Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Ghost 11

BROOKS Ghost 11

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 309γρ. – 12mm drop (29/17mm)

Επιλέγοντας το Ghost, γνωρίζεις πάντα τι ακριβώς παίρνεις. Ένα προστατευτικό, άνετο και σταθερό μοντέλο, στο οποίο μπορείς να στηριχθείς για το μεγαλύτερο μέρος των προπονήσεων σου. Σίγουρα τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια, δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει το πόσο δημοφιλές είναι το παπούτσι, βάσει πωλήσεων, ούτε και το ότι είναι από εκείνα με το πιο “πιστό” κοινό. Ιδίως το τελευταίο, οφείλεται στο γεγονός ότι η Brooks είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τις αλλαγές που κάνει σε κάθε επόμενη έκδοση του Ghost (όπως και άλλων βασικών μοντέλων της), προσπαθώντας να διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του. Μπορεί κάποιοι να υπεραναλύουμε χαρακτηριστικά, τεχνολογίες και νεωτερισμούς, ο πυρήνας των καταναλωτών όμως, δεν θέλει να του πειράζεις κάτι που δουλεύει καλά. Γι’ αυτό και το Ghost ποτέ δεν πειραματίστηκε με drop, βάρος, υλικά κτλ.

Παρ’ όλα αυτά, με την 9η έκδοση το μοντέλο έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, εκσυχρονίζοντας υλικά και σχεδίαση, και με το πάτημά του να γίνεται πιο μαλακό. Στο V10 υπήρξαν κάποιες μικροαλλαγές και βελτιώσεις στις λεπτομέρειες, ενώ το νέο Ghost 11 φοράει νέα τεχνολογία στην σόλα. Ας το δούμε…

Επάνω μέρος

Το engineered mesh παραμένει το ίδιο, με την ύφανσή του όμως να είναι πιο πυκνή από πριν. Από κάτω υπάρχει μία μαλακή εσωτερική επένδυση, όπως και πριν. Η σημαντική αλλαγή στο toe box έχει να κάνει με τον προφυλακτήρα μπροστά στα δάχτυλα. Τα δύο προηγούμενα μοντέλα είχαν ένα κομμάτι από σκληρό συνθετικό υλικό στο σημείο εκείνο (με του V9 να είναι ιδιαίτερα άκαμπτο και μεγάλο), το οποίο κρατούσε ψηλά το ύφασμα και έδινε άπλετο χώρο στα δάχτυλα. Πλέον ο προφυλακτήρας είναι εσωτερικός και αρκετά πιο μαλακός, συμβάλλοντας και στην πολύ πιο μοντέρνα εμφάνιση του παπουτσιού.

Μαλακό κι εύκαμπτο διχτυωτό, όπως και η φόδρα από μέσα. Ο προφυλακτήρας δαχτύλων έχει αλλάξει εντελώς.

Από εκεί και πέρα, η περιοχή του midfoot έχει ελευθερωθεί από τα όποια δομικά στοιχεία, τα οποία υπήρχαν άφθονα στις προηγούμενες εκδόσεις, αφήνοντας μόνο το μεγάλο logo για στήριξη. Το κολάρο πίσω παραμένει σκληρό, με μια εξωτερική ενίσχυση γύρω του, όμως και πάλι η περιοχή είναι πιο “αποδομημένη” σε σχέση με παλιά. Το ίδιο ισχύει και στο τμήμα του παπουτσιού που φιλοξενεί τις τρύπες των κορδονιών. Το άκαμπτο συνθετικό υλικό έχει αφαιρεθεί κι αυτό γίνεται αντιληπτό μπροστά από την πρώτη σειρά των κορδονιών, εκεί όπου τσακίζει το παπούτσι.

Μέχρι πίσω στο κολάρο, το οποίο παραμένει αρκετά ενισχυμένο, όλα τα δομικά στοιχεία έχουν πλέον αφαιρεθεί.

