Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Διατροφή / τροφοδοσία σε μαραθώνιο βουνού για δύσκολα στομάχια

τροφοδοσία σε μαραθώνιο βουνού για δύσκολα στομάχια

• Αυτό το θέμα έχει 21 απαντήσεις, 8 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 4 μήνες πριν από τον χρήστη chrisbat.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 22 συνολικά)
  • Συντάκτης
    chrisbat
    Συμμετέχων

καλημέρα.
    για κάποιον σαν εμένα – που υπολογίζω να βγάλω μαραθώνιο βουνού σε 8,5 ώρες!! – και με στομάχι που μετα τις 3 ώρες αρχίζει να αισθάνεται άσχημα (ειδικά οταν υπάρχει και συνδιασμός ζέστης) ποια θα ήταν η καλύτερη τακτική για να βγάλω εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα;;;
    μέχρι τώρα σε αγώνες των 20-25χλμ με υψομετρική διαφορά εως +1500μ που τους τρέχω απο 3 εως 4 ώρες, πάω με 1 High5 Energy Gel 40g (32ml) των 23ων γραμμαρίων υδατάνθρακα πριν την εκκίνηση και 1 ανα 1ώρα όπως και τα saltsticks.
    στους σταθμούς τρώω τα αλμυρά με καμια σοκολάτα και πίνω νερό.
    σε αυτους που τερμάτισα σε 3-3,5ώρες όλα οκ – έπερνα και λιγότερα gel, στους άλλους που τερμάτισα απο 3,5ώρες + , ένιωθα τις διαταραχές. στον μαραθώνιο δρόμου της αθήνας με gel ανα 8χλμ (50λεπτά) και με αυτή την ζέστη λαχτάρισα!!
    πως μπορώ να βοηθήσω των οργανισμό μου καλύτερα για να αρχίσω τις δοκιμές στα longrun;;;

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@chrisbat Από την στιγμή που θα έχεις πάνω σου μπουκάλι, η σκόνη της Maurten είναι η καλύτερη λύση, νομίζω.

chrisbat
    Συμμετέχων

@echetlos αντικαθιστά το gel ή το σκέτο νερό;;

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Είναι μία μίξη 500ml νερού και σκόνης, η οποία περιέχει 80γρ υδατάνθρακα και μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε μια ώρα. Τεράστιο νούμερο, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείτο πολύ δύσκολο να απορροφηθεί και να μην δημιουργήσει στομαχικές διαταραχές.
    Ένας ασφάλτινος δρομέας δεν είναι εφικτό να κουβαλάει το μπουκάλι όλη την ώρα, εκτός αν είναι ελίτ και του το έχουν στους σταθμούς. Γι’ αυτό και απευθύνεται κυρίως σε ποδηλάτες το drink mix. Για τους δρομείς υπάρχουν τα gels αλλά αφού οι βουνίσιοι κουβαλάτε έτσι κι αλλιώς παγούρια, φαντάζομαι ότι θα σε εξυπηρετεί.
    Νομίζω ότι ο @kostasver το έχει χρησιμοποιήσει, ας μας πει.

chrisbat
    Συμμετέχων

καμια άλλη μάρκα gel υδαρή με περισσότερους υδατάνθρακες απο αυτά που πέρνω, υπάρχει να δοκιμάσω;
    δεν θα βρω προκοπή;; να παω κατευθειαν στη σκόνη;;
    παλιότερα επερνα τα energy up της Victory Endurance αλλα έχουν μόνο 3γρ παραπάνω.
    δίνουν όμως περισσότερη διάρκεια 30-45min ενω τα High5 λενε ανα 20min

Elda
    Συμμετέχων

Στον ημι των Τρικαλων εδιναν αυτο https://www.pharmacyoutlet.gr/energia-rapida-professional-kitro-50ml.html, το πηρα αλλα δεν το δοκιμασα γιατι προτιμησα τα δικα μου. Ειναι 50 ml κι εχει 30 γρ υδτανθρακες, 53 καλιο και 50 καφεινη.

