Αρχική / Αξιολογήσεις / Brooks Hyperion Max

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Brooks Hyperion Max

Brooks Hyperion Max

Κατηγορία: Performance
Υψη σόλας: 32/24mm
Βάρος: 221γρ.

 

O DNA Flash είναι ο performance αφρός της Brooks από το 2020, ο οποίος εγκαινιάστηκε με το carbon plated Hyperion Elite 2. Πρόκειται για μία supercritical EVA σύνθεση και προκύπτει από την διαδικασία έγχυσης αζώτου στην αρχική μορφή της σόλας. Ως αποτέλεσμα, το υλικό διογκώνεται και δημιουργούνται κενά αέρος εσωτερικά, δίνοντάς του ελαστικότητα και χαμηλό βάρος. Αμέσως μετά παρουσιάστηκε το Hyperion Tempo, με τον ίδιο αφρό, η performance πρόταση της Brooks, ως συμπλήρωμα του Elite.

Φέτος η εταιρεία ανακάτεψε την Hyperion σειρά, αντικαθιστώντας το Tempo με δύο άλλα μοντέλα. Το ένα είναι το χαμηλόσολο Hyperion (σκέτο), η εξέλιξη του παλιού, κλασικού της racing flat, φορώντας πλέον τον DNA FLASH. Το άλλο είναι το Hyperion Max, ένα παπούτσι που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Tempo αλλά ψηλότερο κατά 3mm. Είναι η πρόταση της Brooks στην κατηγορία των γρήγορων προπονητικών.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Το ύφασμα είναι σχεδόν αντίστοιχο αυτού που είχαμε και στο Tempo. Μίας στρώσης, λεπτό, μαλακό και πολύ διαπνέον, παρόλο που η πλέξη του δείχνει εντελώς κλειστή. Ο προφυλακτήρας έχει εύρος και δίνει πλάτος στα δάχτυλα.

Δομημένο αλλά πολύ εύκαμπτο ύφασμα.

Εντελώς κλειστή ύφανση αλλά το παπούτσι αναπνέει πολύ καλά.

Το toebox, χωρίς να είναι φαρδύ, έχει αέρα λόγω του στρογγυλεμένου σχήματος. Κρατάει καλά το πόδι, το απαλό mesh εξαφανίζεται γύρω του και τελικά θα μπορέσει να φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα τα περισσότερα πέλματα.

Μετά τα μετατάρσια η γραμμή του toe box ανοίγει.

Η γλώσσα είναι λεπτή και ανεξάρτητη, ενώ έχει ένα τετράγωνο τμήμα ελαφρούς αφρώδους στο μέσο της. Μόλις την στρώσεις, κάθεται σωστά στην θέση της και δεν ξανασχολείσαι. Επίσης, τα φαρδιά αλλά “πλακέ” κορδόνια δουλεύουν πολύ καλά μαζί της και ενισχύουν το κράτημα στο midfoot. Γενικότερα, το παπούτσι σηκώνει αρκετό σφίξιμο αν θελήσεις και μπορείς να το φέρεις εύκολα στα μέτρα σου.

Αν και μίνμαλ ως κατασκευή, το κεντρικό μαξιλαράκι και το μαλακό ύφασμα κάνουν την γλώσσα να μοιάζει πιο παχιά απ’ όσο είναι.

Πολύ καλή επιλογή κορδονιών. Ανελαστικά και φαρδιά, υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Το κολάρο είναι μετρίας σκληρότητας στο κάτω μέρος του και δίνει μία αρκετά σίγουρη αίσθηση. Είναι αρκετά ψηλό, χωρίς μάλλον να χρειάζεται, οπότε ίσως ενοχλήσει όσους έχουν ευαισθησία στον αχίλλειο. Το αφρώδες εσωτερικά είναι επαρκές αλλά χωρίς να μπερδεύει την εφαρμογή. Η φτέρνα θα κλειδώσει με την πρώτη και θα παραμείνει σταθερή ακόμη και σε κλειστές στροφές.

