Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Παπούτσια / Υποπρηνισμός (οριακός) – Επιλογή running shoes

Υποπρηνισμός (οριακός) – Επιλογή running shoes

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #67758
    gandrian
    Συμμετέχων

    Καλημέρα σας,
    έκανα πελματογράφημα το οποίο ανέδειξε έναν οριακό/πολύ μικρό υπο-πρηνισμό.
    Μου σύστησαν και πήρα τα Asics Cumulus.
    Τα τρέχω εδώ και 2 μήνες, αλλά σε σχέση με τα HOKA Clifton 3 και τα Mizuno Wave Rider 12 που ξεκίνησα να τρέχω πριν 3 χρόνια μου φαίνονται λίγο σκληρά και βαριά.
    Σε διάφορα sites (κυρίως Αμερική) που έστειλα email μου πρότειναν :
    – από Mizuno : Wave Inspire 13
    – από BROOKS (σχεδόν όλα) : Launch, Ghost, Glycerin, Ravenna
    – από Hoka : Arahi, Clifton (τα 3 τα έχω λιώσει/τέλεια, απογοήτευση τα Clifton 4)
    – από Saucony : Freedom, Ride, Triumph

    Συμπέρασμα : ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.
    Ή αυτοί δεν κατάλαβαν για τον ελαφρύ ΥΠΟ-πρηνισμό ή εγώ δεν καταλαβαίνω.

    Εάν κάποιος έχει υποπρηνισμό (ελαφρύ,μέτριο, βαρύ) τι παπούτσια πρέπει να διαλέξει ?

    Με εκτίμηση
    Γιώργος-Μαρούσι

    #67760
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @gandrian Καλημέρα, Γιώργο.
    Και μπερδεύτηκες και σε μπέρδεψαν…

    Κατ’ αρχάς, το πελματογράφημα δεν δείχνει τίποτα περισσότερο από το ύψος της καμάρας σου και τα σημεία του πέλματος που φορτίζεις στεκούμενος (στατικό έκανες, φαντάζομαι).
    Οι ενδείξεις που παίρνεις δεν έχουν την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ σχέση συγκρινόμενες με την μηχανική σου καθώς τρέχεις. Οπότε, αν στο έχουν τυπώσει κιόλας το πελματογράφημα, ψάξε για το πλησιέστερο καλάθι αχρήστων.

    Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν υπτιάζεις (υπό-πρηνίζεις), τα παπούτσια που απευθύνεσαι είναι της κατηγορίας neutral, ό,τι φορούσες μέχρι τώρα δηλαδή.
    Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας σε ένα κατάστημα που έχει διάδρομο και να δοκιμάσεις διάφορα.
    Αν σου άρεσε το Clifton 3 και θες κάτι εξίσου μαλακό, προσωπικά θα πρότεινα το Skechers Ultra R 2. Θα ανέβει και review εντός της εβδομάδος.

    #67810
    gandrian
    Συμμετέχων

    Σε ευχαριστώ @echetlos.
    Έκανα ΚΑΙ στατικό ΚΑΙ δυναμικό.
    Μπορώ να σου στείλω το .pdf εάν μου δώσεις κάποιο email να του ρίξεις μία ματιά.
    Έχεις να μου προτείνεις μοντέλο/λα σε BROOKS (που είναι ψηλά στις κριτικές και αποτελούν πλειοψηφία στην Αμερική), NB, Saucony, Altra ?
    Τα Skechers δεν τα γνωρίζω ακόμη.

    Με εκτίμηση
    Γιώργος-Μαρούσι

    #67870
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    Γιώργο, μην παιδεύεσαι…
    Δοκίμασε κάποια neutral μοντέλα και πάρε όποιο σου κάθεται καλύτερα. Σχεδόν όλα τα παπούτσια είναι καλά, αρκεί να σου εφαρμόζουν σωστά.

    Από Brooks δες τα Glycerin και Ghost.
    New Balance, τα 1080.
    Saucony, τα Triumph και Zealot.
    Επίσης, τα Nike Vomero.