Το αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο παραμένει πολύ, ενώ στην γλώσσα έχει μειωθεί ελαφρώς, παρότι είναι και πάλι μαλακό. Το δεύτερο, το βρίσκω θετικό, καθώς μπορείς να ρυθμίσεις πιο εύκολα το σφίξιμο των κορδονιών.
Η γλώσσα είναι κι εδώ ανεξάρτητη από τα πλαινά, εν αντιθέσει με την bootie κατασκευή που συναντούμε όλο και συχνότερα πλέον. Παρ’ όλα αυτά, τόσο λόγω του φάρδους της όσο και της δεύτερης θηλειάς ψηλά στο πλάι, μένει σταθερή στην θέση της.

Όπως σε όλα τα Brooks, το αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο και στην γλώσσα είναι άφθονο.

Ανέκαθεν το Ghost είχε μια πλούσια αίσθηση με το που το φορούσες. Το πολύ αφρώδες και η μαλακή επένδυση, έκαναν ιδιαίτερα ευχάριστο και άνετο το περιβάλλον. Στο νέο μοντέλο, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα σε θέμα άνεσης, αφού η αφαίρεση των πολλών δομικών στοιχείων, αφήνει το ύφασμα να αγκαλιάσει το πόδι περισσότερο. Τα υλικά φιλτράρουν τα πάντα και θεωρητικά τουλάχιστον, οι πιθανότητες τριβών κι ερεθισμών είναι ανύπαρκτες.

Η γραμμή του είναι κι αυτή όπως στο παρελθόν, δηλαδή άνετα σφιχτή σε φτέρνα και καμάρα, ανοίγοντας αρκετά στον χώρο των δαχτύλων. Το πόδι συγκρατείται σωστά, παρά το παχύ padding, και ποτέ δεν θα το νοιώσετε να γλυστράει μέσα στο παπούτσι όταν στρίβετε. Μπορεί οι δύο προηγούμενες εκδόσεις να ήταν ακόμη πιο σταθερές, λόγω του πιο “χτισμένου” upper, το Ghost 11 όμως θυσιάζει λίγη σταθερότητα (η οποία σίγουρα του περίσσευε) για ακόμη περισσότερη άνεση και προσαρμοστικότητα.
Η περίπτωση του μοιάζει με αυτή του Launch 5, όπου ελευθερώνοντας το επάνω μέρος, κέρδισε σε άνεση ως trainer, χάνοντας ελαφρώς σε κράτημα ως performance. Επειδή όμως εδώ πρόκειται περί ενός καθαρά προπονητικού μοντέλου, η ελάφρυνση του upper αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός, κατ’ εμέ. Επιπλέον, αισθάνεσαι και μικρότερο όγκο γύρω από το πόδι σου.
Όσον αφορά το toe box, αυτό παραμένει ένα από τα πιο ευρύχωρα που μπορεί να βρει κανείς. Έχει ύψος, έχει πλάτος και το ύφασμα ακολουθεί εύκολα το πόδι. Πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν μόνο όσοι έχουν πολύ στενό πόδι αλλά και πάλι, οι ρυθμοί που κινείσαι με το Ghost, όπως και το σταθερό πίσω μέρος, νομίζω πως δεν θα επιτρέψουν μία χαλαρή εφαρμογή.
Όπως σε όλα τα Brooks, έτσι κι εδώ το sizing είναι κανονικό.

Η περιοχή γύρω από τις τρύπες των κορδονιών είναι πλέον πολύ πιο εύκαμπτη.


Σόλα και πάτημα

H Brooks παρουσίασε φέτος ένα νέο υλικό, το DNA LOFT. Πρόκειται για έναν EVA αφρό, ο οποίος όμως συνδυάζεται με λάστιχο και αέρα στην σύνθεσή του. Είναι πιο μαλακός από τον BioMoGo DNA που τοποθετούσε η εταιρεία στο Ghost μέχρι τώρα, αλλά και ελαφρύτερος. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί ο DNA AMP, ο οποίος αποτελείται από πολυουρεθάνη (PU), ώστε να δοθεί έμφαση στην επιστροφή ενέργειας. Τα δύο υλικά έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στον δρόμο.

