- Αυτό το θέμα έχει 18 απαντήσεις, 12 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 7 μήνες πριν από τον χρήστη
Nikol.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
6 Φεβρουαρίου 2017 στις 15:19 #18028
Elda
ΣυμμετέχωνΚουρκουμάς: Ένα μπαχαρικό-θησαυρός για την υγεία μας
Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα με μια συνηθισμένη καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.
Καλλιεργείται σε ζεστές , τροπικές περιοχές, και έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.
Αρχικά αναπτύχθηκε στη νοτιοδυτική Ινδία, ο κουρκουμά απαιτεί ζεστές και σχετικά υγρές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Κορυφαίοι παραγωγοί σήμερα είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Ταϊβάν, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Τζαμάικα και η Αϊτή. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι ως καρύκευμα. Θα βρείτε το κουρκουμά σε πολλά πιάτα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Μια βασική ένωση που περιέχει είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει μια γεύση ελαφρώς πικάντικη.
Το οφέλη του κουρκουμά πέρα από την μαγειρική
Ο κουρκουμάς δεν είναι απλώς ένα χρήσιμο καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες. Λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου (κολικοί), του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση.
Για περισσοτερα εδώ.
6 Φεβρουαρίου 2017 στις 15:20 #18032Elda
ΣυμμετέχωνΚουρκουμας και οστεοαρθριτιδα του γονατου:
http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-beats-ibuprofen-arthritis-knee
6 Φεβρουαρίου 2017 στις 15:45 #18144Elda
ΣυμμετέχωνKoυρκουμας και πελματιαια απονευρωισιτιδα:
(το 2012 που ειχα παθει πελματιαια γνωρισα για πρωτη φορα τον κουρκουμα απο ερευνα στο ιντερνετ. Θεωρω πως τα χαπια κουρκουμα που πηρα τοτε σε συνδυασμο με το μασαζ αρνικας που εκανα καθημερινα μου επετρεψαν να συνεχισω την προετοιμασια για μαραθωνιο μειωνοντας σταδιακα τον πονο μεχρι που τον εξαφανισαν τελειως σε 2 μηνες. εκτοτε δεν ξαναεπαθα πελματιαια).
6 Φεβρουαρίου 2017 στις 20:04 #19570Nikos Pilikas
ΣυντονιστήςΡε τον κουρκουμά…
6 Φεβρουαρίου 2017 στις 20:40 #19667Etien
ΣυμμετέχωνΤα τελευταια 4 χρονια , με συνοδευει καθημερινα ,στην πρωινη φετα μου απο ψωμι, πανω απο το μελι και την κανελα 🙂 . Επισης , τον ενσωματωνω στις σαλατες κ σε μερικα φαγητα !!!
Ευχαριστω
6 Φεβρουαρίου 2017 στις 23:43 #21711Vicky
ΣυμμετέχωνΕχω προμηθευτει εδω και αρκετο καιρο κουρκουμα θελοντας να επωφεληθω καταναλωνοντας τον απο τις αντιφλεγμονωδεις δρασεις του. Εχω θεματα με τα γονατα οποτε ηθελα να βοηθηθω…..
Δεν τον εχω χρησιμοποιησει συστηματικα οπως θα ηθελα.
Δεν γνωριζω ποση ποσοτητα σε τι συχνοτητα θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει ωστε να εχει θεραπευτικη δραση.
Μαρια αν βγαλεις ακρη θα με ενδιεφερε να μαθω….7 Φεβρουαρίου 2017 στις 09:15 #24608Elda
ΣυμμετέχωνΚαλημερα @Vicky.
Για την αρθριτιδα η θεραπευτικη δοση ειναι γυρω στο 1.5-2 γρ την ημερα μοιρασμενο σε 2-3 δοσεις. Εγω παιρνω 2 χαπια των 750mg, οποτε βγαινει 1.5g ημερησιως. Σε μορφη σκευασματων ειναι σαφως πιο ευκολο απ ο,τι ως καρυκευμα γιατι αφενος ξερεις ακριβως την ποσοτητα που παιρνεις, αφετερου δεν εχεις να παιδευεσαι με φαγητα κλπ, ακομα και εκτος σπιτιου να εισαι μπορεις να το παρεις.Εγω πηρα της health aid αυτό. Στη συνεχεια ομως διαβασα οτι ειναι προτιμοτερες οι καψουλες παρα οι ταμπλετες κι επισης οτι ο κουρκουμας εχει μικρη βιοδιαθεσιμοτητα η οποια ενισχυεται με την ταυτοχρονη καταναλωση μαυρου πιπεριου (κυριως) και ελαιολαδου. Μερικα σκευασματα μαλιστα εχουν και πιπερι στη συνθεση τους για καλυτερη απορροφηση. Εγω βαζω σε ενα κουταλι της σουπας ελαιολαδο με αρκετο πιπερι (μπλιαχ) και μετα παιρνω το χαπι με νερο.
