Αρχική / Θέματα / Διάφορα θέματα / Άλλα αθλήματα / Τρέξιμο αντοχής ή μετάβαση σε τρίαθλο;

Τρέξιμο αντοχής ή μετάβαση σε τρίαθλο;

• Αυτό το θέμα έχει 12 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη, 6 μήνες πριν από τον χρήστη iagos.
Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
  • Συντάκτης
    iagos
    Συμμετέχων

Καλημέρα, χρειάζομαι τα φώτα σας. Προέρχομαι από άλλα αθλήματα και ξεκίνησα το τρέξιμο αντοχής συστηματικά τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Προπονούμαι με πρόγραμμα 4 φορές την εβδομάδα και οι ετήσιοι προπονητικοί μου κύκλοι είναι 2 με στόχο ημι, 1 για Μαραθώνιο και ένα off season με crossfit και τρέξιμο αντοχής εναλλάξ. Οι τωρινοί μου PR χρόνοι είναι 1.30′ για τον ημι, 3:45′ για τον Μαραθώνιο και κατεβαίνουν συνεχώς, παρά τα 45 μου έτη. Ποιο είναι το θέμα; Ο κολλητός μου καθώς και ο προπονητής μου του crossfit είναι τριαθλητές και με συμβουλεύουν αργά ή γρήγορα να κάνω τη μετάβαση. Ο ένας εκ των 2 είναι καλός δρομέας. Εγώ κάνω ποδήλατο και κολυμπάω, δεν θα ξεκινήσω δηλαδή από το μηδέν. Ξέρω πως θα μου αρέσει το τρίαθλο όσο και το τρέξιμο. Όπως επίσης ξέρω πως δεν έχω χρόνο για πάνω από 4 συνολικά προπονήσεις την εβδομάδα. Η ερώτηση είναι η εξής:

Να συνεχίσω το τρέξιμο αντοχής που πηγαίνει όλο και καλύτερα ή να το σταματήσω και να αρχίσω προπόνηση για τρίαθλο; Αυτό που με ανησυχεί στο τρίαθλο είναι πως οι 4 προπονήσεις μου, θα σπάσουν σε 3 αθλήματα, θα φρενάρει δηλαδή η δρομική πρόοδος και φοβάμαι μην καταλήξω μέτριος σε 3 αθλήματα αντί σχετικά καλούτσικος σε 1. Είναι και άλλα βέβαια, όπως τα έξοδα για τον εξοπλισμό του τριάθλου (βλπ ποδήλατο κλπ) και ο μεγάλος χρόνος προπόνησης αντοχής του ποδηλάτου αλλά δεν τα βάζω στο τραπέζι για να μην μπερδευτούμε χειρότερα.
    Εσείς τι θα κάνατε; Προτάσεις, ιδέες, συμβουλές;

Ευχαριστώ, Σωκράτης.

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@iagos είναι καθαρά θέμα γούστου και τί σε ευχαριστεί.
    Από δρομικής άποψης θα σου πώ μόνο ότι 1:30 ΗΜ αντιστοιχεί σε Μαραθώνιο 3:10 (και όχι 3:45).
    Άρα έχεις ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ περιθώριο βελτίωσης εκεί, ακόμα και έαν δέν βελτιωθεί το 1:30 του ήμι (που σίγουρα θα βελτιωθεί και αυτό). Το 10ρι σου πόσο ειναι?

iagos
    Συμμετέχων

Αριστείδη, χαζομάρα το ξέρω, αλλά έχω πολύ καιρό να τρέξω αγώνα 10K. Πριν ξεκινήσω συστηματικές προπονήσεις είχα 47 και τώρα πριν από καιρό (ως μέρος tempo) κατέβηκε στο 42. Γενικά, δεν συναντάω 10αρια στο πρόγραμμά μου!

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Λογικά είσαι γύρω στα 40 mins τώρα στο 10ρι
    Από δρομικής πλευράς άν δουλέψεις σε αερόβια αντοχή και όγκο (LRs) ο Μαραθώνιος θα πάει λίγο πάνω από το 3ωρο. Παίρνοντας σαν μπούσουλα τους πίνακες του Jack Daniels (Vdot είσαι γύρω στο 51).
    Άρα μπορείς να δουλέψεις εκεί, έχοντας σα στόχο ένα μαραθώνιο 3:15 και κάτω.
    Μετά άν δεις ότι βελτιώνεται αισθητά και το 10ρι και ο Ημι (αυξάνεται δηλαδή το Vdot σου σε 52, 53 κτλ) να συνεχίσεις τρέξιμο.
    Αν δεις ότι δεν βελτιώνεται σημαντικά, στο χρόνο που αφιερώνεις πάντα, το γυρνάς σε 3αθλο… Just an idea