Δεν του λείπει η άνεση γύρω από τον αστράγαλο, ενώ έχει και την γνωστή, “μεταξένια” επένδυση που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

Ενώ συνήθως τα μοντέλα της Brooks χαρακτηρίζονται από τα πλούσια υλικά τους, στο Hyperion Max έχει επιλεχθεί ένα πιο λιτό επάνω μέρος. Είναι και η κατηγορία του τέτοια άλλωστε και παράλληλα εξοικονομεί και γραμμάρια.

Ένα σκέτο ύφασμα ουσιαστικά, με κάποια ελαφριά overlays, που όμως αγκαλιάζει εύκολα το πόδι και μπορείς να παίξεις με την τάση του δεσίματος. Πουθενά δεν με προβλημάτισε, αμέσως έβρισκα το σωστό σφίξιμο, ισορροπώντας όπως πρέπει μεταξύ άνεσης και κρατήματος. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν του λείπει. Εκτός αν σου αρέσουν τα μοντέλα με πολύ αφρώδες. Τέλος, ως κλασικό Brooks είναι εντελώς κανονικό σαν νούμερο.

 

Σόλα και πάτημα

Ο DNA Flash δεν είναι ο μόνος supercritical αφρός που διαθέτει η εταιρεία. Υπάρχει και ο DNA Loft v3, μία πιο μαλακή σύνθεση που χρησιμοποιείται στο Glycerin 20. Για τα γρήγορα μοντέλα όμως, επιλέγεται ο Flash.

Εκεί που έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα, μία τέτοια σόλα την αποκαλούμε μεσαίου μεγέθους.

Η σόλα είναι μεσαίου ύψους, επειδή όμως η συμπίεσή της δεν είναι μεγάλη, νοιώθεις ότι κάθεσαι ψηλότερα. Ιδίως μπροστά, όπου κανονικά τα 24mm θα έμοιαζαν μάλλον λίγα με τα σύγχρονα στάνταρντς.

Η εξώσολα έχει πολύ λάστιχο για την κατηγορία του μοντέλου αλλά και για το βάρος του. Όχι όσο στο Tempo αλλά σίγουρα αρκετό. Έχει όμως τοποθετηθεί πιο επιλεκτικά κι είναι και λίγο λεπτύτερο. Η πρόσφυση είναι πολύ καλή, σε άσφαλτο, λείο τσιμέντο ή στίβο, αν και δεν το έχω δοκιμάσει σε βρεγμένο έδαφος. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η μακροζωία του. Ωστόσο, συνεχίζοντας την παραδοσιακή γκρίνια μου για τα μοντέλα της Brooks, θεωρώ ότι κι εδώ η ποσότητα του λαστίχου θα μπορούσε να είναι λιγότερη.

Από εκεί και πέρα, έχουμε μία full contact εξώσολα και ένα πολύ “επιθετικό” rocker. Αν και στο μάτι αυτό δεν διακρίνεται, χαρακτηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας του Max. Rapid Roll το ονομάζει η Brooks.

Στοχευμένη γεωμετρία μπροστά, όπως και πίσω με την στρογγυλεμένη φτέρνα.

Το πάτημα του Brooks είναι αρκετά σφιχτό, ιδίως αν προσγειώνεσαι βαριά στο πίσω μέρος. Έχεις την αίσθηση της προστασίας μεν, καθώς βρίσκεσαι ψηλά από το έδαφος, η συμπίεση όμως του αφρού και το softness είναι περιορισμένα. Η σόλα έχει μία blocky αίσθηση και της λείπει η γλύκα, έστω και αρχικά. Γι’ αυτό και το παπούτσι έχει συγκεριμένο εύρος προπονήσεων. Εκτός αν είσαι από τους “παλιούς” ή δεν έχεις καλομάθει στους πολύ μαλακούς αφρούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για κάποια ελεύθερα τρεξίματα.

