Κατηγορία: Racer – Πάτημα: Ουδέτερο – Βάρος: 215γρ. – Drop: 8mm (35/27mm)
Τον Απρίλιο του 2018 στον Boston Marathon, η Desiree Linden έκανε τη μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας τον αγώνα. Κι ενώ όλοι οι Αμερικανοί πανηγύριζαν τη νίκη της συμπατριώτισσάς τους, οι shoe geeks ασχολούντο με το πρωτότυπο της Brooks που φορούσε η Desi. Μπορεί να ήταν κατάμαυρο για καμουφλάζ, η παχιά σόλα του όμως μύριζε… carbon plate. Σε κάποιες φωτογραφίες μάλιστα, μπορούσες να διακρίνεις κάποια γράμματα στην γλώσσα και να μαντέψεις ότι έγραφε Hyperion Elite. Hyperion ονομάζεται και το παραδοσιακό racing flat της εταιρείας.
Έκτοτε, ελάχιστες πληροφορίες διέρρευσαν σχετικά. Στις αρχές του έτους, έκανε τελικά την εμφάνισή του το Hyperion Elite. Όσοι όμως το δοκίμασαν αρχικά, έμοιαζαν μάλλον απορημένοι με την συμπεριφορά του. Το παπούτσι ήταν πολύ σκληρό, παρά το μεγάλο ύψος της σόλας, μοιάζοντας να σχεδιάστηκε περισσότερο για 5Κ – 10Κ παρά για μαραθώνιο.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό ήταν…
Ή μήπως όχι; Στις 29/2 είχαμε τα Αμερικανικά Olympic Marathon Trials. Κι ενώ όλοι θα περίμεναν να δουν το HE στα πόδια των αθλητών της Brooks, αυτοί εμφανίστηκαν με ένα καινούργιο παπούτσι. Το επάνω μέρος παρέμενε ίδιο, η σόλα όμως ήταν διαφορετική. Η “πρώτη επίσημη” του Hyperion Elite 2.
Μπορεί κάποιοι αρχικά να μίλησαν για “κάζο”, γεγονός πάντως είναι πως η εταιρεία έδειξε αστραπιαία αντανακλαστικά στο γενικότερο feedback για το αρχικό μοντέλο, λες και είχε ήδη έτοιμο το v2. Όπως και να ‘χει, το “σωστό” Hyperion Elite είναι εδώ, παρόλο που η Brooks συνεχίζει να διαθέτει και την πρώτη έκδοση.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Το upper του HE2 είναι αρκετά λιτό σε σχεδίαση. Πάρα πολύ λεπτό ύφασμα, με μεταξένια υφή, εύκαμπτο και ανελαστικό. Ο προφυλακτήρας είναι υποτυπώδης, ενώ δεν υπάρχουν και καθόλου δομικά στοιχεία πουθενά.
Στο μεσαίο τμήμα, ένα λεπτό φιλμ σχηματίζει το μεγάλο logo της Brooks και ενισχύει ελαφρώς την περιοχή. Η γλώσσα δεν έχει καθόλου αφρώδες, ενώ είναι και πολύ στενή. Καθώς είναι ανεξάρτητη από τα πλαινά, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερο πλάτος. Πρέπει λίγο να την στρώσεις επάνω στο πόδι, πριν δέσεις τα παπούτσι, αλλά μετά μένει στην θέση της.
Γύρω από τον αστράγαλο, η κατασκευή είναι επίσης πολύ minimal. Μία φλοίδα, σαν σουέντ, επένδυσης εσωτερικά, μία λωρίδα αφρώδους ψηλά και περιμετρικά και καθόλου κολάρο. Βασικά, όλη η δουλειά γίνεται από το σφίξιμο των κορδονιών. Αυτό είναι όλο το επάνω μέρος, ουσιαστικά ένα κομμάτι απαλού υφάσματος γύρω από το πόδι.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα αγωνιστικό παπούτσι που προορίζεται για τα 21Κ/42Κ, θα έλεγα ότι είναι ίσως το πιο άνετο και απροβλημάτιστο από όσα σχετικά μοντέλα έχω φορέσει (και γενικότερα όμως). Επιπλέον, αυτό δεν είναι εις βάρος του κρατήματος, όπως ίσως θα περίμενε κανείς από την έλλειψη των όποιων δομικών στοιχείων.
