Phil Maffetone

Αρχική / Υγεία / Επτά βήματα για μια καλύτερη υγεία

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επιλεγμένα / Υγεία

Επτά βήματα για μια καλύτερη υγεία

Επτά βήματα για μια καλύτερη υγεία

Η διαδρομή για μια καλύτερη υγεία είναι μοναδική για τον καθέναν από εμάς, όμως όλοι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις παρακάτω επτά συμβουλές.

Στην αναζήτηση της καλύτερης υγείας, όλοι ακολουθούμε τη δική μας διαδρομή. Ορισμένοι από εμάς ξεκινούν μόλις τώρα, άλλοι βρίσκονται στη μέση και άλλοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Κάποιοι βλέπουν τη διαδρομή αυτή σαν μια αναζήτηση με πολλές δυσκολίες, ενώ άλλοι αντιλαμβάνονται πόσο απλή και εύκολη μπορεί να είναι.
Οι λόγοι που οι άνθρωποι αποφασίζουν να μπουν σε αυτήν τη διαδρομή είναι πολλοί. Ορισμένοι ξεκινούν με αρχικό στόχο να χάσουν περιττό λίπος, άλλοι αποφασίζουν ν’ αποφύγουν τις πολλές ασθένειες που είναι τόσο συνήθεις στη σύγχρονη κοινωνία, ενώ άλλοι μπαίνουν σε αυτό το «παιχνίδι» με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις∙ και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς λόγους.
Για εκείνους που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους, δεν θα μας; απασχολήσει τόσο το ξεκίνημα αυτό καθ΄αυτό – άλλωστε το έχουν ήδη κάνει αυτό επιλέγοντας μια υγιεινή από μια δυσλειτουργική ζωή – όσο με την αξιολόγηση της μέχρι τώρα διαδρομής τους και τι χρειάζονται για να βελτιωθούν.
Ανεξάρτητα από το σημείο που βρισκόμαστε ή το κίνητρό μας, μπορούμε σχεδόν πάντα να  βελτιωνόμαστε. Παρακάτω θα διαβάσετε επτά σημαντικά βήματα που θεωρώ ότι είτε πρέπει να υιοθετήσετε αμέσως είτε να θυμίζετε στον εαυτό σας στο πλαίσιο της διαδρομής σας για μια καλύτερη υγεία.

1.    Σηκωθείτε! Μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες που κάνουμε τακτικά είναι να καθόμαστε. Είτε σε μια καρέκλα στο γραφείο είτε πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο με το αυτοκίνητό μας, όταν καθόμαστε καταστρέφουμε τις προσπάθειές μας να γίνουμε υγιείς, και μάλιστα με πιθανόν μοιραίες συνέπειες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Archives of Internal Medicine, άνθρωποι που κάθονταν επί 11 ώρες καθημερινά ή και περισσότερο, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε τρία χρόνια. Το σώμα μας δεν εξελίχθηκε ενώ καθόμασταν, αλλά ενώ ήμασταν σκυφτοί. Εάν κάθεστε σ’ ένα γραφείο, φροντίστε να σηκώνεστε και να κυκλοφορείτε εδώ κι εκεί όσο το δυνατό συχνότερα. Ακόμη καλύτερα, επιλέξτε να κάνετε τη δουλειά που μπορείτε να κάνετε και όρθιος. Εάν είστε στο τηλέφωνο, μη στέκεστε στο ίδιο σημείο ενώ μιλάτε.

2.    Πετάξτε τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα και ανθυγιεινά τρόφιμα είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σας και συνδέονται με όλες τις σοβαρές ασθένειες. Πάρτε μια σακούλα απορριμμάτων και πηγαίνετε στο ψυγείο και τα ράφια της κουζίνας σας. Εάν βρείτε οποιοδήποτε κατεργασμένο τρόφιμο, ζάχαρη ή άλλο ανθυγιεινό τρόφιμο, πετάξτε το. Ορκιστείτε ότι δεν θα αγοράζετε οτιδήποτε σχετικό, όταν είστε σε ένα κατάστημα τροφίμων. Εάν δεν μπει στο καρότσι σας, δεν θα μπει και στο σπίτι σας. Στη θέση τους, αγοράστε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, καρύδια και σπόρους, αυγά και υγιεινά κρέατα.