    #67872
    gandrian
    Συμμετέχων

    Σε ευχαριστώ πολύ @echetlos.

    Με εκτίμηση
    Γιώργος

    #67922
    YannisV
    Συμμετέχων

    @echetlos Νίκο συγγνώμη που επεμβαίνω στην κουβέντα και αν πω και καμιά «κοτσάνα» να με επαναφέρεις στην τάξη, αλλά μια και ο Γιώργος αναφέρθηκε σε Brooks είπα να μεταφέρω και εγώ την μικρή εμπειρία μου.

    @gandrian
    Με βάση αυτά που λες νομίζω πως θα μπορούσες να δοκιμάσεις είτε τα Glycerin είτε τα Levitate. Τα δεύτερα έχουν πιο χαμηλό drop από τα Glycerin (10mm και 8mm αντίστοιχα), ενώ και τα δύο είναι αρκετά τσιμπημένα σε τιμή. Όσον αφορά στα Mizuno που αναφέρεις το Wave Rider 12 είναι αρκετά παλιό μοντέλο αλλά ένα αντίστοιχο είναι το Launch (εδώ κυκλοφορεί το 4 και στην Αμερική έχει ήδη κυκλοφορήσει το 5). Επίσης πολύ καλές κριτικές έχει και το Saucony Ride 10 (υπάρχει και εξαιρετική, όπως όλες, κριτική του Νίκου στο gorun). Τέλος όσον αφορά στα Sketchers πιστεύω πως θα έπρεπε να ακούσεις τον echetlos και να το δοκιμάσεις τουλάχιστον ή να περιμένεις (όπως όλοι μας την κριτική του).
    Και κάτι γενικό για να μη σε ζαλίζω άλλο. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λέει ο echetlos για το πελματογράφημα. Δεν μπορώ να καταλάβω ας πούμε με ποιο κριτήριο σου πρότειναν τα Cumulus, ενώ υπάρχουν τόσα άλλα ουδέτερα παπούτσια. Δεν σου πρότειναν να δοκιμάσεις έστω και κάποια άλλα; Και όσον αφορά το θέμα υπερπρηνισμού/υπτιασμού κλπ πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα marketing των εταιρειών και ότι σε τελική ανάλυση είναι θέμα προσαρμογών (σοφία που έχω αποκομίσει από τον γκουρού, αλλά έχει αποδειχθεί στην περίπτωσή μου : βαρύς, υπερπρηνίζω και έχω πλατυποδία αλλά τρέχω με ουδέτερα παπούτσια και έτρεξα τους δύο τελευταίους ΑΜΑ με ουδέτερο και μάλιστα θεωρητικά performance παπούτσι – Launch 3 και 4 – χωρίς κανένα πρόβλημα).
    Ελπίζω να μην σας κούρασα.

    #67924
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @gandrian Πάντως, αφού σου άρεσε τόσο το Clifton, επιμένω για το Skechers.

    #67950
    gandrian
    Συμμετέχων

    Ναι βέβαια, θα τα δοκιμάσω όπου τα βρω. Δεν αποκλείω τίποτε.
    Ευχαριστώ

    #67952
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

    Δίνω μια πιθανότητα, Γιάννη @yannisv, η πρόταση για το Cumulus να έγινε εξαιτίας του τζελ στην εξωτερική πλευρά του παπουτσιού. Υποτίθεται ότι υπάρχουν εκεί, και στη φτέρνα, για να προστατεύουν το πόδι κατά την πρόκρουση, πάντα κατά την asics. Δεν έχω φορέσει ποτέ asics οπότε δεν έχω ιδέα αν ισχύει κάτι τέτοιο.