Το toe box, χωρίς να έχει φαρδύ καλούπι, είναι ευρύχωρο. Το κυριότερο όμως, δεν το νοιώθεις γύρω από τα δάχτυλα. Είναι τόσο μαλακό και ελαφρύ το ύφασμα, που κι ένα φαρδύ πέλμα θα βολευτεί, ακόμη κι αν δεν έχει αέρα.
Φορώντας το, αρχικά μοιάζει κάπως χαλαρό. Η κατασκευή του όμως, επιτρέπει να το σφίξεις όσο θες και να το εφαρμόσεις γύρω από το πόδι σου. Τόσο στο midfoot όσο και πίσω, το ΗΕ2 “κολλάει” πάνω του και γίνονται ένα. Σκληρά υλικά δεν υπάρχουν πουθενά, τα κορδόνια είναι πάρα πολύ λεπτά και φλατ, ενώ δεν γίνεται καν αντιληπτή η γύμνια της γλώσσας. Ίσως σε παιδέψει λίγο η μεγάλη ελαστικότητα των κορδονιών στην αρχή, καθώς τεντώνοντας την επόμενη σειρά, οι προηγούμενες χαλαρώνουν. Mόλις όμως το βρεις, τελείωσες. Ως συνήθως βέβαια, είμαι της άποψης ότι λιγότερο ελαστικά κορδόνια θα έκαναν την ρύθμιση της εφαρμογής πιο εύκολη.
Θα έλεγα ότι το επάνω μέρος του Brooks δουλεύει σωστά μόνο αν το σφίξεις. Ξέρω περιπτώσεις όπου αφήνοντας το κολάρο πιο ελεύθερο, το μαξιλαράκι στον αχίλλειο προκάλεσε ερεθισμό στο σημείο. Οπότε σφίγγεις άφοβα, το ύφασμα τυλίγει το πόδι και το μαλακό κολάρο την φτέρνα και δεν ξανασχολείσαι.
Το φόρεσα σε μεγαλύτερα τρεξίματα και δούλευε ιδανικά. Το φόρεσα και μέσα στον στίβο, σε tempo run, κι ήταν και εκεί σωστό. Σίγουρα δεν θα απέδιδε το ίδιο σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, αλλά δεν προορίζεται για τέτοιους, έτσι κι αλλιώς.
Τέλος, όπως με όλα τα Brooks, πάτε στο κανονικό σας νούμερο.
Σόλα και πάτημα
H Brooks είχε ετοιμάσει δύο νέους αφρούς για το 2020, τους DNA FLASH και DNA ZERO. Ο πρώτος φορέθηκε στο Hyperion Tempo και ο δεύτερος στο Hyperion Elite 1. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαφορές τους αλλά το ΗΕ2 χρησιμοποιεί τον DNA FLASH, ο οποίος προφανώς είναι πιο μαλακός από τον άλλον.
Το υλικό της σύνθεσης είναι EVA, έχοντας όμως υποστεί μία ειδική επεξεργασία που του δίνει διαφορετικές ιδιότητες από τις συνήθεις του συγκεκριμένου αφρού. Άζωτο εγχύεται μέσα στον EVA, δημιουργώντας εσωτερικές φυσαλίδες. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σημαντικά μειωμένο βάρος αλλά και μεγαλύτερη ελαστικότητα της σόλας. Είναι η ίδια διαδικασία που ακολουθείται και στην κατασκευή του Hyper Burst της Skechers, κάτι που διακρίνεται και από την εμφάνιση των δύο υλικών.
Ένα παχύ κομμάτι από DNA FLASH λοιπόν και ανάμεσά του μία πλάκα από ανθρακονήματα. Απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, η θέση της είναι στο μέσο της σόλας, εκεί που φαίνεται μία διαχωριστική γραμμή.
Η σόλα είναι ανασηκωμένη και στα δύο άκρα της, με το τελείωμά της να εξέχει χαρακτηριστικά από το upper για αυξημένη σταθερότητα. Η μεγάλη της διαφορά με τα υπόλοιπα carbon plated αγωνιστικά της αγοράς, είναι στο πλάτος της. Ιδίως στην περιοχή της καμάρας, λείπει το “σκάψιμο” που συνήθως συναντάμε σε αντίστοιχα μοντέλα, πράγμα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πάτημα, όπως θα δούμε και παρακάτω. Για να έχετε μια εικόνα, η σόλα στο πίσω μέρος είναι 1cm φαρδύτερη από του Endorphin Pro, ενώ στην καμάρα η διαφορά φτάνει το 1.5cm.
