Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Χαμηλος αιματοκριτης , αιμοσφαιρινη

Χαμηλος αιματοκριτης , αιμοσφαιρινη

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #95788
    Kostas Roussakis
    Συμμετέχων

    Καλησπερα, λοιπον , μετα απο γενικες εξετασεις αιματος….αγχωθηκα !
    χαμηλος αιματοκριτης 36,1 , και αιμοσφαιρινη 11,6 ! Λιγο πιο χαμηλα απο τα ορια τους αλλα και παλι εχω αγχωθει.
    Ο γιατρος μου λεει οτι δν παμε σε συμπληρωματα αφου ειναι ελαχιστα κατω απο το οριο , ετσι και εγω εβαλα στην διατροφη μου οτι περιεχει σιδηρο . Να συμπληρωσω οτι ειναι οικογενειακος ο χαμηλος αιματοκριτης!
    Ξερω οτι το τρεξιμο συνδεεται αμεσα με τον αιματοκριτη / αιμοσφαιρινη .

    Υπαρχει κανεις να αντιμετωπιζει παρομοιο θεμα ;

    #95790
    Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

    Κώστα, δεν θυμάμαι για την αιμοσφαιρίνη μου, αλλά ο αιματοκρίτης μου κυμαίνεται μεταξύ 32 και 34. Αν είναι οργανικό το θέμα (στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή κάτι άλλο) δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, όσο σίδερο και να φας. Το σώμα δεν έχει προγραμματιστεί για παραπάνω παραγωγή. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι εποχικό, οπότε όσο πλησιάζει το τέλος καλοκαιριού ξαναανεβαίνουν οι δείκτες.
    Λεπτομέρειες μόνο ο γιατρός σου, ή ο μικροβιολόγος.

    #95792
    Elda
    Συμμετέχων

    @kostas_roussakis Φερριτινη δεν εκανες? Δεν ξερω γιατι αλλα καποιοι γιατροι επιμενουν να μην την γραφουν αυτη την τοσο βασικη εξεταση που μας δειχνει ποσο σοβαρη ειναι η αναιμια και κυριως αν ειναι σιδηροπενικη η οχι. Φερριτινη ειναι η αποθηκη του σιδηρου και μας δειχνει τι αποθεματα εχει ο οργανισμος μας σε σιδηρο. Αν ειναι αδεια τοτε χρειαζεται οπωσδηποτε συμπληρωμα, δεδομενης και της μεγαλυτερης αναγκης του οργανισμου σου σε σιδηρο λογω του τρεξιματος. Οι τιμες σου δεν ειναι απλα λιγο πιο κατω απο το οριο, ειναι αρκετα χαμηλες για αντρα, δεν εχεις απωλειες λογω περιοδου που εχουν οι γυναικες, θα επρεπε να ειναι πολυ πιο πανω, ειδικα επειδη τρεχεις πρεπει να ειναι οχι στα κατωτατα ορια, αλλα κοντα στα ανωτατα ωστε να μπορεις να αντεπεξερχεσαι στις προπονησεις και να μην αισθανεσαι κοπωση. Αρα ο στοχος σου δεν ειναι να φτασεις τα κατω ακρα αλλα τα πανω, το οποιο δεν μπορει να γινει αμεσα μονο με διατροφη.

    Επισης απο διατροφη τι εκανες πριν και τι κανεις τωρα? Πρεπει να βαλεις 2 φορες την εβδομαδα συκωτι (πουλερικων κατα προτιμηση που εχουν περισσοτερο σιδηρο απο του μοσχαριου) και γενικα περισσοτερο μοσχαρι. Φακες, σπανακια κλπ ξεχασε τα, εχουν πολυ μικρη απορροφηση σιδηρου και δε θα σου προσφερουν τιποτα στην παρουσα φαση. Υπαρχουν οργανισμοι που μπορουν να ανταποκριθουν πολυ καλα στις αναγκες σιδηρου μονο με χορτοφαγικη διατροφη, προφανως δεν εισαι ενας απο αυτους (ουτε εγω ειμαι) οποτε επικεντρωνεσαι στις πηγες σιδηρου των ζωικων τροφων.

    Γνωμη μου να κανεις εξεταση φερριτινης που θα μας δειξει ακριβως που βρισκεσαι απο επιπεδα σιδηρου γιατι οκ αιματοκριτης αιμοσφαιρινη μας δειχνουν αναιμια αλλα δεν ξερουμε ουτε αν οφειλεται σε ελλειψη σιδηρου ουτε ποσο σοβαρη ειναι. Στη συνεχεια αναλογα με τα αποτελεσματα μπορει να χρειαστει να παρεις συμπληρωματα για 3-4 μηνες μεχρι να ανεβουν οι τιμες οποτε μετα θα μπορεις να τις σταθεροποιησεις μονο με διατροφη. Αλλα αν η φερριτινη σου ειναι στα ταρταρα οπως ηταν η δικη μου, τη στιγμη που αθλεισαι κιολας, μονο με διατροφη οι τιμες θ ανεβουν ελαχιστα και επαναλαμβανω στοχος σου δεν ειναι να φτασεις τα κατωτατα ακρα αλλα οσο γινεται τα ανωτατα.

    Επισης, Β12, φυλλικο οξυ, βιταμινη D εκανες? Λογικα και η Β12 θα ειναι πεσμενη. Αν δεν εκανες να τις κανεις μαζι με τη φερριτινη.