iagos
    Συμμετέχων

Ο Μαραθώνιος ήταν ο πρώτος που έτρεξα και βγήκε λιγο συντηρητικα! Και η ιδεα, και η κατεύθυνση που δίνεις είναι πολύ καλή, Αριστείδη. Σε ευχαριστώ πολύ.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@iagos Μη νομίζεις πως το τρίαθλο θέλει πολύ περισσότερη προπόνηση από το τρέξιμο, Σωκράτη.
    Ιδίως στα μικρά (sprint, olympic), δουλεύεις την βάση σε ποδήλατο – κολύμπι κι επικεντρώνεσαι σε γρήγορες δρομικές προπονήσεις. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνεις το αερόβιο χωρίς το πολύωρο κοπάνημα στην άσφαλτο, πράγμα πολύ σημαντικό σε επίπεδο τραυματισμών.
    Αυτό όσον αφορά το θέμα της έλλειψης χρόνου που ανέφερες.

tazi
    Συντονιστής

Αποψη μου ειναι πως με 4 προπονησεις δεν θα κσταφερεις να γινεις ιδιαιτερα ανταγωνιστικος στο τρισθλο. Αντιθετα σν επικεντρωθεις σε ενα αθλημα θα δεις καλυτετα αποτελεσματα. Επισης συγκριτικα με τα υπολοιπα δυο, το τρεξιμο απαιτει μικροτερο χρονο ενασχολησης. Παντως για ποτε οι 3 προπονησεις γινονται 4 και 5 και ισως 6 δε θα το πιστεψεις. Δρομικα παντως εισαι ηδη σε πολυ καλο επιπεδο. Ημι σε 130 ειναι αξιοζηλευτη επιδοση

iagos
    Συμμετέχων

Πάνω που έκλινα στο να συνεχίσω να δουλεύω μόνο τρεξιμο έρχεται ο Νίκος και τα τινάζει όλα! Σε ευχαριστω, Νικ. Η ανησυχία μου -έστω και για να δοκιμάσω τριαθλο- ηταν η έλλειψη χρόνου για παραπάνω προπονήσεις. Τώρα τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Και κάπως ετσι, με τριαθλο και γρήγορες δρομικές προπονήσεις, κουμπώνει και εκείνο που ειχαμε συζητήσει περί των μεγαλων αποστάσεων vs ενδιαφέροντος. Θα δοκιμάσω εναν-δυο αγώνες τριάθλου να δω πως κολλαμε και αν είναι όλα καλά, θα συνεχισω κανέναν χρόνο ακόμα το τρεξιμο αντοχής οσο θα οργανώνω τη μετάβαση στο τρίαθλο. Οι συμβουλές σας ηταν πολύτιμες, ευχαριστώ πολύ.

iagos
    Συμμετέχων

Tazi, η αλήθεια είναι πως την εξέλιξη που εχω στο τρέξιμο (σχετικά ειναι όλα) δεν την ειχα σε κανένα αλλα άθλημα ως τώρα. Κι αυτό όσο να να ‘ναι μου δίνει κίνητρο και όρεξη για βελτιωση. Αυτος είναι απο τους σοβαροτετους λόγους που διστάζω οποιαδήποτε αλλαγή. Αλλά εχω ακομα μπροστά μου 2 κλασικους και κάμποσους ημί να διανύσω, θα δείξει προς πού θα γείρω. Το πολυ,πολυ αν θελησω επιπλέον χρόνο ίσως τον κερδισω με ένα προπονητήριο στο σπίτι ή στη δουλειά (μπορώ!). Σε ευχαριστώ πολύ.

Elina
    Συμμετέχων

Γεια σας και από μένα. @iagos ως τριαθλήτρια τα τελευταία 7 χρόνια, έχω να σου πω ότι είναι καταρχήν ένα άθλημα και προσωπικά το λατρεύω. Για αυτό και όταν με ρωτάνε πιο είναι το αγαπημένο μου από τα τρία δεν μπορώ να απαντήσω ότι θα διάλεγα το τρέξιμο ή το κολύμπι. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, όχι περισσότερο όμως από αυτό που κάνεις τώρα. Το δίλλημα που έθεσες μόνο εσύ μπορείς να το απαντήσεις γιατί πραγματικά έχει να κάνει με το τι σου αρέσει περισσότερο. Για παράδειγμα εμένα δεν μου αρέσει το τρέξιμο βουνού καθόλου. Η αλήθεια είναι πάντως ότι χρειάζεσαι 2 προπονήσεις την εβδομάδα σε κάθε άθλημα συν ενδυνάμωση και συνήθως χρειάζονται και διπλές προπονήσεις. Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό δεν χρειάζονται υπερβολές. Από ότι έχω καταλάβει έχεις ποδήλατο που είναι το πιο ακριβό, το κολύμπι το μόνο που απαιτεί είναι ένα wetsut και τα υπόλοιπα σιγά σιγά. Θέλω να πω πως για το ξεκίνημα είσαι οκ και μετά βλέποντας και κάνοντας. Σε ότι αφορά την απόδοσή σου δε νομίζω ότι θα χάσεις την αποδοτικότητα σου τρέξιμο ίσα ίσα που λόγω των άλλων δυο θα χτίσεις αερόβιο. Αυτά και ελπίζω να βοήθησα.