Η εξώσολα καλύπτεται από λεπτό λάστιχο στα “νευραλγικά” σημεία, με το υπόλοιπο τμήμα της να είναι από εκτειθειμένο DNA FLASH. Έχοντας εικόνα από την συμπεριφορά του Hyper Burst, η ανθεκτικότητα του ακάλυπτου μέρους δεν πρέπει να μας προβληματίζει καθόλου.
Το Hyperion Elite 2 έχει πολύ, πάρα πολύ cushioning. Φροντίζουν άλλωστε τα 35/27mm του γι’ αυτό. Σε όποιο σημείο κι αν προσγειωθείς, νοιώθεις την απορροφητικότητά του κάτω από το πέλμα σου. Το πάτημά του είναι μαλακό, ιδίως κάτω από την φτέρνα, αλλά συγχρόνως είναι και αρκετά στιβαρό. Υπάρχει ένα σχετικό βούλιαγμα μέσα στον αφρό, χωρίς όμως να είναι ανεξέλεγκτο. Πατώντας πιο δυνατά, η συμπίεση μεγαλώνει, εκεί όμως είναι που παρεμβάλλεται η πλάκα και εξισορροπεί και πάλι τα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, δουλεύει αθόρυβα και ποτέ δεν θα την αισθανθείς, όπως για παράδειγμα στο Endorphin Pro.
O DNA FLASH έχει το rebound που οφείλει, ως νέας τεχνολογίας αφρός, αν και δεν είναι τόσο εμφανές όσο σε μοντέλα με μεγαλύτερη συμπίεση. Η πιο συμπαγής συμπεριφορά του όμως, του επιτρέπει να συνεργάζεται ιδανικά με την ανασηκωμένη σόλα μπροστά. Το πόδι δεν βυθίζεται μέσα της, οπότε μπορεί και ρολάρει επάνω της πολύ όμορφα. Το rocker είναι μετατοπισμένο λίγο πιο μπροστά, με αποτέλεσμα την στιγμή της απογείωσης να σου δίνει την αίσθηση ότι σε πετάει προς τα εμπρός. Όσοι έχουν πιο midfoot πάτημα, θα το αντιληφθούν ακόμη περισσότερο.
Παρά τον προφανή όγκο του, το βάρος του είναι αρκετά χαμηλό και φαίνεται όταν θα κινηθείς σε ρυθμούς tempo ή και λίγο πιο γρήγορα. Εκεί είναι και το sweet spot του παπουτσιού και το είδος προπόνησης για την οποία έχει σχεδιαστεί. Το βάζεις στον αυτόματο και σε πάει.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Hyperion Elite 2 ξεχωρίζει λόγω της φαρδιάς βάσης του. Είναι μακράν το σταθερότερο από όλα τα αγωνιστικά αυτού του είδους, έχοντας συμπεριφορά που συναντάμε σε daily trainers. Ποτέ δεν θα νοιώσεις την καμάρα να ξεχειλίζει ή την φτέρνα να παλεύει να μείνει στην θέση της, αν στρίψεις γρήγορα. Δίνει μεγάλη σιγουριά, ανεξαρτήτως ρυθμού και τρόπου πατήματος, κεντράροντας το transition και στέλνοντάς σε γρήγορα προς τα εμπρός. Ακόμη και δρομείς που πρηνίζουν, δεν θα αισθανθούν ότι τους κάνει την κίνηση ακόμη πιο έντονη, όπως συμβαίνει σε άλλα μοντέλα με πολύ μαλακή φτέρνα.