Εν αντιθέσει με το Glycerin 16, όπου η σόλα αποτελείται εξ ολοκλήρου από DNA LOFT, στο Ghost 11 ο νέος αφρός έχει τοποθετηθεί μόνο στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας (crash pad). Η τοποθέτησή του δεν είναι τυχαία, καθώς σε εκείνο ακριβώς το σημείο η πλειονότητα των δρομέων έρχεται σε πρώτη επαφή με το έδαφος. Η υπόλοιπη σόλα εξακολουθεί να είναι από BioMoGo DNA.

Η εξωτερική “ζώνη πρόσκρουσης” είναι από το νέο DNA LOFT αφρό.

Η εξώσολα είναι όλη καλυμμένη με παχύ λάστιχο, μαλακό εμπρός και σκληρό πίσω, με το μοτίβο να παραμένει σχεδόν ίδιο με του V10. Όσοι έχουν φορέσει κάποιο Ghost, γνωρίζουν πόσο ανθεκτικό είναι.
Επίσης, οι μεγάλες αυλακώσεις εγκαρσίως και κατά μήκος, δίνουν στην σόλα την απαραίτητη ευκαμψία που χρειάζεται ένα προπονητικό παπούτσι.

Άφθονο λάστιχο κάτω από την σόλα, όπως στα περισσότερα Brooks.

Η σειρά χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από το πολύ σταθερό της πάτημα, το οποίο παραμένει και εδώ. Τα πλαινά της σόλας “ανοίγουν” προς τα κάτω και σε συνδυασμό με τον σφιχτότερο BioMoGo εσωτερικά, διατηρούν το πόδι σε εντελώς ουδέτερη θέση. Σε αυτό συμβάλλει και το σκληρό κολάρο στο πίσω μέρος.

Το άνοιγμα της σόλας προς τα κάτω δίνει κάποια χαρακτηριστκά stability στο Ghost.

Στον δρόμο φαίνεται αμέσως η διαφορά που κάνει το νέο υλικό, ιδίως αν κάποιος προσγειώνεται στην φτέρνα. Η εξωτερική πλευρά είναι ξεκάθαρα πιο μαλακή από πριν και μάλιστα, έχει και μια επιπλέον ελαστικότητα. Βουλιάζει μεν αλλά μοιάζει να αποσυμπιέζεται σχετικά γρήγορα. Προφανώς έχει να κάνει με το rubber στην σύνθεση του DNA LOFT. Κατόπιν, καθώς το πόδι ρολάρει και “πέφτεις” και στον λιγότερο μαλακό αφρό, το πάτημα σταθεροποιείται απόλυτα για να συνεχίσεις προς την απογείωση.
Παρόλο που τα χαρακτηριστικά της σόλας στο εμπρόσθιο τμήμα δεν έχουν αλλάξει από το Ghost 10, έχω την εντύπωση ότι έχει μαλακώσει και σε εκείνο το σημείο. Μπορεί όμως να είναι και η ιδέα μου, μιας και έχει περάσει καιρός αφότου έτρεξα με το προηγούμενο μοντέλο.

Το τμήμα της σόλας με τα χαραγμένα πεντάγωνα, είναι αυτό που αποτελείται από το νέο υλικό.

Η γενικότερη αίσθηση που αφήνει το παπούτσι τρέχοντας, είναι αυτή της προστασίας και της σταθερότητας. Έχει ένα “απαλό” και σίγουρο πάτημα και πλέον είναι και πιο άνετο από ποτέ. Δεν θα βουλιάξεις ποτέ άσκοπα μέσα στον αφρό, νοιώθεις όμως σε κάθε βήμα πως το cushioning περισσεύει. Συν τοις άλλοις, όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, η σταθερότητά του είναι σύμμαχος στα μεγάλα τρεξίματα, όταν η κούραση αρχίζει να μαζεύεται. Ίσως περισσότερο κι από όσο η μαλακή αίσθηση της σόλας, που πολλοί ψάχνουν πρωτίστως σε ένα προπονητικό μοντέλο.

