Τοποθέτηση ετικέτας: Μαραθώνιος
- Αυτό το θέμα έχει 378 απαντήσεις, 58 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 9 έτη, 4 μήνες πριν από τον χρήστη
Etien.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
3 Νοεμβρίου 2016 στις 23:04 #13002
taziΣυντονιστήςΒεβαίως Γιώργο,
Υποθέτουμε ότι είσαι ένας αθλητής που έχει προπονηθεί για μαραθώνιο και επιδιώκει μια επίδοση 4.30 ωρών, αυτό σημαίνει ότι υπολογίζεις να τρέξεις με ένα μέσο ρυθμό 6.23/χλμ και ότι η επίδοση σου σε δεκάρι είναι της τάξης των 57-58 λεπτών, δηλαδή μέσος ρυθμός περίπου 5.45/χλμ.
Αν πας για negative 9 λεπτών αυτό σημαίνει ότι θα τρέξεις τον πρώτο ημί σε 2.19 δηλαδή σε ρυθμό 6.35/χλμ και τον δεύτερο σε 2.10 δηλαδή σε μέσο ρυθμό 6.09/χλμ που αντιστοιχεί σε δεκάρι 58.20 δηλαδή μέσου ρυθμού 5.49, πολύ κοντά δηλαδή στο θεωρητικά καλύτερο σου δεκάρι.
Στη κλασσική το μεγαλύτερο μέρος του negative θα το πετύχεις από το 32 και μετά όπου αρχίζει η κατηφόρα, δηλαδή στο δεύτερο τμήμα του δεύτερου ημί, στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα που συναντάς τη κατηφόρα. Πες δηλαδή ότι εκεί θα πρέπει να κερδίσεις τα 5 ή 6 από τα 9 λεπτά, αυτό σημαίνει πώς τα τελευταία χιλιόμετρα θα πρέπει να τα τρέχεις με ταχύτητα μεγαλύτερη από του θεωρητικά καλύτερου σου δεκαριού δηλαδή με ρυθμό κάτω από 5.45/χλμ!
Αν μπορείς να το κάνεις αυτό τότε μάλλον έχεις βάλει λάθος στόχο από την αρχή.
Αυτό που αναφέρω για απροπόνητους και προπονημένους δεν είναι δικιά μου επινόηση. Μου το είπε ο σοβαρότερος ίσως από τους προπονητές με τον οποίο συζήτησα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βασικά λέει ότι τέτοια πολύ εντυπωσιακά negative slits είναι εφικτά από δρομείς που έχουν τρέξει υπερβολικά συντηρητικά το πρώτο κομμάτι και μετά νιώθοντας απίστευτη δύναμη και όρεξη τα έδωσαν όλα στο δεύτερο, στις ανηφόρες δηλαδή και βέβαια στη μετέπειτα κατηφόρα. Αυτοί συνήθως είναι είτε τελείως άπειροι δρομείς που έχουν υποεκτιμήσει κατά πολύ τις δυνατότητες τους, είτε δρομείς που όντας προπονημένοι πάνε πολύ συντηρητικά το πρώτο μισό, για μια επίδοση αντίστοιχη ενδεχομένως με μία παλαιότερη τους και μετά βάζουν τα πόδια στον ώμο και βγάζουν το αποτέλεσμα της προπόνησης τους στο δεύτερο τμήμα του αγώνα.
3 Νοεμβρίου 2016 στις 23:26 #13014
georgebΣυμμετέχων@tazi Νίκο κατάλαβα τι εννοείς. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Ποιά θα ήταν η δική σου προσέγγιση στον αγώνα για <4:30 ?
3 Νοεμβρίου 2016 στις 23:32 #13015
big-blueΣυμμετέχων@elda εγώ κ πέρσι κ φέτος στο ίδιο μπλοκ είμαι, με παρεμφερείς χρόνους (03:54 πρόπερσι, 03:45 πέρσι). Δε νομίζω πως αυτούς που ειναι κοντά στο χρόνο μου τους πήγαν πίσω.
Ηταν πολύ σπαστικό αυτό πέρσι. Έβλεπες πιτσιρίκες από ναυτικών δοκίμων πχ με μακό μπλουζάκια (!!!) τραλαλί τραλαλό απ´ την εκκίνηση. Κ μεις να παλεύουμε με ζιγκ ζαγκ κ πεζοδρόμιο.3 Νοεμβρίου 2016 στις 23:36 #13016
taziΣυντονιστής@bougasgeorge Γιώργο χωρις να ξέρω πολλα, ειδικα δε για τη κλασσικη, θα σε παραπέμψω σε ενα πίνακα με περασματα που είδα προσφατα και μου φανηκε αρκετα λογικός. θα τον ανεβασω αυριο όμως γιατι δεν τον εχω προχειρο. Γενικα πάντως ξεκινας αργα, πιο αργα απο τον επιθυμητο μέσο ρυθμο για τα πρώτα ενα με δύο χιλιόμετρα, μετα συντονίζεσαι σε αυτό που επιδιώκεις, περνας ημι συντηρητικα, στις ανηφόρες δε ζορίζεσαι, παιζεις αμυνα δηλαδή και επιδιώκεις να φτασεις στο 32 κουρασμένος αλλα δυνατός και με ενεργεια.
3 Νοεμβρίου 2016 στις 23:39 #130183 Νοεμβρίου 2016 στις 23:42 #13019
taziΣυντονιστής@bougasgeorge Τιποτα Γιώργο, ουτε να το συζητας, καλο βραδυ!
3 Νοεμβρίου 2016 στις 23:48 #13021
big-blueΣυμμετέχωνΈχει δίκιο ο Τάζι.
Τέτοια negative (για την κλασική μιλάω πάντα) ή δε βγαίνουν ή ο αθλητής είναι εντελώς γιούχου που λέει κ ένας φίλος:)
Εγώ με 03:54 το 2014 είχα negative μόλις 1:40 (01:58:00 και 01:56:40).
Θυμηθείτε πως το τελευταίο δεκάρι πρέπει να είναι το πιο γρήγορό σας, το οποίο επίσης δε μπορεί να ειναι κάτω απ´ το ρεκόρ σας στο δεκάρι.
Η κλασική θέλει άμυνα στις ανηφόρες αλλά για μένα το μυστικό της ειναι να ρολαρεις στις κατηφόρες. Ούτε να παλεύεις να κερδίσεις το χαμένο έδαφος λόγω ανηφόρας ούτε όμως κ να είσαι ριλαξ4 Νοεμβρίου 2016 στις 00:54 #13025
tzatzikis90Συμμετέχωννα μαι κι εγώ!
bib 3130, block 3! ως το νεώτερο (νομίζω) μέλος της SUZIPA θα προσπαθήσω να βγάλω ασπροπρόσωπη τη νέα μου ομάδα (τι αρλούμπες λέω!?) κι έτσι ως αρχικός στόχος ορίζεται ένα άνετο και αξιοπρεπές sub 3:40. τώρα βέβαια αν βασιστώ στις προπονήσεις μου, υπάρχουν κρυφές ελπίδες για αρκετά παρακάτω με ταβάνι…όνειρο ένα sub 3:30. με δεδομένη ωστόσο την πρόθεσή μου να μη ζοριστώ, κάντε πως δεν το ακούσατε το τελευταίο!
μετά από 3 χρόνια δρομικής εμπειρίας, ένα όνειρό μου θα πραγματοποιηθεί οπότε πάω να το χαρώ πάνω απ’όλα.. κι ότι βγει!
όποια-ος από block 3 έχει αντίστοιχο χρόνο-στόχο και θέλει παρέα, θα χαρώ να συντρέξουμε!
4 Νοεμβρίου 2016 στις 08:05 #13028
EldaΣυμμετέχων@big-blue, εγω με 3:57 το 14 ημουν στο 4ο (αν και τελικα δεν ετρεξα εκεινη τη χρονια), ενω περισυ με τον ιδιο χρονο στο 5ο λογω του στρατου. Φετος με 3:56 ξανα στο 4ο. Εξαλλου και το ε μεηλ που αναφερει τον καταμερισμο των αθλητων στα μπλοκς δεν αναφερει τιποτα για στρατο, περισυ το εγραφε.
4 Νοεμβρίου 2016 στις 09:44 #13029
winargΣυμμετέχων2o μπλοκ και φέτος! Για να δούμε τι θα καταφέρουμε…
4 Νοεμβρίου 2016 στις 09:51 #130304 Νοεμβρίου 2016 στις 10:06 #13032
sotos-marathonΣυμμετέχων3ο μπλοκ για μενα φετος…ηλπιζα οτι και φετος θα ειμαι στο 2ο αλλα δεν..
4 Νοεμβρίου 2016 στις 10:08 #13033
winargΣυμμετέχων@spy κάτι μου λέει πως θα το πάμε όλο μαζί. Να δούμε τι θα κάνουμε και με τον @sotos-marathon γιατί είμαστε σε άλλο μπλοκ 🙁
4 Νοεμβρίου 2016 στις 10:15 #13034
spyΣυμμετέχων…αφού εγώ θα τρεξω “κουτουρου” στρατηγική …!Αν είναι δυνατόν ο Σωτηρης να είναι στο 3ο μπλογκ…!!!!!Στα Λιοφυλια με άφησε πίσω 4′ στο 10ρι … θα με είχε ντουμπλαρει 3 φορες αν τρεχαμε στην ίδια σειρα … απλά δεν το πιστεύω…!Δεν τα βγάζουν σωστά τα μπλογκς!
4 Νοεμβρίου 2016 στις 10:30 #13035
sotos-marathonΣυμμετέχωνΑργυρη δεν θα κανουμε κατι..εσυ με τον Σπυρο θα πατε μαζι και εγω θα παω μονος μου με την σκεψη οτι ισως καποια στιγμη σας φτασω..με λιγα λογια θα μου κανετε τους λαγους απλα δεν θα σα βλεπω χαχα!!
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.