3.    Καθαρίστε το περιβάλλον. Κοιτάξτε προσεκτικά όλα τα χημικά που έχετε στο σπίτι σας. Είναι το απορρυπαντικό πιάτων μπλε ή ροζ; πετάξτε το. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα τοξικά υγρά καθαρισμού, καθώς και για οτιδήποτε περιέχει αρωματικές ουσίες, όπως τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και τα καλλυντικά. Ακόμη και εάν το καπάκι είναι στέρεα τοποθετημένο, βγαίνουν ατμοί που διαχέονται στον χώρο σας. Για κάθε σχεδόν υγρό καθαρισμού και προϊόν ατομικής φροντίδας υπάρχει ένα ασφαλέστερο φυσικό προϊόν. Για παράδειγμα, μπορείτε να καθαρίζετε τις περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού σας με φυσικά καθαριστικά όπως το λευκό ξύδι ή ακόμη και το υπεροξείδιο του υδρογόνου για πραγματικά δύσκολες επιφάνειες. Το έλαιο του κοκοφοίνικα έχει πολλές χρήσεις, π.χ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα ξυρίσματος και ενυδάτωσης του δέρματος. Παρόλο που μπορεί να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, τα περισσότερα σπίτια έχουν πάντοτε προβλήματα σχετικά με την ποιότητα του αέρα λόγω των υλικών οικοδόμησης και των οικιακών σκευών — κρατήστε μερικά παράθυρα ανοιχτά, ώστε να κυκλοφορεί φρέσκος αέρας και να μην υπάρχουν τοξίνες.

4.    Μειώστε τις ειδήσεις. Πολλές από τις ειδήσεις του έξω κόσμου είναι μόνο στρες σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή και το ανθρώπινο είδος δεν έχει εξελιχθεί με την ικανότητα να επεξεργάζεται την ποσότητα των πληροφοριών που ακούει. Είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο είτε στο Διαδίκτυο, οι “ειδήσεις” προσφέρουν ελάχιστα στο να σας βοηθήσουν να περάσετε την ημέρα σας και σίγουρα δεν έχουν θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα του στρες ή την υγεία σας. Εάν είστε ένας φανατικός των ειδήσεων και πρέπει να κόψετε αυτήν την κακή συνήθεια, δοκιμάστε να ρίξετε μια σύντομη ματιά σε μια ιστοσελίδα με ειδήσεις και για ένα διάστημα διαβάστε μόνο τις επικεφαλίδες μία φορά την ημέρα. Στη συνέχεια δοκιμάστε να τις διαβάσετε μία φορά κάθε δύο μέρες και μετά μία φορά την εβδομάδα. Μπορεί σύντομα να διαπιστώσετε ότι οι ειδήσεις δεν σας λείπουν καθόλου.

5.    Βάλτε λίγη μουσική. Οι Κινέζοι αναγνώριζαν την αξία της μουσικής για την υγεία εδώ και περισσότερο από 5.000 χρόνια και αυτή η σύνδεση μεταξύ μουσικής, μυαλού και σώματος συνεχίζεται και σήμερα. Η μουσική μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην χώνευση και να ανεβάσει τη διάθεση και τη δημιουργικότητα. Το καλύτερο είναι να βάλετε το είδος της μουσικής που σας αρέσει και ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι εάν σας κάνει να νοιώθετε ευχάριστα όταν την ακούτε. Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται όμορφα όταν ακούν μουσική που συνδέεται με περισσότερο χαλαρές στιγμές της ζωής τους.

6.    Να κοιμάστε καλά τη νύχτα. Ο κακός ύπνος είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί αναφέρουν κάποια μορφή διαταραχής ενώ κοιμούνται. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας και ασθένειες. Το να κοιμόμαστε σταθερά 7 με 8 ώρες τη νύχτα έχει βασική σημασία για να ανακτήσει ο οργανισμός τις δυνάμεις του ύστερα από τις δραστηριότητες της ημέρας.