Κάτι άλλο που μου έκανε θετική εντύπωση, είναι πως τα 12mm drop δεν γίνονται αντιληπτά όσο πριν. Αυτό έχει να κάνει με την μαλακότερη φτέρνα, η οποία καθώς συμπιέζεται ευκολότερα, αλλάζει την δυναμική (την πραγματική, δηλαδή) υψομετρική διαφορά μεταξύ του οπισθίου κι εμπροσθίου μέρους της σόλας.

Αρκετά εύκαμπτο forefoot και διαφορετικά flex points.

Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορώ να βρω στο νέο Ghost, έχει να κάνει με το βάρος του, το οποίο έχει αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με πριν. Η αλήθεια είναι πως με την αφαίρεση των δομικών στοιχείων από το upper, θα περίμενε κανείς και μείωση των γραμμαρίων αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει. Σίγουρα όμως έχει “μαζευτεί” ο όγκος του, κάτι που είναι σημαντικό για το πώς δένει το παπούτσι γύρω από το πόδι. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα καθαρά προπονητικό μοντέλο, με έμφαση στην άνεση, την προστασία και την αντοχή, οπότε το θέμα του βάρους περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όχι βέβαια πως θα μας πείραζε λίγη δίαιτα.

Συμπέρασμα

Για μία ακόμη φορά, η Brooks καταφέρνει να εξελίξει ένα μοντέλο της, χωρίς όμως να το “πειράξει”. Ένα “solid daily trainer”, που λένε κι οι Αμερικάνοι, το οποίο μπορεί να σηκώσει τα περισσότερα από τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα. Easy, long και recovery runs, σε όλα σε πηγαίνει άνετα κι απροβλημάτιστα κι εξαιρουμένου του βάρους, δε νομίζω ότι θα βρει κάποιος κάτι να παραπονεθεί. Φυσικά είναι κατάλληλο και για μαραθώνιο, αν κάποιος προτιμάει προπονητικό παπούτσι για εκεί. Με λίγα λόγια, απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα δρομέων.

Η μικρή γεύση που πήραμε από τον DNA LOFT είναι θετική. Πιο μαλακός, λίγο πιο ενεργητικός και όπως λέει η εταιρεία, ελαφρύτερος. Μένει να τον δούμε και σε σόλες που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αυτόν, όπως του Glycerin 16, για να έχουμε πλήρη εικόνα.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

  1. οκ… πήραμε τη brooks δόση μας γιατί είχα αρχίσει να έχω σύνδρομο έλλειψης.
    Η αλήθεια ήταν ότι ήμουν έτοιμος να αγοράσω αυτό πριν κάνα δίμηνο αλλά πριν το ταμείο (που λέει ο λόγος) άλλαξα και πήρα τα Glycerin 16! Για να δούμε και πως θα εξελιχθεί η πορεία των δύο αφρών της εταιρίας (LOFT – AMP)

  2. Ghost ή ride?

  3. @blackdog Προτιμώ το upper του Ghost αλλά το Saucony έχει πιο ζωντανή σόλα.
    Η σημαντική διαφορά είναι στην εφαρμογή, οπότε πρέπει να δοκιμάσεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα.

  4. Να σημειώσω το εξής, προς προβληματισμό, το ghost 10 εξαιρετικό παπούτσι αλλά περί τα 550 χλμ. δε πήγαινε άλλο. Το ride 10 αισίως έχει φτάσει 750 χλμ. και παρά την φθορά του συνεχίζει αξιοπρεπώς (όπως αντίστοιχα είχε κάνει και το ride 9)

  5. Μάλλον για ride με βλέπω απλά πρέπει να το δοκιμάσω γιατί πάντα έχω θέμα με το midsole. Τα launch ενώ τα έχω λατρέψει με ενοχλούν λίγο στην καμάρα ειδικά στο αριστερό. Θέλω κάτι πιο ευρύχωρο εκεί.

Αφήστε μια απάντηση