Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαιας ταινίας.

Σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαιας ταινίας.

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #121285
  @chrisgia
  Συμμετέχων

  Εδω και 20 μέρες έπαθα φλεγμονή στη λαγονοκνημιαια ταινία. Ήδη έκανα σήμερα την 8η φυσικοθεραπεία οι πόνοι σταμάτησαν. Χτες έκανα έντονο περπάτημα 7 χλμ χωρίς ενόχληση. Έχω να κάνω άλλες δυο θεραπείες από βδομάδα και η φυσικοθεραπεύτρια μου είπε να δοκιμάσω τρέξιμο το ΣΚ που έρχεται. Έχει περάσει κάποιος από το συγκεκριμένο σύνδρομο; Μετά από ποσό καιρό έτρεξε και να δοκιμάσω τρέξιμο η να συνεχίσω περπάτημα προς το παρόν;

  • Το θέμα τροποποιήθηκε 1 εβδομάδα, 5 ημέρες πριν από Echetlos
  #121287
  Echetlos
  Συντονιστής

  @christos-2 Πού είναι ο πόνος, Χρήστο; Στον κόνδυλο εξωτερικά του γονάτου ή ψηλά στον τροχαντήρα;

  #121288
  @chrisgia
  Συμμετέχων

  @Echetlos είναι στο αριστερό πόδι στον κόνδυλο εξωτερικά χαμηλά του γονάτου όχι ψηλά. Το έπαθα ανεβάζοντας χλμ απότομα σε βουνό. Ειδικά σε ανηφόρες κατηφόρες η κατάσταση χειροτέρευε ακόμα και σε περπάτημα. Έχει δυο μέρες οι πόνοι στο περπάτημα εξαφανίστηκαν.

  #121289
  Echetlos
  Συντονιστής

  @christos-2 Τουλάχιστον οι 7/10 δρομείς έχουν περάσει ΣΤΛΤ. Συνήθως είναι τραυματισμός των “αρχαρίων”, μπορεί όμως να βγει και σε έμπειρους δρομείς, το πιθανότερο από απότομη αύξηση χιλιομετρικού όγκου.

  Δεν είμαι ειδικός, οπότε ό,τι σου πω, κράτα το με επιφύλαξη. Απλά, έχω ψαχτεί πολύ με την ταινία.
  Μπορεί να θεωρούμε το σύνδρομο ως τραυματισμό, στην ουσία όμως είναι απλά η προαρμογή του σημείου στο τρέξιμο. Κατά βάση προκύπτει από το σφίξιμο του συγκεκριμένου ιστού, ο οποίος χάνει την ελαστικότητά του και τρίβεται στον κόνδυλο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λιγότερες, δίνει πόνο στον τροχαντήρα.

  Προσωπικά, θεωρώ ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι το μασάζ κατά μήκος όλης της ταινίας. Μιλάμε βέβαια για πάτημα που οι κραυγές σου θα ακουστούν πέντε τετράγωνα μακρυά. Είναι πολύ σφιχτός ιστός και για να μαλακώσει θέλει μεγάλη πίεση. Ο μασέρ με έχει πατήσει μέχρι και με το γόνατο.
  Όσον αφορά τις φυσιοθεραπείες, οκ αντιμετωπίζουν την φλεγμονή στον κόνδυλο, το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Πρέπει να χαλαρώσει όλη η ταινία.

  #121291
  @chrisgia
  Συμμετέχων

  @Echetlos η αλήθεια είναι ότι εντατικά τρέχω από το 2018. Τελευταία εκτός το βουνό έτρεχα κάθε δυο μέρες με ένα πιο έμπειρο από μένα 7αρια 8αρια σε ρυθμό 4.20 4.30 σίγουρα κιαυτο συντέλεσε. Με το μασάζ είδα διαφορά ειδικά με κάτι σίδερα που με πατούσε κατά μήκος του ποδιού. Η γνώμη σου να μπω δειλά σε τρέξιμο η να το πάω συντηρητικά με έντονο περπάτημα;

  #121292
  Echetlos
  Συντονιστής

  Ο φυσιοθεραπευτής μου κουράρει μια ζωή όλους τους στιβικούς. Βασικά είναι manual therapist. Τον εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια.
  Όταν πρωτοέπαθα ΣΤΛΤ, μου είπε να τρέχω μέχρι του σημείου που θα ξεκινάει ο πόνος. Δε μου μίλησε καν για αποχή. Βέβαια, μπορεί σε κάποια άλλη, πιο οξεία φάση, να την συνιστούσε. Αυτός ήταν που μου εξήγησε ότι δεν είναι τραυματισμός αυτός καθαυτός αλλά προσαρμογή του σημείου στα νέα δεδομένα που ζητάς από το σώμα σου (το τρέξιμο δηλαδή). Διαβάζοντας και ψάχνοντας, το επιβεβαίωσα, παρόλο που οι συνήθεις πηγές ουσιαστικά επικεντρώνονται στην φλεγμονή στον κόνδυλο. Είναι αρκετά πιο σφαιρικό το ζήτημα.

  Εν πάση περιπτώσει, κατ’ εμέ ξεκίνα να το δοκιμάζεις στο τρέξιμο. Μέχρι να σε πονέσει.
  Ούτε και να σε ανησυχεί για το μέλλον, μόλις ξεμπερδέψεις. Αρκεί να προσέχεις τις απότομες αλλαγές στον όγκο και αν νοιώσεις ότι ξανάρχεται, κατευθείαν πάτημα.

  #121293
  @chrisgia
  Συμμετέχων

  @Echetlos με πρόλαβες στην επόμενη ερώτηση που θα σου έκανα αν θα έχω το ίδιο θέμα στο μέλλον. Θα ξεκινήσω σε χαλαρούς ρυθμούς σήμερα μέχρι να με πονέσει και πάτημα όπως είπες. Θα ελαττώσω και τα χλμ σε βουνό. Επίσης μου είπε να βάζω πάγο μετά από τρέξιμο η περπάτημα εφόσον με πονέσει. Όντως μου είπε και ο γιατρός και η φυσικοθεραπεύτρια ότι πρέπει να επιμηκυνθεί η ταινία. Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις γνώσεις σου.

  #121294
  Echetlos
  Συντονιστής

  @christos-2 Όχι, μην σε προβληματίζει παρόμοια περίπτωση στο μέλλον. Η ταινία με το σύνδρομο κάνει τις προσαρμογές της και θα βγει ελαστικότερη από αυτό. Ακόμη κι αν υπερβάλλεις ξανά, θα σου δώσει σημάδι, οπότε έχε ανοιχτά τ’ αυτιά σου να το ακούσεις και να κάνεις πίσω. Ούτως ή άλλως, θα είσαι υποψιασμένος πλέον.
  Περαστικά εύχομαι.

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.