thesalos
    Συμμετέχων

εγω ειμαι των 9.30 στο μαραθωνιο ολυμπου.και εγω με διαφορα θεματα στο στομαχι,οπωσ και πολλα ατομα που εχω συναντησει στις ουρεσ σε μαραθωνιους 10 ωρων σε βουνα.τα τελευτεα 3 χρονια το εχω γυρισει σε “πραγματικη τροφη” απλα τροφιμα που μπορω να κουβαλαω μαζι μου στη ζωνη υδροδοσιας αφου τις προσθεσα 2 μικρες θηκες που αγορασα απο το εμποριο
    η γνωμη μου ειναι οτι το στομαχι εκπεδευεται,και μαλιστα ανταποκρινεται και αρκετα καλα,αρκει να επιμηνεις ,να το πας σιγα-σιγα,μην απογοητευτης απο την αρχη,θα δεις διαφορα μακροπροθεσμα. παντα μιλαμε για 8 9 10 ωρες στο βουνο, για 2 3 ωρες τα πραγματα μπορει να ειναι διαφορετικα.
    μια τροφη που συνηθισα σιγα-σιγα ειναι το απλο τοστακι(ασπρο ψωμι τοστ,οχι μαυρα,πολλησπορα κτλ). κομενο στα 2 ειναι για μενα μια μεριδα.στην αρχη με ενοχλουσε γενικως.βγαζω την φετα απο γκουντα και βαζω μια καλη στρωση απο φιλαδελφεια με λιγα λιπαρα.ειδα διαφορα ,και σε 3 με 4 λογκ ραν βλεπω οτι η μεριδα δεν με ενοχλει καθολου.τωρα το φτιαχνω με φιλαδελφεια φουλ λιπαρα,και 2 φετες καλο ζαμπον,παντα κομενο στα 2 ,δινει 120 με 140 θερμιδ,και βγαζω 1,30 με 2 ωρες .αν παρω και ενα μικρο λουκουμι μετα (ετσι για να παρω και κατι γλυκο στο καπακι)τα πραγματα ανεβενουν.
    σιγουρα δεν εγινα γρηγοροτερος,δεν σταματησα να παιρνω τζελακια απλα τα αρεωσα αρκετα,και πλεον μπορω να παω να κανω και ενα 4ωρο μονο με τροφη .

chamav
    Συντονιστής

Ενώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το στομάχι μου στον συνδυασμό gel και μπαρών ενέργειας, ομολογώ ότι τα έχω λίγο σιχαθεί όλα αυτά και το έχω γυρίσει κι εγώ σε πραγματικές τροφές. Μιλάω για αγώνες βουνού από 4-10 ώρες. Καταναλώνω τις δικές μου μπάρες (με μέλι, ταχίνι, σουσάμι, βρώμη, κανέλα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα), τις οποίες λιγουρεύομαι ενώ τρέχω, και μπανάνες που προσφέρουν στους σταθμούς.

chrisbat
    Συμμετέχων

Όπως είπα και στο θέμα “Τζελακια. Μεγάλη ιστορία” σώθηκα!!
    Με την προτροπή του @echeltos δοκίμασα την σκόνη maurten και σώθηκα!!
    Με 8°C και 81% υγρασία σε διαδρομή 25χλμ με υψομετρική 1550μ έκανα 4:10:00 και ειχα να δώσω κι άλλο!!
    Πρώτη φορά είμαι τόσο χαρούμενος!!
    Με τα τζελακια θα ήμουν για ορό!!
    Έκανα ρεκόρ χλμ και υψομετρικής και νιώθω σαν να έκανα δεκαράκι.
    Αν δουλεύει έτσι και με μεγάλες θερμοκρασίες που έχω επίσης πρόβλημα έλυσα τον γρίφο μου!!!

Για την ιστορία…
    έφυγα από το σπίτι ντυμένος με την φορεσιά που θα έτρεχα και μετά από πρωινό στα 76,80kg.
    Μέσα στην προπόνηση ήπια 1000ml νερού με σκόνη maurten και 250ml καθαρό νερό!!
    Γύρισα αλλαγμένος στεγνός και μετά από 1φρέντο εσπρέσσο με 500 ml νερού, 1*50ράκι τσίπουρο ανεφ γλυκάνισου, 2μπυρών 500ml και μεζεκλικίων στα 76,30!!!
    Νιώθω σούπερ!!!!!!
    Καλό ΣΚ σε όλους!!!

chrisbat
    Συμμετέχων

γεια σας.
    στα 40χλμ του ursa trail ειχα ετοιμάσει σε ασκό πλάτης 1,5λίτρο νερό με maurten.
    εκει που περίμενα οτι θα φτιάξω άλλη μια φορά το ίδια μίγμα για να βγάλω τον αγώνα τελικά λόγω ζέστης δεν μπορούσα να το πιω ευκολα και έπινα ενδιάμεσα νερό απο τους σταθμούς συν καμια τροφή που και που.
    ετσι, έβγαλα τον αγώνα σε 8:18:00 ώρες με την τελευταία γουλιά maurten να είναι κοντά στις 8ώρες και με saltsticks ανα 70λεπτά.