    Από εκεί και πέρα, Γιώργο @gandrian, έχεις παρατηρήσει στα παπούτσια σου πιο έντονη φθορά στην εξωτερική πλευρά σε σχέση με την εσωτερική ή το κέντρο; Κι αυτό μάλλον δεν είναι το καλύτερο κριτήριο για να κατατάξεις τη μηχανική του τρεξίματός σου σε κάποια κατηγορία, αλλά ίσως φωτίσει σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα.
    Επίσης, αν δεν είχες κάποιο θέμα με τα παπούτσια που φορούσες μέχρι τώρα, ίσως να μην υπάρχει λόγος να αλλάξεις τώρα είδος παπουτσιού εξαιτίας του πελματογραφήματος. Θα υπήρχε λόγος να ψάξεις περισσότερο το θέμα είτε αν τώρα για πρώτη φορά έτρεχες και ήθελες να μειώσεις (με αμφίβολα αποτελέσματα) την πιθανότητα τραυματισμού, ή αν έτρεχες καιρό και είχες συνέχεια τραυματισμούς που σχετίζονται με τον υποπρηνισμό (πχ stress fractures).

    #67956
    gandrian
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα @sotiris_diamantopoulos,
    όχι δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τα παπούτσια που έτρεχα έως τώρα (Mizuno Wave Rider, HOKA Clifton 3).
    Μάλιστα σε κατ/μα με είδη running πριν 4 χρόνια (όταν και πρωτο-ξεκίνησα να τρέχω) μου είχαν πει οτι έχω neutral profile (με είχαν ελέγξει με το μηχάνημα που έχει και το Intersport, που ανεβαίνεις επάνω σε ένα τζάμι και σκανάρει το πέλμα).
    Απλά τώρα είπα να κάνω κι ένα 2ο έλεγχο σε ειδικό κέντρο.
    Η φθορά στην εξωτερική πλευρά όντως υπάρχει και φαίνεται εντονότερα στα κλασσικά παπούτσια τα καθημερινά του γραφείου.
    Η πίεση στην εξωτερική πλευρά όντως διαφαίνεται στο scanning που έκανα στο ειδικό κέντρο και ίσως γι αυτό μου πρότειναν τα Asics Cumulus.
    Ούτε είχα κάποιους τραυματισμούς με τα έως τώρα, αντιθέτως τώρα τραυματίστηκα για 1η φορά (με τα Cumulus, χα χα 🙂 σύμπτωση ?) αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι οφείλεται στο παπούτσι.
    Anyway πάντως σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

    Μάλλον λέω να ξανα-στραφώ στα Neutral…

    #108930
    DaedraLord
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό. Έχω αφήσει το καθημερινό τρέξιμο πίσω μου και τρέχω περισσότερο από χόμπι όταν δεν περπατάω. Οι λόγοι πολλοί, οπότε δεν θα πλατιασω.
    Παρατήρησα ότι έχω υποπρηνισμό μετά και την αγορά ενός καινούργιου παπουτσιού κι αυτό επειδή με χτυπάει στον εξωτερικό δεξί αστράγαλο. Προηγουμένως φόραγα ένα ελαφρύ μοντέλο της cmp και τώρα πήρα τα XA pro 3d της Σαλομον κυρίως επειδή περπατάω σε κατσαβραχα και σε μονοπάτια.
    Με το που ξεκίνησα να κάνω πολλά χιλιόμετρα με τα Σαλομον ο αστραγαλος άρχισε να πονάει και πάνω στην μία ώρα αρχίζει να μην υοοφερεται, οπότε μάλλον θα πρέπει να βρω λύση στο θέμα του παπουτσιού.
    Πάμε τώρα στο θέμα του πέλματος. Ο πρηνισμος είναι ανατομικο πρόβλημα από γεννησιμιου ή επικτητο καθώς μεγαλώνουμε; υπάρχουν πράγματα που τον τριγκαρουν και μπορεί να τον επιδεινώσουν με τα χρόνια; χρήζει θεραπείας; εκτός από το να ψάχνω κατάλληλο παπούτσι τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει επάνω μου; σκέφτηκα να ρωτήσω κάνα ποδολογο, αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν είναι ιατρικό ζήτημα ή παραιατρικο.

    Μπορεί να φταίει μήπως το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παπούτσια τα νιώθω σαν να να φόρεσα γύψο;

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.