iagos
    Συμμετέχων

Ελίνα, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Είμαι σίγουρος πως θα μου αρέσει πολύ το τρίαθλο αλλά δεν θέλω καν να ξεκινήσω αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (βλπ χρόνος). Πάντως με minimum 2 προπονήσεις ανά άθλημα και ενδυνάμωση (δηλαδή 7-8 προπονήσεις/ εβδομάδα) τα πράγματα είναι δύσκολα εκ προοιμίου. Θα μπορούσα ίσως να στριμώξω τις ποδηλατικές προπονήσεις μόνο indoor, σε προπονητήριο, αλλά γίνεται τίποτα αξιόλογο έτσι; Α, ποδήλατο δρόμου που είναι και το μεγάλο έξοδο…δεν έχω. Έχω όμως mountain (XC) και σε συνδυασμό με το τρέξιμο βουνού που το λατρεύω, ίσως να κατευθυνθώ σε τρίαθλο τύπου x-terra. Αλλά υπάρχουν αρκετές διοργανώσεις ή θα περιμένω έναν αγώνα/χρόνο; Κολυμβητήριο ευτυχώς έχω δίπλα μου!

Ανώνυμος
    Ανενεργός

@iagos καλησπέρα και από εμένα.
    Δυστηχώς δεν έχω να σου δώσω μία τόσο αυστηρή κατεύθυνση, μιας και δεν έχω κάνει τρίαθλο. Εχω αρκεστεί σε τρέξιμο ενώ κάνω ποδήλατο περιστασιακά.
    Νομίζω πως εσύ ίδιος ξέρεις καλύτερα τι μπορείς να ξεκινήσεις και το τι μπορείς να κάνεις. Με ότι και αν ασχοληθείς χρειάζεται χρόνο, φυσικά όσο προσθέτεις στοιχεια στο προπονητικό σου πλάνο τόσο θα συμπιέζεις τον ήδη χρόνο που διαθέτεις για το χόμπι σου. Ενας άλλος παράγοντας είναι και τα χρήματα που θα επενδύσεις – που όπως και να έχει θα δώσεις ορισμένα από αυτά.

Προσωπικά παράδειγμα, μου αρέσει να κάνω προπόνηση με όγκο ωρών, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να προσθέτω ρυθμό. Στο παρελθόν ακολουθησα πρόγραμμα υπεραποστάσεων. Ειδα στην πράξη πως ναι μεν μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά από την άλλη συμπίεζα ασφυχτικά τον χρόνο μου. Συνεπώς άφησα στην άκρη αυτή την επιλογή. Πρόσφατα, “παρασύρθηκα” από την ωραία βόλτα που έκανα με το ποδήλατο. Βγήκαν 55 χορταστικά km , από την άλλη είδα πως δεν βγαίνει από χρόνο να ακολουθώ τόσο συχνα όσο πραγματικά θα το ήθελα. Είδα στην πράξη πως το ποδήλατο θέλει χρόνο και φυσικά επένδυση χρημάτων.

Ας μην ξεχνάμε πως οι πιο πολύ από εδώ μέσα είμαστε “ερασιτέχνες”, συνεπώς θα πρέπει να κάνουμε αυτό που μας πραγματικά μας ευχαριστεί. Να μας φτάνει στα όρια μας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) χωρίς βέβαια να οδηγούμαστε απαραίτητα σε “ψυχαναγκασμό”, μιας και ορισμένες φορές μπορεί να επιδράσει αρνητικά την προσωπικη μας ζωή (παθών και μαθών).

Παρόλα αυτά όλα αυτά που έχεις καταφέρει σε καταστούν να σου πω ένα “μπράβο”. Αν συνεχίσεις το τρέξιμο σίγουρα θα καταφέρεις κάτι καλύτερο ειδικότερα στον μαραθώνιο, μιας και ο ΗΜΙ είναι πολύ καλός (δεδομένου και της ηλικίας) – εμπειρικά το αναφέρω.

iagos
    Συμμετέχων

Βασίλη, σε ευχαριστώ για την απάντηση. Την ίδια άποψη έχουμε, όσο κι αν μ’ αρέσουν οι υπερ-μαραθώνιοι ή το τρίαθλο από τη στιγμή που δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για προπόνηση -και άρα το κυνήγι της βελτίωσης- τότε μάλλον δεν το σηκώνουν (ακόμα) οι συνθήκες. Το ίδιο κάνω και με τον ημι- και τον μαραθώνιο. Όταν μπορέσω να προσθέσω προπονήσεις, τότε θα κατεβάσω (ελπίζω) και χρόνους. Είμαστε ερασιτέχνες με πρωταθλητικό mindset!

Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.