Αυτό είναι και το δυνατό σημείο του HE2, δηλαδή η ευκολία με την οποία κάνει ό,τι του ζητήσεις. Κινείσαι αργά και το παπούτσι ακολουθεί άνετα, στρωτά και χωρίς καθόλου γκρίνια ή τερτίπια. Όποιος κι αν είναι ο ρυθμός ή σε όποιο σημείο κι αν προσγειώνεσαι. Κανένας απολύτως αστερίσκος, απλά τρέχεις και το ξεχνάς το παπούτσι. Κι όταν ανεβάσεις ταχύτητα, αρχίζουν και ξεδιπλώνονται κι οι υπόλοιπες χάρες του. Το bounce, το rocker κι η carbon plate που δουλεύει ως μοχλός. Κι όλα αυτά με τη μέγιστη προστασία και ξεκούραστα. Κανένα άλλο μοντέλο δεν έχει τόσο ευρύ φάσμα λειτουργίας, όσο το Brooks.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι του λείπει ο “wow factor” όταν το πρωτοφορέσει. Δεν έχει την αίσθηση τραμπολίνου των Nike ή τον pure χαρακτήρα του Endorphin Pro, για παράδειγμα. Έχει όμως ίσως το πιο εύκολο, απροβλημάτιστο και προστατευτικό τρέξιμο, ιδίως για το μέσο ερασιτέχνη. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι τρέχουν το μαραθώνιο σε ρυθμό easy run, το πάτημά τους δεν έχει το δρομικό efficiency των αθλητών, ενώ όσο περνάει η ώρα και μαζεύεται η κούραση, το form χαλάει όλο και περισσότερο. Εκεί το ΗΕ2 θα είναι σύμμαχος, εν αντιθέσει με άλλα μοντέλα που πιθανώς να αναδείξουν τις αδυναμίες σου. Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: σε μεγάλης διαρκείας τρέξιμο, η σταθερή σόλα είναι εξίσου σημαντική με το cushioning. Πόσω μάλλον όταν ένα παπούτσι διαθέτει και τα δύο σε περίσσεια.
Συμπέρασμα
Το νέο super shoe της Brooks είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό και γρήγορο παπούτσι μεγάλων αποστάσεων. Το κυριότερο όμως, είναι “γήινο” και απευθύνεται σε όλους. Δεν απαιτεί πολύ γρήγορους ρυθμούς και τέλειο form, δεν σε τιμωρεί αν πρηνίζεις, ενώ συγχωρεί και τις όποιες ατέλειές σου. Προσωπικά, θα μπορούσα να το φοράω και ως καθημερινό προπονητικό, με την ίδια ευκολία που θα το επέλεγα για tempo runs ή για τα 21Κ/42Κ.
Cushioning, softness, γεωμετρία, όλα είναι στις σωστές δόσεις και δουλεύουν αρμονικά μεταξύ τους. Μαζί τους και το ιδιαίτερα άνετο επάνω μέρος, χωρίς συγχρόνως να θυσιάζεται το κράτημα.
Το Hyperion Elite 2 κάνει λίγο πιο αθόρυβα από τ’ άλλα την δουλειά του. Στο τέλος όμως διαπιστώνεις πως την έκανε όπως ακριβώς έπρεπε.
Το Brooks Hyperion Elite 2 μάς δόθηκε για το review από το εξειδικευμένο δρομικό κατάστημα Outrun, στη Μαρίνα Φλοίσβου. Διατίθεται κατ’ αποκλειστικότητα για όλη την Ελλάδα, είτε στο φυσικό κατάστημα, είτε στο e-shop του.
Vasilis Giannaris
Νίκο τι θα έλεγες να βάζεις μια βαθμολογία στο κάθε παπούτσι που τεστάρεις;Τώρα ποια τα περισσότερα παπούτσια είναι από καλά και πάνω μια βαθμολογία θα ξεχωρίζε δυο πολύ καλά παπούτσια στο ποιο είναι το καλύτερο κατά την άποψή σου.
pseiras
Έχω μεγάλη περιέργεια στο συγκεκρίμενο αφρό (στιβαρός), του συγκεκριμένου (σταθερού) παπουτσιού , πόσο θα επηρέαζε η απουσία carbon plate και ειδικά σε σχέση με τα 100 ευρώ φθηνότερα που θα είχε λογικά το μοντέλο.
