Αρχική / Διατροφή / Τι είναι το συστατικό OKG που αναγράφεται στα gels

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Διατροφή / Επιλεγμένα

Τι είναι το συστατικό OKG που αναγράφεται στα gels

Τι είναι το συστατικό OKG που αναγράφεται στα gels

Πριν λίγο καιρό είχαμε δει τι είναι η μαλτοδεξτρίνη που αναγράφεται στα συστατικά των ενεργειακών gels και πώς επιδρά κατά το τρέξιμο.
Ένα άλλο συστατικό που συναντάμε, αν και όχι σε όλα τα σχετικά σκευάσματα, είναι η OKG. Το πιθανότερο είναι να μην το έχετε προσέξει ποτέ. Ας δούμε ποια είναι ακριβώς η επίδρασή της, όσο απλούστερα γίνεται.

Η OKG (L-Ορνιθίνη άλφα-κετογλουταράτη) είναι ένα αμινοξύ που συντίθεται από τον οργανισμό μας, σε μικρές ποσότητες όμως.
Η συμπληρωματική πρόσληψή της έχει αντικαταβολική δράση στους μύες, η οποία είναι απαραίτητη σε μεγάλης διάρκειας αγώνες (5+ ώρες) ή σε πολύ επίπονες συνθήκες (υψηλές θρμοκρασίες, μεγάλες εντάσεις κτλ.). Επίσης, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθάει τους μύες να απορροφούν καλύτερα την γλυκόζη, κάτι πολύ σημαντικό για την αποφυγή ενεργειακού αδειάσματος.
Μια άλλη επίδραση της OKG, είναι η μείωση της αμμωνίας που παράγεται από τα κύτταρα. Η αμμωνία, όταν συσσωρεύεται στο αίμα, διασπά τα κύτταρα και οδηγεί στην καταστροφή τους. Οπότε, η OKG συντελεί και στην μείωση του ρυθμού αυτού του φαινομένου.

Στην πράξη τώρα, το συγκεκριμένο αμινοξύ μειώνει την κόπωση κατά την δραστηριότητα αλλά βοηθάει επίσης και στην αποκατάσταση. Το σώμα χρησιμοποιεί αποδοτικότερα τα σάκχαρα και την πρωτείνη, κάτι που συντελεί στην καθυστέρηση της επερχόμενης κούρασης αλλά και την επαναδόμηση του μυικού ιστού, όπως και την αναπλήρωση του γλυκογόνου.

Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι τα οφέλη της OKG είναι εμφανή σε δρομείς που συμμετέχουν σε πολύωρους αγώνες ή έντονες συνθήκες. Γι’ αυτό και συνήθως περιέχεται ως συστατικό σε ενεργειακά σκευάσματα, τα οποία απευθύνονται σε δρομείς υπεραποστάσεων. Είναι πολλές οι περιπτώσεις υπερμαραθωνοδρόμων η οποίοι αναφέρονται στην μειωμένη κόπωση μετά από πολύωρο τρέξιμο, όταν προηγουμένως έχουν λάβει OKG σε κάποια μορφή.
Αν λοιπόν είστε δρομέας που λαμβάνει μέρος σε αγώνες υπεραποστάσεων ή προπονείστε σε δύσκολες συνθήκες, επιλέξτε κάποιο ενεργειακό gel που περιέχει το αμινοξύ OKG ως συστατικό.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

  1. Ωραίο. Δε σε προλαβαίνουμε!

  2. Να ΄σαι καλά, Ηλία!

  3. Πολύ ενδιαφέρον! Μήπως πάλι πέσαμε από τα σύννεφα; 😉

  4. Για ποιο πραγμα να πεσουμε απο τα συννεφα? Αντικαταβολικη δραση γραφει, οχι αναβολικη. Οσο για την απομακρυνση της αμμωνιας απο τον οργανισμο, να εχετε υποψη σας και τα σπαραγγια που αφθονουν αυτη στην εποχη στη φυση και εχουν επισης την ιδια δραση.

  5. Με πρόλαβε η Μαρία. 🙂

Αφήστε μια απάντηση