Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Διατροφή / Gels, γενική συζήτηση

Gels, γενική συζήτηση

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 91 έως 105 (από 227 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Aquarunner
    Συμμετέχων

Έχει και55mg κάλιο.Θα παίρνω κι από το 7.5χλμ saltstick ανά 5χλμ.
    Το έχω δοκιμάσει στις προπονήσεις αλλά μέχρι 30χλμ χωρίς κανένα πρόβλημα στο στομάχι.

sifounas
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες @Echetlos! Ήδη έχω παραγγείλει ένα 320 sport mix και ένα τζελάκι, τα οποία και θα δοκιμαστούν (αν καταφτάσουν στην ώρα τους), στον Κυριακάτικο (προπονητικό) ημιμαραθώνιο της Άρτας (Γύρος του γεφυριού). Είδομεν…

sifounas
    Συμμετέχων

Δοκίμασα στον ημιμαραθώνιο της Άρτας το 320 mix (σκόνη) και το τζελάκι και μπορώ να πω ότι είναι καταπληκτικά!!!! Καμία απολύτως ενόχληση στο στομάχι, ψιλοαδιάφορη (ελάχιστα γλυκή) γεύση και το μόνο που με προβλημάτισε είναι πως στην ευχή θα καταφέρω να έχω και δεύτερο μπουκάλι με mix στον Μεγαλέκο…… 🙂
    Ααααα έκανα και pb (1:47:11), τρέχοντας στην ουσία δυνατά μόνο τα τελευταία 5χλμ (τα υπόλοιπα 16 ήταν σε παλμούς και ρυθμό Μαραθωνίου)…. μάλλον έφταιγε το placebo effect που έπινα ό,τι πίνει ο Kipchoge 😛

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@asimos To drink mix το πήρες μέσα στον αγώνα; Συν το gel;

sifounas
    Συμμετέχων

Νίκο, έψαξα όλο το διαδίκτυο για πληροφορίες τροφοδοσίας με Maurten και κατέληξα στην παρακάτω στρατηγική την οποία θα δώσω με λεπτομέρειες για να υπάρχει, με την ελπίδα να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από τον επόμενο που θα δοκιμάσει 🙂
    Όπως σου είχα πει, θα δοκίμαζα και τα δύο, οπότε έχουμε και λέμε.
    Ο αγώνας ήταν 10.45 το πρωί με αναμενόμενη θερμοκρασία γύρω στους 17 Βαθμούς και στον τερματισμό περίπου 20. (Ζέστη για τα δικά μου δεδομένα)
    8.30 ξεκίνησα για Άρτα. Αγόρασα ένα sport bottle Κορπή (750ml) και άρχισα να πίνω το περιεχόμενο το οποίο είχε 86mg Ασβέστιο και ούτως ή άλλως δεν μου έκανε για το mix.
    5 λεπτά πριν την εκκίνηση ετοίμασα μες το μπουκάλι 500ml Νερό Κωστηλάτας (δίνω μάρκες για να μην ψάχνετε, αν δεν κάνει ας σβηστούν) με 36,7mg Ca ανά λίτρο και άρα κάτω από 40 που είναι απαιτούμενο από το Maurten. Ξεκίνησα να πίνω από τα πρώτα μέτρα λίγο λίγο… την τελευταία γουλιά την τσάκισα στο 5km ακριβώς στην πρώτη τροφοδοσία νερών. Να κάνω μια σημείωση να πω ότι σε όλους τους αγώνες μου, σε αυτό το σημείο συνήθως έχει ξεραθεί ήδη το στόμα μου και διψάω. Τώρα όμως ήμουν απλά περαστικός και έριξα ίσα ίσα λίγο νερό στο πρόσωπο ξέροντας ότι έχω ήδη 500ml υγρά στον οργανισμό μου.
    Το Τζελ το άνοιξα στο 14 και μέχρι το 15 το είχα καταναλώσει σιγά σιγά και στο σημείο εκείνο πήρα νερό από τον σταθμό και στην πρώτη γουλιά έσβησα την οποια γλυκύτητα μου είχε μείνει από το τζελ.
    Μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που αξίζει να αναφερθούν.
    Σε κάθε αγώνα έχω έντονη εφίδρωση (ειδικά σε θερμοκρασίες πάνω από 18 βαθμούς). Προχθές τέλειωσα τον αγώνα στεγνός… Είχε βέβαια ένα ελαφρύ αεράκι σε μερικά σημεία, αλλά είχε και ανηφόρες πραγματικά δύσκολες (αυτή στο τελευταίο χιλιόμετρο τσάκισε πολύ κόσμο, ενώ εγώ την αντιμετώπισα πολύ επιθετικά και γρήγορα).
    Στην τελευταία ευθεία έκλεισα με ρυθμό 4:17 και ένιωθα ότι μπορούσα να πάω ακόμα πιο γρήγορα. Σίγουρα μπορούσα να τρέξω κάμποσα χιλιόμετρα ακόμη… ποτέ μου δεν άδειασα παρόλο που το προσπάθησα στα τελευταία χιλιόμετρα.
    Με άλλα Τζελάκια στα 20km ήμουν έτοιμος να ξεράσω ενώ μου ήταν αδύνατο να πιω φυσιολογικά νερό από το πρώτο τζελ και μετά. Με τα Maurten κατανάλωσα με άνεση 1,2lt νερό (μαζί με το mix) περίπου σε όλον τον αγώνα.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@asimos Άρα πήρες συνολικά 105γρ υδατάνθρακα μέσα στον αγώνα.
    Νομίζω ότι είναι υπερβολικά πολλά, δεν σου χρειάζονται. Ακόμη και φουλ αντιοικονομικός να είσαι, το πολύ με 40γρ βγάζεις ημί.
    Εννοείται ότι θα έχεις ήδη γεμάτες τις αποθήκες σου από πριν.
    Βέβαια, είναι σημαντικό το ότι έκανες το “πειραματόζωο” και απέδειξες το επίπεδο απορρόφησης των Maurten.
    Συγχαρητήρια για τον αγώνα σου!