Πολύ ωραίο review Νίκο!!
nikos19
Αν καταλαβα καλα Νικο ειναι ενα maxroad με carbon plate Ενδιαφερουσα προταση για τους περισοτερους ερασιτεχνες.Εξαιρετικο για αλλη μια φορα το review.
naftony
Πολύ ζωντανό review, νομίζεις ότι είσαι στο γήπεδο και το δοκιμάζεις εσύ. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα κάποτε να πάρω ένα super shoe, αλλά δεν ξέρω αν ένας μαραθωνοδρόμος του 4ώρου θα είχε ουσιαστικό όφελος από ένα τέτοιο παπούτσι. Έχει την ίδια αίσθηση με τον hyper burst σε γενικές γραμμές;
Nikos Pilikas
@vasilis_giannaris Βασίλη, δεν υπάρχει σταθερό σημείο αναφοράς, ώστε μία βαθμολογία να δίνει την εικόνα του κάθε παπουτσιού.
Αυτό που για εμένα είναι 8, για εσένα μπορεί να είναι 7 και για κάποιον άλλον 9.
Για παράδειγμα, ένας που θέλει super soft πάτημα, το Pro θα το έβρισκε κούτσουρο. Απ’ την άλλη, ο Λάμπρος ο Μαλτέζος (2:25 μαραθώνιο) μου έλεγε τις προάλλες ότι το VF δεν του αρέσει καθόλου, ενώ ενθουσιάστηκε με το Endorphin. Σκέψου λοιπόν να διάβαζε μία βαθμολογία ο Λάμπρος και την ίδια ο @geomaz 😛 . Ποιος θα έβγαζε άκρη;
@pseiras Κώστα, η CP δεν σταθεροποιεί μόνο τον αφρό αλλά δουλεύει και ως μοχλός κατά την απογείωση. Πιθανώς να μπορούσε να σταθεί και σκέτος ο αφρός, ίσως με λίγο χαμηλότερα ύψη, δεν θα είχε όμως την ίδια συμπεριφορά το παπούτσι.
Nikos Pilikas
@nikos19 Όχι, Νικόλα. Το MR4 είναι σαφώς πιο μαλακό. Όπως και ο Hyper Burst σε σχέση με τον DNA Flash, απ’ όσο έχουμε δει στο Hyperion Tempo.
@tonykyr Αντώνη, όλα τα super shoes δίνουν πλεονέκτημα, αρκεί να βρεις ποιο ταιριάζει στο τρέξιμό σου. Ευτυχώς, πλέον δεν υπάρχει μόνο ένα, η γκάμα καλύπτει σχεδόν τους πάντες.
Απ’ όσα έχω δοκιμάσει, θεωρώ πως το Brooks είναι ίσως το πιο φιλικό και safe για το μέσο ερασιτέχνη δρομέα.
pseiras
@echetlos
Νίκο , πήγε αμέσως το μυαλό μου στο Hyperion Tempo με τον ίδιο αφρό.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πλακα του Elite δεν είναι τόσο άκαμπτη , θα είχε ενδιαφέρον αν έχει διαφορά όσο ενός Endophrin Pro με το Speed αλλά με 100 ευρώ κάτω ή είναι μέρα με την νύχτα σε συμπεριφορά.
Βέβαια τα saucony ειναι αγωνιστικά και το Tempo καθαρά προπονητικό αλλά θα είχε ενδιαφέρον , έστω και έτσι.
geomaz
Νικο ευχαριστουμε για τις πολυ κατατοπιστικες/αναλυτικες δοκιμες με τις φοβερες φωτο (μαλλον μας γλιτωνουν και χρηματα ορισμενες φορες απο αστοχες αγορες).
pseiras
To αντίθετο συμβαίνει, όλο σε έξοδα μας βάζει.
Έχω ολόκληρη λίστα από παπούτσια που θέλω να αγοράσω και φταίει καθαρά ο Νίκος.
big-blue
https://www.skroutz.gr/s/12672095/Brooks-Hyperion-110234-1D083.html?event_price=78.0&from=account_notifications_price_drop
Nikos Pilikas
Hyperion Elite 3
https://www.flickr.com/photos/140798332@N04/51146284488/in/dateposted-public/
big-blue
Ωραίο Νικ! Δώσε αισιοδοξία στον δρομικό λαό μπας και ξεμιζεριάσουμε
Chris Rose
Το αγόρασα πρόσφατα και με πόνο ψυχής το έστειλα πίσω καθότι το 42 1/2 που υπήρχε ήταν πολύ μικρό και 43 δεν υπάρχει(τουλάχιστον σε αυτή την τιμή)