Σε καψουλες στην Ελλαδα υπαρχει της solgar αυτό, αλλα ειναι των 400mg, που σημαινει οτι πρεπει να παιρνεις 3-4 τη μερα.
Επισης πολυ καλο ειναι κι αυτό που εχει και βρομελινη, η οποια είναι ένας από τους ισχυρότερους φυσικούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως αρθρίτιδα και αθλητικούς τραυματισμούς. Αυτο επαιρνα οταν ειχα την πελματιαια. Εχει ομως μικρη ποσοτητα κουρκουμα, μολις 300mg, αρα θελει 4-5 φορες τη μερα και ειναι και πανακριβο. Στο iherb εχει ουτε 15 ευρω.
ΥΓ. Σε αναζητηση που εκανα ειχα πεσει σε παλιοτερα θεματα σου σχετικα με την αρθριτιδα και σου εχω στειλει και ΠΜ εδω, δεν ξερω αν το εχεις δει.
7 Φεβρουαρίου 2017 στις 23:37 #33563Vicky
ΣυμμετέχωνΣε ευχαριστω πολυ για την απσντηση Μαρια.
24 Μαρτίου 2017 στις 11:37 #47224Roberto4Carlos
ΣυμμετέχωνΑν έχω καταλάβει καλά (διορθώστε με αν κάνω λάθος) η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα του φυτού Κουρκουμά, οφείλεται στο κύριο συστατικό του που είναι η Κουρκουμίνη. Άρα αν καταναλώσεις πχ 1 κουταλάκι μαγειρική σκόνη Κουρκουμά των 2g (2000 mg) δεν σημαίνει ότι λαμβάνεις και 2000mg κουρκουμίνης, παρά ένα μικρότερο ποσοστό.
Σωστό αυτό;
24 Μαρτίου 2017 στις 11:43 #47228Elda
ΣυμμετέχωνNαι, ετσι ειναι, το γραφω και πιο πανω: “Σε μορφη σκευασματων ειναι σαφως πιο ευκολο απ ο,τι ως καρυκευμα γιατι αφενος ξερεις ακριβως την ποσοτητα που παιρνεις, αφετερου δεν εχεις να παιδευεσαι με φαγητα κλπ, ακομα και εκτος σπιτιου να εισαι μπορεις να το παρεις.”
20 Δεκεμβρίου 2017 στις 12:23 #63000thesalos
Συμμετέχωνξεκινησα και εγω με κουρκουμα αρχες σεπτεμβρη ,να δω μηπως κανει τιποτα για την μεση μου. αγορασα απο την ΝΟW 60 veg cap.
ενα την ημερα μετα το φαγητο 665μγ ανα καψ.μετα απο 2 εβδομ. ειδα βελτιωση ,ο πονος μαλακωσε και σχεδον εξαφανιστηκε.
αρχισε να με ενοχλει ομως το στομαχι μου μεχρι που αναγκαστηκα το σταματησα. 3 εβδομαδες περιπου χρησης ειδα καποιο αποτελεσμα ,αλλα ο ερεθισμος με το στομαχι (καουρες,δυσπεπσια,φουσκωματα) με εκανε να κανω πισω.
τα ισχιακα αντανακλαστικα πονακια παραμενουν ,αλλα μεχρι τωρα δεν με ενοχλει η μεση. θελω να ξανακανω χρηση κουρκουμα , ειχε κανενασ αναλογα θεματα με τον κουρκουμα???3 Ιανουαρίου 2018 στις 12:34 #63492vasilis lar
ΣυμμετέχωνThesale μήπως το σκεύασμα που χρησιμοποίησες είχε μέσα και ”πιπερίνη”;;….σε πολλούς αυτή η πιπερίνη δημιουργεί θέμα στο στομάχι, από την άλλη όμως χάρη σε αυτήν αυξάνεται η απορροφητικότητα του κουρκουμά από τον οργανισμό.
3 Ιανουαρίου 2018 στις 14:57 #63504Rigelian
ΣυμμετέχωνΕγώ στην αρχή διάβασα καβουρμάς και χάρηκα!
3 Ιανουαρίου 2018 στις 15:05 #63506Nikos Pilikas
Συντονιστής😀 😀 😀
2 Μαρτίου 2019 στις 19:32 #105216KostasVer
ΣυμμετέχωνΚαλησπέρα,πως θα μπορουσα να συνδιασω τον κουρκουμα (σκονη) στα φαγητα;
Με ποια συνδιαζεται;
Δοκιμασα να το βαλω σε κατι smoothie που φτιαχνω και μου ηταν αρκετη εντονη η γευση του (2 κουτ.γλυκου)
Η ημερησια δοση ποσα mg είναι; -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.