7.    Πηγαίνετε μια βόλτα. Απ’ όλες τις μορφές άσκησης, το περπάτημα είναι η φυσικότερη και αυτή για την οποία το σώμα μας είναι κατασκευασμένο να κάνει καλύτερα. Είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να περπατάμε μεγάλες αποστάσεις. Είτε είστε ανενεργός είτε είστε ένας αθλητής παγκοσμίου επιπέδου, μια βόλτα την ημέρα έχει εξαιρετικά σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία σας, διότι δίνει στο σώμα σας σημαντική κίνηση και σας βοηθά να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία καύσης λιπών του οργανισμού σας. Το περπάτημα δεν βοηθά μόνο το σώμα σας, αλλά διεγείρει και τον εγκέφαλό σας. Ξεκινά από το πρώτο κιόλας βήμα. Ακόμη και περπάτημα 10 λεπτών είναι προτιμότερο από το να μην περπατάτε καθόλου. Ασκηθείτε μέχρι 29 λεπτά ή και περισσότερο. Ορισμένοι επαγγελματίες αθλητές αντοχής περπατούν επί μακρόν σαν άσκηση μία φορά την εβδομάδα.

Η διαδρομή για μια καλύτερη υγεία μπορεί να είναι τόσο σύντομη ή μακρά όσο εσείς επιλέξετε. Αξιολογώντας αυτά τα επτά πεδία και στη συνέχεια παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα, θα σας βοηθήσει στην άμεση βελτίωση της υγείας σας.

Πηγή: https:// philmaffetone.com

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Δρομέας, ενίοτε τριαθλητής, υποστηρικτής των ήπιων και αργών προπονήσεων.

6 Σχόλια

 1. Υπάρχει υγιεινό κρέας; 😛
  Μόνο αν εκτρέφεις ή αν είναι βιολογικό. Το ίδιο και για τις φυτικές τροφές. Τα περισσότερα πειραγμένα είναι.
  Μουσική, ύπνος, περπάτημα – βόλτα συμφωνώ απόλυτα.

 2. @xipolitakos Μεγαλη κουβεντα ανοιγεις Χριστο…εγω παντως τρωω πολυ

 3. Για το σεξ δε λεει τιποτα και ανησυχω -:)

 4. @stratus Το υπονοεί στο 1…

 5. @tazi, Νίκο προσωπικά ξεκίνησα, θα έλεγα, μεσογειακή διατροφή και βλέπω ότι λειτουργεί καλά.
  Δηλαδή ένα γεύμα (ή κανένα μερικές φορές), την εβδομάδα μοσχάρι, ένα ψάρι, ένα-δύο κοτόπουλο και ένα θαλασσινά.
  Πολλά φρούτα (6 την ημέρα), σαλάτες, όσπρια, ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα), τυρί, γιαούρτι.

 6. Κάθε αρχή και δύσκολη, για αυτό και όταν τολμάμε την αλλαγή στο τρόπο ζωής, καλό είναι να το κάνουμε μαζί και με άλλο άτομο, ώστε να δίνει ώθηση ο ένας στον άλλο και να νιώθεις πως και κάποιος άλλος εκείνη την ώρα παλεύει για αυτά που προσπαθείς και εσύ. Δεν είναι εύκολο, και δεν σημαίνει πως αν είμαστε μόνοι μας, δεν θα έρθει ποτέ η αλλαγή.

  Σε αυτή τη φάση, η ύπαρξη τέτοιων forum, όπως αυτό που βρισκόμαστε, παίζει μεγάλο ρόλο, αφού σε φέρνει σε επαφή με συναγωνιστές και ανθρώπους που παλεύουν για το ίδιο πράγμα με εσένα. Σου δίνει τους τρόπους να πετύχεις, να ανταλλάξεις απόψεις, να αναθεωρήσεις τις τακτικές σου, να αλλάξεις τις θεωρίες σου.

  Θέλει τρόπο, αλλά θέλει και κόπο!!!

Αφήστε μια απάντηση