Πολλά έχουν γραφτεί γύρω από το τρέξιμο και την απώλεια βάρους. Άλλωστε, αυτή είναι και μία από τις συχνές αιτίες που κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με το άθλημα. Μέσες άκρες, το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως, ακόμη κι αν κάποιος ασκείται αρκετά, αν δεν είναι προσεκτικός στην λήψη θερμίδων, αυτές θα αποθηκευτούν ως λίπος.
Ασχέτως όμως του θερμιδικού ισοζυγίου, υπάρχει κι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συντελεί στην αυξημένη καύση θερμίδων κι αυτός είναι το είδος της προπόνησης που κάνουμε.
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά και όσο πιο απλά γίνεται.
Η σημασία των θερμίδων ως καύσιμο
Κατά την διάρκεια των προπονήσεων, το σώμα μας παίρνει ενέργεια μέσω συγκεκριμένων τροφών. Οι πιο σημαντικές είναι αυτές που προέρχονται από απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και τροφοδοτούν τους μύες αλλά και τον εγκέφαλο.
Εδώ είναι και το πρώτο σημείο όπου δημιουργείται μια σχετική σύγχυση σε αυτόν που θέλει να χάσει βάρος: ενώ είναι απολύτως λογικό να κόψει όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες από την διατροφή του για να οδηγηθεί στην απώλεια κιλών, απ’ την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν και οι θερμίδες που απαιτούνται για να προπονηθεί. Η άσκηση είναι το μέσο για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η ελλιπής τροφοδοσία μειώνει την αποτελεσματικότητά της.
Η άσκηση δεν βοηθάει στην καύση θερμίδων μόνο κατά την διάρκειά της αλλά αυξάνει και το επίπεδο των θερμίδων που καταναλώνονται από το σώμα το διάστημα μετά την προπόνηση, μεταβάλλοντας τον βασικό ρυθμό μεταβολισμού, δηλαδή τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας. Εν ολίγοις, δίνοντας στο σώμα τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της προπόνησης, αυτό θα καταναλώσει όχι μόνο τις αναγκαίες θερμίδες αλλά θα συνεχίσει τις καύσεις και κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώμε αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Πάντα όμως, τις σωστές τροφές.
Με ποιες προπονήσεις καίγονται περισσότερες θερμίδες
Το δεύτερο μέρος της εξίσωσης αφορά το είδος των προπονήσεων που συντελούν στο να κάψει ο οργανισμός περισσότερες θερμίδες.
Η άσκηση χαμηλής έντασης, όχι μόνο απαιτεί λιγότερο καύσιμο αλλά έχει και περιορισμένο αντίκτυπο στο επίπεδο του μεταβολισμού μετά από αυτήν ενώ αντιθέτως, αν δουλέψουμε σε μεγαλύτερη ένταση, το επίπεδο αυτό αυξάνεται σημαντικά.
Παραδείγματος χάριν, αν τρέξουμε αργά για 40 λεπτά, η θερμιδική κατανάλωση σταματάει μέσα σε λίγα λεπτά από το πέρας της προπόνησης. Αν όμως δουλέψουμε πιο έντονα, έστω και για λιγότερο χρόνο, οι καύσεις θα είναι περισσότερες ενώ θα συνεχιστούν και για σχεδόν τρεις ώρες, καθώς το σώμα θα χαλαρώνει και θα βρίσκεται στην διαδικασία αποκατάστασης των μυών.
Επιστρέφοντας στο θέμα της λήψης των απαραιτήτων τροφών, πρέπει να κατανοήσουμε πως χωρίς αυτές ο δρομέας δεν μπορεί να δουλέψει έντονα. Αν λείπει η απαιτούμενη χημική ενέργεια, το σώμα θα αρχίσει να υπολειτουργεί και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της άσκησης. Πέραν αυτού, η ενέργεια δεν θα λείψει μόνο από τους μύες αλλά και από τον εγκέφαλο. Αυτό θα τον οδηγήσει στο να ρίξει τους ρυθμούς, προκαλώντας συγχρόνως άρνηση και ένα αίσθημα ραθυμίας που τον αποτρέπει από το να προσπαθήσει πιο σκληρά.
Συμπέρασμα
Αυξάνοντας την ένταση της προπόνησης, καίμε περισσότερες θερμίδες και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, πρέπει όμως παράλληλα να τρώμε κατάλληλα και επαρκώς ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις προπονήσεις.
Το κλειδί είναι η κατανάλωση μικρών μερίδων κατά την διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει πάντα το απαιτούμενο κάυσιμο, τόσο κατά την άσκηση όσο και το διάστημα μετά, όταν και θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για την αποκατάσταση του μυικού ιστού.
Αυτός είναι και ο αποδοτικότερος τρόπος για να επιτύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους.
big-blue
Αν δεν τις κάψω και φέτος, με διαιτολόγο και γυμναστήριο, δε θα τις κάψω ΠΟΤΕ!
Καλημέρα συγγραφέα!
Nikos Pilikas
@big-blue Είσαι ευζωιστής εσύ, δεν χρειάζεται…
Skakinen
Αυτά που γράφει ο Νίκος είναι σωστά.
Η ”απώλεια βάρους” δεν είναι τόσο ακριβής ως διατύπωση. Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια βάρους προέρχεται από την απώλεια μυικής μάζας, άλλοτε από απώλεια μυικής μάζας και λίπους και σπανιότερα (είναι και το δυσκολότερο) από απώλεια λίπους.
Όσοι θέλουν περαιτέρω ενημέρωση ας διαβάσουν το Burn the Fat, Feed the Muscle (Tom Venuto, 2013).
Καταρρίπτει αρκετούς μύθους.
http://www.mediafire.com/file/x6rat7t80722v5j/BTF+%282013%29.pdf
big-blue
Χαμός! Τι να προλάβουμε να διαβάσουμε, έχουμε λιώσει:)
Thanks Διονύση