sifounas
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ πολύ!
    Ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος μου @Echetlos, να δω αν μπορώ να απορροφήσω τις ποσότητες που ανέφερες. Ήμουν το χαμστεράκι στον τροχό καθόλη τη διάρκεια του αγώνα 😛
    Καμιά συμβουλή για την συνολική ποσότητα που θα χρειαστώ στον Μεγαλέκο; (Μαζί με ιδέες για το δεύτερο μπουκαλάκι…)

stratus
    Συμμετέχων

Ta Maurten θα τα δοκιμασω και εγω στη Βοστωνη,αφου ετσι και αλλιως δε θα χτυπησω τον αγωνα ,θα ειναι μια καλη ευκαιρια να πειραματιστω σε κανονικες συνθηκες.Βεβαια εγω παιρνω 3-4 σε καθε μαραθωνιο.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Αντιγράψτε…

Elda
    Συμμετέχων

Mα σοβαρα τωρα, τι να το κανει το τζελακι στο 38? Σε 6 λεπτα θα τερματιζε, ουτε ν απορροφηθει δε θα προλαβαινε σε 6 λεπτα!

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

12′, όχι 6′ αλλά και πάλι ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ.
    Την Κυριακή θα πάρεις ένα στο 9.900.

Elda
    Συμμετέχων

Ναι σωστα, υπολογισα το μαραθωνιο στο 40 τρομαρα μου! Στο 9900 τζελακι για να μην καταλαβω το μαστιγιο, ε?

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Mα σοβαρα τωρα, τι να το κανει το τζελακι στο 38? Σε 6 λεπτα θα τερματιζε, ουτε ν απορροφηθει δε θα προλαβαινε σε 6 λεπτα!

Καλησπέρες! Σε σχέση μ’ αυτό που ρωτάς Μαρία @elda, φαίνεται ότι μέγαλο ρόλο στον έλεγχο της προσπάθειας που καταβάλλει ένας αθλητής παίζει ο εγκέφαλος. Απλώς και μόνο με την αίσθηση του σακχάρου στη γλώσσα ο εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι έρχεται καύσιμο, και ανοίγει την κάνουλα του effort, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να πας λίγο πιο γρήγορα, ακόμη κι αν όντως δεν έχει προλάβει να κυκλοφορήσει γλυκόζη στο αίμα. Με βάση αυτή τη γνώση, πάντα κρατάω ένα gel για τα τελευταία 2-3 χλμ οποιουδήποτε αγώνα από 10 και πάνω χλμ.

Elda
    Συμμετέχων

Kαλα, αυτο με το νερο με Ca < 40mg/l, τι φαση? Αγοραζεις τη σκονη και μετα ψαχνεις να βρεις Νερα Κρητης για να την αναμιξεις? Απο διαφορες συγκρισεις που ειδα στο ιντερνετ, απο γνωστες μαρκες ειναι τα μονα που εχουν κατω απο 40, τα υπολοιπα ειναι πολυ πανω. Αλλα και παλι τα περισσοτερα σουπερ μαρκετ δεν τα εχουν.

stratus
    Συμμετέχων

@elda Μαρια επειδη και αποφασισα να πειραματιστω στο μαραθωνιο,αφου παω για τον τερματισμο μονο,βρηκα νερο για παιδακια μαρκα Nikelodeon!!! απο Κρητη και αυτα που πληρουν τις προδιαγραφες.Προφανως θα παρω ενα μπουκαλι μαζι μου.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 91 έως 105 (από 227 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.