνίζουν” και οι εταιρείες πατάνε πάνω σ’ αυτό.

  #62176
  big-blue
  Συμμετέχων

  Έλα, φτιάξτο αρθράκι αυτό!

  #93922
  Echetlos
  Συντονιστής

  @roberto4carlos Το μεταφέρω εδώ, Μανώλη, ταιριάζει καλύτερα.

  α) Το softness είναι κάτι σχετικό για τον καθένα, δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι την ποσότητά του με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν μιλάμε για τα δύο άκρα.
  Η ερώτηση είναι πολύ γενική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε αδυναμίες του μυοσκελετικού μας.
  Για παράδειγμα, όπως έχουμε ξαναπεί, οι “προβληματικές” αρθρώσεις θα κουραστούν περισσότερο από μία πολύ μαλακή σόλα που τους προκαλεί αστάθεια.
  Απ’ την άλλη, κάποιες έρευνες συνδέουν π.χ. την περιοστίτιδα και το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες, οπότε αντιστοίχισέ το και σε μια σκληρή σόλα, κατ’ επέκταση.

  β) Το drop είναι κάτι που παίζει τελικά μικρότερο ρόλο απ’ όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Είναι μάλλον θέμα προτίμησης παρά συνταγή αποφυγής τραυματισμών. Ούτε και οι μελέτες έχουν καταλήξει τι είναι το βέλτιστο.
  Κι αν θέλουμε οπωσδήποτε να συνδέσουμε το χαμηλό drop με το midfoot πάτημα και το ψηλό drop με το heel striking, το καθένα έχει τα δικά του σημεία επιβάρυνσης.

  γ) Το θέμα της ευκαμψίας μιας σόλας είναι πολύ μεγάλη συζήτηση κι έχει να κάνει και με την βιομηχανική του καθενός. Πραγματικά πολύ μεγάλη κουβέντα και με πολλά σημεία να εστιάσεις.
  Αν το γενικεύσουμε κάπως, θα λέγαμε ότι σε αργούς ρυθμούς το πόδι προτιμάει μια σχετική ευκαμψία, ώστε να υπάρχει κάμψη της άρθρωσης μεταταρσίων-φαλαγγών και να φτάσουμε στην απογείωση. Οπότε ας πούμε ότι τα trainers δεν πρέπει να είναι άκαμπτα στο forefoot.
  (Το θέμα της στρεπτικής ακαμψίας του παπουτσιού είναι άλλο, διαφορετικό κεφάλαιο).
  Αναγκαστικά, θα πρέπει να μπουν στην συζήτηση κι οι υπερμεγέθεις, πολύ άκαμπτες σόλες (Hoka κτλ) με την rocker σχεδίαση. Είναι για όλους;
  Αντιθέτως, στις γρήγορες ταχύτητες μια πιο άκαμπτη σόλα εξοικονομεί ενέργεια, καθώς “τσακίζει” λιγότερο και επανέρχεται πιο άμεσα (δες π.χ. τα spikes).

  Τώρα, όσον αφορά το cushioning/softness, ρίξε πάλι μια ματιά στο αρχικό post του νήματος.

  Νίκο οι απορίες μου είναι
  α)στοιχεία όπως το μαλακό, το πολτώδες ή το σκληρό πάτημα ενός παπουτσιού, πως επηρεάζουν και ποια σημεία του ποδιού ( πχ το μαλακό πάτημα επηρεάζει αρνητικά εκείνο ή το άλλο σημείο του ποδιού λόγω επιπλέον φόρτισης του μυ…κτλ κτλ).
  β) Το drop επίσης τι ρόλο παίζει στην επιβάρυνση ή αποφόρτιση συγκεκριμένων σημείων του ποδιού.
  γ) Επίσης, όταν μιλάμε για ευκαμψία ή ακαμψία ενός παπουτσιού, αυτό την ώρα του τρεξίματος, πως επηρεάζει τον δρομέα? προκαλείται (π.χ) κάποια σπατάλη(ή κέρδος) ενέργειας, ή απλά έχει να κάνει με την αίσθηση που έχεις κάτω από το πέλμα?

  Τέλος, μεγάλη κουβέντα (μάλλον μεγάλο ξεκαθάρισμα) αυτό που λες πάντα (μου το χεις επισημάνει κάθε φορά που τα λέμε) ότι μαλακό πάτημα δεν σημαίνει και περισσότερο προστατευτικό , όπως και ότι στην ουσία δεν μιλάμε για επιστροφή ενέργειας του everun ή Boost ή… αλλά για μικρότερη δαπάνη ενέργειας από το σύστημα που λέγεται δρομέας.

  #93926
  Roberto4Carlos
  Συμμετέχων

  Κατατοπιστικότατος Νίκο!

  #93950
  Sotiris Diamantopoulos
  Συμμετέχων

  Ένα πιθανό side effect του χαμηλότερου drop στα παπούτσια που σκέφτομαι τώρα είναι ότι για την ίδια ποσότητα αφρού ή TPU στο πίσω μέρος, μπορούν να έχουν περισσότερο υλικό μπροστά. Πχ τόσο το Boston όσο και τa Freedom έχουν πάνω κάτω το ίδιο πάχος πίσω, αλλά το Freedom μπορεί να κουράζει λιγότερο στα μετατάρσια στα πολλά χιλιόμετρα λόγω περισσότερου TPU μπροστά που προκύπτει από τα 4mm του drop σε σχέση με τα 10mm του Adidas.

  #93954
  Echetlos
  Συντονιστής

  Όταν με το minimalism εμφανίστηκε η ιστορία του χαμηλού drop, έκοβαν από την φτέρνα.
  Αργότερα, για να βγάλουν χαμηλό drop αλλά συνδυασμένο με cushioning, ανέβαζαν το forefoot.
  Το καλό είναι ότι πλέον έχει απ’ όλα ο μπαξές.

Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 1 έως 14 (από 14 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.