    #95794
    Elda
    Συμμετέχων

    @skull, αν υπαρχει στιγμα μεσογειακης αναιμιας, η φερριτινη θα μας δειξει αν υπαρχει πραγματικη αναιμια η οχι. Ο αντρας μου για παραδειγμα με οριακες τιμες αιματοκριτη και αιμοσφαιρινης ειχε φερριτινη 220(!) το οποιο βεβαια σημαινει οτι δεν εχει αναιμια. Ο γιος μου απο την αλλη που επισης εχει στιγμα, στα 18 του ειχε 42 αιματοκριτη και 14 αιμοσφαιρινη.

    #95798
    Kostas Roussakis
    Συμμετέχων

    Λοιπον καπου στο 2012 που καπνιζα ακομα , ημουν και αιμοδοτης δεν ειχα προβλημα ..μετα που το εκοψα γυρω στο 14 που χρειαστηκα για ενα χειρουργιο γνωστου μου αιμα μου ειπαν οτι ειχα χαμηλο αιματοκριτη αλλα υψηλα αιμοπεταλια και μονο αυτα μπορουσα να δωσω . Δεν ξερω αν παιζουν σημασια . . . στο σημερα .
    Ειμαι σχεδον ενα χρονο σε υποθερμιδικη διατροφη μιας και εκανα μια μεγαλη αλλαγη στην ζωη μου , τωρα εχω φτασει στον στοχο μου και εκανα εξετασεις προληπτικα , να δω μην εχω ξερυθμισει τιποτα και τι εχω καταφερει με τριγλυκεριδια και χοληστερινη ( φυσιολογικες τιμες μετα απο 20 χρονια χαχα) .
    Η διατροφολογος μου ειχε γραψει τα παντα , αλλα ο γιατρος μου τα μασαγε και μου μιλαγε για μοδες εξετασεων και οτι δεν μπορεις να κανεις και πολλα και γενικα ηταν κατα των συμπληρωματων για εναν 33 χρονο . Τωρα θα τα γραψει να δουμε ηντα χω!
    Οσο αφορα το εποχικο ,η αληθεια ειναι οτι δεν τα χω τσεκαρει τον χειμωνα γιατι ειμαι χαλαρα και στην δουλεια και εχω δυναμεις να κανω αρκετα πραγματα , το καλοκαιρι καταπλακονομαστε !

    Ευχαριστω για τις συμβουλες και τις κατευθυνσεις θα επιμεινω να μου τα γραψουν να δω τι και πως… να ειστε καλα !

    #97346
    nikos79
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα, γνωρίζει κανείς αν είναι καλύτερο τις εξετάσεις αίματος να τις κάνουμε νηστικοί μετά από μία “εύκολη” πρωινή προπόνηση ή με τον κλασικό τρόπο απλώς νηστικοί; Μιλάμε βέβαια για την ετήσια προληπτική αιματολογική εξέταση που αφορά την προπονητική μας δραστηριότητα

    #97350
    Dkoukou
    Συμμετέχων

    Να μην κανεις αιματολογικες εξετασεις αμεσως μετα απο προπονηση, ακομα και αν ειναι χαλαρη. Υπαρχουν βιοχημικοι δεικτες που μπορει να αυξηθουν για λιγες ωρες μετα την ασκηση (μετα επιστρεφουν στο φυσιολογικο) αλλα δεν υπαρχει λογος να συμβει πιθανως κατι τετοιο στο check up σου και μετα να ψαχνεις μηπως υπαρχει καποιο προβλημα και να αγχωνεσαι αδικα. Οποτε απλα νηστικος μερα που δεν εχεις προπονηση.

    #97352
    nikos79
    Συμμετέχων

    @dkoukou σ’ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση, η απορία μου είχε να κάνει με το αν αυτή η μεταβολή κάποιων βιοχημικών δεικτών κατά την προπόνηση ή αμέσως μετά χρήζει κάποιας αντιμετώπισης από την πλευρά μας.

    #97354
    Dkoukou
    Συμμετέχων

    Οι δυο πιο κοινες αλλα και πιο αξιολογες μεταβολες ειναι πιθανη διαταραχη ηλεκτρολυτων/αυξηση ουριας και πιθανη ηπια αυξηση της CPK. Και τα δυο (εκτος αν κανεις Σπαρταθλον) ανταποκρινονται αριστα σε καταλληλη ενυδατωση (οχι υπερβολικη) μετα την προπονηση. Και παλι βεβαια ειναι οχι συχνα σε recreational runners αρκει να μιλαμε προφανως για σχετικα ηπιες περιβαλλοντικες συνθηκες και ενταση προσπαθειας. Προφανως ενα 10αρι στην ερημο Mojave ειναι πιο πιθανο να οδηγησει σε διαταραχες απ’οτι μια αντιστοιχη προπονηση στο Χαλανδρι στις 8μμ τετοια εποχη.

    #97356
    Kostas Roussakis
    Συμμετέχων

    cpk >400 σε μερες που και καλα δεν εκανα προπονηση αλλα μονο δουλεια ! Ο γιατρος γελασε βεβαια οταν του ειπα οτι ξεκουραστηκα !

    #116219
    lasportivaman
    Συμμετέχων

    Κάποιες φορές οι χαμηλές τιμές αιματοκρίτη είναι ένδειξη υπερπροπόνησης. Με σωστή διατροφή και ένα καλοφτιαγμένο πρόγραμμα θα επανέλθει στα φυσιολογικά του όρια!

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.