Το Hyperion Max λοιπόν, απαιτεί ταχύτητα. Και κυρίως μία μετατόπιση του πατήματος πιο μπροστά. Όσο πιο κοντά προσγειωθείς στο μεσαίο τμήμα, τόσο πιο αποδοτικό γίνεται. Και ο λόγος είναι το rocker. Η ακαμψία στο forefoot είναι πολύ μεγάλη (περισσότερη απ’ όσο φαίνεται αν το λυγίσεις με το χέρι) και του δίνει μία συμπεριφορά σαν να έχει ενσωματωμένη πλάκα. Σίγουρα όχι carbon αλλά ούτε και μία εύκαμπτη πλαστική.

Ένα μικρό flex point μετά το midfoot και μετά κρατάει σχεδόν ακέραιη την γωνία μπροστά.

Η αίσθηση στα μετατάρσια είναι πολύ χαρακτηριστική, με την γωνία του rocker να δείχνει ακόμη πιο απότομη. Ο σφιχτός αφρός και η ακαμψία σε “υποχρεώνουν” να ρολάρεις επάνω στα μετατάρσια και σε ρίχνουν άμεσα και αβίαστα προς τα εμπρός. Κι όσο πιο κοντά στο sweet spot του πέφτεις, τόσο πιο έντονο είναι όλα αυτό. Πραγματικά θυμίζει τα plated μοντέλα. Σε σχέση μάλιστα με κάποια από αυτά, όπως το Speed ή το Boston, η αίσθηση της προώθησης είναι μεγαλύτερη.

Πέραν αυτού, η έλλειψη παραμόρφωσης στο εμπρόσθιο μέρος σού επιτρέπει να περάσεις όση δύναμη θες στον δρόμο. Δουλεύει αρκετά με τον παραδοσιακό τρόπο και σίγουρα απαιτεί λίγο πιο γυμνασμένα πόδια. Αν τα έχεις, μπορείς να το πας σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Δεν έχει καθόλου rebound, έχει όμως responsiveness. Πιο old school πάτημα, αλλά με την προστασία που δίνει το ύψος της σόλας. Κι ας μην το καταλαβαίνεις καθώς τρέχεις.

Το παπούτσι είναι φτιαγμένο για ρυθμούς από κατώφλι και κάτω. Εκεί είναι που αποδίδει και μπορείς να εκμεταλλευτείς τα χαρακτηριστικά του. Μπαίνει άνετα σε στίβο, ακόμη και σε μικρά, πολύ γρήγορα κομμάτια, όπου η στιβαρότητα της σόλας είναι σύμμαχος.

Στα παραπάνω συντελεί και η μεγάλη σταθερότητα της βάσης. Ο πυκνός αφρός που δεν συμπιέζεται, το φαρδύ midfoot και το πολύ λάστιχο, καταλήγουν σε μία πολύ κεντραρισμένη προσγείωση και μετά ένα απόλυτα ευθύβολο transition.

 

Συμπέρασμα

Το Hyperion Max δεν είναι ένα versatile μοντέλο και πρέπει να ξέρεις για τι το προορίζεις. Έχει έναν πιο “αθλητικό” τρόπο που δουλεύει, μαζί όμως και με κάποια σύγχρονα χαρακτηριστικά. Είναι πανάλαφρο, είναι γρήγορο και επιβραβεύει και το σωστό form. Δεν θέλει να κάθεσαι στην φτέρνα, ούτε και να τεμπελιάζεις. Και όσο πιο κοντά στο midfoot πατάς, τόσο πιο αποδοτικά θα σε περάσει στην απογείωση.

Προσωπικά το ευχαριστήθηκα σε όλες τις προπονήσεις που έκανα μαζί του. Μου θύμισε πώς είναι να δουλεύεις περισσότερο τα πόδια σου, αντί να επαφίεσαι στην ευκολία ενός super shoe. Σίγουρα χρειάζονται και τέτοιες προτάσεις.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση