- Αυτό το θέμα έχει 11 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 7 έτη, 11 μήνες πριν από τον χρήστη
Nikos Pilikas.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
20 Μαΐου 2018 στις 13:33 #95534
Nikos PilikasΣυντονιστήςΜόλις διάβασα ένα review μοντέλου με το οποίο τρέχω εδώ και μερικές ημέρες. Γενικότερα, αποφεύγω να βλέπω κριτικές για παπούτσια που ξέρω πως θα δοκιμάσω άμεσα, έτσι ώστε να μην επηρεάζομαι καθόλου. Τις διαβάζω μετά.
Με την συγκεκριμένη διαφωνώ στα περισσότερα και μάλιστα πολύ. Ακόμη και σε σημεία όπου δεν τίθεται θέμα υποκειμενικότητας, θεωρητικά.
Και στο τέλος αναρωτιέμαι, πόσο νόημα έχει τελικά ένα review; Μπορείς να βασιστείς επάνω του για να επιλέξεις;
Τι προτιμάει ως “go-to” μοντέλα ο αρθρογράφος, με τι συγκρίνει δηλαδή; Πόσο μπορούν να ξεχειλώσουν τα γούστα του; Κρίνει βάσει αυτών και μόνο;
Εννοείται πως τα ίδια ισχύουν και για μένα.20 Μαΐου 2018 στις 14:30 #95542
Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΕνδιαφέρον το ερώτημα Νίκο. Προσωπικά, ελλείψει κρυφών κινήτρων (πχ χρηματισμός), αποδίδω τη διαφορά από reviewer σε reviewer σε υποκειμενικούς παράγοντες. Εδώ έρχεται το άλλο που αναφέρεις όμως, ότι μπορεί να διαφωνήσεις ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει θέμα υποκειμενικότητας. Ποια θα ήταν αυτά όμως; Σκέφτομαι πχ ότι το fitting εξαρτάται από το εκάστοτε πόδι, το responsiveness από το pace και το δρομικό στυλ, το transition και το cushioning επίσης. Εν τέλει, ως αναγνώστης, η βαρύτητα που δίνω σε ένα review εξαρτάται από το a) πόσο κοντά δρομικά νιώθω στον reviewer και β) πόσο κοντά είναι το δικό μου review σε σχέση με αυτό του reviewer. Σχετικά με το α), ένα παράδειγμα που έχω είναι ο Matthew Klein από το doctorsofrunning.com. Είναι physical therapist και μου αρέσουν οι αναλύσεις του σε επίπεδο μυών και τενόντων που κάνει και το πώς δουλέυει στο κομμάτι αυτό το κάθε παπούτσι, αλλά ο τύπος έχει τρέξει τα 5χλμ σε 14.45 και τα 10χλμ σε 31.36, οπότε δρομικά λίγα πράγματα μας συνδέουν.
20 Μαΐου 2018 στις 16:33 #95544
Γιώργος ΚΣυμμετέχωνΣωτήρη, δεν πρέπει να είσαι “κοντά” στον όποιο αναλυτή για να δώσεις βάση στα λεγόμενά του. Το αν είναι δηλαδή γρήγορος ή όχι δεν θα πρέπει να παίζει ρόλο. Ένα καλό παπούτσι είναι καλό και για κάποιον γρήγορα και για έναν αργό δρομέα. Θα συμφωνήσω όμως, εφόσον σχολιάζεται το wide ή narrow fit, καθώς έχει μεγάλη σημασία και είναι όντως αντικειμενικό κριτήριο. Θεωρώ όμως ότι οι εταιρίες δεν βγάζουν τυχαία τα μοντέλα τους, περνάνε από τόσα στάδια ελέγχου που θεωρώ απίθανο να μην έχουν βρει κάποιο σχεδιαστικό λάθος και να το βρει ο κάθε reviewer. Από εκεί και πέρα η ανάλυση θεωρώ ότι είναι καθαρά και μόνο προσωπική (όπως η δική μου για τα wildhorse).
Χαρακτηριστικά θα σου πω ότι τρέχω με τα adidas kanadia 8, τα οποία τα είχα βρει τυχαία με €45 και τα θεωρώ από τα καλύτερα παπούτσια που έχω φορέσει σε σχέση με την τιμή τους (αυτή που πλήρωσα εγώ, όχι την αρχική). Σε ένα review στο youtube που είχα δει όμως (μετά από πολλά χιλιόμετρα χρήσης) τα είχε βγάλει ο τύπος από τα πιο άχρηστα EVER.
Ο λόγος που για μένα ήταν από τα πιο καλά παπούτσια ήταν ότι τα ήθελα για συγκεκριμένες διαδρομές για να βγάλουν την βαριά δουλειά και θα ήταν άδικο για αυτά να τα συγκρίνω π.χ. με τα Akasha που τρέχουν σε παρόμοιες διαδρομές.
Το αν υπάρχουν βελτιώσεις στα επόμενα μοντέλα, πιστεύω έχει να κάνει και με τις επιθυμίες των καταναλωτών, άσχετα αν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν λάθος ή σωστός. Δηλαδή αν αλλάξουν το drop από 4 σε 6, ή μαλακώσουν το πάτημα, δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος του σχεδιαστή, αλλά “ακούν” τις επιθυμίες των καταναλωτών, για να κρατήσουν τις πωλήσεις ψηλά.
Γι’ αυτό και βγάζουν τόσα πολλά διαφορετικά μοντέλα και όχι ένα και καλό.
Σου εύχομαι καλή αποκατάσταση!!20 Μαΐου 2018 στις 16:40 #95546
mikebΣυμμετέχωνΕλπίζω να μην αφορούν το Go run ride 7 γιατί ότι review εχω διαβάσει γι’αυτό λέει ωραία πράγματα κι επειδή εμπιστεύομαι αρκετά τα δικά σου reviews θα πρέπει να το σκεφτώ αρκετά μετά.
Οσον αφορά γενικότερα τις αξιολογήσεις παπουτσιών προσωπικά μιλώντας θα έδινα μεγαλύτερη βάση σε κάποιον που βρισκόμαστε σχετικά κόντα σε δρομικό επιπεδο(εννοείται οτι θα θεωρώ τον reviewer σε καλύτερο επίπεδο απο το δικό μου). Περιληπτικά κάποιον καλό ερασιτέχνη κι αφού δω ότι μετά την δοκιμή το ποσοστό επαλήθευσης με την δική μου υποκειμενική γνώμη είναι μεγάλο. Πάντως σπάνια κοιτάζω μόνο έναν reviewer και γενικώς συγκρίνω αξιολογήσεις για να βρω τα υπερ και κατά ενός παπουτσιού από τον τρόπο χρήσης(είδη προπόνησης-τερραιν-αντοχή υλικών κλπ) και το επίπεδο του αξιολογητή.20 Μαΐου 2018 στις 17:00 #95548
taziΣυντονιστής@skull Γιωργο δε συμφωνω με αυτο που λες. Ο Γρηγορος δρομεας εχει τελειως διαφορετικο πατημα απο τον πιο αργο. Εξ ου και η αναγκη για αλλου ειδους παπουτσι.
Επισης ο καλος-αντικειμενικο reviewer, ο Νικος πιστευω πως σιγουρα ανηκει σε αυτη τη κατηγορια, ισως να ειναι και ο προεδρος της…, δεν ειναι τυχαιο οτι εντοπιζει σημεια που και οι δρομεις εχουν διαπιστωσει. Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι υπαρχουν παπουτσια που πουλανε και αλλα που οχι. Το παπουτσι ειναι και αυτο ενα προιον. Υπαρχει οαντα το καλο, το κακο, και βεβαια αυτο που σου ταιριαζει. Λες η καθε κατασκευαστρια εταιρεια να μην ηθελε το προιον της να ειναι παντα κορυφαιο?
Το σιγουρο ειναι οτι τα τελευταια χρονια με την συνδρομη της τεχνολογιας, και την σημαντικη ανθιση του δρομικου κινηματος, οι βελτιωσεις γινονται πια με αλματα20 Μαΐου 2018 στις 18:16 #95552
Γιώργος ΚΣυμμετέχωνΝίκο, έχεις δίκιο σε αυτό που λες αν λάβεις υπ’ όψιν την ταχύτητα σαν απόλυτο μέγεθος, αλλά έχει κι άλλη ανάγνωση. Έτσι, αν το σκεφτείς αναλογικά, τότε η δική σου γρήγορη προπόνηση είναι πιο γρήγορη από την δική μου γρήγορη, άσχετα αν και οι δυο τρέχουμε με 180 σφυγμούς. Η ανάγκη όμως για ένα “γρήγορο” παπούτσι είναι η ίδια.
Εννοώ δηλαδή ότι δεν θα λάβω υπ’ όψιν μου ένα review ενός κορυφαίου δρομέα για ένα γρήγορο παπούτσι για να κάνω με αυτό αργές προπονήσεις, αλλά για να κάνω και εγώ τις δικές μου γρήγορες προπονήσεις, άσχετα αν είμαι πολύ πιο αργός. Αυτό ήθελα να πω.
Γι’ αυτό και έδωσα το παράδειγμα με τα kanadia, ώστε να τονίσω την υποψήφια χρήση του παπουτσιού.
Σκέψου ένα άλλο παράδειγμα. Σε έναν Olympus marathon είδα κοπέλα να τρέχει με δρομικά Asics και μου έκανε εντύπωση μεγάλη. Τη ρώτησα στο τέλος πως της φάνηκε και ήταν αρκετά ευχαριστημένη. Αλλά το παπούτσι ήταν για πέταμα καθώς η ύφανση είχε διαλυθεί. Ένας reviewer ποτέ δεν θα συνιστούσε την χρήση του, άσχετα αν θα ήταν καλό παπούτσι για δρομικές προπονήσεις, αλλά αν ήσουν πολύ καλώς ορεινός δρομέας με εμπειρία στην κατάβαση και αποδεχθείς το γεγονός ότι μετά θα το πετούσες, θα ήταν ένα πολύ ωραίο παπούτσι.20 Μαΐου 2018 στις 19:19 #95562
Nikos PilikasΣυντονιστής@mikeb Σε αυτό αναφέρομαι, στο GRR7.
Το solereview το βγάζει καλό (άντε και λίγο παραπάνω), προσωπικά το θεωρώ από τα best trainers ever! Φυσικά, αυτό που λέω προφανώς ισχύει και αντίστροφα, δεν λέω ότι έχω εγώ δίκιο.
Για παράδειγμα, τα guys εκεί λένε ότι η σχεδίαση για χρήση με/χωρίς τον εσωτερικό πάτο, τελικά καταλήγει καμμία απ’ τις δύο options να μην είναι απόλυτα καλή, εγώ απ’ την άλλη βρίσκω ότι δουλεύουν κατά 99% άψογα κι οι δύο. Και άλλες λεπτομέρειες επίσης.
Οπότε, don’t worry, το παπούτσι γα..ει!Προσωπικά, όταν πάω να γράψω μια αξιολόγηση, προσπαθώ να μπω στο μυαλό αυτού για τον οποίο φτιάχτηκε. Να βγω από το δικό μου όσο περισσότερο γίνεται. Μπορεί π.χ. να προτιμώ να τρέxω με ένα κακό performance απ’ ότι με ένα καλό max προπονητικό, αυτό όμως δεν πρέπει να επηρεάζει τους συσχετισμούς. Ή πάλι, το σχετικά στενό μου πόδι βολεύεται μια χαρά μέσα στο Boston 5, καλύτερα μάλιστα απ’ ότι στο 6, παρ’ όλα αυτά, αντικειμενικά το δεύτερο έχει πολύ πιο σωστή εφαρμογή από το πρώτο κι απευθύνεται σε πολλούς περισσότερους. Κι αυτό είναι που πρέπει να καταγραφεί ως συμπέρασμα.
Όσον αφορά το δρομικό επίπεδο του reviewer και πώς μπορεί να το “πάει” το παπούτσι, θεωρώ ότι κι αυτό είναι λίγο-πολύ σχετικό.
Υπάρχουν μοντέλα όπως τα VF και ZF, τα οποία απαιτούν τόσο ταχύτητα όσο και form. Οπότε εκεί ισχύει αυτό που λέει ο @tazi.
Υπάρχουν όμως κι εκείνα που κάνουν και για τους δυο μας. Εγώ ο αργός θα έχω το Clifton για προπονητικό κι εσύ ο γρήγορος για τα recovery.
Εγώ ο αργός θα πάω π.χ. με το Streak για 10άρι, εσύ για τα 42. Κι οι δυο όμως θα εκτιμήσουμε και θα αξιοποιήσουμε το γρήγορο πάτημα και το βάρος του. Γενικότερα, νομίζω πως δεν είναι πάρα πολλά τα μοντέλα που αποκλείουν εντελώς τον μέσο ερασιτέχνη δρομέα.Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό σε έναν reviewer, να γνωρίζει ο αναγνώστης τις προτιμήσεις του. Να ξέρει τι εννοεί λέγοντας “γρήγορο ή αργό”, “μαλακό ή σκληρό” κοκ. Κάποτε, στο runningshoesguru έγραφαν 2-3 άνθρωποι, άλλος για neutral, άλλος για support μοντέλα. 2-3 reviews να είχες διαβάσει, ήξερες πάνω κάτω τα γούστα τους και πόσο αυτά επηρεάζουν τις κριτικές τους. Οπότε κάτι προσέθετες, κάτι αφαιρούσες.