σε 8 ημέρες θα συμμετάσχω στον Olympus Marathon και σκέφτομαι αν πρέπει να αλλάξω λογική τροφοδοσίας και να πάω στη λύση με 2 φλασκιά 600ml (με καλαμάκι) ή παγούρια.
    έτσι θα γεμίζω φρέσκο νερό στους σταθμούς και θα φτιάχνω το μίγμα επιτόπου όταν τα καταναλώνω.
    η εμπειρία σας τι λέει;;;;

θα μακρυγορήσω λίγο να γράψω την σκέψη μου…
    αν ξαναπάω με τον ασκό θα πρέπει να ξεκινήσω να καταναλώνω μισή ώρα μετα την εκκίνηση και κοντα στις 3,5 ώρες να το τελειώσω.
    εκεί θα είμαι στον σταθμό ΄΄πετρόστρουγκα΄΄ που δίνουν μόνο 300ml νερού το οποιο θα πιω μαζί με gel και θα φαω ξηρους καρπούς, μπισκότα και μια μπαρα. για τις επόμενες 2,5ώρες θα πάω με το νερό των σταθμών μεχρι να φτάσω στο Καταφυγιο Α’ που θα δινουν οσο νερό θες και θα φτιάξω άλλο 1,5λίτρο maurten και θα πάω μεχρι τέλους.

αν πάω ομως με φλασκιά θα ξαναγεμίσω στις 3 παρά ώρες στον σταθμό ”Μπάρα” και θα παώ λογικά εως το ”Οροπέδιο”. εκεί θα πιο τα 300ml νερό που δίνουν με gel και θα φαω ξηρους καρπούς, μπισκότα και μια μπάρα. στον επόμενο σταθμό ”Καταφύγιο Α” γεμίζω τα φλασκιά με maurten για να πάω εως το 37ο χλμ και συνεχίζω μόνο με νερό εως τον τερματισμό.

chrisbat
    Συμμετέχων

Εκτός των παραπάνω τα 3λιτρα νερού για Maurten και 1-2λιτρα ακόμα στους σταθμούς δεν είναι πολύ νερό για τις 9,5 ώρες που υπολογίζω να βγάλω τον αγώνα;;
    με 5λιτρα δεν θα κάνω το στομάχι χάλια;
    Μήπως πρέπει να πιω λιγότερο maurten???

Yiannis
    Συμμετέχων

Συγγνώμη αν θα φανώ απότομος, αλλά εντελώς φιλικά, το θέμα της τροφοδοσίας θα έπρεπε να το είχες δοκιμάσει σε 5-6ωρη προπόνησή σου και πάνω-κάτω να έχεις έτοιμο το πλάνο σου. Τώρα αν π.χ. εγώ που είμαι κροκόδειλος και πέρσι που έκανα 10 ώρες τον Ο.Μ. σου πω ότι χρειάστηκα 6 λίτρα νερό, 4 αναβράζοντα ηλεκτρολύτες και 5-6 τζελάκια, αυτό δεν θα σε μπερδέψει περισσότερο? Κάθε δρομέας είναι διαφορετικός, οπότε ό,τι κ αν σου προτείνουμε, περισσότερο κακό θα σου κάνουμε, παρά καλό. Καλή επιτυχία στον αγώνα, ελπίζω να μην μας διαλύσει η ζέστη φέτος.
    Υ.Γ. μπορώ να σου στείλω με dm που ήπια νερό και που ήπια τα τζελάκια(όχι maurten), αν νομίζεις ότι θα σε βοηθήσει.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@chrisbat Ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει 700-750ml υγρών/ώρα. Οπότε λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα, αν τα καταμερίσεις αναλόγως.

Εκτός των παραπάνω τα 3λιτρα νερού για Maurten και 1-2λιτρα ακόμα στους σταθμούς δεν είναι πολύ νερό για τις 9,5 ώρες που υπολογίζω να βγάλω τον αγώνα;;
    με 5λιτρα δεν θα κάνω το στομάχι χάλια;

stratus
    Συμμετέχων

@echetlos Νικόλα αν πιω παραπάνω νερό από τα 750 ML ,πχ 1,2 λίτρα τι πρόβλημα δημιουργείται. Ρωτάω γιατί την Τρίτη ήπια μέσα σε 2 ώρες ηπια πάνω από 2,5 λίτρα νερό στην προπόνηση

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@stratus Θεωρητικά πάντα, το υγρό θα μείνει στο στομάχι σου, οπότε αν μιλάμε και για περιπτώσεις όπου θα λάβεις και υδατάνθρακα (π.χ. αγώνας), θα σου το κάνουν πλυντήριο.
    Πιθανώς αυτό το ανώτατο όριο να μην ισχύει για σένα. Κι εγώ σε μαραθώνιο το έχω υπερβεί κατά πολύ, μαζί με πολλά gels, και πέρα από ένα πολύ ελαφρύ φούσκωμα, δεν είχα καμμία άλλη παρενέργεια.
    Ως γενικός κανόνας όμως, ισχύει το max800ml.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 22 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.