Στις 14/8 και 21/8, έχουμε τους μαραθωνίους γυναικών και ανδρών, αντίστοιχα.
Μεγάλα ονόματα του αθλήματος θα παλέψουν για μια θέση στο βάθρο, οπότε ας έχουμε μια εικόνα των βασικών πρωταγωνιστών.
Μαραθώνιος ανδρών
Τρία τελευταία βάθρα:
2015 Παγκόσμιο: 1. Ghirmay Ghebreslassie, 2. Yemane Tsegay, 3. Munyo Solomon Mutai
2013 Παγκόσμιο: 1. Stephen Kiprotich, 2. Lelisa Desisa, 3. Tadese Tola
2012 Ολυμπιακοί: 1. Stephen Kiprotich, 2. Abel Kirui, 3. Wilson Kipsang Kiprotich
Οι κορυφαίες επιδόσεις των Κενυατών για το 2016:
Stanley Biwott (2:03), Eliud Kipchoge (2:03), Wesley Korir (2:14)
Οι κορυφαίες επιδόσεις των Αιθιοπών για το 2016:
Tesfaye Abera (2:04), Lemi Berhanu (2:04), Feyisa Lilesa (2:06)
Οι κορυφαίες επιδόσεις των Αμερικανών για το 2016:
Galen Rupp (2:11), Meb Keflezighi (2:12), Jared Ward (2:13)
Οι κορυφαίες επιδόσεις το 2016:
1. Eliud Kipchoge (Kenya) — 2:03.05
2. Stanley Biwott (Kenya) — 2:03:51
3. Tesfaye Abera (Ethiopia) — 2:04:24
4. Lemi Berhanu (Ethiopia) — 2:04:33
Προβλέψεις:
Ως συνήθως, οι Κενυάτες κι οι Αιθίοπες δρομείς έχουν σαφέστατο προβάδισμα.
Ο Κενυάτης Eliud Kipchoge κι ο συμπατριώτης του Stanley Biwott έδωσαν ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στον μαραθώνιο του Λονδίνου τον περασμένο Απρίλιο, κάνοντας το 1-2, σημειώνοντας παράλληλα εκπληκτικούς χρόνους.
Η ομάδα της Αιθιοπίας με τον Tsefaye Abera, 2:04:24 (ΡΒ) στο αφιλόξενο Dubai και τους Lemi Berhanu (2:04) και Feyisa Lilesa (2:06), θα είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρός αντίπαλος.
Όσον αφορά τους Αμερικανούς, η πρόκληση επικεντρώνεται στην διπλή προσπάθεια του Galen Rupp, ο οποίος θα αγωνιστεί και στα 5.000m, 8 ημέρες πριν τον μαραθώνιο. Θα είναι μόλις η δεύτερη συμμετοχή του στα 42Κ, αφού για πρώτη φορά έτρεξε την απόσταση τον περασμένο Φεβρουάριο για τα trials (2:11). Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και το τι είναι ικανός να κάνει ο Meb Keflezighi, στα 41 του πλέον.
Τέλος, σημειώστε και το όνομα του 20χρονου Ghirmay Ghebreslassie από την Ερυθραία, ο οποίος έρχεται με ένα 2:07 από το Λονδίνο και έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικός στον ζεστό καιρό.
Μαραθώνιος γυναικών
Τρία τελευταία βάθρα:
2015 Παγκόσμιο: 1. Mare Dibaba, 2. Helah Kiprop, 3. Eunice Jepkirui Kirwa
2013 Παγκόσμιο: 1. Edna Ngeringwony Kiplagat, 2. Valeria Straneo, 3. Kayoko Fukushi
2012 Ολυμπιακοί: 1. Tiki Gelana, 2. Priscah Jeptoo, 3. Tatyana Petrova Arkhipova
Οι κορυφαίες επιδόσεις των Κενυατισών για το 2016:
Visiline Jepkesho (2:25), Helah Kiprop (2:21), Jemima Sumgong (2:22)
Οι κορυφαίες επιδόσεις των Αιθιοπισσών για το 2016:
Mare Dibaba (2:24), Tirfi Tsegaye (2:19), Tigist Tufa (2:23)
Οι κορυφαίες επιδόσεις των Αμερικανίδων για το 2016:
Amy Cragg (2:28), Shalane Flanagan (2:29), Desi Linden (2:28)
Οι κορυφαίες επιδόσεις το 2016:
1. Tirfi Tsegaye (2:19)
2. Amane Beriso (2:20) – Δεν συμμετέχει
3. Helah Kiprop (2:21)
Προβλέψεις:
Στις γυναίκες τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά. Οι Τirfi Tsegaye, Tigist Tufa και Mare Dibaba από την Αιθιοπία, θα δώσουν μάχη με τις Κενυάτισες Helah Kiprop και Jemima Sumgong. Όλες έχουν κάνει πολύ καλές εμφανίσεις μέσα στην χρονιά, αν και το 2:19 της Tsegaye στο Dubai, της δίνει ένα μικρό προβάδισμα. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν για τον αγώνα της Κυριακής.
Άγνωστο παραμένει τι “χώρος” μπορεί να μείνει για τις Αμερικανίδες φιλενάδες και teammates, Amy Cragg και Shalane Flanagan (4η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς).
Σε κάθε περίπτωση, οι μαραθωνοδρόμοι θα έχουν να παλέψουν και με τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες του Ρίο. Κι αυτή είναι μία παράμετρος που θα παίξει μεγάλο ρόλο και ίσως καθορίσει και την κατάταξη.
Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπηθούν από τους Σοφία Ρήγα, Ράνια Ρεμπούλη, Γιώτα Βλαχάκη, Χριστόφορο Μερούση και Μιχάλη Καλομοίρη. Τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στην προσπάθειά τους!
mashine
Κατατοπιστικότατη η προ-αγωνιστική αναφορά.Στα 10.000μ να δούμε τι θα γίνει…
Nikos Pilikas
Thanks, ομόσταυλε!
dimitrissss
O δικός μου από την Ουγκάντα που στους μεγάλους αγώνες τους κάνει πλάκα κατεβαίνει;
big-blue
Υγρασία Θωμά, υγρασία…