Πλέον, τα κείμενα είναι από ένα σωρό διαφορετικούς δρομείς, δεν μπορείς να συνυπολογίσεις την “εικόνα” του γράφοντος.20 Μαΐου 2018 στις 20:15 #95566
Roberto4CarlosΣυμμετέχωνΠροσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό όταν ένας reviewer αναφέρει ποια άλλα παπούτσια που έχει δοκιμάσει θεωρεί ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτό για το οποίο κάνει review. Αυτό με βοηθά να καταλάβω (στις περιπτώσεις που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν κάποια από αυτά που αναφέρει), το πόσο κοντά είναι η αντίληψη και η αίσθηση που έχει ο reviewer στην αντίληψη και αίσθηση που έχω εγώ για τα “πατούμενα”.
Αντικειμενικά, ένας reviewer που έχει μάθει να τρέχει με παπούτσια 4mm και σκληρό πάτημα, όταν κληθεί να αναλύσει ένα παπούτσι των 8mm ή και 10mm πιθανό να γράψει ότι “…το τάδε παπούτσι είναι πολύ μαλακό και ικανοποιητικά απορροφητικό και θα σας πάει άνετα μέχρι και μαραθώνιο”. Για μένα όμως που τρέχω π.χ με μαλακά παπούτσια στα 10mm αν δοκιμάσω αυτό το 8άρι ημίσκληρο παπούτσι, πιθανό να αρχίσω να πέφτω σε αυτό που εύστοχα είπε ο Σωτήρης @sotiris_diamantopoulos ως “…σταδιακά κάνουν διαδοχικά fail διάφοροι κάθε φορά μύες και τένοντες…”. Προφανώς άλλη αίσθηση έχω εγώ για το μαλακό, απορροφητικό και γρήγορο παπούτσι, και άλλη ένας δρομέας διαφορετικών κιλών, διαφορετικών ρυθμών, διαφορετικών μυών, διαφορετικών προσαρμογών. Ακόμα και εγώ αλλιώς θα κρίνω τώρα ένα παπούτσι με το οποίο είμαι σε διαδικασία προσαρμογής (με τα σχετικά μυικά θέματα) και αλλιώς όταν το έχω συνηθίσει και έχω προσαρμοστεί στην συμπεριφορά του.21 Μαΐου 2018 στις 13:23 #95590
mikebΣυμμετέχων@echetlos Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έγραψες στην αρχή ότι διαφωνείς και μάλιστα πολύ σε αρκετά σημεία με προβλημάτισες, αλλά ευτυχώς διαφωνείς όχι στη συνολική εικόνα αλλά στην αξιολόγηση κάποιων χαρακτηριστικών του παπουτσιού. Όσον αφορά τους πάτους προσωπικά δεν έχω βγάλει ποτέ πατο από παπούτσι αλλά σε αυτό αν τελικά το πάρω θα το δοκιμάσω. Εν αναμονή λοιπόν.
21 Μαΐου 2018 στις 14:16 #95592
Nikos PilikasΣυντονιστής@mikeb Και στην συνολική εικόνα διαφωνώ, όταν τελικά ο “συνάδελφος” το παρουσιάζει ως ένα καλό μοντέλο ενώ εγώ το θεωρώ κορυφαίο. Κι η εικόνα αυτή προκύπτει από τα επι μέρους. Για παράδειγμα, το χαρακτηρίζουν medium soft και mildly responsive, απ’ την άλλη εγώ το βρίσκω σχεδόν max cushioned και very responsive. Κάποιος που θα διαβάσει και τους δυο μας, θα νομίζει ότι δοκιμάζαμε άλλο μοντέλο.
Εντάξει, δεν είπα ότι το έβγαλαν κι άχρηστο… 😀21 Μαΐου 2018 στις 14:47 #95598
mikebΣυμμετέχων@echetlos Ναι Νίκο καταλαβαίνω τι εννοείς.
Πάντως εγώ δεν είχα υπόψιν το review απο solereview αλλά π.χ. απο runningshoesguru που του δίνουν 10/10 και λέω για να διαφωνείς εσύ πάμε προς τα κάτω γι’αυτό είπα ότι ανησύχησα :D.21 Μαΐου 2018 στις 14:53 #95602
Nikos PilikasΣυντονιστής@mikeb Και μ’ αυτούς διαφωνώ, Μιχάλη… Εγώ του δίνω 11/10! 😛 😛
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.